-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 15

Atėjo jo laikas: į NBA Olimpą – išgyvenus tragediją šeimoje ir nepakeliamą skausmą

„Washington Wizards“ šiąnakt stos į lemiamą kovą septintose serijos rungtynėse su „Boston Celtics“ bei tikėsis, kad geriausias JAV sostinės klubo sezonas per beveik 40 metų nesibaigs Rytų konferencijos pusfinalyje. Kodėl veikia naujasis Johno Wallo ir trenerio Scotto Brookso tandemas? Ką turėjo išgyventi minėtasis įžaidėjas? Pateikiame „Sports Illustrated“ istoriją apie Vašingtono duetą.
Johnas Wallas
Johnas Wallas / „Scanpix“ nuotr.
„Washington Wizards“ – „Boston Celtics“ | 03:00 | „TD Garden“, Bostonas

„Wizards“ treneris Scottas Brooksas per savo karjerą buvo atleistas du kartus. Vieną sykį jis neteko darbo už tai, kad neatvedė „Thunder“ ekipos į NBA čempionų sostą, o pirmą tokią nemalonią žinią jis išgirdo iš savo mamos.

Lee Brooks viena pati augino net septynis vaikus, o jauniausias iš jų buvo būtent dabartinis „Wizards“ strategas. Jis jau nuo aštuonerių metų padėjo savo mamai rinkti graikiškus riešutus, nes tai buvo jos darbas.

„Kai esi aštuonerių tie laukai atrodo besitęsiantys visą amžinybę, – prisiminė S.Brooksas. – Reikia medį pakratyti, surinkti riešutus į vieną krūvą ir tuomet sukrauti juos į kibirėlius. Dienos pabaigoje už kiekvieną kibirėlį gaudavome po 50-75 centus.“

S.Brooksas niekuomet nesiskundė sunkiu darbu laukuose ir neklausydavo patyčių mokykloje. Labiau paaugęs jis prisijungė prie savo mamos automobilių dalių gamykloje, tačiau po paskutinės pamokos skambučio jis turėdavo tik 12 minučių nusigauti iki darbovietės.

„Gamykla buvo už penkių kilometrų, – pasakojo S.Brooksas. – Neturėjau automobilio, todėl tekdavo penkis kilometrus numinti per 12 minučių.“

Pirmą sykį pavėlavęs S.Brooksas iš mamos gavo įspėjimą. Antrą kartą jo nusižengimas buvo įformintas oficialiai. Trečią kartą mama paprašė jo daugiau į gamyklą nebevažiuoti.

„Šiuo metu yra dvi valandos ir trisdešimt keturios minutės, – pasakė ji. – Tai ne dvi trisdešimt.“

Nuo to laiko S.Brooksas buvo atleistas tik kartą. Traumų kamuojama „Thunder“ nepateko į atkrintamąsias 2015-aisiais, todėl Samas Prestis nusprendė imtis kardinalių permainų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rezultatyviausias NBA lygos krepšininkas Kevinas Durantas (dešinėje) įstrigo „Spurs“ gynyboje.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rezultatyviausias NBA lygos krepšininkas Kevinas Durantas (dešinėje) įstrigo „Spurs“ gynyboje.

Geriausias „Wizards“ sezonas per pastaruosius 38 metus bei pirmasis diviziono titulas nuo 1979 metų prasidėjo kavinėje. S.Brooksas nenorėjo, kad pirmasis jo ir J.Wallo pokalbis būtų ligoninės palatoje, todėl liepė savo įžaidėjui nusileisti į apačioje esančią kavinę.

„Ar tai mano vyrukas? – savęs klausė S.Brooksas. – Juk prieš tai buvusios mano ekipos lyderis buvo itin greitas.“

Tačiau sunku surasti krepšininką, kuris šiais laikais yra greitesnis už J.Wallą. Jau nuo pat vaikystės nemažai problemų turėjęs įžaidėjas viską išspręsdavo savo greičiu.

„Tiesiog bėgdavau, – prisiminė J.Wallas. – Tikėdavausi, kad manęs niekas nepavys.“

Kartą J.Wallas nuobodžiaudamas mokykloje nusprendė pradėti lankyti bėgimą ir netrukus tapo valstijos čempionu. Įžaidėjas vienerius metus praleido Kentukio universitete ir 2010-aisiais pirmuoju šaukimu buvo pakviestas į „Wizards“. Daugelis baiminosi, jog krepšininkas prastai pataiko iš toli, tačiau jo greitis turėjo tai kompensuoti.

J.Wallas atskubėjo į NBA, tačiau buvo priverstas tučtuojau sumažinti apsukas. „Wizards“ jį apsupo tokiais krepšininkais kaip Nickas Youngas, JaVale'is McGee ir Andray Blatche, todėl jis buvo priverstas patarimų ieškoti svetur.

Krepšininkui labai padėjo komandos asistentu dirbęs Samas Cassellas. Jis nuolat ragindavo J.Wallą rungtyniauti kiek lėčiau: „Sustok! Superherojai juk savo galių nenaudoja visą laiką!“

J.Wallas būdamas naujokas liko antras pagal padarytas klaidas visoje NBA, o antraisiais savo karjeros metais iš toli atakavo vos 7,1 (!) proc. taiklumu. Nekontroliuojamas greitis, prastas pataikymas ir neprotingi sprendimai dažnai persekiodavo įžaidėją iš Vašingtono.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Johnas Wallas pelnė net 55 taškus.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Johnas Wallas pelnė net 55 taškus.

2012 metų vasarą jis sunkiai dirbo ties tuo, kad prasiverždamas po krepšiu matytų aplink esančius savo komandos draugus. Įdėtas darbas pasijautė jau 2013-2014 m. sezone, kai J.Wallas pagaliau pateko į NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynes bei atvedė „Wizards“ į antrąjį etapą atkrintamosiose varžybose.

Tai buvo nuostabūs metai krepšininko karjeroje, tačiau jam niekaip ramybės nedavė kairysis kelis.

„Skausmą jaučiu jau trejus metus“, – J.Wallas atskleidė pirmame savo pokalbyje su S.Brooksu.

Tačiau tuomet J.Wallas jau buvo NBA žvaigždė. Jis rinko po 18,9 taško, atliko 9,7 rezultatyvaus perdavimo ir pasirašė penkerių metų sutartį, kurios vertė buvo 80 mln. JAV dolerių. Atrodė, kad krepšininkui viskas yra gerai, tačiau taip tikrai nebuvo.

„Treji metai kančių, – šį periodą prisiminė J.Wallas. – Negalėjau treniruotis papildomai bei tobulėti kaip žaidėjas.“

„Wizards“ lyderis nuolat atliko įvairias procedūras bei gerino savo būklę, tačiau po penkerių rungtynių per septynias dienas skausmas ir vėl sugrįždavo. Komandos draugai ragino jį pailsėti, tačiau be jo Vašingtono klubas rinkdavo vieną pralaimėjimą po kito.

Jis nuolat norėjo mesti iššūkį Stephenui Curry ar R.Westbrookui, tačiau niekada nežinojo, ar tą dieną jo koja nekels jam problemų. J.Wallas neslėpė savo sveikatos problemų, tačiau apie jas per daug niekam ir nepasakojo.

Skausmas prasidėjo 2013 metais, padidėjo 2014-aisiais ir tapo sunkiai pakeliamu 2015 m.

2016-ųjų sausį J.Wallas apsilankė pas specialistus, kurie rekomendavo operaciją, o ji atlikta buvo po tų metų sezono. Jeigu ne skausmai kelyje, „Wizards“ lyderis ko gero būtų atstovavęs savo šalies rinktinei bei būtų sulaukęs pasiūlymo sukurti jo vardinį batelį, tačiau „Adidas“ labiau vertino Damianą Lillardą bei Jamesą Hardeną.

„Niekas dar nebuvo matęs tikrojo J.Wallo“, – prisiminė pats krepšininkas.

„Scanpix“ nuotr./Johnas Wallas
„Scanpix“ nuotr./Johnas Wallas

Jau septyneri metai praėjo nuo to laiko, kai „Wizards“ pakeitė savininką, Gilbertas Arenasas komandos rūbinėje mosavo ginklais, o J.Wallas turėjo tapti krepšininku, kuris išgelbsti komandą.

„Yra priežastis, kodėl mes turėjome galimybę tave pasikviesti naujokų biržoje, – tuomet J.Wallui teigė savininku tapęs Tedas Leonsis. – Mūsų komanda šiuo metu nėra labai gera, o lengva nebus, tačiau ji yra tavo. Tu gali tapti jos veidu.“

J.Wallą augino mama Frances Pulley. Ji ištekėjo už jo tėvo, kol pastarasis kalėjime atliko bausmę už žmogžudystę su ginklu. Krepšininkas su mama kalėjime lankėsi kiekvieną sekmadienį, tačiau vėliau Johnas vyresnysis buvo paleistas, nes jam buvo nustatytas kepenų vėžys.

J.Wallas tėvo neteko per šeimos atostogas, kai jam buvo devyneri. Todėl iššūkis Vašingtone jam tikrai neatrodė labai baisus.

„Scanpix“/AP nuotr./Johnas Wallas
„Scanpix“/AP nuotr./Johnas Wallas

S.Cassellas J.Wallui nuolat kartodavo, kad sudėtis tik stiprės, todėl jis privalo išlikti kantrus. Bėgant metams Vašingtone pradėjo rungtyniauti B.Bealas, Otto Porteris, Marcinas Gortatas, Kelly Oubre bei Markieffas Morrisas.

Tačiau šį sezoną „Wizards“ vis tiek pradėjo iškovodami vos dvi pergales per pirmuosius dešimt mačų.

Bet po tokios prastos pradžios viskas pasikeitė, nes J.Wallas vienoje iš treniruočių atliko labai galingą dėjimą ir pajautė didelį skirtumą nuo tų laikų, kai jį kankino kojos skausmai.

Ir taip prasidėjo fantastiška „Wizards“ atkarpa, kurioje J.Wallas buvo sunkiai sustabdomas. Dabar jam 26-eri, o jis save vadina klasikiniu įžaidėju, kuriam tolimi metimai nėra būtini. Būdamas toks greitas jis gali savo prasiveržimais terorizuoti varžovų gynybą arba atmesti kamuolį savo komandos draugui.

„Jis lyg blyksnis aikštėje, – teigė Los Andžele žaidžiantis Jamalas Crawfordas. – Johnas visuomet suras spragą gynyboje ir ja pasinaudos.“

J.Wallas puikiai atrodo S.Brookso sistemoje dėl tų pačių priežasčių, kurios sėkmingu pavertė ir R.Westbrooką. Strategas praeityje visuomet klausydavo savo trenerių ir buvo jiems ištikimas, todėl dabar jam nesunku ryšį atrasti su savo krepšininkais.

J.Wallas nėra vienas geriausių įžaidėjų visoje NBA? Iššūkis priimtas.

Šiose atkrintamosiose J.Wallas kol kas renka po 27,9 taško, atlieka 10,3 rezultatyvaus perdavimo, perima 1,8 kamuolio ir atlieka 1,3 bloko per rungtynes. Galbūt S.Brooksas yra labai griežtas treniruočių metu, tačiau rungtynėse jis leidžia savo aikštės generolams rungtyniauti laisvai.

„Aš išmokau kalbėtis su savo komandos draugais, – atskleidė J.Wallas. – Ant kai kurių gali šaukti, o kai kuriems viską reikia sakyti švelniai.“

S.Brooksas ir J.Wallas yra labai panašūs. Jie patyrė nemažai įvairių išgyvenimų, juos augino vienišos mamos, o apie tai jie kalba itin retai.

Tačiau abu jie gyvena krepšiniu ir kasdien vienas su kitu diskutuoja pačiais įvairiausiais šio sporto klausimais: geriausia visų laikų komanda? Geriausias atakuojantis gynėjas? Geriausia gynėjų linija?

AFP/„Scanpix“ nuotr./Scottas Brooksas ir Johnas Wallas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Scottas Brooksas ir Johnas Wallas

Po vienos iš treniruočių S.Brooksas bandė atlikti gražų perdavimą O.Porteriui, tačiau kamuolys nukrito į užribį.

„Gerai, kad nepamatė“, – pagalvojo S.Brooksas žvilgtelėjęs į J.Wallą.

Tačiau po kelių minučių įžaidėjas priėjo ir tarė: „Ei! Tau reikia šiek tiek padirbėti su tais perdavimais.“

J.Wallas dabar jau mato viską. Jo akiratyje yra ir Rytų konferencijos finalas, tačiau norint jį pasiekti reikia šiąnakt septintose serijos rungtynėse Bostone nugalėti vietos „Celtics“.

„Kai kurie žmonės tampa sėkmingi labai anksti, – svarstė J.Wallas. – Tačiau kai kuriems pasiseka kiek vėliau. Manau, kad mano laikas tik prasidėjo.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius