Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Parlamentarų Kūčios: ramios ir pagal visas tradicijas

Naktimis pastaruoju metu įstatymus priiminėję tautos išrinktieji per Kūčias ir Šv.Kalėdas ketina skirti laiko šeimai. Tarsi iš anksto sutarę visi politikai tvirtina, kad Kūčios – šeimos šventė, ramybės laikas, kuris suteikia peno apmąstymams.

Seimo narė Donalda Meiželytė prie Kūčių stalo kaip ir kasmet sės kartu su visa šeima pas vyresniąją seserį.

„Taip jau susiklostė, kad Tauragėje, kur užaugau, liko gyventi tik tėveliai, todėl jau daug metų jie tradiciškai atvažiuoja pas mus, dukreles, į Vilnių sutikti Kalėdų“, – pasakojo D.Meiželytė. Seimo narė džiaugiasi, jog namuose tradicijos labai paprastos ir šiltos.

Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Donalda Meiželytė

Andriaus Ufarto/BFL nuotr./D.Meiželytė sako, kad per šventes stengiasi nepersivalgyti. 

„Prie stalo sukalbame maldą, bendraujame. Kiekvienas iš eilės reziumuoja savo metų įvykius. Pasidžiaugiame vieni kitų pasiekimais. Vienintelis dalykas, kuris pasikeitė per pastaruosius metus – per Kūčias ir Kalėdas nebepersivalgome. Juk tikrai juokinga, kai žmonės, nesilaikydami advento, valgo normaliai, tikrai nepasnikauja, o susėdę prie Kūčių stalo prisikemša silkių, tarsi būtų badavę mėnesį“, – mano D.Meiželytė.

Antanas pas tėvus vyksta vienas

Šventėms į Alytų išvyksta parlamentaras Antanas Nedzinskas. „Per Kūčias ir Kalėdas būsiu su šeima, tai yra nerašyta ir tvirta taisyklė“, – sakė A.Nedzinskas. Su tėvais ir dviem vyresniais broliais Seimo narys sutiks ir šias šventes.

„Per Kūčias sūnūs niekada nepalieka tėvų vienų. O per Kalėdas jau galima susitikti su draugais“, – sakė parlamentaras. Paklaustas, ar pas tėvus ketina atsivežti draugę, jis atsakė kol kas jos neturįs.

„Ne, bet jei taip būtų, tektų sugrįžti pas tėvus“, – tikino A.Nedzinskas. Parlamentaro šeimoje gyva tradicija – laužyti plotkelį, tačiau, pasak Antano, kur kas įdomiau, kai švenčiama kaime.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Antanas Nedzinskas prie savo kabineto durų
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./A.Nedzinskas sako burtais netikintis. 

„Močiutė gyvena viena daugybę metų. Traukdavome šiaudus – kieno gyvenimas ilgesnis. Kartą bandėme burti su vestuviniu žiedu, kuris pirmas ves. Kitą kartą vašku“, – pasakojo parlamentaras. Ir tikino, jog burtais netiki.

„Nesu toks emocionalus, kad mane paveiktų kalbos. Esu gana skeptiškas“, – apie save pasakojo parlamentaras.

Uspaskichas: mes esame paprasti

Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas tvirtina Kūčias sutinkantis su šeima pagal lietuviškas tradicijas.

„Atvažiuoja žmonos tėvai. Kūčių vakarą praleidžiame kartu“, – sakė V.Uspaskcichas. Jis sakė, kad per Kūčias būtinai laužo plotkelį.

Martyno Vidzbelio/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Uspaskichas
Martyno Vidzbelio/„Scanpix“ nuotr./V.Uspaskichas: „Nesiskiriame nuo visų žmonių“

„Mes nesiskiriame nuo visų žmonių. Mūsų namuose viskas vyksta paprastai. Pas mus nėra maisto, rūbų, prabangos kulto. Net mūsų namas, kuris jau penkiolika metų įrengtas, yra neremontuotas. Nieko nedarėme, nes esame pripratę prie tų baldų. Daiktai perėmė mūsų dvasią“, – teigia politikas.

Gamins senovinius patiekalus

V.Uspaskicho kolegė Loreta Graužinienė pasakojo, jog Kūčias kasmet sutinka su šeima ir neįsivaizduoja, kad galėtų būti kitaip. Anot Seimo narės, tradicijas reikia puoselėti.

„Tai yra Kūčių stalas, tai yra balta lininė staltiesė, šienas po ja, valgiai“, – aiškino L.Graužinienė. Seimo narė teigė, jog per Kūčias stengiasi ruošti ne įmantrius patiekalus, bet senovinius valgius.

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./L.Graužinienė.
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./L.Graužinienė tikisi, kad gaminti valgius jai padės mama.

„Tikiuosi, mama pagelbės ir padarys baltą avižinį kisielių, kurį nuo vaikystės prisimenu. Patiekiame ir pupų, ir medaus. Be abejo, reikalinga malda prie stalo. Mažasis sūnus Julius darželyje išmoko labai gražų stalo palaiminimą. O prieš dvylika pastaruosius ketverius metus į namus ateina Kalėdų senis. Sūnui yra šeši su puse metų, todėl seneliai dar lankosi“, – šypsojosi Seimo narė.

Jauniausioji parlamentarė grįš namo

Jauniausioji Seimo narė – konservatorė Agnė Bilotaitė tikino Kūčias ir Kalėdas švęsianti Klaipėdoje, į kurią grįžta beveik kiekvieną savaitgalį.

„Kalėdos ir Kūčios sutinkamos tik šeimoje. Susėdę prie stalo laužome plotkelį, apibendriname, kokie buvo metai. Kiekvienas šeimos narys pasako palinkėjimą. Smagu, kad yra tokia šventė, kai susirenka visi“, – teigė A.Bilotaitė.

Pasak parlamentarės, Kūčios yra susitaikymo ir atleidimo vakaras. A.Bilotaitės šeima susirenka pas senelius. „Tėtis yra iš keturių vaikų šeimos, kai kurie turi ir anūkų. Suvažiuoja visi. Kiekvienas atsiveža dovanėlių. Tos smulkmenos labai malonios, skirtos kiekvienam, ant jų užrašyti vardai ir pavardės. Jas dalijamės po vakarienės“, – pasakojo A.Bilotaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius