2017 09 09

Graikijos krepšinio legenda Nikos Galis Šlovės muziejuje prisiminė pergalę prieš SSSR

Europos čempionato aštuntfinalio rungtynių su Lietuva išvakarėse Graikijos krepšinis sulaukė garbės kitoje Atlanto pusėje – Nikos Galis pristatytas Šlovės muziejuje.
Nikos Galis
Nikos Galis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Amerikiečiams Nickas, graikams – Nikos. Naujajame Džersyje prieš 60 metų gimęs krepšininkas buvo superžvaigžde Europoje.

Naktį iš penktadienio į šeštadienį kartu su dar 13 JAV krepšiniui nusipelnusių žmonių N.Galis pagerbtas Jungtinėse Valstijose.

Jį pristatė geras draugas ir buvęs krepšininkas Bobas McAdoo. „Noriu padėkoti draugams, su kuriais augau Džersyje – jie man lyg broliai. Žaisdamas universitete negalvojau, kad žaisiu Graikijoje – savo tėvų gimtinėje, nes kaip kiekvieno krepšininko, taip ir mano svajonė buvo žaisti NBA. Nors buvau pašauktas „Boston Celtics“, kuriame tada žaidė Larry Birdas, turėjau daug pasiūlymų iš Graikijos, kurios iki tol nebuvau lankęs. Tuo metu net nežinojau, kad krepšinis egzistuoja Graikijoje“, – atsiimdamas apdovanojimą sakė N.Galis.

Jis priėmė sprendimą keliauti į Graikiją ir dėl to niekada nesigailėjo.

Rinkęs po 27,5 taško Siton Holo universitete per paskutinį sezoną NCAA ir pašauktas Bostono klubo NBA naujokų biržoje 1979 metais 68-uoju šaukimu, jis susižeidė čiurną stovykloje ir paliko „Celtics“.

„Kai nusileidau Graikijoje, iškart pamilau šios šalies žmones. Kai graikai laimėjo 1987 metų Europos čempionatą prieš Rusiją (tuo metu SSSR), visa tauta išėjo švęsti į gatves. Nuo tada krepšinis tapo nacionaliniu sportu Graikijoje, o nacionalinė komanda – viena stipriausių Europoje“, – sakė N.Galis.

Nikos Galis
Nikos Galis

Graikijoje jis žaidė Salonikų „Aris“ ir Atėnų „Panathinaikos“ klubuose 1979-1994 metais ir laimėjo aštuonis Graikijos čempiono titulus. Aštuonis sezonus jis buvo rezultatyviausias tuometinėje Eurolygoje.

Nors iškovojo daugybę individualių ir komandinių titulų, galiausiai N.Galis suprato dar vieną svarbų dalyką.

„Ėjau gatve Salonikuose, kai mane sustabdė moteris, – pasakojo N.Galis. – Galvojau, kad ji paprašys autografo, kaip buvo įprasta tuo metu. Bet ji, pašaukė: „Nikos, Nikos, leisk tave apkabinti ir padėkoti už didžiausią dovaną savo gyvenime: tu išsaugojai mano sūnų. Moteris man paaiškino, kad jos sūnus turėjo priklausomybių, bet jų atsikratė, kuomet rado prasmę gyvenime – krepšinį. Tai didžiausia dovana, kurią atletas galėjo padovanoti.“

Ji, pašaukė: „Nikos, Nikos, leisk tave apkabinti ir padėkoti už didžiausią dovaną savo gyvenime: tu išsaugojai mano sūnų.

VIDEO: Nick Galis - The One True God of Basketball

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius