Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 25

LeBronas Jamesas – vis dar NBA karalius, bet jo laikas artėja prie pabaigos?

„Cleveland Cavaliers“ lyderis LeBronas Jamesas jau ne vienerius metus yra laikomas geriausiu krepšininku ne tik NBA, bet ir visame pasaulyje. Atletiškas ir niekada nepavargstantis lygos „karalius“ šiemet pirmavo tarp visų žaidėjų pagal žaistų minučių vidurkį, o toks krūvis gali atsiliepti jam svarbiausiose sezono kovose.
LeBronas Jamesas
LeBronas Jamesas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jeigu reikėtų ieškoti blogiausio L.Jameso pasirodymo, tai galima būtų rasti argumentų, jog jis įvyko 2010 metų Rytų konferencijos finalo penktose rungtynėse. Taip, „karaliui“ tuomet buvo 25-eri, o fiziškai jis buvo bene geriausios savo sportinės formos, tačiau tą naktį viskas klostėsi labai prastai.

Paprastose rungtynėse L.Jamesas be problemų dėtų iš viršaus per Paulą Pierce'ą ir neturėtų vargo baudos aikštelėje, tačiau šiame mače jis ilgai laikydavo kamuolį savo rankose, o atakos visiškai nepavykdavo. Krepšininkas, kuris vidutiniškai pelno po 30 taškų per rungtynes, tą naktį įmetė tik tris metimus iš žaidimo.

Beveik kiekvienas L.Jameso šūvis vos lietė lanką, o „Celtics“ laimėjo rezultatu 120:88.

Žinoma, žiniasklaida pradėjo skleisti gandus, kad galbūt komanda yra pavargusi arba krepšininkai yra patyrę traumas. O jeigu yra paprastesnis paaiškinimas? Galbūt „karalius“ tiesiog buvo pavargęs?

VIDEO: „Cavaliers“ – „Celtics“ (2010 m.)

Tą dieną, 2010 metais, L.Jamesas NBA jau buvo praleidęs septynerius metus ir iš viso žaidė daugiau nei 25 tūkst. minučių. Tai didžiausias bet kokio krepšininko rodiklis per pastaruosius 20 metų.

2015-aisiais vienas su sportu dirbantis mokslininkas Michaelas Youngas pareiškė, kad L.Jamesas NBA rungtyniauja tokiais tempais, kurie yra neįmanomi. „Karalius“ patiria tokį krūvį, kokį pakelia retas bet kokio kito sporto atstovas.

Prieš šį sezoną vyriausiasis treneris Tyronnas Lue kalbėjo apie tai, kad bus labai svarbu kontroliuoti L.Jameso minutes aikštėje, tačiau prastas „Cavaliers“ žaidimas lėmė tai, kad tiek metų plušantis NBA „karalius“ pirmavo visoje lygoje pagal žaidžiamų minučių vidurkį.

Šiose atkrintamosiose varžybose L.Jameso indėlio reikės kaip niekad. „Cavaliers“ reguliarųjį sezoną baigė su 15 pralaimėjimų iš 26 susitikimų, o ESPN prognozuoja šiai ekipai vos 4,3 proc. tikimybę laimėti NBA titulą.

Taigi, ar L.Jamesas vis dar „turės parako“ tuomet, kai to labiausiai reikės komandai?

„Scanpix“/AP nuotr./LeBronas Jamesas
„Scanpix“/AP nuotr./LeBronas Jamesas

Pirmas savo nuomonę pateikė daktaras Michaelas Joyneris, kuris savo karjeroje dirbo su pačiais geriausiais maratono bėgikais, NASA astronautais ir pan.

M.Joyneris akimirksniu siūlė NBA komisarui Adamui Silveriui eksperimentuoti su tvarkaraščiu ir padaryti jį lengvesniu, o kalbėdamas apie L.Jamesą jis pabrėžė žaidėjo kovingumą. Juk mes kalbame ne apie paprastą palakstymą aikštėje. Mes šnekame apie jau dabar legendinio puolėjo žaidimą, o jėgų kiekviename epizode jis negaili niekada.

L.Jamesui atlaikyti tokį krūvį turėtų būti itin sunku, nes jis deda didžiausias pastangas, jo širdies ritmas visuomet yra aukštas, o galų gale jis praranda nemažai skysčių. M.Joyneris teigia, kad elitiniam sportininkui turėtų būti normalu penkis kartus pasiekti savo galimybių ribą per dviejų savaičių laikotarpį.

NBA atkrintamosiose varžybose per 14 dienų tiek rungtynių maždaug ir įvyksta, tačiau reguliariajame sezone kartais pasitaiko ir keturi mačai per penkias dienas.

ESPN žurnalistas Brianas Windhorstas apie L.Jamesą rašo jau nuo to laiko, kai krepšininkas dar rungtyniavo mokykloje, bei atskleidė, kad jis, bėgant metams, pakeitė savo požiūrį į sveikatą. Dabar „karalius“ nuolat rūpinasi savo kūnu, o atvykdamas į treniruočių stovyklą visuomet nori sumažinti minutes aikštėje.

Tačiau „Cavaliers“ šį sezoną jį privertė žaisti daugiau, o tai gali atsiliepti NBA superfinale. Praėjusių metų triumfas po deficito 1-3? 2015–2016 m. sezone L.Jamesas rinko mažiausius savo žaidžiamų minučių vidurkius per visą savo karjerą, todėl tuomet jis turėjo galimybę fenomenaliai sužaisti 5–7 serijos rungtynėse ir iškovoti savo komandai titulą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas – finalo serijos MVP
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas – finalo serijos MVP

Įdomu tai, kad informacija apie L.Jameso sveikatą yra beveik neprieinama. Visi gydytojai, kurie yra dirbę su krepšininku, atsisakė pakomentuoti ką nors apie „Cavaliers“ lyderio būklę. Net tikrasis žaidėjo svoris buvo ilgai slepiamas nuo pašalinių akių.

Vienas dalykas, kurį tiksliai žinome, tai NBA tvarkaraštis. Beveik nėra abejonių, kad senasis modelis netrukus bus keičiamas, nes tokiais tempais rungtyniaudami krepšininkai gali lengvai patirti traumas. Tai nėra spekuliacijos, o mokslu paremtas faktas.

L.Jamesas gali sakyti ką tik nori apie savo modernias procedūras, tačiau galų gale jam reikia paprasčiausio poilsio nuo krepšinio. NBA ekipos daug keliauja, susiduria su skirtingomis laiko juostomis, o laiko pailsėti lieka labai mažai.

Tačiau kol kas 82 rungtynių maratonas mažinamas nebus, o kitą sezoną sutrumpės nebent ikisezoninių susitikimų laikotarpis. Jau ne sykį pabrėžta, kad iš krepšininkų reikalaujama per daug, o dėl to jie yra priversti ilsėtis per rungtynes.

Dabar mes pagaliau sulaukėme atkrintamųjų varžybų, o L.Jamesas visą sezoną dirbo per daug, miegojo per mažai ir nukeliavo tūkstančius kilometrų.

Galbūt L.Jamesas yra vadinamas geriausiu NBA krepšininku, tačiau jau netrukus mes pamatysime, kad ir jis yra žmogus. Galbūt šiemet, o galbūt kitais metais mes įsitikinsime, jog pavargti gali net ir pats „karalius“, o jo sostą pakeis gerokai jaunesnis krepšininkas.

Žinoma, L.Jamesas yra vienas geriausių ir ištvermingiausių žaidėjų per visą NBA istoriją, tačiau viskas turi savas ribas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius