L.Paksienė: jei reikėtų, dirbčiau ir valytoja

„Moterys Lietuvoje užkeltos ant pjedestalo, nemanau, kad joms reikėtų skųstis”, – tvirtins Laima Paksienė, dalyvausianti pirmadienio pokalbių laidoje „Be grimo”. Tarptautinę moters dieną 19.40 val. studijoje susirinkę svečiai kalbės apie moterų diskriminaciją šalyje.
Laima Paksienė
Laima Paksienė / TV3 nuotr.
Temos: 1 Laima Paksienė

Buvusiai pirmai šalies damai L. Paksienei pritars ir neurologas Jokūbas Fišas, kuris įsitikinęs, kad feministinis judėjimas šalyje neturi jokio pagrindo. Maža to, medikas tvirtins savo praktikoje ne kartą susidūręs su tokiomis moterimis, kurias emancipacija, aukštos pareigos ir geros algos padarė piktas ir agresyvias, keliančias nepagrįstus reikalavimus įstatymams ir aplinkiniams: „Jos nemandagiai elgiasi prie vairo, parduotuvėse, visur”.

Tokie teiginiai pakurstys karštai diskusijai vieną aktyviausių moterų teisių gynėjų Margaritą Jankauskaitę, įsitikinusią, kad vien jau tokie pasisakymai yra akivaizdūs moterų diskriminacijos pavyzdžiai.

Apie Lietuvoje vyraujančią diskriminaciją prabils ir kita laidos viešnia – trijų vaikų mama Ernesta, kuri, ilgai ieškodama darbo ir vis prisipažindama turinti tris vaikus, ne kartą išgirdo klausimą: „Tai kiek biuletenių žadi imti?” Moteris tvirtins, kad motinystė jai tapo kliūtimi susirasti darbą, kad ir kiek ji darbdavius tikino, kad jos vaikus gali prižiūrėti jų tėtis ar seneliai.

Tuo tarpu L. Paksienei tokie Ernestos skundai atrodys nepagrįsti, moteris bus įsitikinusi, kad normalu, jog darbdavys mieliau renkasi vyrą, o ne moterį su trimis vaikais, esą turinti vaikų moteris visais laikais buvo riziką kelianti darbuotoja.

Išgirdusi klausimą, ką pati darytų, jei nebūtų išlaikoma vyro, L. Paksienė tikins nebijanti darbo, todėl, jei reikėtų dėl šeimos gerovės, dirbtų net ir valytoja.

Tuo tarpu kita garsi Lietuvoje moteris, laiminga namų šeimininke save laikanti Lidija Rasutis, svarstys, kokios esama nelygybės darbo sektoriuje tarp vyrų ir moterų, bei prisipažins, kad pati yra finansiškai visiškai išlaikoma vyro: „Kartą savo vyrui sakiau, aš galiu eiti dirbti, bet tada tau reikės samdyti moterį, kuri tvarkytų namus, ruoštų valgyti. Ir turbūt ji uždirbtų daugiau nei aš, savo darbe”.

Ar reikia moterų revoliucijos Lietuvoje, kodėl trys vaikai tampa kliūtimi įsidarbinti, iš kur pinigų gauna garsios namų šeimininkės ir ar tikrai valdžią gavusios moterys tampa piktos, net agresyvios? Karštą vyrų ir moterų diskusiją apie lygias teises laidoje „Be grimo“ žiūrėkite pirmadienį, kovo 8 dieną, 19.40 val. tik per TV3.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius