-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 20

„Miami Heat“ renesansas: kaip Erikas Spoelstra išgelbėjo nurašytą komandą

„Miami Heat“ šiuo metu užima devintąją vietą Rytų konferencijoje ir turi tiek pat pergalių ir pralaimėjimų, kiek ir aštuntoje pozicijoje esantys „Detroit Pistons“. Tačiau prieš keletą mėnesių niekas net negalėjo pagalvoti, kad Floridos klubas bus arti patekimo į atkrintamąsias, o tokį komandos renesansą lėmė vyriausiasis treneris Erikas Spoelstra. Pateikiame „Bleacher Report“ istoriją.
Erikas Spoelstra
Erikas Spoelstra / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 NBA Miami Heat

Pokyčiai žaidime prasidėjo po itin prasto „Heat“ komandos starto reguliariajame sezone. Majamio ekipos krepšininkai iškeliavo į šešių rungtynių išvyką, kurioje laimėjo vos kartą, o tuomet jų pergalių ir pralaimėjimų santykis nukrito iki vos 11-30.

„Mes tiesiog pažiūrėjome į save veidrodyje ir supratome, kad turėjome žaisti geriau. Turime pabusti. Tai ir padarėme“, – teigė vidurio puolėjas Hassanas Whiteside'as.

„Heat“ pergalių receptas yra labai paprastas. Laikui bėgant pasveiko daugelis komandos žaidėjų, o pagerėjęs pataikymas pavertė Majamio klubą tikra jėga puolime. Tačiau E.Spoelstra vis dar ragina krepšininkus atkreipti dėmesį ir gerinti savąjį žaidimą, o pergalės šiame procese nėra svarbios.

Energija ir didelis noras mums padovanojo vieną įdomiausių istorijų ir pergalių serijų per visą NBA istoriją.

„Mūsų treniruotėse jausmas lyg NBA superfinale, – atskleidė H.Whiteside'as. – Žaidėjai vienas prieš kitą žaidžia labai kietai. Manau, kad dėl to tapome šeima.“

Gera atmosfera bei pergalės neturėjo būti įmanomos Majamyje. Chrisas Boshas šiemet rungtyniauti negalėjo, o daugelis krepšininkų turi trumpalaikes sutartis, net aštuoni iš jų yra rungtyniavę Plėtojimosi lygoje.

„Scanpix“ nuotr./Hassanas Whiteside'as
„Scanpix“ nuotr./Hassanas Whiteside'as

„Dažniausiai tokiose komandose žaidėjams rūpi tik parodyti save ir žaisti savanaudiškai, – atskleidė Los Andžele dirbantis Docas Riversas. – Jiems nerūpi rezultatai.“

Tačiau Majamyje viskas kitaip, nes ten dirba E.Spoelstra. Čia rūbinėje tarp žaidėjų užsimezga ypatingas ryšys, kuris aikštėje atneša gerus rezultatus.

„Erikas yra geriausias strategas, kokį esu matęs, – teigė puolėjas Rodney McGruderis. – Jis su mumis palaiko ryšį aikštėje ir už jos ribų, o tai yra labai svarbu. Jis nuolat paklausia, kaip tau sekasi, o tai krepšininkams reiškia daug.“

Toks komandos prikėlimas geram žaidimui E.Spoelstrai gali pelnyti geriausio metų trenerio apdovanojimą. Net plastikos chirurgai savo pacientams nesugeba suteikti tokių pokyčių, kaip šis „Heat“ strategas savo ekipai.

Žaidimo filosofija Majamyje nesikeičia visą sezoną, tačiau keletas pokyčių lėmė tai, kad „Heat“ puolimo reitingas iš 29 pozicijos visoje NBA šoktelėjo į 6 vietą. E.Spoelstra pasitiki Goranu Dragičiumi bei Dionu Waitersu ir leidžia jiems organizuoti puolimą.

„Mes suprantame savo stiprybes, todėl nevengiame būti agresyvia komanda puolime“, – teigė E.Spoelstra.

G.Dragičius ir D.Waitersas nuolat dalijasi atakų organizatoriaus vaidmeniu, o tai buvo nepaprastai naudinga „Heat“ klubui. D.Waitersas nuo to laiko, kai ekipa pradėjo iškovoti pergales, krepšį atakuoja 46,3 proc. taiklumu bei 44,5 proc. iš toli. Įžaidėjas iš Slovėnijos taip pat žaidžia savo geriausią sezoną karjeroje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Russellas Westbrookas ir Goranas Dragičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Russellas Westbrookas ir Goranas Dragičius

Nuo 11-30 žymos „Heat“ stipriai pagerino savo tolimus metimus. Majamio klubas buvo vos 23 pagal pataikytus tritaškius (8,6) ir vos 28 pagal procentą (33,7). Tačiau vėliau E.Spoelstros auklėtiniai pradėjo šaudyti net po 11,8 tritaškio per rungtynes, o tai net penktas rezultatas lygoje. Procentas taip pat pakilo iki 40,6 proc.

Komandai stipriai padėjo ir Tylerio Johnsono bei Jameso Johnsono dalijimasis kamuoliu. Antroje sezono pusėje bendras jų rezultatyvių perdavimų vidurkis pakilo nuo 6,1 iki 7,9. „Heat“ gretose tolimus metimus tik po prastos reguliariojo sezono pradžios pradėjo šaudyti ir Wayne'as Ellingtonas bei Luke'as Babbittas.

„Viskas dabar geriau. Turime geras progas atakuoti krepšį bei daugiau erdvės, – pasakojo G.Dragičius. – Pagaliau jaučiamės patogiai. Žinome, ką mums reikia padaryti puolime.“

Įdomu tai, kad „Heat“ beveik nenaudoja savo 98 mln. JAV dolerių vertės vidurio puolėjo H.Whiteside'o. Antroje sezono dalyje jis gauna jau tik po 11,3 metimo per rungtynes, o kamuolys jį pasiekia rečiau.

Tačiau kiti statistiniai rodikliai nenukrito, o tai yra didelis E.Spoelstros nuopelnas. „Centras“ visą savo karjerą buvo žinomas už tai, jog mėgsta rinkti įspūdingus skaičius, tačiau jo požiūris į žaidimą kiek pasikeitė:

„Gera žaidėjų statistika yra reikalinga pergalei. Man svarbiausia tik nugalėti.“

E.Spoelstra nuolat savo krepšininkams kartoja, kad labai svarbu dalytis kamuoliu ir mėgautis vienas kito sėkme. Pastaruoju metu šią žinutę skleidžia ir „Heat“ komandos krepšininkai.

„Scanpix“ nuotr./Hassanas Whiteside'as
„Scanpix“ nuotr./Hassanas Whiteside'as

„Niekada nežinosi, kas sužais gerai, – mintimis dalijosi J.Johnsonas. – Mes turime dalytis kamuoliu ir kam nors tose rungtynėse tikrai pasiseks. Mes ir toliau jam siųsime kamuolį ir džiaugsimės, kad jis veda mūsų komandą į priekį. Su tokiu požiūriu esame nesustabdomi.“

Majamio krepšininkai taip pat nepaprastai rūpinasi savo sportine forma. Tai reiškia, kad aikštėje nuolat gali vykti judėjimas, o žaidėjai visą laiką ieško geros progos metimui.

„Storulių mūsų komandoje nerasite. Mes visi esame pasiruošę vasarai“, – juokavo H.Whiteside'as.

Jokios paslapties „Heat“ žaidime nėra. Majamio klubas išnaudoja savo stiprybes, tiki tuo, ką daro, ir sunkiai dirba fiziškai.

„Heat“ ką tik buvo viena prasčiausių komandų visoje NBA ir staiga tapo klubu, su kuriuo atkrintamosiose varžybose nenorėtų susidurti niekas. Per pastaruosius du mėnesius Floridos ekipa turi geriausią pergalių ir pralaimėjimų santykį Rytuose.

„Erikas Majamyje atliko puikų darbą. Žaidėjai yra išnaudojami maksimaliai, – trenerį gyrė Stanas Van Gundy. – Mano nuomone, tai geriausias strategas šiemet.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius