-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 23

Istorinis scenarijus: M.Kuzminskas ir D.Sabonis – prestižinėje NBA fiestoje

Po trejų metų pertraukos NBA Visų žvaigždžių savaitgalyje vėl turėsime lietuvį? Teoriškai, Lietuva renginyje gali turėti rekordiškai daug – bent du atstovus. Mindaugas Kuzminskas ir Domantas Sabonis yra stiprūs pretendentai į NBA naujokų bei antramečių mačą tarp JAV ir „Pasaulio“ komandų.
Domantas Sabonis ir Mindaugas Kuzminskas
Domantas Sabonis ir Mindaugas Kuzminskas / „Scanpix“ nuotr.

Formatas

Naujokams skirtas renginys NBA Visų žvaigždžių savaitgalio fiestoje atsirado 1996-aisiais. Iki 2012-ųjų prestižinėje NBA šventėje daugiausia grumdavosi geriausių lygos naujokų ir antramečių komandos.

Nuo 2012-ųjų naujokai su antramečiais buvo išskirstyti į dvi mišrias komandas, o nuo 2015-ųjų rengiamas mačas tarp geriausių pirmus bei antrus metus žaidžiančių NBA amerikiečių ir užsienio krepšininkų.

D.Sabonis su M.Kuzminsku pretenduoja į 10 vietų „Pasaulio“ komandos sudėtyje.

NBA Visų žvaigždžių rungtynių logotipas 2017
NBA Visų žvaigždžių rungtynių logotipas 2017

Kaip išrenka?

JAV ir „Pasaulio“ komandų sudėtis išrenka NBA trenerių asistentai. Kiekvienai NBA komandai priklauso vienas balsavimo bilietas.

Sumuojant balsų skaičių, numatyti keli pagrindiniai kriterijai. JAV ir „Pasaulio“ komandas privalo sudaryti bent 4 gynėjai ir 4 priekinės linijos žaidėjai (nuo lengvojo krašto puolėjo iki „centro“) bei dar 2 bet kurios pozicijos krepšininkai.

Be to, numatyta, kad komandose turi būti bent trys NBA naujokai ir bent trys antrus metus NBA žaidžiantys krepšininkai.

Lietuvių šansai

Ray Vyšniausko nuotr./Mindaugas Kuzminskas
Ray Vyšniausko nuotr./Mindaugas Kuzminskas

Pastaruoju metu daugiau žaisti pradėjęs Mindaugas Kuzminskas pakėlė rezultatyvumo vidurkį ir pralenkė Domantą Sabonį.

M.Kuzminskas vid. per 13,7 minutės pelno 6,2 taško (45 proc. met.), atkovoja 1,7 kamuolio ir atlieka 0,9 rezultatyvaus perdavimo.

D.Sabonio vidurkis – vid. 6,1 taško (42,4 proc. met.), 3,5 atkovoto kamuolio ir 1,2 rezultatyvaus perdavimo per 21,1 minutės.

Nei Mindaugo, nei Domanto skaičiai neišvers jūsų ar NBA trenerių asistentų iš kėdžių. Tačiau kitų užsieniečių kontekste lietuviai atrodo pakankamai neblogai. Tik blogiausia, kad M.Kuzminskas su D.Saboniu „Pasaulio“ komandoje turės gerokai didesnę konkurenciją nei gynėjų grandis ir lietuviai taikosi į tą pačią vietą.

Vietas „Pasaulio“ komandos priekinėje linijoje jau galima rezervuoti kamerūniečiui Joeliui Embiidui (19,8 tšk., 7,8 atk. kam.) ir latviui Kristapui Porzingiui (19,2 tšk., 7,2 atk. kam.).

Labai tikėtina, kad NBA asistentai įvertins „Philadelphia 76ers“ kroato Dario Šaričiaus žaidimą – 22-ejų talentas debiutinį sezoną renka vid. 9,4 taško ir 5,9 atkovoto kamuolio.

Dėl vienos likusios garantuotos vietos priekinėje linijoje gali užvirti atkakli kova. Kaip balsai pasiskirstys dėl kitų puolėjų – sunku nuspėti. Bet pagrindiniai M.Kuzminsko ir D.Sabonio konkurentai turėtų būti šie žaidėjai:

Willy Hernangomezas (C) New York Knicks 5,5 tšk. | 4,8 atk. kam.
Cristiano Felicio (PF) Chicago Bulls 4,4 tšk. | 4,8 atk. kam.
Nemanja Bjelica (PF) Minnesota Timberwolves 6 tšk. | 3,2 atk. kam.
Pascalis Siakamas (PF) Toronto Raptors 4,5 tšk. | 3,5 atk. kam.
Draganas Benderis (PF) Phoenix Suns 3,1 tšk. | 2,1 atk. kam.
Davis Bertanis (SF) San Antonio Spurs 3,2 tšk.

Konkurenciją priekinėje linijoje galėtų padidinti „Utah Jazz“ puolėjas Trey'us Lylesas, tačiau NBA, ko gero, traktuos vid. po 8 taškus ir 3,8 atkovoto kamuolio renkantį krepšininką ne kaip užsienietį. Nors šis gimė Kanadoje, turi ir JAV pilietybę. Pavyzdžiui, pernai Dominikos Respublikos ir JAV pasą turintis Karlas-Anthony Townsas atstovavo JAV komandai.

Iš gynėjų į NBA fiestą be konkurencijos turėtų patekti Emmanuelis Mudiay, Buddy Hieldas bei Jamalas Murray'us, tačiau daugiau išsiskiriančių šios grandies krepšininkų trūksta. Tai gali suteikti šansą dvi nepriklausomų pozicijų vietas atiduoti aukštaūgiams, o tai reiškia daugiau vilčių M.Kuzminskui ir D.Saboniui.

Kodėl lietuviai?

Domantas Sabonis ir DeAndre Jordanas
Domantas Sabonis ir DeAndre Jordanas

NBA asistentų balsavime daug gali lemti ne tik naudingas žaidimas, bet ir žaidėjo žinomumas, elementariausia pavardė. O už ką vietos „Pasaulio“ komandoje nusipelnė mūsiškiai?

Pavyzdžiui, pagal NBA naujokų efektyvumo rodiklį (PER) M.Kuzminskas yra trečias (PER – 14,57). Beje, pagal jį nusileidžia tik lygių tarp NBA naujokų neturinčiam J.Embiidui (24,15) ir komandos draugui W.Hernangomezui (16,14). Be to, M.Kuzminskas yra ketvirtas rezultatyviausias naujokas tarp užsieniečių.

M.Kuzminsko koziriu gali tapti ir „Madison Square Garden“ arenos sirgalių meilė lietuviui. Šiam vos paleidus metimą krepšio link, „New York Knicks“ sirgaliai tribūnose ima ūžti „Kuuuuuz“.

Jeigu NBA asistentai rinkdami sudėtis labiausia atsižvelgs į NBA žaidėjo efektyvumo rodiklį, vietos „Pasaulio“ komandoje gali neatsirasti D.Saboniui, kuris pagal PER reitingą tarp visų NBA naujokų rikiuojasi tik 22-as (PER – 8,04), o iš NBA legionierių aukščiau Arvydo Sabonio sūnaus yra dar bent 11 žaidėjų.

20-metis puolėjas rikiuojasi aštuntas pagal atkovotų kamuolių reitingą – sugriebtų kamuolių procentą nuo netaiklių metimų jam būnant aikštėje.

Beje, pagal rezultatyvumą D.Sabonis yra penktas tarp visų naujokų užsieniečių. Taip pat jo tritaškių pataikymas (36,4 proc.) yra septintas geriausias tarp naujokų (M.Kuzminskas su 36,5 proc. tritaškių pataikymu – šeštas).

Jeigu reikėtų lažintis, didesnė tikimybė, kad į NBA žvaigždžių šventę pateks M.Kuzminskas.

Pavyzdinis Ilgausko pasiekimas

AFP/„Scanpix“ nuotr./Žydrūnas Ilgauskas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Žydrūnas Ilgauskas

NBA naujokų renginyje iš viso yra dalyvavę keturi lietuviai. 1996-aisiais į renginį pateko Arvydas Sabonis. Tai buvo keistas NBA naujokas – „Portland Trail Blazers“ vidurio puolėjas buvo 31-erių, kai, pavyzdžiui, su juo Vakarų komandoje (tuo metu NBA naujokai ir antramečiai buvo skirstomi į Rytų ir Vakarų konferencijų komandas) žaidęs Kevinas Garnettas buvo vos 19-os.

Beje, 1996-aisiais NBA naujokų ir antramečių mače žaidė tokie krepšininkai kaip Tyusas Edney, Michaelas Finley, Antonio McDyessas, George'as Zidekas, Rasheedas Wallace'as ar Jerrry Stackhouse'as.

Vakarai pralaimėjo Rytams 92:94, o A.Sabonis pralaimėjusiems per 4 minutes pelnė 8 taškus.

1998-aisiais geriausią pasirodymą naujokų renginiuose iš lietuvių surengė Žydrūnas Ilgauskas. Tik po dvejų metų NBA debiutavęs 22-ejų „centras“ pelnė 18 taškų, sugriebė 7 atšokusius kamuolius ir dėl Rytų pergalės prieš Vakarus 85:80 buvo išrinktas naudingiausiu mačo žaidėju.

Ž.Ilgauskui Rytų komandoje neprilygo tokie žaidėjai kaip Tracy McGrady ar Chauncey Billupsas.

Kito naujokų šventės renginio dalyvio Lietuvai reikėjo palaukti 8 metus. 2006-aisiais NBA naujokų mače debiutavo Šarūnas Jasikevičius, per 13 minučių pelnęs 3 taškus ir su „Naujokų“ komanda 96:106 turėjęs pripažinti „Antramečių“ pranašumą.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas NBA žvaigždžių renginyje 2014-aisiais
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas NBA žvaigždžių renginyje 2014-aisiais

MVP laurai atiteko 30 taškų pelniusiam Andre Iguodalai, o šiame mače dar žaidė Dwightas Howardas, Chrisas Paulas, Andrew Bogutas, Deronas Williamsas, Nate'as Robinsonas, Danny Grangeris, Benas Gordonas, Luolas Dengas, Andresas Nocioni, Nenadas Krstičius.

Jonas Valančiūnas 2014-aisiais atstovavo Granto Hillo vadovaujamai komandai, kuri 142:136 pranoko Chriso Webberio vyrukus.

J.Valančiūnas per 19 minučių pasižymėjo 4 taškais, 2 atkovotais kamuoliais ir 2 rezultatyviais perdavimais, o naudingiausiai žaidė Dionas Waitersas (31 tšk., 7 rez. perd.) bei Andre Drummondas (30 tšk., 25 atk. kam.).

Šiame mače dar dalyvavo šių dienų NBA žvaigždės Damianas Lillardas, Giannis Antetokounmpo ir Anthony Davisas.

Beje, J.Valančiūnas dalyvavo NBA Visų žvaigždžių savaitgalyje Naujajame Orleane. Prestižinė NBA šventė grįžta į Naująjį Orleaną po trejų metų pertraukos. Fiesta grįš su lietuviškais akcentais? Turėtume sužinoti jau šią savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius