Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 30

Ar LeBronui Jamesui ir kompanijai pavyks įjungti aukštesnę pavarą atkrintamosiose?

Pastaruoju metu „Cleveland Cavaliers“ yra lyginami su 2000-2001 metų „Los Angeles Lakers“ komanda, kuri reguliariajame sezone nežaidė labai įspūdingai, tačiau atkrintamosiose varžybose patyrė tik vieną pralaimėjimą. Praėjusių metų NBA čempionai svarbiausiose sezono kovose taip pat turėtų įjungti aukštesnę pavarą, tačiau ar jiems pavyks tai padaryti?
LeBronas Jamesas
LeBronas Jamesas / „Scanpix“/AP nuotr.

Kad ir kiek komandos kalbėtų apie tai, kad antrus metus paeiliui laimėti NBA titulą yra taip pat svarbu, kaip ir pirmą kartą – tai nėra tiesa. Daugelio praeities čempionų sportinė forma krito jau kitame sezone, todėl yra nuolat sakoma, kad apginti iškovotą titulą yra be galo sunku.

Daugiausiai nerimo kelia „Cavaliers“ gynyba, kuri šį sezoną nepatenka net tarp 20 geriausių visoje NBA. Tačiau tokių pavyzdžių yra nemažai. Shaquille'o O'Nealo bei Kobe Bryanto „Lakers“, Larry Birdo „Celtics“ bei Hakeemo Olajuwono „Rockets“. Visos šios komandos iškovojusios titulą turėjo reguliarųjį sezoną, kuriame jų gynybos kreivė stipriai krito žemyn.

Komandos kurioms pavyko įjungti aukštesnę pavarą

2000-2001 m. „Lakers“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Shaquille'as O'Nealas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Shaquille'as O'Nealas

Pirmaisiais savo darbo metais Philas Jacksonas akcentavo gynybą ir 1999-2000 m. sezone Los Andželo klubas iškovojo titulą, kai jų gynybos reitingas buvo geriausias visoje NBA. Tačiau jis smuktelėjo žemyn jau kitame sezone ir 2000-2001 m. jis buvo vos 19-as.

Motyvacija buvo viena iš priežasčių, tačiau daug prisidėjo ir Dereko Fisherio patirta trauma sezono pradžioje.

„Lakers“ gynyba atkrintamosiose varžybose toli gražu nepagerėjo, tačiau į NBA superfinalą Ph.Jacksono klubas atkeliavo be pralaimėjimų. Tuomet tik fenomenalus Alleno Iversono pasirodymas leido „76ers“ iškovoti vieną pergalę ir Los Andželo klubas laimėjo titulą sužaidęs vos 16 rungtynių atkrintamosiose (15-1).

2004-2005 „Pistons“

2004-aisiais Detroito klubas prieš mainų lango pabaigą į savo komandą gavo Rasheedą Wallace'ą, o tai leido „Pistons“ taip sustiprinti gynybą, kad ši jiems laimėjo NBA čempionų titulą.

Detroito krepšininkai pademonstravo geriausią gynybos reitingą visoje lygos istorijoje.

Natūralu, kad kitą sezoną „Pistons“ gynyba jau nebegalėjo pasivyti rekordinių aukštumų, tačiau jų reitingas vis tiek buvo trečias lygoje. Nors Detroito krepšininkams iki NBA superfinalo ir pavyko susigrąžinti elitinę gynybą, tačiau jie po įtemptos septynių rungtynių serijos vis tik nusileido „Spurs“.

Komandos, kurios įrodo, kad tai pavyksta padaryti ne visada

1986-1987 m. „Celtics“

„Scanpix“/AP nuotr./Robertas Parishas, Larry Birdas ir Kevinas McHale'as
„Scanpix“/AP nuotr./Robertas Parishas, Larry Birdas ir Kevinas McHale'as

1985-1986 m. „Celtics“ buvo puikiai subalansuota. Bostono klubas turėjo trečią puolimo reitingą visoje NBA bei antrą gynybos reitingą. Tai lėmė 67 pergalių reguliarųjį sezoną bei čempionų titulą.

Tačiau jau 1986-1987 m. „Celtics“ dėl traumų neteko savo geriausio atsarginio krepšininko Billo Waltono, o tai lėmė tik devintą gynybos reitingą visoje NBA. Negana to, su trauma rungtyniavo Kevinas McHale'as, o tai leido varžovams į Bostono ekipos krepšį įmesti daugiau taškų nei lygos vidurkis.

Puikus puolimas padėjo „Celtics“ vargais negalais nukeliauti iki NBA superfinalo, tačiau čia jie pralaimėjo savo amžinam varžovui „Lakers“. Bostono ekipos gynybos reitingas buvo prasčiausias, jeigu skaičiuosime visas komandas, kurios iki tol žaidė lygos finale.

2002-2003 m. „Lakers“

Tris titulus iškovojęs S.O'Nealas 2002 metais patyrė traumą, todėl praleido pirmas dvylika 2002-2003 m. sezono rungtynių. „Lakers“ sezoną pradėjo laimėjusi vos tris iš jų (3-9).

Sezone prieš tai „Lakers“ turėjo septintą gynybos reitingą visoje NBA, o 2002-2003 m. sezone jis nukrito vos į 19 vietą. Los Andželo klubas laimėjo vos 50 rungtynių ir užėmė penktąją vietą Vakarų konferencijoje.

Šį kartą jokio mygtuko, kuris pagerintų komandos žaidimą paspausti nepavyko. „Lakers“ pavyko peržengti pirmąjį etapą, tačiau jau antrame jie turėjo pripažinti „Spurs“ pranašumą.

Įdomu tai, kad šių metų „Cavaliers“ yra lyginami su galų gale čempionais tapusiais 2000-2001 m. „Lakers“, tačiau nereikia pamiršti, kad ta pati komanda turėjo ir kitokią istoriją.

„Cavaliers“ ateitį prognozuoti sunku, tačiau LeBronas Jamesas darys viską, kad Klivlando krepšininkai ir vėl perrašytų lygos istoriją. Kita vertus, tai gali būti nauja pamoka „karaliui“, kad ne viskas taip paprasta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius