Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 03

J.Valančiūną ant suolo sodinanti Toronto žiniasklaida sunerimo dėl lietuvio ateities „Raptors“ ir NBA

Dwane'as Casey neriasi iš kailio, kaip suspėti paskui „Cleveland Cavaliers“ taškų mašiną. Šiose lenktynėse Jonas Valančiūnas neatrodo kaip geriausia figūra ir labai realu, kad antrosiose Rytų konferencijos pusfinalio rungtynėse jis vėl bus pasodintas ant suolo. Tačiau Toronto žiniasklaidai iškilo daugiau klaustukų dėl „Toronto Raptors“ vidurio puolėjo.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / Ray Vyšniausko nuotr.
NBA Rytų konf. pusfinalis | „Cavaliers“ – „Raptors“ | 02:00 | Klivlandas | Serija 1-0

Skelbiama, kad vietą starto penkete gali prarasti ir lietuvis, ir puolėjas DeMarre'as Carrolas.

J.Valančiūnas pirmajame susitikime per 21 minutę pasižymėjo 6 taškais ir 6 atkovotais kamuoliais, bet, jam būnant aikštėje, „Raptors“ įmetė 21 tašku mažiau nei „Cavaliers“.

Toronto žiniasklaida „centro“ pasirodymą apibūdino kaip „siaubingą“. Jeigu J.Valančiūnas arba D.Carrollas liktų starto penkete, žurnalistai konstatuoja, kad tai būtų klaida.

Sportsnet.ca šaltinių teigimu, J.Valančiūno ir D.Carrollo (3 tšk. per 15 min.) vietą starto penkete turėtų užimti Normanas Powellas, pakeitęs serijos su „Milwaukee Bucks“ tėkmę, ir jaunasis 21-erių „centras“ iš Austrijos Jakobas Poeltlas.

N.Powellas pridėtų Toronto komandai daugiau žaidimo su kamuoliu ir tritaškių, o J.Poeltlo įliejimas įneštų staigumo, ginantis nuo „Cavaliers“ atakų du prieš du, neprarandant centimetrų ir masės stumdantis po krepšiu su Kevinu Love'u ir Tristanu Thompsonu.

Kitas Ujiri žingsnis bus sugalvoti, kaip sustiprinti „Raptors“. Tų dviejų sutarčių (J.Valančiūno ir D.Carrollo) šiame plane gali ir nebebūti.

„NBA keičiasi. Todėl reikia keistis patiems arba įklimpsime dumble, – antrųjų serijos rungtynių išvakarėse po treniruotės sakė D.Casey. – Dabar tai lyga, kurioje dominuoja rezultatyvumas. Jūs patys matėte, ką „Rockets“ puolimas padarė su „Spurs“ gynyba („Rockets“ laimėjo 27 taškais ir pataikė net 22 tritaškius).

Mes turime pelnyti taškus. Mes turime kažkaip pataikyti ir negalime nuleisti galvų, jei taškus renka ir kita komanda. Nesakau, kad gynyba nėra svarbi, nes ji tikrai svarbi. Bet negalime susitelkti tik į užduotį juos sustabdyti.“

Nedėkingos NBA permainos

„Tokiame kontekste, jeigu būtume tiesmuki, nebeaišku, kur yra Jono Valančiūno, kaip starto penketo žaidėjo, ateitis ambicijų laimėti NBA turinčioje komandoje, žinant jo ribotumą puolime ir gynyboje, kai išmetama daug tritaškių“, – rašo Sportsnet.ca.

„Raptors“ direktorių Masai Ujiri išgyręs žurnalistas Michaelas Grange'as mano, kad klubo vadovas, pratęsdamas sutartį su JV, neapskaičiavo, kaip keisis ir greitės NBA krepšinis.

Tai krepšinio stilius, kuriame Valančiūnas negali žaisti nei gynyboje, nei puolime.

Pavyzdžiui, sezoną prieš pasirašant naują 4 metų 64 milijonų sutartį, NBA komandų išmetamų tritaškių per rungtynes vidurkis buvo 22,4. Tik viena komanda atlikdavo daugiau nei 30 metimų iš trijų taškų zonos.

Per vienerias rungtynes NBA komandos surengdavo maždaug 94 atakas.

Palyginimui, šį sezoną NBA komandos išmesdavo vidutiniškai po 27 tritaškius per rungtynes (20 proc. daugiau) ir jau net 7 komandos turėjo didesnį nei 30 išmestų tritaškių vidurkį. „Houston Rockets“ pagal šį rodiklį pirmavo išmesdami vid. net po 40 tritaškių.

Bendras atakų skaičius NBA pakilo iki 96,4.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Stephenas Curry
AFP/„Scanpix“ nuotr./Stephenas Curry

„Raptors“ kliūtis NBA Rytų konferencijos pusfinalyje – 40,5 proc. tikslumu iš toli atkrintamosiose varžybose pataikanti ir vid. 33,6 tritaškių išmetanti „Cavaliers“.

„Tai krepšinio stilius, kuriame Valančiūnas negali žaisti nei gynyboje, nei puolime“, – konstatuoja sportsnet.ca.

M.Grange'as rašo, kad „Cavaliers“ starto penketas „Raptors“ startinę sudėtį pranoko 94:63.

Gynyboje J.Valančiūno ir D.DeRozano pora starto penkete „Cavaliers“ puolimui yra kaip mėsingas kaulas.

Iššūkiai, su kuriais susiduria D.Casey – J.Valančiūno metimai per aktyvią varžovo gynybą, ne visuomet iš po krepšio, nuo ko bėga moderniojo krepšinio filosofija, kadangi tie metimai reiškia, kad kamuolys nejuda, pataikymo procentas yra neaukštas, o toks puolimas idealus gynybai atkovoti kamuolį.

„Raptors“ tokių metimų atlieka beveik daugiausia NBA. Jų vertę padidina tik tai, kad D.DeRozanas dažnai sugeba išprovokuoti pražangą.

O kiekvienas sudėtingas dvitaškis yra varžovų gynybos laimėjimas, nes tai nėra laisvas tritaškis.

Sportsnet.ca rašo, kad gynyboje J.Valančiūno ir D.DeRozano pora starto penkete „Cavaliers“ puolimui yra kaip mėsingas kaulas. Žurnalisto teigimu, „Cavs“ naudosis ir naudosis tokia „Raptors“ gynyba, kurioje J.Valančiūnas nespėja padėti atitvertam D.DeRozanui, o tokios atakos smaigalyje „Raptors“ krepšiui gresia du lengvi taškai.

Nerami lietuvio vasara?

„Scanpix“ nuotr./Masai Ujiri
„Scanpix“ nuotr./Masai Ujiri

Straipsnio pabaigoje užminama mįslė ir dėl J.Valančiūno ateities Toronte.

„Darosi vis aiškiau, kad, nepaisant visų „Raptors“ stiprybių, jie turi trūkumų, yra pernelyg pažeidžiami žaidžiant su tokiomis komandomis kaip „Cavaliers“, rungtyniaujančiomis žemu penketu, atiduodančiomis kamuolį į lyderio rankas ir medžiojančiomis NBA „šventąją puolimo trejybę“: laisvus metimus iš trijų taškų zonos, atakas prie lanko ar baudų metimus.

Sezonui pakibus ant plauko, du rizikingiausi Masai Ujiri sudėties ėjimai staiga gali likti už „Raptors“ atkrintamųjų ritmo rotacijos be kelio atgal.

Pirmosiose rungtynėse „Cavaliers“ išpėrė „Raptors“ kiekvienoje kategorijoje ir sugrąžino pernykštį Rytų konferencijos finalo prisiminimą.

Atrodo, kad mažai kas pasikeitė. Tačiau visa kita keičiasi labai greitai.

Sezonui pakibus ant plauko, du rizikingiausi Masai Ujiri sudėties ėjimai staiga gali likti už „Raptors“ atkrintamųjų ritmo rotacijos be kelio atgal. Ar dabar, ar artimiausioje ateityje, nežiūrint nei į likusius metus sutartyje, nei į jose įrašytus dolerius.

Kitas Ujiri žingsnis bus sugalvoti, kaip sustiprinti „Raptors“. Tų dviejų sutarčių (J.Valančiūno ir D.Carrollo) šiame plane gali ir nebebūti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius