-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 18

L.Jamesas atvirai išsipasakojo apie vaikų auklėjimą, politiką ir gyvenimą už aikštės ribų

Po to, kai LeBronas Jamesas laimėjo savo trečią NBA čempionų titulą 2016-aisiais, jis pasakė, kad jam tenka vaikytis Michaelo Jordano vaiduoklį. Tačiau vis dar perpus mažiau čempionų žiedų turintis „karalius“ siekia ne tik to.
LeBronas Jamesas
LeBronas Jamesas / „Scanpix“ nuotr.

Jis tikino, kad bandys pasiekti sako tikslą ir tapti geriausiu pavyzdžiu žmonėms per visą lygos istoriją.

15-ąjį savo sezoną pradėjęs L.Jamesas jau aplenkė M.Jordaną pagal atkrintamosiose pelnytus taškus. Jei „karalius“ šiemet jau 12-ą kartą pateks į geriausių NBA žaidėjų penketą, taps lyderiu ir šioje kategorijoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./D.Trumpas Jungtinėse Tautose
AFP/„Scanpix“ nuotr./D.Trumpas Jungtinėse Tautose

Tačiau L.Jamesas savo vardą naudoja ne tik aikštėje. Pavyzdžiui, krepšininkas dažnai pasisako apie politiką. Jei konkrečiau, apie Donaldą Trumpą.

„Netikras prezidentas“, „netikėlis“ – tik keletas žodžių, kuriuos L.Jamesas yra panaudojęs JAV prezidentui apibūdinti.

Panašiai savo vardą seniau naudojo ir boksininkas Muhammadas Ali. „Manau, kad Ali reprezentavo daugiau nei save. Jis norėjo pakeisti ateitį, kurios dalimi pats irgi buvo. Nežinau, ką reiškia gyventi kiekvienoje šios šalies valstijoje, tačiau aš žinau, kas yra laisvė.

Žinau, kokia tai yra galimybė, bet matau tą vyruką, kuris yra valdžioje. Jis glumina ne tik mane, bet ir mano draugus, kitus žmones, kurie prisidėjo prie šios šalies augimo.“

L.Jamesas savo socialinius veiksmus vadina atsakomybės klausimu ir mano, jog į tokias aukštumas užkopė su didesniais tikslais.

Nors pats krepšininkas tikina nebandysiantis kandidatuoti į prezidentus, jis mato šios pozicijos naudą: „Pozityvas būnant prezidentu? Na, su šiuo prezidentu to pozityvo nėra, tačiau anksčiau šios pozicijos žmonės galėjo įkvėpti.“

Pats 32-ejų „karalius“ nežino, kaip ilgai dar tęsis jo karjera, tačiau sako, jog būtų nerealu spėti pažaisti prieš savo vyriausiąjį sūnų, kuriam dabar yra 13 metų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas su sūnumi ir dukra
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas su sūnumi ir dukra

„Žinau, kad šiame lygyje nebūsiu amžinai, tačiau, po velnių, kaip norėčiau likti čia ir sužaisti prieš savo sūnų. Tai būtų vyšnia ant torto“, – kalbėjo L.Jamesas

Jei taip nutiktų, krepšininkas jau turi paruošęs ir dovaną savo atžalai: „Aš jį išvien bauduočiau! Prieš jį išnaudočiau visas šešias pražangas.“

Prieš sūnui bandant prasimušti į NBA, L.Jamesas ruošia savo vaikus gyvenimui šalyje, mat juodaodžiams Jungtinėse Valstijose nėra lengva.

„Aš turiu grįžti namo ir kalbėtis su savo 13-os ir 10-ies metų sūnumis. Net ir su dvejų metų dukterimi. Turiu pasakoti, ką reiškia būti juodaodžiu Amerikoje.

Čia nesvarbu, koks tu šaunus, koks turtingas esi, kaip tu įkvepi žmones… Jei esi juodaodis ar juodaodė, visada būsi kitoks“, – skundėsi L.Jamesas.

Krepšininkas tada prakalbo apie incidentą, kai Los Andžele esantį jo namą vandalai apipaišė ir užrašė įžeidžiantį žodį ant vartų.

Aš turiu grįžti namo ir kalbėtis su savo 13-os ir 10-ies metų sūnumis. Net ir su dvejų metų dukterimi. Turiu pasakoti, ką reiškia būti juodaodžiu Amerikoje

„Mano namas Brentvude, Kalifornijoje, viename geriausių rajonų Amerikoje, buvo apipaišytas įžeidžiančiais žodžiais. Ar aš turėčiau tam naudoti savo energiją? O gal reikėtų bandyti šį negatyvą paversti pozityvu? Juk tiek daug žmonių laukia, ką aš apie tai pasakysiu. Apie tai kalbėjausi su savo vaikais. Pasakiau, kad viskas tiesiog taip yra. Pasakiau, kad taip viskas bus ateityje“, – atviravo krepšininkas.

Pastaruoju metu JAV vienas po kito krečia skandalai, susiję su policija. Internete plinta vaizdo įrašai, kuriuose policininkai brutaliai elgiasi ar net nušauna beginklius juodaodžius.

„Kai pradedi kažką daryti, kai pradedi rodytis viešumoje, kai pradedi vairuoti automobilį, būk pagarbus su farais. Jei tave sustabdo, paskambink mamai arba tėčiui ir padėk telefoną po sėdyne. Tačiau visą laiką elkis pagarbiai“, – sakė L.Jamesas.

2010-aisiais krepšininkas buvo palikęs Klivlendą ir išvykęs rungtyniauti į „Miami Heat“ klubą. „Kavalierių“ savininkas Danas Gilbertas išplatino viešą ir labai piktą laišką, kuriame buvo įžvelgta ir rasizmo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas

L.Jamesas, paklaustas, ar tame laiške neįžvelgė rasistinių užuominų, kalbėjo: „Taip, įžvelgiau. Tada taip pat turėjau pasikalbėti su savo vaikais. Tai buvo apgailėtina, nes maniau, jog tiek miestui, tiek organizacijai tuo metu buvau atidavęs viską, ką galėjau.

Deja, tuo metu mums nepavyko įgyvendinti vizijos, kurią turėjau. Daug žmonių kalba, kad nori laimėti, tačiau nesupranta, kaip tai yra sunku padaryti.“

2016 metais NBA finalų MVP sako nenorintis sugrįžti atgal ir kalbėti apie tą 2010-aisiais pasirodžiusį laišką, tačiau pripažįsta, kad kartkartėmis šį akibrokštą prisimena.

Kaip aš atleidau? Žmogau, mes visi darome klaidų… Jei turi problemų su kuo nors, tu atsisėdi ir akis į akį pasikalbi.

Dabar L.Jamesas – vėl „Cavaliers“ narys. „Kaip aš atleidau? Žmogau, mes visi darome klaidų… Jei turi problemų su kuo nors, tu atsisėdi ir akis į akį pasikalbi. Ir eini tolyn. Manau, kad gyvenime žmonės dažnai jaučia pagiežą, nes bijo žengti žingsnį į priekį. Yra maža riba tarp puikybės ir progreso. Aš esu progreso pusėje“, – samprotavo L.Jamesas.

Klivlendas po išvykimo buvo atsukęs krepšininkui nugarą, o jį, atvykusį rungtyniauti su „Heat“ marškinėliais, visas rungtynes įžeidinėjo. Tačiau 2016-aisiais L.Jamesas atnešė 52 metus lauktą titulą ir tapo finalo serijos MVP.

„LeBronas Jamesas niekam nėra skolingas. Kai mano mama man pasakė, kad aš nesu jai nieko skolingas, nuo tada aš nesu skolingas niekam. Aš Klivlendo miestui atiduosiu savo aistrą, atsidavimą ir užsidegimą. Tam čia ir esu – įkvėpti miestą. Tačiau nesu niekam skolingas“, – kalbėjo L.Jamesas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius