Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Koncertas „Kartu iki pergalės“: Lietuva nuo karo kenčiančiai Ukrainai paaukojo per 110 tūkst. eurų

Minint 26-ąją Lietuvos laisvės gynėjų dienos sukaktį, LRT surengė labdaros koncertą, skirtą karo draskomai Ukrainai paremti. 1991-ųjų sausio 13-osios įvykius Ukraina dabar išgyvena kasdien, todėl Lietuva nelieka nuošalyje ir nelieka abejinga brolių ukrainiečių skausmui.
Koncerto „Kartu iki pergalės“ akimirka
Koncerto „Kartu iki pergalės“ akimirka / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tokios nuomonės laikosi ir ryškiausios šalies scenos žvaigždės. Drauge su renginio vedėjais – Egle Daugėlaite ir Ignu Krupavičiumi – penktadienio vakarą tiesioginiame eteryje vyko labdaringas koncertas „Kartu iki pergalės“, kuriame žinomi muzikantai dalijosi ir dainomis, ir mintimis apie Lietuvos laisvę.

Reikšdami paramą nuo karo kenčiantiems Ukrainos žmonėms muzikantai atliko garsiausius savo kūrinius. Scenoje vienas po kito pasirodė Andrius Mamontovas, Merūnas Vitulskis, Evelina Sašenko, Marijus Mikutavičius, Deividas Norvilas, Liepa Norkevičienė, Monika Linkytė, grupės „Naktinės personos“, „Biplan“.

Per dvi valandas buvo surinkta daugiau nei 110 tūkst. eurų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Koncerto „Kartu iki pergalės“ akimirka
Luko Balandžio / 15min nuotr./Koncerto „Kartu iki pergalės“ akimirka

„Kiekvienas vaikas yra pasaulio vaikas – nesvarbu, ar jis ukrainietis, ar lietuvis“, – sako Merūnas Vitulskis, paklaustas, kodėl kiekvienas Lietuvos pilietis turėtų prisidėti prie pagalbos nuo karo kenčiantiems Ukrainos kariams, jų artimiesiems, našlaičiais likusiems vaikams ir karo nusiaubtų miestų bendruomenėms.

„Per visus šiuos metus, kai Ukrainoje vyksta karas, ne kartą teko matyti ukrainiečius kolegas operos dainininkus, kurie yra priversti dirbti užsienyje, nes šalyje siaučia karas ir darbo nėra, o jų artimieji liko tėvynėje. Kiekvienas jų skambutis į namus būdavo su baime akyse. Nesunku juos suprasti, kai pats turi šeimą, ir širdis plyšta pagalvojus, kad kas jiems galėtų atsitikti“, – pasakoja garsus dainininkas.

„Pats nebijai nieko – nei alkio, nei šalčio, tačiau kaip paaiškinti vaikui, kodėl jis neturi ką valgyti, kodėl negali jo sušildyti, pasirūpinti jo saugumu, galų gale, kaip paaiškinti vaikui, kodėl jis liko našlaičiu? Ukrainos vaikai nenusipelno nė lašo karo sukeliamo skausmo. Būtent todėl humanitarinė pagalba yra labai svarbi“, – aukoti ragino M.Vitulskis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Koncerto „Kartu iki pergalės“ akimirka
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aras Vėberis, Alanas Chošnau, Merūnas Vitulskis

„Ukrainiečiai yra mūsų broliai. Deja, kraupūs mūsų šalies istorijos įvykiai ten šiuo metu kartojasi kiekvieną dieną. Mūsų šalis sieja net daugiau nei draugystė. Kiek dar mes turime tokių draugų, kaip Ukraina ar Gruzija? Mes tiesiog neturime teisės atsukti broliams ukrainiečiams nugaros“, – koncerto išvakarėse sakė A.Mamontovas.

Scenoje jis su grupe atliko kūrinį „Degančios akys“, čia skambėjo ir kitos daugeliui pažįstamos lietuviškos dainos.

Kartu scenoje dainavo ir netikėtas duetas – Evelina Sašenko bei Liepa Norkevičienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Koncerto „Kartu iki pergalės“ akimirka
Luko Balandžio / 15min nuotr./Koncerto „Kartu iki pergalės“ akimirka

Į tautą kreipėsi prezidentė Dalia Grybauskaitė, renginio globėjas, prezidentas Valdas Adamkus, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, Lietuvos kariuomenės vadas Jonas Vytautas Žukas, Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Volodymyras Jacenkivskis.

Į sceną buvo kviečiami ir iš Ukrainos atvykę besigydantys karininkai. Visi susibūrė dėl bendro tikslo.

Daugiau koncerto akimirkų – nuotraukų galerijoje:

Padėti Ukrainos žmonėms koncerto dalyviai ragino ir televizijos žiūrovus. Ekranuose tarp dainų buvo primenami tragiški Sausio 13-osios įvykiai, taip pat rodomi reportažai iš Ukrainos. Specialiai šiam renginiui paruoštuose siužetuose kalbėję ukrainiečiai negailėjo gražių žodžių Lietuvai ir jos tautai, dėkojo už palaikymą ir paramą.

Renginio metu surinktos lėšos bus skirtos organizacijai „Blue Yellow“, kuri teikia visokeriopą pagalbą Ukrainos kariams, jų artimiesiems, našlaičiais likusiems vaikams, jų mamoms ir karo nusiaubtų miestų bendruomenėms.

„Ukrainos žemę kas dieną laisto ne tik jos karių, bet ir paprastų žmonių kraujas ir ašaros. Mes norime jiems padėti, todėl už Lietuvos žmonių paaukotas lėšas perkame ir patys vežame reikalingiausią įrangą kariniams daliniams – žiemos sąlygoms pritaikytą aprangą, avalynę, naktinio matymo žiūronus, radijo ryšio priemones. Nuo karo nukentėjusiems vietos gyventojams dovanojame šiltus drabužius, batus, žaislus ir kitus daiktus.

Taip pat finansuojame medicininę pagalbą – štai vieną mūsų remiamą našlaitį vešime į ligoninę atlikti brangų magnetinio rezonanso tyrimą, kuris jam reikalingas į galvą pataikius bombos skeveldrai. Tai karo kasdienybė, kuriai mes negalime ir nenorime likti abejingi“, – pasakoja neseniai iš karščiausių Ukrainos taškų grįžęs režisierius, žurnalistas ir organizacijos „Blue Yellow“ įkūrėjas Jonas Ohmanas.

Paremti organizaciją „Blue Yellow“ galima apsilankius puslapyje blue-yellow.lt arba trumpuoju numeriu 1419 (auka 2 eurai).

Luko Balandžio / 15min nuotr./Koncerto „Kartu iki pergalės“ akimirka
Luko Balandžio / 15min nuotr./Marijus Mikutavičius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius