Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 02

Išskirtinė Stepheno Curry istorija – kai pataikai net ir nusisukęs nuo krepšio

Jis pataiko nusisukęs nuo krepšio. Jo nesustabdo jokia dviguba gynyba ar grubus varžovų žaidimas. „Golden State Warriors“ lyderis 191 cm ūgio Stephenas Curry tituluojamas vienu geriausių visų laikų NBA snaiperių. Gyvas priešininkų siaubas atidundėjo iki NBA superfinalo, kuriame vienintelė likusi kliūtis – „Cleveland Cavaliers“ su LeBronu Jamesu priešakyje. Bet S.Curry nepaiso jokių kliūčių. Išskirtinę S.Curry istoriją pasakoja „Sports Ilustrated“.
Jonas Valančiūnas ir Stephenas Curry
Jonas Valančiūnas ir Stephenas Curry / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Koledžai, kurie jo nepriėmė; sirgaliai, kurie jį įžeidinėjo; skautų komentarai, pasak kurių, jis buvo per žemas – niekas jo nesutrikdė. Visa tai buvo degalai, užvedę jį įveikti sunkius pirmuosius žingsnius krepšinio aikštėje. Bet dabar tais degalais tapo tarp kamuolio ir riešo užsimezgusi harmonija.

VIDEO: Stepheno Curry tritaškis

S.Curry šaukia „Per trumpas!”, nors tas metimas vis tiek skrodžia tinklelį. S.Curry turi karštą rankelę, kuri pirmą kartą įsiliepsnojo aštuntoje klasėje Toronte.

„Mėčiau bet ką. Bet tiesiog nesugebėjau pramesti“, – prisimena S.Curry.

Tėvas nebežiūrėjo pasityčiojimo

Tą dieną jis pelnė 63 taškus. Tačiau jo tėtis nebematė 20-ties paskutiniųjų sūnaus taškų.

„Žmonės pradėjo rinktis į salę pasižiūrėti, kas čia dedasi. Kilo tikras sujudimas. Atrodė, kad jis nebesustos, – sakė Dellas Curry – šešiolika metų NBA rungtyniavęs Stepheno tėtis. – Aš turėjau iš ten išeiti. Man buvo nesmagu už kitą komandą. Negalėjau žiūrėti, ką mano sūnus daro tiems vaikams.“

S.Curry šį sezoną pelnė vidutiniškai 23,8 taško ir buvo ne toks rezultatyvus kaip pernai (24 tšk.), tačiau „Warriors“ šventė šešiolika pergalių daugiau – net 67-ias.

Dabar vyriausias Dello sūnus yra NBA MVP – naudingiausias stipriausios lygos pasaulyje žaidėjas. Jis nuostabiai valdo kamuolį, telepatiškai dalija rezultatyvius perdavimus ir patikimai ginasi. Tačiau jis išsiskiria tais neįtikėtinais šūviais, kuriuos paleidžia pirštų galiukais.

Dabar jis žais NBA finale. Greičiausiai „Cavaliers“ sutiktų jį atkirsti per devynis metrus nuo krepšio ir priversti perduoti kamuolį net jeigu tai ir reikštų metimus laisviems jo komandos draugams.

Komandos bijo, kad bus įveltos į S.Curry tritaškių beprotybę, kurioje bus užbombarduotos tolimais metimais.

VIDEO: Stepheno Curry metimas trečiojo ketvirčio pabaigoje

Bet tai – neišvengiama. Tai jau nutiko trečiosiose pirmojo NBA atkrintamųjų varžybų etapo rungtynėse su „New Orleans Pelicans“, kai ketvirtajame kėlinyje S.Curry pradėjo spurtą ir panaikinęs 20 taškų skirtumą išgelbėjo „Warriors“.

Tai nutiko ir ketvirtajame mače su „Memphis Grizzlies“, kai S.Curry dar iki pertraukos pelnė 21 tašką ir perlaužė seriją. Per tuos 27-erius S.Curry gyvenimo metus tai nutiko tiek daug kartų, kad Stepho artimieji nujaučia dar vieną snaiperio proveržį lygiai taip pat, kaip gyvūnai nujaučia žemės drebėjimą.

Lemtingas pramestas metimas

S.Curry pirmą kartą blykstelėjo ne aštuntoje klasėje. Tai tiesiog buvo labiausiai jam įstrigęs pirmas kartas.

„Jis tokius dalykus išdarinėjo dar būdamas šešerių, – sako pirmasis S.Curry treneris iš Šarlotės Malcolmas Sandersas. – Jis pataikydavo vieną, tada – kitą, ir jau galėdavai išvysti tą jo firminę šypsenėlę. Iškart suprasdavai, kad viskas – galas.“

VIDEO: „Warriors“ sutriuškino „Rockets“

Per ketverius metus, kol S.Curry žaidė M.Sanderso komandoje, ji nepralaimėjo nė karto. Toji komanda pateko į dešimtmečių čempionato finalą netoli Orlando.

S.Curry ekipa didžiąją rungtynių dalį buvo priekyje, bet susitikimo pabaigoje „Valley Blue Devils“ atsidūrė priekyje trimis taškais. M.Sandersas lemiamo derinio smaigalyje numatė S.Curry tolimą metimą. Kai lyderis metė iš toli, varžovai prieš jį prasižengė.

„Stephas neprameta. Mes laimėsime“, – pagalvojo M.Sandersas.

Bet S.Curry prametė jau pirmąją baudą. Abi likusias jis pataikė, tačiau kai nuaidėjo finalinė rungtynių sirena, jaunuolis pravirko.

„Tai buvo lemtinga mano vaikystės akimirka. Dėl tos atakos išgyvenau metus. Buvo du keliai – galėjau pabėgti arba norėti to dar kartą. Nusprendžiau, kad aš to noriu“, – sakė S.Curry.

Nesustabdomas mažylis

Po ketverių metų S.Curry persikėlė į Torontą, nes jo tėtis sudarė sutartį su „Toronto Raptors“. Jis atvyko į „Queensway krikščioniškąjį koledžą ir prisijungė prie vidutinės kas antras rungtynes laiminčios aštuntokų komandos.

Kai tik atvyko S.Curry, jis per rungtynes rinko vidutiniškai po 40 taškų. „Queensway“ komanda nepralaimėjo nė vieno mačo.

Pusfinalyje S.Curry susitiko su galinga „Hillcrest“ vidurine mokykla. „Queensway“ nusileido varžovams ūgiu kiekvienoje pozicijoje.

VIDEO: Stephenas Curry

S.Curry tebuvo 167 cm ūgio. Jį dengė 185 cm ūgio bendraamžiai.

Likus žaisti minutę, varžovai pirmavo šešiais taškais. S.Curry komandos treneris Jamesas Lackey pasakė žaidėjams, kad greičiausiai jie nebeišsigelbės.

„Duokite man kamuolį, – įsiterpė S.Curry. – Ir mes laimėsime.“ Jau supratote, kas įvyko.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stephenas Curry prieš mačą atsiėmė MVP prizą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./S.Curry gavo MVP prizą

„Pamenate, kai T.McGrady pelnė 13 taškų per mažiau nei minutę ir ištraukė „Houston Rockets“ pergalę prieš „San Antonio Spurs“? – paklausė J.Lackey. – Tai buvo beveik taip pat beprotiška. Jis pataikė iš toli, perėmė kamuolį, pataikė dar vieną tritaškį, išprovokavome pražangą puolime ir S.Curry įmetė dar vieną tritaškį. Mes ne tik laimėjome, bet tai padarėme dar ir aštuoniais taškais.“

Panašios istorijos apskriejo JAV lyg legendos. Pirmąjį NCAA čempionų titulą S.Curry laimėjo, kai per 15 paskutiniųjų minučių pelnė 24 taškus. Antrąjį – kai jo komanda atsiliko 17 taškų skirtumu, pats S.Curry prametė 13 iš 16 pirmųjų savo metimų, bet per paskutiniąsias 7 minutes „įsūdė“ 18-a.

Kuo sunkiau, tuo geriau

Paskutinėse debiutinio S.Curry NBA sezono rungtynėse „Warriors“ šešiese atvyko į Portlandą, bet gynėjas pykštelėjo 42 taškais, 9 atkovotais kamuoliais ir 8 rezultatyviais perdavimais.

Šis priminimas leido jam atlaikyti „Warriors“ nesėkmes ir sunkias asmenines traumas du kitus sezonus.

„Kai žmonės tave nurašo ir sako, kad tau nėra jokių šansų, susikaupti man tada būna lengviausia“, – sakė S.Curry.

2013-ųjų vasarį prieš rungtynes Niujorko „Madison Square Garden“ arenoje pakeliui į rungtynes už kelių eismo pažeidimą policija sustabdė „Warriors“ autobusą, apšilimas prieš mačą buvo vėlyvas ir skubotas, o „Warriors“ gretose negalėjo žaisti suspenduotas lyderis Davidas Lee.

Tą vakarą S.Curry į „Knicks“ krepšį „sukrovė“ 54 taškus.

VIDEO: Stephenas Curry ir Jamesas Hardenas

„Ar taip būna ne visada? – juokėsi S.Curry komandos draugas Andrew Bogutas. – Viskas atrodo sumautai, žaidžiame tragiškai, atsiliekame dešimčia taškų ir staiga: bam! Jis meta tokius metimus, kurių niekam nepatartum mesti. Vaikio kojos slysta nuo parketo, jis net nepasisukęs į krepšį, bet vis tiek viską pataiko.“

Pirmosiose NBA atkrintamosiose varžybose savo karjeroje, ketvirtajame Vakarų konferencijos ketvirtfinalio susitikime su „Denver Nuggets“, S.Curry žaidė su sužeista čiurna ir ištinusia kaire akimi. Iki pertraukos jis pataikė vieną metimą. Trečiajame kėlinyje – pelnė 22 taškus.

„Scanpix“ nuotr./NBA: „Golden State Warriors“ – „Memphis Grizzlies“
„Scanpix“ nuotr./

„Tai buvo jo pakilimo pradžia, – prisimena „Warriors“ generalinis direktorius Bobas Myersas. – Tada jis pareiškė visam pasauliui apie neįvertintą talentą. Išvykos rungtynės, atkrintamosios, dviguba gynyba, puikus gynėjas – jam tai neturi įtakos.“

„Jis gali būti išjungtas, bet jei tik kamuolys bent kartą skrodžia tinklelį, jo kūnas pajaučia ritmą. Tą milijonų pataikytų metimų ritmą. Ir tą ritmą jis gali neštis visas rungtynes“, – sakė indvidualus S.Curry treneris Bruce'as Fraseris.

Supykdė mestas iššūkis

Kai Brianas Scalabrine'is prisijungė prie „Warriors“ trenerių štabo 2013-2014 metų sezoną, jis papasakojo S.Curry, kad „Atlanta Hawks“ snaiperis Kyle'as Korveris po kiekvienos treniruotės atlieka 100 metimų seriją.

B.Scalabrine'is pareiškė, kad kartą K.Korveris pataikė 99 tritaškius iš šimto. Esą „Hawks“ snaiperis vidutiniškai pataiko maždaug po 94 tritaškius.

„Komandos nariai ėmė prunkšti, kad tai – neįmanoma. Juk S.Curry yra geriausias metikas pasaulyje. Bet aš pasakiau, kad toks yra K.Korveris. Stephas supyko. Manau, kad nuo tada aš jam nelabai patinku“, – juokėsi B.Scalabrine'is.

Tačiau buvęs NBA krepšininkas pastebėjo, kad nuo to karto S.Curry po treniruočių ėmė naudoti tą pačią šimto metimų seriją. Po dviejų metų jis vis dar daro tą patį.

Kai pataikyti darosi nuobodu

Vieną antradienio rytą S.Curry iš dešiniojo kampo įskraidino 9 tritaškius iš dešimties. „Gerai“, – leptelėjo asistentas Nickas U'Renas, snaiperiui padavinėjęs kamuolius.

S.Curry slenkasi arčiau vidurio ir pataiko visus dešimt metimų. „Jau geriau“, – antrina N.U'Renas.

Iš vidurio zonos S.Curry meta visus dešimt tritaškių. Dar aibė taiklių tolimų metimų ir pirmąją atkarpą S.Curry įveikia pataikydamas 48 metimus iš 50.

S.Curry keturis kartus šaukia „Per trumpas!“, nors kamuoliai „kiaurai“ skrodžia tinklelį. Komandos draugai nenuleidžia akių. Metimų serija – jau ir filmuojama. S.Curry pataikė jau 77 tritaškius iš eilės.

Taikiklis kiek pakriko ir S.Curry surinka iš apmaudo – 94 taiklūs metimai iš 100-o.

Negali numanyti, kada tokia akimirka ateis, – sako S.Curry. Tik žinai, kad ji vis tiek ateis.

Jau kitą rytą S.Curry pataiko tik po 8 metimus iš dešimties. „Jam nuobodu, – lepteli B.Fraseris. – Jam per lengva. Jei Stephas prameta, dažniausiai todėl, kad nebūna susikaupęs. Kiekvienu pratimu jį reikia sudominti.“

Staiga B.Fraseris meta iššūkį „Warriors“ treneriui Steve'ui Kerrui – pripažintam NBA snaiperiui. Jiedu su S.Curry pradeda baudų metimų seriją. Tada laukia tritaškių konkursas su kitu „Warriors“ asistentu, buvusiu krepšininku Luke'u Waltonu. Dar vienas pratimas.

„Jam reikia veiksmo. Kai Stephui jo užtenka, jis užsiveda“, – šypteli B.Fraseris.

Atrado pergalių receptą

Varžovai bandė mušti S.Curry aikštėje, bet tai jį dar labiau įsiutino. Įsiūtis baigėsi keliomis dešimtimis taškų. Bandė dvigubinti gynybą, bet Stephas išdalijo perdavimus komandos draugams ir „Warriors“ vis tiek laimėjo.

S.Curry šį sezoną pelnė vidutiniškai 23,8 taško ir buvo ne toks rezultatyvus kaip pernai (24 tšk.), tačiau „Warriors“ šventė šešiolika pergalių daugiau – net 67-ias.

Ir daugiausia todėl, kad didžiąją dalį rungtynių „Warriors“ rezgė atakas keturiese prieš tris. Bent trys S.Curry komandos draugai – Draymondas Greenas (11,7 tšk.), Klay'us Thompsonas (21,7 tšk.) ir Harrisonas Barnesas (10,1 tšk.) sužaidė rezultatyviausią sezoną savo karjeroje.

„Nenoriu sudaryti įspūdžio, kad aš turiu tokią nuovoką, bet kasmet aš vis geriau žinau, kuris komandos draugas tą vakarą sužais puikiai ir ar aš esu pajutęs ritmą“, – kuklinosi S.Curry.

Iki pirmojo „Warriors“ čempionų titulo per 40 metų jiems trūksta tik tų kelių S.Curry „pasiautėjimų“. Tas momentas, kai beprotystė prasideda ir atsidaro S.Curry taiklių metimų zona, o matematika pasikeičia – vienas metimas virsta penkiais, du – dvidešimčia taškų, o varžovų problemos tampa tikru cirku aikštelėje, kurio dirigentas – S.Curry.

„Negali numanyti, kada tokia akimirka ateis“, – sako S.Curry.

Tik žinai, kad ji vis tiek ateis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius