Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 22

Latvijos krepšinio fenomenas: būsima NBA sensacija ar dar vienas Europos siųstas nusivylimas?

Jis lyginamas su Dirku Nowitzkiu, Andrejumi Kirilenka ar net Kevinu Durantu. Jo vertė prieš NBA naujokų biržą kyla su kiekviena diena. Kai kurie skautai prabilo net apie pirmąjį naujokų biržos šaukimą. Susipažinkite su Kristapu Porzingiu – jaunuoju Latvijos krepšinio fenomenu, kuris jau spėjo tapti didžiausia artėjančios NBA naujokų biržos mįsle.
Kristapas Porzingis
Kristapas Porzingis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

19 metų 216 cm ūgio latvis iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti kaip išstypęs vidurio puolėjas, tačiau K.Porzingis yra greitas, judrus, lankstus, tritaškius pataikantis „bokštas“, vieninteliu savo pasirodymu NBA klubų peržiūroje Las Vegase pakerėjęs daugelį skautų.

Kai birželio 12-ąją „Impact“ krepšinio salėje jo metimai vienas po kito skrodė tinklelį, skautai nustojo plepėti apie NBA aktualijas ir tylėdami stebėjo taiklių latvio metimų seriją.

„Ar tai – gazelė? Nepaprastų gabumų 216 cm ūgio devyniolikmetis iš Latvijos žaidė ir atrodė kaip D.Nowitzkio, A.Kirilenkos ir K.Duranto junginys", – rašo ESPN.

„Bumbt, bumbt, švyst – „kiauras“. Bumbt, bumbt, švyst – „kiauras“. Niekas nenorėjo jo blaškyti ir sutrukdyti“, – skrostančio tinklelio aidą Las Vegaso salėje vaizdingai iliustravo ESPN.

Apie K.Porzingio talentą Europoje daugelis NBA apžvalgininkų buvo tik girdėję, bet kai latvis Las Vegase pirmą kartą pasirodė pulkui NBA atstovų, jo istorija tiesiog sprogo: ištįsėlis įvairiausiais būdais dėliojo į krepšį, svaidė metimus toliau nuo krepšio ir stebino klaidinančių judesių arsenalu.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Kristapas Porzingis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Kristapas Porzingis

Po šio K.Porzingio pasirodymo NBA užkulisiuose jau nebekalbama, ar jis bus pašauktas tarp penkių pirmųjų šaukimų. Diskutuojama, kaip aukštai jis bus tame pirmajame penketuke.

Žibalo į ugnį papylė informacija, kad „Los Angeles Lakers“ išsikvietė K.Porzingį į slaptą treniruotę Los Andžele. „Lakers“ priklauso antrasis šaukimas.

Už Los Andželo klubo nugaros į K.Porzingį nusitaikė trečiąjį šaukimą turintys „Philadelphia 76ers”. Ketvirtąjį šaukimą turintis „New York Knicks“ klubas taip pat labai susidomėjęs latviu, o ir pats žaidėjas neslėpė svajojantis rungtyniauti NBA mekoje – „Madison Square Garden“.

K.Porzingio lubos – penktąjį šaukimą turintis „Orlando Magic“, kurie po krepšiu jau strateguoja K.Porzingio tandemą su juodkalniečiu Nikola Vučevičiumi.

Nusivylimų iš Europos šešėlis

K.Porzingio minusas – kartoka NBA klubų patirtis kviečiant europiečius aukštu šaukimu. Daugelis dar nepamiršo pirmojo 2006 metų NBA naujokų biržos šaukimo Andrea Bargnanio ar Darko Miličiaus, kuris 2003 metais buvo pakviestas anksčiau nei superžvaigždės Carmelo Anthony, Dwyane'as Wade'as ar Chrisas Boshas.

NBA klubo vadovas: „Jei naujokų birža vyktų po metų, Kristapas būtų pirmasis šaukimas. Jis tiesiog dar pilnai nesusiformavo. Dar meteliai, ir jis būtų pirmas.“

„Turiu visiems įrodyti, kad nesu minkštas vien todėl, jog aš – iš Europos. Jie turi pamatyti, kad nesu tik kažkoks lieknas baltaodis. Aš čia tam, kad kovočiau. NBA turi pamatyti, kad esu sunkiai dirbantis ir žaisiu kietai“, – ryžto neslėpė K.Porzingis.

Kas laukia šio latvių vunderkindo: Pau Gasolio ir Dirko Nowitzkio ateitis ar kito NBA žaidusio latvio Andrio Biedrinio likimas?

Nepakeldavo krūvio

K.Porzingis užaugo Liepojoje – vėjuotos Baltijos jūros pakrantėje. Krepšininkų šeimoje užaugęs berniukas pradėjo žaisti krepšinį nuo ankstyvų dienų, bet dėl lieso kūno sudėjimo ilgai nesulaukė įvertinimo.

Tačiau kai vienas skautas išsiuntė K.Porzingio žaidimo įrašus Italijos ir Ispanijos klubams, būdamas vos penkiolikos 2010-ųjų vasarą jis persikėlė į Sevilijos klubą.

Lieknam latviui nebuvo lengva. „Pirmoji sezono dalis man buvo labai sunki. Turėjau mažakraujystę, negalėdavau ilgiau treniruotis. Jausdavausi silpnai ir būdavau mieguistas“, – prisimena Kristapas.

Tačiau per ketverius metus aukštaūgis sutvirtėjo. 104 kg sveriantis latvis yra greitas, atletiškas, turintis taiklią rankelę ir galintis apsiginti nuo varžovų aukštaūgių. 

VIDEO: Latvijos talento Kristapo Porzingio pasirodymas NBA peržiūroje

2014-2015 metų sezoną „Sevilla“ gretose Ispanijos čempionate puolėjas per 22 minutes pelnydavo 10,7 taško ir sugriebdavo 4,8 atšokusio kamuolio.

Latvį pamena ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ gerbėjai. Europos taurės „Last 32” etapo varžybose Vilniuje jis pelnė 18, Ispanijoje – 16 taškų.

Naujokų biržos mįslė

Pirmasis įspūdis apie nevikrų ir ištįsusį latvį – klaidingas.

„216 cm ūgio krepšininkai, kurie gali valdyti kamuolį kaip krašto puolėjai, yra retenybė. O jo sugebėjimas susikurti progas po užtvarų padėtų jam greitai pritapti prie NBA krepšinio“, – rašo „Grantland“.

Vis dėlto K.Porzingis nežaidė NCAA, nėra gerai pažįstamas NBA skautams, todėl prieš naujokų biržą užminė didžiulę mįslę. 

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Kristapas Porzingis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Kristapas Porzingis

K.Porzingis gali tapti NBA naujokų biržos sensacija arba dar viena nesėkme.

Bet K.Porzingis veja į šalį prisiminimus apie D.Miličičių ar A.Bargnani. Savo juodu darbu jis ketina sulaužyti NBA susidarytus stereotipus apie Europos aukštaūgius.

„Noriu, kad ta NBA baimė dėl europiečių dingtų. Noriu, kad žmonės mane pažintų. Nenoriu būti paslaptinguoju iš Europos“, – sako K.Porzingis.

Dirbtų naktimis

Jus tik paklausykite, apie kokią NBA suteikiamą prabangą latvis svajoja labiausiai.

„Mane labiausiai žavi tai, kad rungtyniaudamas NBA turi raktus nuo krepšinio salės ir gali ten patekti bet kuriuo paros metu. Vidury nakties, jei tik nori, gali ateiti ir padirbėti. Tai – neįtikėtina“, – žavėjosi K.Porzingis.

Latvis nesitenkina skautų liaupsėmis ir pasirengęs juodam darbui. „Kol aš miegu, kažkas kitas jau dirba“, – pabrėžia jis.

Vienas gerbiamas NBA klubo vadovas pasakė: „Jei naujokų birža vyktų po metų, Kristapas būtų pirmasis šaukimas. Jis tiesiog dar pilnai nesusiformavo. Dar meteliai, ir jis būtų pirmas.“

NBA vadovams reikėtų neįtikėtinos drąsos pakviesti K.Porzingį pirmuoju šaukimu. Jei susimautų Karlas Townsas, kuriam prognozuojamas pirmasis šių metų NBA naujokų biržos šaukimas, galėtum išgyventi. Bet jei K.Porzingio šaukimas nepasiteisintų, būsi nulinčiuotas.

K.Porzingis tai žino ir jam tai rūpi. Latvis laukia tos nakties, kai jie pamatys salėje įjungtas šviesas, išgirs kamuolio bumbsėjimą ir supras, jog jis yra kitoks ir rašo išskirtinę krepšinio istoriją.


NBA naujokų birža vyks birželio 25-ąją, Lietuvos laiku – penktadienio paryčiais. Savo pavardę joje turėtų išgirsti ir Lietuvos krepšininkas – Kauno „Žalgirio" vidurio puolėjas Artūras Gudaitis.

VIDEO: Susipažinkite su Kristapu Porzingiu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius