-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ekspertai: „pašilęs“ Vytautas Šapranauskas – televizijos nepagarba žiūrovui

Interneto komentatoriams tebesvarstant aktoriaus Vytauto Šapranausko „laikyseną“ per „Auksinių svogūnų“ apdovanojimus, ginčijantis, ar jis vertas aplodismentų ir pagyrų, ar gėdos stulpo ir abejonių dėl jo vertybių, „15min“ pakalbinti keli žiniasklaidos specialistai į didelius svarstymus nesivėlė – televizijai turėtų būti gėda, kad reitingai auginami tokiomis priemonėmis.
Aktoriaus V.Šapranausko pasirodymas balandžio 1-osios „Auksinių svogūnų“ apdovanojimuose neliko nepastebėtas.
Aktoriaus V.Šapranausko pasirodymas balandžio 1-osios „Auksinių svogūnų“ apdovanojimuose neliko nepastebėtas. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniaus universiteto Žurnalistikos instituto direktorius prof. Žygintas Pečiulis žiūrėdamas „Auksinių svogūnų“ apdovanojimus pagalvojo, jog šis TV3 renginys, ko gero, pritrauks daugiau žiūrovų nei tuo pačiu metu per LNK transliuoti „Dviračio žvaigždės“ apdovanojimai.

„Tai yra akivaizdus šiuolaikinės televizijos pavyzdys, kai ne kokybė ir ne moralūs dalykai, o išskirtinumai patraukia auditoriją. Įsivaizduoju žmones, kurie skambinėjo vienas kitam ir ragino įsijungti TV3, kvietė pasižiūrėti, kaip atrodo vedėjas. Be to, laida buvo transliuojama tiesiogiai. Tai žiūrovus dar labiau suintrigavo – kas bus toliau, gal nutiks kas nors netikėta?“, – svarstė televizijos kritikas. 

Jo nuomone, ši istorija dar kartą parodo, kad didesnių reitingų siekianti televizija gali nieko nepaistyti. „Galvoju, kad jeigu televizijos žmonės ir jautė įtampą, stresą, riziką gaivindami po vakarykščio „pašilusį“ vedėją, vis tiek visi trynė rankomis žiūrėdami į reitingus. Kova dėl kiekvieno žiūrovo nustumia į antrą planą daug svarbesnius dalykus – žmogiškumą, etiką, estetiką, profesionalumą“, – apgailestavo televizijos kritikas.

Ar televizija turėjo galimybę neleisti V.Šapranauskui lipti į sceną? Negi reitingų vardan verta rizikuoti, nepaisyti pagarbos žiūrovui? „Jeigu televizijos prodiuseriai, jos vadovybė būtų galvojusi kitaip, šio vedėjo jau seniai nematytumėm eteryje. Ne vienoje laidoje ir ne viename projekte esame matę, kaip šiam vedėjui, švelniai tariant, nelabai pavykdavo ne tik liežuvį apversti, bet ir šmaikščiai pajuokauti. Per televizorių negali išmatuoti promilių, tačiau nesunkiai pamatai, kad šiam vedėjui būdingas gana grubus, žemo lygio humoras, nors kartais būna ir perliukų. Matyt, šis vedėjas laikomas reitingų gamybos mašina, kurios rezultatais televizija yra patenkinta per daug negalvodama apie priemones, kaip jie pasiekiami“, – savo požiūrį „15min“ dėstė prof. Ž.Pečiulis.

Panašiai mąsto ir Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius, kurio nuomone, „Auksinių svogūnų“ transliacija parodė V.Šapranausko ir kitų už laidą atsakingų žmonių nepagarbą savo žiūrovui.

„Tai ciniškas ir socialiniai neatsakingas požiūris. Tačiau manęs tai beveik nestebina, nes per pastaruosius kelis metus TV3 jau ne kartą elgėsi neatsakingai – Jolantos Butkevičienės atleidimo atvejis, Kristupo Krivicko laidos ir sistemingas jų nusižengimas įstatymams ir etikai. Kai kam pinigai nekvepia ir nėra gėda, kokiu būdu jie uždirbami. Gaila dėl tokio požiūrio“, – tvirtino D.Radzevičius.

Lietuvą į dvi dalis padalijusios balandžio 1-osios laidos įrašo fragmentus rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius