Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 13

Ar uraganinio „Houston Rockets“ puolimo užteks norint pasiekti NBA titulą?

„Golden State Warriors“ šiemet demonstruoja geriausią puolimą visoje NBA, tačiau praėjusios nakties rungtynėse „Houston Rockets“ nugalėjo titulą ginančius „Cleveland Cavaliers“ ir parodė, kad gali kautis ir su pačiomis geriausiomis ekipomis. Ar Teksaso klubui užteks rungtyniauti aukštu tempu ir tik vienoje aikštės pusėje? Išplėstinę statistiką apžvelgė ESPN krepšinio ekspertas Micah Adamsas.
jamesas-hardenas
jamesas-hardenas

„Cavaliers“ šiemet pasistiprino taip, kad tritaškiais galėtų užmėtyti bet kurią komandą. LeBronas Jamesas turėdamas kamuolį savo rankose gali jį perduoti Kyrie Irvingui, Kevinui Love'ui, Kyle'ui Korveriui, J.R. Smithui ar Channingui Frye.

Negana to, NBA čempionų ekipa yra puikiai sukomplektuota ir pavojų kelti gali ne tik tolimais metimais.

Tačiau to paties negalima pasakyti apie Jameso Hardeno „Rockets“. Prieš mainų lango pabaigą Hjustono ekipa pasipildė Lou Williamsu, o tai dar vienas krepšininkas, kuris yra žinomas vien dėl savo puolimo.

„Norėjome, kad aikštėje išliktų daug erdvės, todėl pasipildėme dar vienu metiku, – teigė generalinis vadybininkas Darylas Morey. – Dabar mūsų sudėtyje visi krepšininkai išskyrus vidurio puolėją gali pataikyti tritaškį.“

„Rockets“ pergales bando iškovoti vien puolimu, nes jų gynybos reitingas yra tik 13 visoje lygoje. Palyginimui, „Warriors“ demonstruoja antrą geriausią gynybą NBA, o „Cavaliers“ yra vos 22-i. Pastarųjų metų tendencija atkrintamosiose išlieka – tarp aštuonių stipriausių konferencijos komandų dažnai patenka gerai puolime ir labai vidutiniškai gynyboje žaidžiant ekipa.

Prieš šį sezoną skaičiuojant nuo 1984 m. NBA buvo 36 komandos, kurios pagal puolimą buvo trejetuke visoje lygoje, o gynyboje nepateko tarp 15 geriausių ekipų.

Net 32 iš jų pateko į atkrintamąsias varžybas, tačiau jose daug problemų varžovams nepridarė. Vos septynios nukeliavo iki konferencijos finalo, o viena ekipa žaidė finale bei viena laimėjo titulą.

„Scanpix“/AP nuotr./Shaquille'as O'Nealas
„Scanpix“/AP nuotr./Shaquille'as O'Nealas

Johnas Stocktonas ir Karle'as Malone'as 1998-aisiais su savo deriniu „du prieš du“ įveikė vieną varžovą po kito, tačiau galų gale atsimušė į raudoną „Bulls“ ekipos sieną. Vėliau 2001 m. „Lakers“ atkrintamosiose pralaimėjo vos sykį, o šimtaprocentinį pergalių procentą sugadino Alleno Iversono puikus pasirodymas NBA superfinale.

Tai buvo komandos, kurios simbolizavo puikų puolimą, tačiau ne kokią gynybą reguliariajame sezone.

Tačiau be puolimo ir gynybos reitingų labai svarbiu faktoriumi tampa žaidimo tempas. Galbūt „Rockets“ ir „Cavaliers“ žaidimas kol kas atrodo panašus, tačiau šiuo aspektu ekipos smarkiai skiriasi.

Visi pastarieji 14 NBA superfinalų buvo žaidžiami lėtesniu tempu nei to sezono reguliariojo sezono vidurkis. Per pastaruosius 30 metų krepšinio gerbėjai matė vos dvi serijas, kuriose žaidimas vyko greičiau nei reguliariajame sezone prieš tai.

Paskutinį kartą? 2002-aisiais tarp „Lakers“ bei „Nets“. Skaičiuojant žaidimo tempo vidurkį 1984-2016 metais jis beveik kiekviename etape mažėja. Jeigu reguliariajame sezone NBA komandos per rungtynes surezga 96,8 atakas, tai konferencijos pusfinalyje šis skaičius krenta iki 94, o finale jis jau vos 92,9.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vince'as Carteris ateityje gali žaisti ne Naujojo Džersio, o Bruklino komandoje.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vince'as Carteris

Taigi, kurioms komandoms labiau sekasi atkrintamosiose? Toms, kurios gerai puola ir ginasi vidutiniškai bei žaidžia greitai ar vis tik lėtai?

Iš 36 komandų, kurios buvo žinomos už savo puolimą, tačiau pagal žaidimo tempą buvo už dešimtuko ribų – 18 pateko į atkrintamąsias ir net 12 iš jų pateko bent jau į antrąjį etapą. Net šešios iš jų nukeliavo iki konferencijos finalo.

Prastesni popieriai vikresnių komandų grupelėje. Iš tų keturių komandų, kurios nepateko į atkrintamąsias – net 3 ekipos pagal žaidimo tempą pateko į dešimtuką. 7 iš 15 klubų pralaimėjo jau pirmame etape, o tik trys nukeliavo iki konferencijos finalo.

Įdomu tai, kad visos šios trys ekipos buvo „7 sekundžių arba mažiau“ puolimo strategiją naudojantys „Suns“. Du kartus už šios komandos vairo stovėjo Mike'as D'Antoni ir savo gretose turėjo įžaidėją, kuris laimėjo MVP apdovanojimą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'as D'Antoni
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'as D'Antoni

Kyla klausimas: ar „Rockets“ gali laimėti sulėtinę tempą?

Hjustono ekipa šiuo metu per 48 minutes surengia 102 atakas, o tai užima ketvirtąją vietą visoje NBA. Jeigu kas nors nori šiemet nugalėti „Warriors“, tai šiai ekipai riekės kontroliuoti rungtynių tempą.

„Cavaliers“ jau parodė, kad tai padaryti gali, nes praėjusiais metais pagal šį rodiklį buvo vos 28, o „kariai“ – 2. Šešios iš septynerių rungtynių buvo žaidžiamos lėtesniu tempu nei Steve'o Kerro auklėtiniams yra įprasta, todėl Klivlando žaidėjai puikiai susitvarkė su savo užduotimi.

Net jei „Cavaliers“ krepšininkai galų gale būtų pralaimėję NBA superfinale, tačiau pamatėme, kad jie privertė „Warriors“ žaisti sau tinkamu stiliumi.

„Rockets“ komandoje viskas kitaip. Tai ekipa, kuri yra sukurta labai greitam krepšiniui. Sunku lyginti ją su praeityje buvusiais klubais, nes tai snaiperių būrys, kokio NBA nematė jau seniai. Hjustono krepšininkai net devynis kartus šį sezoną pagerino lygos rekordą pagal išmestus tolimus metimus. Verta paminėti ir tai, jog J.Hardenas su kompanija laimėjo 23 iš 25 mačų, kai per susitikimą pataikė daugiau nei 15 tritaškių.

Kada komanda turi geresnes galimybes pataikyti daugiau tolimų metimų? Kai atakų yra daugiau. „Rockets“ taip pat laimėjo septynerias rungtynes, kuriose jų žaidimo tempas buvo pats greičiausias. Tačiau tuose mačuose varžovai buvo tokios komandos kaip „Nets“, „76ers“, „Knicks“ bei „Lakers“.

Ką darys M.D'Antoni, kai jo klubas susidurs su tokiomis galingomis ekipomis, kaip „Warriors“, „Spurs“, „Jazz“ ar „Clippers“?

„Cavaliers“ jau įrodė, kad gali kautis ir nugalėti bet ką, o vakarykštė „Rockets“ pergalė galėjo būti ženklas, kad tą patį pasiryžę padaryti ir jie.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius