-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gedulas Lietuvos televizijose dėl Lenkijos prezidento L.Kaczynskio žūties

Visą pasaulį sukrėtusi Lenkijos prezidento lėktuvo aviakatastrofa Lietuvoje minima trimis gedulo dienomis – nuo pirmadienio iki trečiadienio. Nors gedėti nėra privaloma, dauguma įvairių institucijų solidarizuojasi su skausmo sukrėsta Lenkija. Ne išimtis ir žiniasklaidos priemonės, tačiau Lietuvos televizijos gedulą suvokia skirtingai.
Per aviakatastrofą žuvo Lenkijos prezidentas L.Kaczynskis ir dar mažiausiai 87 keleiviai.
Atsisveikinimas su žuvusiais per lėktuvo tragediją / „Scanpix“ nuotr.

15min.lt pasidomėjo, kaip gedulo dienomis pasikeis didžiųjų šalies televizijų – Lietuvos televizijos, TV3, LNK ir BTV (Baltijos televizijos) – programų tinkleliai. Akivaizdu, kad tokiu metu eteryje turėtų būti rodoma daugiau rimtų laidų ir filmų, aidėti mažiau juoko, bet visų televizijų atstovai buvo vieningi ir tvirtino radikaliai programos nekeisiantys. Bene daugiausia pokyčių žiūrovams pateiks nacionalinis transliuotojas ir BTV.

Padaugės dokumentikos

Laikinai Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) atstovės ryšiams su visuomene pareigas einanti Jolanta Tarasevičienė tvirtino, kad dėl šalyje paskelbto gedulo Lietuvos televizija transliuos daugiau dokumentikos. Pavyzdžiui, pirmadienį 13 val. planuotą laidos „Duokim garo!“ transliavimą televizija pakeitė dokumentiniu filmu „Nebaigtas stebuklas“. Antradienį tokiu metu įprastai kartojamą laidą „Sveikinimų koncertas“ pakeis dokumentinis filmas „Ramybė Jums“, pasakojantis apie popiežiaus Jono Pauliaus II viešnagę Lietuvoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lechas Kaczynskis ir jo žmona Maria
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lechas Kaczynskis ir jo žmona Maria

„Drastiškų pakeitimų nėra. Tiesa, šiuo metu bandome gauti aktualesnės medžiagos apie Kaczynskius, ieškome, kur greitai galėtume nebrangiai įsigyti arba gauti dovanų. Taip pat planuojame tiesiogiai transliuoti Lenkijos prezidento laidotuves“, – sakė J.Tarasevičienė ir pridūrė, jog LRT buvo surengtas ir specialus posėdis gedulo dienų programai aptarti.

„Išrankios“ pramogas

BTV programų direktorius Aldaras Stonys, klausiamas apie gedulo dienas, pabrėžė, jog jo atstovaujamo kanalo programa ir taip nėra „chi chi – cha cha“, tad rimtų pakeitimų neprireiks. „Tokios laidos kaip „Sąmokslo teorija“, žinoma, analizuos pastarųjų dienų įvykius, labai linksmus filmus, komedijas keisime santūresniais“, – pasakojo jis.

Vien gedulo muzikos groti niekas neketina.Už savireklamą atsakingas A.Stonio kolega Laimis Banys tikino, kad „vien gedulo muzikos groti niekas neketina“. Anot jo, daugiau dėmesio tragedijai bus skiriama žiniose, rimtose laidose. „Nuo pirmadienio iki trečiadienio neturime jokių „šokančių ir dainuojančių“ laidų. Tad daugiau dėmesio skirsime filmams – pasirinksime rimtesnius, tinkančius esamai nuotaikai“, – sakė jis. L.Banio teigimu, Lenkijos prezidento laidotuvių dieną ketinama rengti specialias žinias, taip pat tądien „išrankioti“ pramogines laidas iš programos.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Laidos filmavimo akimirka
„Žvaigždžių duetai“

Pagrindinės konkurentės programos nekeičia

Labiausiai tarpusavyje besivaržančios komercinės televizijos LNK ir TV3 dėl gedulo nutarė savo programų nekeisti. Bene kukliausiai gedulas bus paminėtas LNK. „Šiomis dienomis LNK programoje nenumatyta nei koncertų, nei didelių pramoginių šou, tad programa kol kas nėra keičiama. Šeštadienį projektas „Žvaigždžių duetai“ atiduos pagarbą Lenkijos žmonėms tylos minute“, – teigė LNK atstovas spaudai Gediminas Malaškevičius.

TV3 žada šalį kaimynę pagerbti matomiau – gedulo dienomis TV3 televizijos logotipą apjuos gedulo juosta. „Pirmadienio vakarą TV3 žiniose užjausime ir pagerbsime kaimynų tragediją tylos minute, o šių dienų programa kol kas nesikeis. Jei bus patvirtinta Lenkijos žuvusio vadovo laidojimo ceremonijos data (numatoma šeštadienį, – aut. past.),  svarstysime klausimą dėl suplanuotos savaitgalio programos“, – sakė TV3 viešųjų ryšių vadovė Rita Markeliūnaitė.

Atidedami ir kai kurie kultūros renginiai

Kaip pranešė BNS, Lenkijoje ir Lietuvoje paskelbus gedulą dėl Lenkijos prezidento ir kitų aukštų šios šalies pareigūnų žūties koreguojama šią savaitę turėjusio prasidėti „Frederico Chopino salono“ koncertų ciklo pradžia. Lenkijos institutas Vilniuje pranešė, kad šį ketvirtadienį turėjęs vykti pianistės Šviesės Čepliauskaitės koncertas nukeliamas į balandžio 29-ąją. „Frederico Chopino salonas“ Vilniaus paveikslų galerijoje rengiamas visame pasaulyje minint garsaus lenkų kompozitoriaus F.Chopino 200-ąsias gimimo metines.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius