Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 12

Keistos lenktynės dėl geriausio žaidėjo pasaulyje prizo

Šiemet NBA dvikova dėl naudingiausiojo reguliariojo sezono žaidėjo titulo yra kaip niekad atkakli. MVP prizą turi galimybę laimėti net šeši krepšininkai: Russellas Westbrookas, Jamesas Hardenas, LeBronas Jamesas, Kawhi Leonardas, Isaiah Thomasas bei Stephenas Curry. 24sek pateikia priežastis, kodėl šie žaidėjai gali būti pagerbti šiuo prizu arba jo nenusipelnė.
Russellas Westbrookas ir Jamesas Hardenas
Russellas Westbrookas ir Jamesas Hardenas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jamesas Hardenas

„Scanpix“/AP nuotr./Jamesas Hardenas
„Scanpix“/AP nuotr./Jamesas Hardenas

„Rockets“ lyderis J.Hardenas tiesiog sužydėjo Mike'o D'Antoni sistemoje. Jis yra ne tik trečias visoje lygoje pagal rezultatyvumą (29,1), tačiau ir daugiausia rezultatyvių perdavimų atliekantis krepšininkas (11,2).

Tik vieną kartą šį sezoną barzdotasis gynėjas sužaidė rungtynes, kuriose atliko mažiau nei septynis rezultatyvius perdavimus. Tai padėjo „Rockets“ užimti trečiąją vietą Vakarų konferencijoje ir nusileisti tik galingosioms „Warriors“ bei „Spurs“.

J.Hardenas savo rimčiausią konkurentą R.Westbrooką lenkia bendro pataikymo, tritaškių bei baudų metimų procentais. Abu krepšininkai pirmauja lygoje pagal klaidas, todėl tai pranašumo neduoda nė vienam.

Verta paminėti, jog J.Hardeno statistika nėra tokia jau įprasta. Niekas nerinko 29 taškų bei 11 rezultatyvių perdavimų nuo 1973-iųjų, kai tai pavyko padaryti Tiny Archibaldui.

J.Hardenas su M.D'Antoni pagalba taip pat atgaivino karjeras krepšininkams, apie kuriuos jau pamiršo daugelis – Ryanui Andersonui bei Ericui Gordonui. „Rockets“ sudėtis tikrai nėra įspūdinga „ant popieriaus“, tačiau demonstruoja antrą geriausią puolimo reitingą (112,2).

Russellas Westbrookas

AFP/„Scanpix“ nuotr./Russellas Westbrookas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Russellas Westbrookas

Trigubas dublio vidurkis per rungtynes. Pasiekimas, kurio „Thunder“ įžaidėjas vaikosi visą šį sezoną. 32-10-10 kol kas dega statistiniuose rodikliuose, tačiau rezultatyvūs perdavimai gali dar pakišti koją.

Bet kokiu atveju skaičiai yra fenomenalūs, o tokių jau niekas nedemonstravo daugiau negu 50 metų. Tai tikrai pasiekimas, kuris turėtų būti visų balsuojančiųjų galvose, tačiau „Thunder“ vis dėlto užima vos septintąją vietą Vakarų konferencijoje.

Reikia pripažinti, kad dažniausiai šis prizas atitenka komandos krepšininkui, kuri yra vienas geriausių.

Tačiau jo įtaka akivaizdi, nes „Thunder“ per šimtą atakų su R.Westbrooku aikštėje pelno +2,7 taško, o be jo šis rodiklis krinta iki -11,5.

Kawhi Leonardas

„Scanpix“ nuotr./Kawhi Leonardas
„Scanpix“ nuotr./Kawhi Leonardas

Pastaruosius dvejus metus geriausiai besiginančiu žaidėju išrinktas K.Leonardas savo kolekciją gali papildyti dar vienu apdovanojimu. Ir nors jis apie tai kalbėti nenori, tačiau jo žaidimas pastarąsias kelias savaites privertė žurnalistus apie jį rašyti kasdien.

K.Leonardas yra antras pagal naudingumą visoje NBA (PER) ir atsilieka tik nuo R.Westbrooko. Jo kandidatūra taptų itin simpatiška, jeigu „Spurs“ reguliariojo sezono pabaigoje sugebėtų pakilti į pirmąją vietą Vakarų konferencijoje, tačiau darbo dar liko nemažai.

Tylusis K.Leonardas nerenka trigubo dublio, o nuo pat karjeros pradžios dirbo atvirkščiai. Iš pradžių jis tapo tikru gynybos „monstru“, o vėliau tobulino savo puolimo arsenalą.

Puolėjas šiemet renka po 26,3 taško ir drauge yra vienas geriausių krepšininkų NBA. Jis yra pagrindinė priežastis, kodėl „Spurs“ šią savaitę iškovojo savo penkiasdešimtąją pergalę.

LeBronas Jamesas

AFP/„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas
AFP/„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas

„Karaliui“ bus labai sunku laimėti penktąjį savo MVP apdovanojimą, nors visi jau seniai žino, kad jis yra geriausias krepšininkas visoje NBA. Mes šiek tiek pavargome nuo LeBrono, o tai yra liūdna tiesa. Esame pripratę prie jo fenomenalių pasirodymų, o per reguliarųjį sezoną tokių pasitaiko ne itin dažnai.

Taip, „Cavaliers“ yra pirmoje vietoje Rytų konferencijoje, o L.Jamesas Klivlando klubui yra svarbus kaip oras. Be savo lyderio aikštėje NBA čempionai „sėdi minuse“ ir pagal išplėstinę statistiką per 100 atakų įgauna -7,2 taškų deficitą. Tuo tarpu rungtyniaudamas jis įgyja savo klubui 7,9 taškų persvarą, o tai reiškia, kad skirtumas sudaro net 15,1.

„Reddit“ nuotr./MVP kandidatų svarba aikštėje
„Reddit“ nuotr./MVP kandidatų svarba aikštėje

Kai LeBronas nusprendžia pailsėti, tai „Cavs“ be jo dar neiškovojo nė vienos pergalės.

L.Jameso sugebėjimas valdyti žaidimą yra fenomenalus, o šiemet jis renka fantastiškus skaičius. Jis vidutiniškai per rungtynes renka 26 taškus, atlieka 8,8 rezultatyvaus perdavimo ir atkovoja 8,2 kamuolio.

Jo tritaškių pataikymas taip pat geriausias per pastaruosius penkerius metus (39,8 proc.), o efektyvumas atakuojant krepšį yra trečias per visą jo karjerą. Jis R.Westbrooką ir J.Hardeną pagal pataikymą lenkia daugiau nei 10 proc. ir daro gerokai mažiau klaidų, todėl yra kur kas efektyvesnis.

Isaiah Thomasas

„Scanpix“/AP nuotr./Isaiah Thomasas
„Scanpix“/AP nuotr./Isaiah Thomasas

„Celtics“ šiuo metu Rytų konferencijoje užima antrąją vietą, o I.Thomasas visus stebina su savo nuostabiais skaičiais puolime bei rezultatyviausiu žaidimu ketvirtuosiuose kėliniuose visoje NBA.

Galbūt I.Thomasas turėtų daugiau šansų laimėti MVP, jeigu Bostono ekipa netikėtai pavogtų pirmąją vietą Rytuose iš „Cavaliers“, tačiau pripažinkime, kad taip greičiausiai neatsitiks.

175 centimetrų mažylis gal ir pelno net 29,4 taško per rungtynes ir yra antras pagal rezultatyvumą NBA, tačiau jo gynyba yra tiesiog tragiška. Ir šie žodžiai buvo parašyti visai neperdedant, nes pagal gynybos reitingą jis yra pats prasčiausias visoje lygoje (!).

Jo rodiklis yra -4,42, o tai jam leidžia užimti 455 vietą tarp 455 žaidėjų. ESPN lentelę galite rasti čia.

Stephenas Curry

„Scanpix“ nuotr./Stephenas Curry
„Scanpix“ nuotr./Stephenas Curry

„Warriors“ krepšininkas Kevinas Durantas galbūt buvo realesnis kandidatas laimėti MVP, tačiau jis iškrito iš rikiuotės, ko gero, visam likusiam sezonui, todėl verta į pokalbį įtraukti ir S.Curry.

Niekam nėra pavykę laimėti MVP prizo trejus metus nuo Larry Birdo 1984–1986 metų pasiekimo ir, ko gero, taip nenutiks ir šį kartą. Žurnalistai jau pavargo savo balsavimo lapuke rašyti „Curry“ pavardę bei yra pripratę prie pasirodymų, kurie tiesiog atima žadą.

Pastarąsias savaites S.Curry įkrito į duobę, tačiau jo skaičiai vis tiek yra labai geri, o „Warriors“ vis dar yra geriausia komanda visoje NBA.

Ouklando ekipos įžaidėjas vis dar renka po 24,9 taško, atlieka 6,3 rezultatyvaus perdavimo ir tritaškius meta 39,7 proc. taiklumu, o tai yra labai panašūs skaičiai, kokius jis rinko pirmajame savo MVP sezone.

Bet vėlgi, mes jau pripratome prie tokių jo pasirodymų, kokių pastaruoju metu nebematome. O rinktis ir taip yra iš ko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius