-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 06 06

Dominavimas: kiek metų NBA gyvuos „Warriors“ dinastija?

Praėjusią savaitę vienas NBA apžvalgininkų Jeffas Van Gundy teigė, jog „Golden State Warriors“ turi galimybę patekti į superfinalą 8–10 kartų iš eilės. Tačiau kokia yra realybė? Su kokiais sunkumais susidurs generalinis vadybininkas Bobas Myersas jau šią vasarą? Pateikiame ESPN eksperto Kevino Peltono analizę.
NBA rungtynės: „Warriors“ – „Nuggets“
NBA rungtynės: „Warriors“ – „Nuggets“ / „Scanpix“/AP nuotr.

Pirma problema: prabangos mokesčiai

„Scanpix“ nuotr./Kevinas Durantas
„Scanpix“ nuotr./Kevinas Durantas

ESPN praneša, kad Kevinas Durantas sutiktų gauti mažiau pinigų, jog „Warriors“ valdžia galėtų pasiūlyti maksimalią sutartį Stephenui Curry bei išlaikyti svarbiausius savo atsarginius: Shauną Livingstoną ir Andre Iguodalą.

Tačiau net ir tuo atveju B.Myersas turės nemažai galvos skausmo. Paanalizuokime.

Sakykime, kad „Warriors“ pasiūlo K.Durantui šiek tiek mažiau nei maksimumą, tačiau tai vis tiek sudarytų apie 31,8 mln. JAV dolerių per vieną sezoną. Tuomet S.Curry pasirašytų penkerių metų ir 205 mln. JAV dolerių vertės sutartį, A.Iguodala gautų apie 18 mln. JAV dolerių per trejus metus, o S.Livingstonas uždirbtų apie 4,5 mln. per sezoną ir Ouklande dar rungtyniautų bent jau du sezonus.

Tuomet „Warriors“ pasinaudotų išlyga algų kepurėje ir pratęstų sutartį su Zaza Pačulija arba susirastų kitą vidurio puolėją. Likusi ekipos sudėtis būtų sudaryta iš veterano minimumą gaunančių krepšininkų.

Tokia sudėtis „Warriors“ algų kepurėje užimtų apie 147 mln. JAV dolerių, o vien mokesčiams tektų pakloti apie 67 mln. Tai – 214 mln. JAV dolerių sąskaita už vieną sezoną. Įdomu tai, kad NBC sporto apžvalgininkas Danas Feldmanas prognozuoja, jog bendra suma už „auksinės valstijos karius“ gali siekti net 260 mln. JAV dolerių vieniems metams (!).

Tačiau tai dar ne pabaiga. Naujoko Patricko McCaw sutartis baigiasi 2018 metais, o laisvuoju agentu 2019-aisiais taps Klay Thompsonas. Jo alga naujoje algų kepurėje turėtų būti net 12 mln. JAV dolerių didesnė, nei jis uždirbs paskutiniaisiais savo sutarties metais (2018–2019 m.).

2020 metais baigsis ir Draymondo Greeno sutartis, o 2019–2020 m. sezone jis uždirbs „vos“ 18,5 mln. JAV dolerių. Puolėjas, pasibaigus sutarčiai, galės gauti vadinamąją „super-max“ sutartį, o jo alga 2020–2021 m. sezone beveik padvigubės.

Gera naujiena „Warriors“ gerbėjams yra tai, jog komandos savininkai prabangos mokesčio nemokėjo šiemet. Apskritai, pakartotinis prabangos mokesčio mokėjimas (dėl kurio padidėja apribojimai algų kepurėje) Ouklando klubui gresia anksčiausiai 2019–2020 m. sezone.

Kita vertus, dar prieš pratęsiant sutartį su D.Greenu, „Warriors“ savo keturioms superžvaigždėms mokėtų 130 mln. JAV dolerių. Atlikus skaičiavimus, suma, kurią B.Myersas mokės savo visiems žaidėjams, sieks 170 mln., o tai su mokesčiais 2020-aisiais reikštų 330 mln. JAV dolerių sąskaitą už vieną sezoną.

2019 metais „Warriors“ persikels į naująją „Chase Center“ areną San Fransiske, o padidėjusios pajamos jiems gali pagelbėti ir su mokesčiais. Tačiau bet kokia nauja sutartis „kariams“ kainuos net septynis kartus daugiau, jeigu įskaičiuosime mokesčius.

Praeityje pakartotinai mokesčių nenorėjo mokėti „Heat“ generalinis vadybininkas Patas Riley, o dėl to iš komandos 2013-aisiais buvo atleistas Mike'as Milleris. Ši netektis Majamio klubui iš pradžių nebuvo labai skaudi, tačiau ji nulėmė LeBrono Jameso sprendimą 2014 metais sugrįžti į Klivlandą.

Todėl belieka tik laukti, nes nenorintys išlaidauti komandų savininkai dažniausiai nėra gerai vertinami krepšininkų, kurie gali persigalvoti ir palikti klubą.

Antra problema: senstanti sudėtis

„Scanpix“ nuotr./Shaunas Livingstonas
„Scanpix“ nuotr./Shaunas Livingstonas

„Warriors“ dinastija gali gyvuoti dar labai daug metų, nes S.Curry šiuo metu yra 29 metai, K.Durantui yra 28-eri, o D.Greenas su K.Thompsonu yra atšventę 27-ąjį gimtadienį.

Tai bene jauniausia tokia vadinamoji „dinastija“, o pagal potencialą bei amžių ją lyginti galima nebent su 2010-ųjų „Heat“. Žinoma, dar buvo „didysis trejetas“ Bostone, tačiau ten ne visi krepšininkai „Celtics“ gretose buvo savo karjeros viršūnėse.

„Warriors“ taip pat yra kur kas geresni metikai, o tai jiems leis naudingai rungtyniauti dar daugelį metų. Priešingai nei Dwyane'as Wade'as Majamyje, kuris, suformavus „didįjį trejetą“, buvo 29-erių.

Amžius yra vienas svarbiausių faktorių, jeigu bandome prognozuoti ateitį, todėl norint, kad išsipildytų J.Van Gundy prognozė, „Warriors“ reikės patekti į NBA superfinalą, kai S.Curry bus 36-eri, K.Durantui bus 35 metai, o D.Greenui ir K.Thompsonui – po 34.

Labiau nerimą kelia „Warriors“ atsarginių suolelis. Žinoma, svarbu pratęsti sutartis su A.Iguodala ir S.Livingstonu, tačiau sunku tikėtis iš jų tokio paties žaidimo kaip anksčiau. „Igiui“ jau 33 metai, o S.Livingstonas į kito sezono treniruočių stovyklą atvyks būdamas 32-ejų.

Išplėstinė statistika rodo, kad S.Livingstono sportinė forma jau dabar pradėjo kristi, o įpusėjęs ketvirtąją dešimtį A.Iguodala taip pat jau nebus labai naudingas.

Galima teigti, kad „Warriors“ žvaigždės ir toliau demonstruos labai gerą sportinę formą, o jų atsarginiai su kiekvienais metais žais vis prasčiau.

Kita vertus, „Warriors“ gali sau tai leisti. Net ir su dar labiau pasenusiais savo veteranais „kariai“ kitą sezoną gali laimėti apie 70 rungtynių reguliariajame sezone. Juk pastarųjų trejų metų vidurkis siekia net 69 pergales.

„Warriors“ taip pat gali tikėtis geresnio savo jaunųjų talentų žaidimo. Po truputėlį NBA apsipranta P.McCaw, o iš geriausių kasdien mokosi Damianas Jonesas ir Kevonas Looney'is. Ouklando ekipa turi visus savo šaukimus šių metų NBA naujokų biržoje, o čempionų žiedus medžiojantys veteranai dar ilgai norės atvykti į Kaliforniją ir pabandyti savo laimę kovoje dėl titulo.

Šiuo metu „Warriors“ į NBA superfinalą pateko tris kartus paeiliui, tačiau sunku įsivaizduoti, jog tokia sėkmė juos lydės dar penkerias atkrintamąsias varžybas. Juk po penkerių metų „karių“ žvaigždėms vidutiniškai bus apie 33 metus.

Nuo ABA ir NBA susijungimo tik penkioms komandoms pavyko pasiekti NBA superfinalą su tokio amžiaus branduoliu. 1997 ir 1998 m. tai įgyvendino nuolat su „Warriors“ lyginami Michaelo Jordano „Bulls“, 2011-ųjų „Mavericks“, 2004 metų „Lakers“ bei 1998-ųjų Johno Stocktono ir Karlo Malone'o „Jazz“.

„Warriors“ dominavimu per kitus penkerius metus stebėtis nereikėtų, tačiau jie sulauks nemažai spaudimo norėdami išsaugoti savo dabartinę sudėtį. Jau netolimoje ateityje reikės rūpintis senstančiais veteranais, mokesčiais bei didelėmis sutartimis.

Realiau būtų tikėtis dar ketverių NBA finalų, kol kitos Vakarų konferencijos komandos bandys lipdyti savo sudėtį ir nugalėti superkomandą iš Ouklando.

Vakarų ekipų, ko gero, tokia mintis nežavi, tačiau konkrečios „Warriors“ superklubo galiojimo datos nėra. Jų dominavimas baigsis kada nors ateityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius