Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trys klaipėdietės iššūkiai: misija – vėžys, misija – chemoterapija ir „Misija – grožis“

Nauju laiku šiandien, trečiadienį, rodomoje laidoje „Misija – grožis“ – dukart krūties vėžį nugalėjusios klaipėdietės pokyčiai. Birutė vėžį vadina savo draugu, tačiau visiškai atsitiesti ir pamiršti skaudžius išgyvenimus neleido ligos kūne palikti pėdsakai: amputuota krūtis, nuslinkę plaukai ir tiesiog gabalais ištrupėję dantys.
Birutės reakcija, sužinojus, kad ji dalyvaus projekte
Birutės reakcija, sužinojus, kad ji dalyvaus projekte / LNK nuotr.

Birutė dar puikiai prisimena tą jausmą, kai, išgirdus diagnozę, rodos, žemė slydo iš po kojų. Tuomet, užsidariusi namuose tarp keturių sienų, vengė bet kokio bendravimo – neatsiliepė į telefono skambučius, neatsakė į žinutes. Tačiau greitai suprato, kad ji turi kabintis į gyvenimą dėl vaikų. Net du kartus per dešimt metų paliesta dažniausios moterų onkologinės ligos Birutė įsitikino, kad su liga reikia ne kovoti, o priešingai – susidraugauti. 

„Liga – tai ne pasaulio pabaiga. Žmogus turi nebijoti pirmiausia sau prisipažinti, kad serga, ir susigyventi su liga. Mano devizas – priimti vėžį tarsi visam gyvenimui įgytą draugą“, – patirtimi dalijasi Birutė.

Ištverti tamsiausią gyvenimo periodą, kai po skyrybų su vyru ji liko viena su dviem vaikais, užklupo sveikatos bėdos ir finansiniai sunkumai, padėjo draugų palaikymas. Nors atrodo, kad blogiausia jau praeityje, tačiau po organizmą nualinusios chemoterapijos Birutei ištrupėjo beveik visi dantys – teko atsisakyti kietesnio maisto, kramtyti vien priekiniais dantimis ir nuolatos slėpti šypseną.

„Kai antrą kartą užklupo vėžys, gydytojai skyrė stiprios chemoterapijos kursą, po kurio labai nukentėjo ne tik mano plaukai, bet ir dantys. Siaubinga buvo matyti, kaip valantis dantis jie krenta tiesiog gabalais. Aš jau neįsivaizduoju, ką reiškia pilna burna dantų – tai būtų naujas potyris. Todėl dalyvavimas projekte man prilygsta trečiajam gyvenimo iššūkiui: buvo misija – vėžys, misija – chemija, o dabar – „Misija – grožis“, – kalbėjo herojė.

Gydytojai odontologai, išvydę dalyvės dantų patologiją, pripažino, kad toks atvejis, kai pacientei reikės iš naujo sudėti beveik visus dantis, yra vienas sudėtingesnių projekte. Kaip pavyks išgydyti dantis, odontologai baiminosi prognozuoti, nes nežinia, kaip chemoterapijos nualintas organizmas reaguos į svetimkūnius.

„Dantų implantacija, paprastais žodžiais tariant, yra varžtelio įsukimas į žandikaulį. Tik kai varžtelis sėkmingai suauga su kaulu, ant jo viršaus galime uždėti danties vainikėlį. Birutei teks kantriai ištverti daugybę ilgų procedūrų, kad iš naujo būtų sudėti beveik visi dantys. O pusė metų, kiek trunka projektas, yra pakankamai trumpas laikotarpis, kad galėtume būti tikri geru rezultatu“, – sako  „Vilniaus implantologijos centro“ vadovas  Algirdas Puišys.

Į projekto „Misija – grožis“ ekspertus moteris kreipėsi ne vien dėl dantų problemos. Prieš porą metų antrą kartą atsinaujinus vėžiui, jai buvo amputuota krūtis. Birutės prašymu, per tą pačią operaciją gydytojai jai suformavo naują krūtį, paėmę audinių iš kitos kūno vietos. Šįkart moteris paprašė projekto plastikos chirurgų įvertinti, kaip atkurtą krūtį būtų galima dar patobulinti.

Prie herojės gražinimo misijos prisidėjus visiems projekto ekspertams, vėžio nualinta moteris stipriai pasikeitė.

Ar pasiteisins Birutės lūkesčiai ir kaip odontologams pavyko įveikti vėžio padarinius, žiūrėkite laidoje „Misija – grožis“  jau nauju laiku – šiandien, trečiadienį, 20.15 per LNK.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius