Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 15

JAV – netikėtas Domanto Sabonio tautiškumo gestas ir merginos paieškos

Į gimtąjį Portlandą prieš keletą dienų sugrįžęs Domantas Sabonis nustėro išvydęs įspūdingą lietuvių bendruomenės palaikymą, kokio būtų galėjęs pavydėti ir jo tėvas Arvydas. Laurynas R. Misevičius specialiame reportaže iš JAV pasakoja apie Domanto trenerio lūkesčius jį išvysti JAV rinktinėje, aukštaūgio lietuvybės įtvirtinimą Gonzagoje ir merginos paieškas.
Domantas Sabonis
Domantas Sabonis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kuomet 1996 metais Portlande pasaulį išvydo Arvydo Sabonio jauniausias sūnus Domantas, niekas negalėjo įsivaizduoti, kad po 20 metų į „Rožių miestą“ jaunėlis sugrįš kaip kaimyninės Vašingtono valstijos Gonzagos universiteto „Bulldogs“ vaikinų krepšinio komandos lyderis.

Tų pačių 1996-ųjų gegužę „University of Portland“ pateikė didžiausią visų laikų savo aukštosios mokyklos istorijoje siurprizą, „užtildę“, atrodė, neįveikiamus „buldogus“ ir iškovoję kelialapį į NCAA pirmojo diviziono finalinį turnyrą. Tačiau užvakar jaunasis Sabonis ir kiti Gonzagos universiteto atstovai tvirtai laikė iniciatyvą savo rankose ir gan lengvai iškovojo pergalę 92:66.

Domantas oficialiame savo universiteto pristatymo buklete bei komandos tinklalapyje išsireikalavo, kad jo kilmės miestas būtų įrašytas Kaunas, o ne Portlandas, nors jame Saboniukas praleido šešerius pirmuosius savo gyvenimo metus.

Pats Domantas įmetė 17 taškų, sugriebė 11 atšokusių kamuolių. Jam puikiai talkino Amerikos lietuvis Kyle'as Dranginis, surinkęs 16 taškų bei pataikęs 4 tritaškius metimus.

Jeigu kartą per metus atvykdamas į Portlandą su savo komandos draugais Domantas gali pelnytai tikėtis pergalės, kažin ar jis ir visa Gonzagos ekipa tikėjosi tokio iš kito pasaulio krašto kilusių sirgalių palaikymo. 

Net ir septynis sezonus NBA rungtyniavęs vyresnysis Sabonis, kažin ar kada susilaukė tokių organizuotų lietuvių sirgalių „Rožių kvartale“, kaip praėjusį ketvirtadienį „Chiles“ arenoje jo jauniausias sūnus.

Vieną iš lietuvių, atėjusių vasario 11-ąją palaikyti Domanto ir „buldogų“, puikiai pažinojo ir jo tėvas Arvydas. 1991-aisiais jaunas kino operatorius Edis Jurčys persikraustė iš Los Andželo į Portlandą ir užsiregistravo tarptautinėje vertėjų mokykloje, per kurią Edį ir susirado „Trail Blazers“, ieškoję Lietuvos krepšinio legendai vertėjo iš anglų į lietuvių kalbą.

Edis bendravo su Sabonių šeimyna ištisus penketą metų. Šalia Portlando zoologijos sodo gyvenusiems lietuviams E.Jurčys ne tik talkino kasdieniniuose reikaluose, bet ir įamžino mažųjų Saboniukų vaikystę. Fotografijos pagrindų iš menininko pramoko ir pats Arvydas.

Į Gonzagos ir Portlando universitetų varžybas Edis atvyko nešinas Sabonio vaikų nuotraukomis, darytomis Arvydo namuose Canyon Road, tačiau pats nebeprisiminė, kuri iš atžalų yra Domantas. Tuo tarpu Sabo jaunėlis iškart atpažino save ankstyvoje vaikystėje ir suraitė autografą Edžio atminčiai.

„Instagram“ nuotr./Sena Sabonių šeimos nuotrauka
„Instagram“ nuotr./Sena Sabonių šeimos nuotrauka

Po rungtynių su spaudos atstovais trumpai bendravęs ilgametis „Bulldogs“ treneris Markas Few taip pat išskyrė lietuvių bendruomenės indėlį, palaikant kaimynus iš Vašingtono valstijos, džiaugėsi puikiu savo žaidėjų pataikymu iš toliau. 

Mačo pradžioje į tvirtus Portlando „Pilots“ gynybos gniaužtus papuolęs lietuvaičių numylėtinis sunkiai rinko taškus. Neretai prieš Saboniuką išdygdavo net 3 varžovai, bet po pertraukos Oregono valstijos krepšininkai greitai pavargo.

D.Sabonio treneris M.Few: „Labai būtų įdomu Domantą kada nors išvysti ir JAV olimpinėje komandoje.“

„Labai būtų įdomu Domantą kada nors išvysti ir JAV olimpinėje komandoje, – su vos jaučiama sarkazmo gaidele, išvydęs lietuvius žurnalistus, prasitarė M.Few. – Bet aš žinau vieną didelį žmogų iš Lietuvos, kuris to niekuomet savo vaikams neleistų.“ 

Pats Domantas prisipažino, jog netgi oficialiame savo universiteto pristatymo buklete bei „buldogų“ tinklalapyje išsireikalavo, kad jo kilmės miestas būtų įrašytas Nemuno krašto Kaunas, o toli gražu ne Portlandas, nors jame Saboniukas praleido šešerius pirmuosius savo gyvenimo metus.

Tik Spokano miestelyje, nors ir kerinčios Vakarų pakrantės gamtos prieglobstyje, kartais Domantui nuobodoka. Neturi ir draugės kol kas, tačiau žino, kad būtinai ieškos lietuvės.

Monotonišką kasdienybę prasklaido dažnai savo jaunėlio atskrendantys aplankyti broliai. Per Kalėdas Žygimantas su Tautvydu buvo kartu užjūryje pas Domą.

Kovą jis pamatys ir abu tėvus – Arvydas su Ingrida atskris su savo „pagranduku“ susitikti Las Vegase, kur į Amerikos lošimų sostinę „buldogai“ kviečiami savaitgaliniam krepšinio turnyrui.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius