Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Generalinė prokuratūra siekia, kad TV3 būtų sustabdyta licencija dėl pažeidimų laidoje „Akistata“ (papildyta 16.18 val.)

Generalinė prokuratūra siekia, kad populiariausiam televizijos kanalui TV3 būtų sustabdyta veiklos licencija. Dėl to ji raštu kreipėsi į Lietuvos radijo ir televizijos komisiją (LRKT).
Kristupas Krivickas
Kristupas Krivickas / TV3 nuotr.

LRTK administracijos direktorius Nerijus Maliukevičius pirmadienį BNS patvirtino, kad Generalinė prokuratūra sausio 28 dieną kreipėsi į LRTK, prašydama sustabdyti TV3 licencijos galiojimą dėl nuolatinių Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo pažeidimų laidoje „Akistata“.

„Komisija pernai gruodžio mėnesį vieną kartą jau nubaudė TV3 dėl šios laidos – laikinajai generalinei direktorei buvo skirta 1000 litų bauda, komisija dėl šios laidos turinio taip pat ne kartą įspėjo televizijos kanalą“, – BNS sakė N.Maliukevičius.

Jo teigimu, artimiausiu metu LRTK nagrinės praėjusių metų lapkričio 24 dienos laidą „Akistata“ ir spręs, ar joje buvo pažeisti įstatymai. N.Maliukevčius taip pat teigė, kad paaiškinimus dėl minėtos laidos dar turi pateikti ir pati TV3.

„Kol nepriimsime sprendimo dėl šios laidos, jokių sprendimų dėl licencijos tikrai nebus“, – sakė LRTK administracijos vadovas.

Generalinės prokuratūros viešųjų ryšių atstovė Vilma Žemaitytė BNS patvirtino, kad raštas LRTK buvo išsiųstas sausio 24 dieną.

Anot jos, prokurorai yra gavę vaiko teisių apsaugos kontrolierės Editos Žiobienės kreipimąsi, kuriame prašoma imtis priemonių dėl Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos informacijos poveikio įstatymo nesilaikymo televizijoje TV3.

„Kadangi pati prokuratūra negali šiuo atveju padaryti, kreiptasi į LRTK – kad ši imtųsi įstatymo nustatytų poveikio priemonių“, – sakė V.Žemaitytė.

Apie kanalui kilusį pavojų TV3 vadovybė pirmadienį informavo parlamentinių frakcijų seniūnus.

Visuomenės informavimo įstatymas numato, kad LRTK gali trims mėnesiams sustabdyti licencijos galiojimą, jei transliuotojas pažeidžia įstatymų reikalavimus dėl nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio.Partijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas Valentinas Mazuronis BNS sakė, kad politikai tik išklausė televizijos atstovų informaciją ir išsakytus nuogąstavimus dėl neva atsiradusio cenzūros pavojaus, abejones, ar tokia nuobauda būtų adekvati.

„Yra tam tikrų niuansų, iš demokratinės pusės tai labai rimtas signalas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį, tačiau neaišku, ar tai turi daryti politikai“, – BNS sakė Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys.

Visuomenės informavimo įstatymas numato, kad LRTK gali trims mėnesiams sustabdyti licencijos galiojimą, jei transliuotojas pažeidžia įstatymų reikalavimus dėl nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio jų fiziniam, protiniam ar doroviniam vystymuisi ir jeigu jam per pastaruosius 12 mėnesių už tokį pat pažeidimą buvo pakartotinai skirta administracinė nuobauda.

Televizijos kanalo pozicija: prokurorams pritrūko sveiko proto (papildyta 16.18 val.)

Išplatintame bendrovės „Tele-3“ pranešime tvirtinama, kad prokuratūra prieš televizijos kanalą TV3 užsimojo „todėl, kad per TV3 rodoma laida „Akistata“ negailestingai kritikavo prokurorų nesugebėjimą tirti Kedžio ir kitas rezonansines bylas“.

Pranešime taip pat teigiama, kad prokurorė Rasa Tunkevičienė, kuri kreipėsi į LRTK dėl licencijos sustabdymo, „dėl žinių ir supratimo stokos nesugebėjo pritaikyti sveiko proto ir proporcingumo principo“.

„Net jei laidoje „Akistata“ ir buvo pavienių pažeidimų, ji rodoma 45 minutes per savaitę, tuo tarpu TV3 televizija transliuoja ne mažiau kaip 130 valandų per savaitę. Kiekvieną dieną TV3 naujienų programos pateikia išsamią ir žiūrovų vertinamą kaip objektyviausią informaciją apie įvykius Lietuvoje. Televizijai programas tiekia daugiau kaip 50 kūrėjų, kurie dažnai turi priešingą požiūrį į įvykius, tačiau TV3 atstovaujamos visos nuomonės. Tai yra svarbiausia mūsų vertybė ir veiklos tikslas“, – tvirtina TV3 atstovai.

Pasak jų, „jeigu atskira laida ar kūrėjas daro pažeidimų, jis turi būti baudžiamas proporcingai pažeidimui, o klausimą, ar programa gali būti transliuojama, sprendžia televizija arba teismas įsiteisėjusiu sprendimu, o ne politikuojantys prokurorai“.

TV3 pareiškime pripažįstama, kad būta ne vieno „anoniminio priekaišto“ dėl K.Krivicko veiklos, „tačiau pirmas kompetentingos institucijos – LRTK sprendimas, kuriuo konstatuotas administracinis teisės pažeidimas, buvo priimtas 2010 m. gruodžio 8 dieną“.

„Iš karto po šio sprendimo UAB „Tele-3“ kreipėsi į laidos kūrėjus ir dar kartą priminė jiems pareigą laikytis Visuomenės informavimo bei kitų jų veiklą reglamentuojančių įstatymų. Programos rengėjams buvo priminta, kad jie yra atsakingi už jos turinį“, – rašoma televizijos bendrovės pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius