-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Žinomi žmonės savaitę gyveno senoviniame laive: kas liko už kadro?

Jau šį vakarą LRT televizijos žiūrovai gales išvysti pirmąjį filmą iš ciklo „Nacionalinė ekspedicija. Nemunu per Lietuvą“, kuriame žymių žmonių įgula pristatys savo unikalią kelionę Nemunu istorinėmis Lietuvos vietomis. Plokščiadugniu buriniu laivu kurėnu nuo Kauno iki Klaipėdos keliavo profesorius Alfredas Bumblauskas, žurnalistas Edmundas Jakilaitis, etnologė Zita Kelmickaitė, lenktynininkas Benediktas Vanagas, atlikėjas Gabrielius Liaudanskas-Svaras su vienuolikmečiu sūnumi Mykolu, gamtininkas Selemonas Paltanavičius ir kiti.
Gabrielius Liaudanskas-Svaras
Gabrielius Liaudanskas-Svaras / Andriaus Lygnugario nuotr.

Nors nuovargis ir liko už kadro, įgulos nariai pripažino, kad kelionė tapo ir nelengvu fiziniu iššūkiu. Iš viso įgula laivu įveikė apie 220 km, vidutiniškai plaukiant 5 km/h greičiu, atstumas buvo įveiktas per 44 plaukimo valandas. Maksimalus kurėno pasiektas greitis, plaukiant pavėjui ir pasroviui, pasiekdavo 10 km/h. 

Ekspedicijos įgulą plukdžiusio kurėno ilgis – 9,8 metro, plotis – 2,8 metro, pagrindinio stiebo aukštis – 9 metrai. Visos kelionės metu kurėną ir jo keliautojus krante lydėjo ir pora devynių kubinių metrų talpos priekabų, kuriose šiaip taip tilpo dalyvių asmeniniai daiktai bei visa filmavimui ir stovyklavietėms reikalinga įranga.

Per savaitę įgula ir visa filmavimo komanda išgėrė apie 600 litrus vandens, be to, nei vienas nepamirš ir tradiciniu ekspedicijos maistu tapusių žuvienių – jų išvirta per 120 litrų. Pačiomis įvairiausiomis žuvų rūšimis vaišino ir sustojimuose įgulą pasitikę vietiniai, o patys ekspedicijos dalyviai mokėsi tradiciniu senoviniu būdu lauže kepti žiobrius.

Stovyklavietės įrengimas užtrukdavo vidutiniškai 4 valandas, tačiau kaip didžiausią išbandymą filmavimo komanda mini sustojimą Veliuonoje pačią pirmąją dieną. Stovyklavietę įkurti reikėjo piliakalnio viršuje, iki kurio vedė maždaug 250 metrų ilgio takas, tad sunešti visus stovyklavietei reikalingus daiktus prilygo įveikti 20 km kelionę į kalną ir žemyn. Verta prisiminti ir tai, kad kitą dieną visa stovyklavietė vėl turėjo būti supakuota į priekabas... 

„Lietuva – tai daugiau negu gamta. Tai – širdis, kuri priima visus žmones“, – taip savaitę trukusį nuotykį paskutinę jo dieną apibendrimo G. Liaudansko-Svaro sūnus Mykolas.

Unikali kelionė ir visi įgulos nuotykiai – jau nuo šiandien, kiekvieną antradienį, 21:30 tik per LRT televiziją!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius