-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 07 06

LeBronas Jamesas vertas 60 milijonų dolerių atlyginimo per sezoną?

Geriausiu šių dienų krepšininku pasaulyje tituluojamas LeBronas Jamesas praėjusį sezoną uždirbo daugiausiai per savo karjerą – 20,6 mln. JAV dolerių už sezoną (neatskaičiavus mokesčių). Tačiau „Cleveland Cavaliers“ lyderis jau seniai nebetelpa į NBA apibrėžtus atlyginimų rėmus. ESPN pabandė apibrėžti „Karaliaus Jameso“ vertę. Ar kalbame apie 60 milijonų dolerių?
LeBronas Jamesas
LeBronas Jamesas / „Scanpix“/AP nuotr.

Tikslas – rekordinė sutartis

Anksčiau laiko nutraukęs sutartį su „Cavaliers“ LeBronas Jamesas tapo laisvuoju agentu trečią kartą per šešerius pastaruosius metus. Tik šį kartą jo sprendimas neturėtų būti toks dramatiškas kaip 2010-aisias, kai tiesioginiame eteryje puolėjas atskleidė žaisiąs „Miami Heat“. Ar 2014-aisiais, kai L.Jamesas nusprendė sugrįžti namo į Klivlandą.

Tačiau kiekvieną šį LeBrono sprendimą palydi vienas ir tas pats – jis dar kartą taps vienu labiausiai finansiškai neįvertintų sportininkų pasaulyje.

Tačiau to negali pakeisti nei L.Jamesas, nei „Cavaliers“ – NBA turi griežtas taisykles, pagal kurias konkrečios finansinės lubos nustatytos tiek klubų biudžetams, tiek žaidėjų atlyginimams.

Tikimasi, kad šią vasarą LeBronas sudarys naują vienerių metų maždaug 23,5 mln. sutartį su „Cavaliers“. Kitą vasarą dėl NBA „algų kepurių“ sprogimo L.Jamesas tikisi pasirašyti rekordinę NBA sutartį.

Metinis tokios sutarties atlyginimas turėtų siekti nuo 31 milijono.

„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas
„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas

Vertingesnis už futbolo dievukus?

„Forbes“ paskelbtame turtingiausių pasaulio sportininkų sąraše LeBronas buvo šeštas (64,8 mln.). Tokią sumą sudarė atlyginimas (20,8 mln.) ir pajamos už reklamą (44 mln.). Trečias sąraše buvo Cristiano Ronaldo (79,6 mln.), ketvirtas – Lionelis Messi (73,8 mln.). Skirtumas tik tas, kad du trečdalius šios sumos sudarė jų atlyginimai.

„Nežinau, ar kas nors dar yra daręs tokią įtaką savo frančizei kaip L.Jamesas, – sakė „Forbes“ vyriausiasis redaktorius Kurtas Badenhausenas. – Manau, reikėtų žvalgytis į laikus, kai paskutiniuosius sezonus „Chicago Bulls“ žaidė Michaelas Jordanas. Tada jis gavo 33 milijonų atlyginimą per sezoną. Tada tai sudarė 30 proc. „Bulls” pajamų. 30 proc. „Cavaliers” pajamų sudaro 60 milijonų. Manau, galima teigti, kad LeBronas yra vertas būtent tiek“.

Kartą „Los Angeles Lakers“ savininkas Jerry Bussas pasakė, kad Kobe Bryantas vertas 70 milijonų. Pats K.Bryantas pernai pareiškė, kad LeBronas galėtų gauti 75 milijonus.

Sunku tiksliai nustatyti NBA žaidėjo vertę. Tai pabandė padaryti ESPN analitikas Tomas Pennas, dešimt metų dirbęs NBA komandų administracijoje, o dabar su kolega valdantis Los Andželo futbolo klubą.

T.Pennas: „Jei NBA neribotų atlyginimų, manau, LeBronas būtų vertingesnis už Cristiano Ronaldo ar Lionelį Messi kartu sudėjus.“ 

„Jei NBA neribotų atlyginimų, manau, LeBronas būtų vertingesnis už Cristiano Ronaldo ar Lionelį Messi kartu sudėjus. L.Jamesas yra unikali asmenybė. Tvirtą jo užnugarį sudarytų JAV ekonomikos variklis. Jau net neminint JAV žiniasklaidos rinkos. NBA finansinis stabilumas yra solidesnis nei Europos futbolo, todėl LeBrono kaina būtų žymiai aukštesnė“, – sakė T.Pennas.

Daugiau nei žaidėjas

Dėl L.Jameso susipeštų turtingiausi NBA savininkai. Dabar turtingiausias NBA – „Los Angeles Clippers“ savininkas Steve'as Ballmeris, kurio turto vertė siekia 22,5 milijardo.

„Tikroji žaidėjo vertė yra beveik nesuskaičiuojama, – sako sporto agentas Leighas Steinbergas. – LeBronas tikrai būtų geriausiai apmokamas komandinės sporto šakos sportininkas. Ir jis tikrai duotų didžiulę vertę bet kuriam klubui. Turėdamas tokį žaidėją esi beveik garantuotas, kad daugelį metų savo komandą matysi bent atkrintamosiose ar finale. Be to, tai būtų garantija, kad turėsi vieną geriausių komandų lygoje, nes kitaip nei su Kobe, žaidėjai nori rungtyniauti kartu su LeBronu – jis negaili perdavimų ir jau įrodė, kad geba į komandą pritraukti kitas superžvaigždes“.

Dar vienas LeBrono privalumas – gebėjimas per naktį pakeisti komandos likimą tiek aikštėje, tiek už jos ribų. LeBronas NBA finale žaidė penkis kartus iš eilės. Nors jis triumfavo tik du kartus, jo komandos išnaudojo maksimalų parduotų bilietų, rėmėjų, prekybos potencialą.

2013-2014 metų sezoną „Cavaliers“ NBA rungtynių lankomumo statistikos kategorijoje buvo lygos uodegoje, tačiau kai tik LeBronas sugrįžo į Klivlandą, per keletą valandų buvo išpirkti visi 2014-2015 metų sezono abonementai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michaelas Jordanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michaelas Jordanas

Arčiausiai LeBrono šių dienų NBA – čempionu praėjusį mėnesį tapęs Stephenas Curry ir Kevinas Durantas.

Tačiau jiems dar reikia pribręsti iki šešių NBA finalų ir keturių MVP titulų.

„LeBronas yra daugiau nei krepšininkas, – sakė Pietų Kalifornijos sporto verslo instituto direktorius Courtney Brunious. – Jis tapo prekiniu ženklu. Panašiai kaip Michaelas Jordanas. S.Curry ir K.Durantas yra tikros NBA žvaigždės, tačiau už NBA ribų nėra tokie populiarūs kaip LeBronas.“

NBA išrinktųjų ratas

ESPN spėja, kad NBA elitui, kuriam būtų mokami didžiausi pinigai lygoje, be L.Jameso, K.Duranto ar S.Curry dar būtų galima priskirti Chrisą Paulą ar Russellą Westbrooką.

Anot ESPN, algų dydžio neribojimas kitiems žaidėjams įtakos neturėtų. Esą būtų kaip futbole, kur yra tam tikras išrinktųjų ratas, o kitų algos daugmaž vienodos.

Esą NBA turtuoliai dešimtis milijonų skirtų tik tiems žaidėjams, iš kurių galėtų daug uždirbti ir suformuotų komandos veidą.

VIDEO: Dešimt gražiausių LeBrono Jameso epizodų 2014-2015 m.

LeBronas žino, kad jam mokama per mažai. Beje, jis – NBA žaidėjų asociacijos pirmasis prezidento pavaduotojas.

Galbūt jis jau savo rankomis galės prisidėti prie permainų. Kitąmet NBA žaidėjų asociacija arba NBA savininkai gali nutraukti sutartį ir iškelti dar vieną lokauto grėsmę.

„Tai bus labai svarbios derybos. Manau, kad jose turėsiu didelę įtaką“, – tapęs NBA žaidėjų asociacijos prezidento pavaduotoju sakė L.Jamesas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius