-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 24

Ne toks paprastas Domanto kelias į sėkmę NBA: per vėmimą, ašaras ir iššūkius

„Už šitą istoriją jis tikriausiai mane nugalabys, – juokėsi Tommy Lloydas, žmogus, atviliojęs Domantą Sabonį į Gonzagos universitetą. – Tačiau ji tik parodo, kiek toli jis nuėjo.“
Domantas Sabonis
Domantas Sabonis / „Scanpix“/AP nuotr.

Iš oro uosto automobiliu traukiant pakeliui į Gonzagos universiteto stovyklą, Domantas paprašė Tommy sustoti. Lietuvis nujautė kažką blogo.

„Jis išvėmė savo žarnas“, – „CBS Sports“ pasakojo Tommy Lloydas.

Amerikietis perklausė lietuvio, kad galbūt šį vimdo kelionės automobiliu. Keleivis papurtė galvą. Domantas prisipažino, kad kartais, kai jis jaudinasi ir yra nusiminęs, tai pasireiškia fiziškai.

Tiesiog Domantas labai artimai bendravo su savo šeimos nariais – dviem broliais ir seserimi. Su jais augęs Malagoje, D.Sabonis persikėlė į kitą pasaulio kraštą. Vienas.

Nors Domantas jaudinosi, jis greitai tapo „savu“ Gonzagos universiteto stovykloje. Amerikiečiai pamilo lietuvio aistrą krepšiniui ir atsidavimą „Bulldogs“ ekipai, o šeimos narius jam atstojo komandos draugai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis

T.Lloydas ant parketo išvydo Domanto mentalitetą, kuriuo jis susižavėjo pirmą kartą išvydęs aukštą jaunuolį šešiolikos.

„Jis visada jį turėjo. Mes tą vadiname lietuviška kovine dvasia, – pasakojo T.Lloydas. – Krepšinis yra tokia svarbi lietuvių kultūros dalis. Jie žaidžia krepšinį su didele aistra. Lietuviams tai daugiau nei žaidimas. O Domantas turi tą neįtikėtiną balansą tarp mandagaus žmogaus už aikštės ribų ir žvėries ant parketo. Tai nuostabi kombinacija.“

Ši nuostabi kombinacija virto puikiais rezultatais NBA aikštėse.

Treneris dėkingas lietuviui

Po iškritikuotų Paulo George'o mainų Domantas tapo vienu iš dviejų didžiulių „Pacers“ laimėjimų.

Sausį vienu metu jis rinko vidutiniškai 15,1 taško ir 9,6 atkovoto kamuolio. Per 14 rungtynių starto penkete jis sugriebdavo vid. 11,2 atšokusio kamuolio.

„Pacers“ gynėjas Lance'as Stephensonas sako, kad Domantas palengvina žaidimą. Cory Josephas žavisi lietuvio pasiaukojimu. Pusantro mėnesio už Domantą jaunesnė „Pacers“ žvaigždė Mylesas Turneris sako, kad mokosi iš savo bendražygio.

„Žmogau, jis pasibaisėtinas, – prapliupo juoktis Victoras Oladipo, kartu su Domantu atvykęs į Indianą po skandalingųjų mainų. – Ne, aš tik juokauju. Jis nuostabus, žmogau. Stebėjau Domo žaidimą dar nuo Gonzagos laikų. Neįtikėtina matyti tokį jo progresą vos per vieną NBA sezoną.“

„Scanpix“/AP nuotr./Domantas Sabonis ir Victoras Oladipo
„Scanpix“/AP nuotr./Domantas Sabonis ir Victoras Oladipo

Pirmąjį savo sezoną NBA jis pateko į organizaciją, kuri ištvėrė milžiniškus pasikeitimus.

„Oklahoma City Thunder“ klube net 66 rungtynes Domantas pradėjo starto penkete, tačiau lietuviui nebuvo lengva. Dominavęs po NCAA krepšiais, puolėjas buvo atitrauktas prie tritaškio linijos ir turėjo mokytis naujų dalykų – kaip praplėsti aikštę Russellui Westbrookui. Jo stiprybės po krepšiu buvo užtemdytos R.Westbrooko dominavimo.

Bet kaip viską pakeitė iš pradžių „Pacers“ sirgalių sudirbti mainai. Vaidmenų žaidėjai Victoras Oladipo ir Domantas Sabonis staiga tapo branduolio krepšininkais. V.Oladipo net pretenduoja į NBA Visų žvaigždžių rungtynes, D.Sabonis tapo reikšmingu pasikeitusio „Pacers“ žaidimo aksesuaru, o Indianos klubas pakiliai žygiuoja pirmajame Rytų konferencijos aštuntuke.

„Pacers“ treneris Nate'as McMillanas dėkingas Domantui už pagerintą komandos kamuolio judėjimą, aikštės matymą, driblingą, užtvaras ir kirtimus į baudos aikštelę, žaidimo skaitymą ir ypač kamuolio perdavimus prabėgantiems komandos draugams prie perimetro.

„Tai savotiškas mūsų naujas pikenrolas“, – teigė N.McMillanas.

Jis galėjo patikrinti Domanto galimybes jau iškart po mainų. Dėl „Pacers“ prašymo lietuvis neišvyko į Europos čempionatą ir liko treniruotis Indianapolyje.

„Tas darbas kartu su komanda vasarą man padėjo greičiau čia pritapti“, – „CBS Sports“ teigė D.Sabonis.

Su naujoku susipažino ir visa „Pacers“ organizacija. Toji pažintis padarė didžiulį įspūdį.

„Nuo pirmos dienos visiems sakiau, kad, žmogau, jis gali žaisti, – teigė Indianos centras Mylesas Turneris. – Atrodo, jis visada užsiima geriausias pozicijas. Jis žino, kaip žaisti.“

Prieš šuolį į NBA – ašaros

T.Lloydas prisimena, kaip 18-metis Saboniukas ateidavo pas jį į kambarį ir verkdavo, jog nerasdavo savęs aikštėje, kad nepateisindavo savo lūkesčių.

Indianoje kasdien su D.Saboniu individualiai dirba kitas „Pacers“ aukštaūgis Alas Jeffersonas, padedantis plėsti žaidimo arsenalą. Net ir 33-ejų vidurio puolėjas, sykį patekęs į trečią simbolinį NBA sezono penketą, buvo sužavėtas naujoko žaidimo skaitymu.

A.Jeffersonas iš pradžių net nežinojo, kad Domantas yra Arvydo Sabonio sūnus. Bet kai gavo šią informaciją, suprato, kad viskas labai logiška.

Kai tik prasidėjo sezonas, buvo akivaizdu, kad N.McMillano žaidimo schemos Domantui tinka idealiai. Pirmosiose sezono rungtynėse Saboniukas pataikė visus 7 metimus ir pelnė 16 taškų, o po trijų dienų pridėjo 18 taškų ir 12 atkovotų kamuolių.

D.Sabonis dalyvauja visose „Pacers“ atakose, jis pasiaukojančiai kaunasi ir rodo kojų darbą, kurį sykį Gonzagos universiteto treneris Markas Few palygino su Sibiro tigro šokiu.

„Kai pamačiau pirmąsias jo rungtynes, pagalvojau – kaip nuostabu, – prisimena T.Lloydas, M.Few asistentas. – Indiana žaidžia taip, kad atskleidžia Domanto stiprybes. Panašiai, kaip žaidėme Gonzagoje. Dievinome žaidimą aplink jį.“

Tas įvykis T.Lloydo automobilyje nebuvo vienintelė Domanto problema koledže. Kai buvo naujokas, lietuvį greitai išvesdavo iš kantrybės pasitaikiusios kliūtys.

Jeigu per treniruotę Domantas jausdavo, kad prieš jį prasižengė, o švilpukas tylėjo, tai kitoje aikštės pusėje jis taranuodavo priešininką-komandos draugą kaip vėzdas.

Dėl tokio elgesio su Saboniuku kalbėjo net „Bulldogs“ treneriai, norėję nukreipti tą energiją naudinga, o ne destruktyvia linkme.

T.Lloydas prisimena, kaip 18-metis Saboniukas ateidavo pas jį į kambarį ir verkdavo, jog nerasdavo savęs aikštėje, kad nepateisindavo savo lūkesčių.

„Tai vaikis, kuriam labai rūpi. Tai daug daugiau, nei noras padaryti daugiau“, – „CBS Sports“ pasakojo T.Lloydas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Giannis Antetokounmpo ir Domantas Sabonis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Giannis Antetokounmpo ir Domantas Sabonis

Tačiau D.Sabonis suprato, kad jei nevaldys savo emocijų, išsibauduos ir žais mažiau.

Lietuvis turėjo tvardyti ir savo nepasitenkinimą nepataikytais metimais. Jis tiesiog nekentė pramesti, todėl pirmąjį sezoną vengė metimų iš toli. Antrąjį sezoną jų paleido jau 14, o įmetė – 5.

D.Saboniui reikėjo išmokti pasitikėti savimi. Tą jausmą skatino trenerių štabas, patikėjęs puolėjui mesti visada, kai šis tik bus laisvas.

„Jis atvyko į Gonzagą kaip visiškai nepataikantis žmogus, – neslėpė T.Lloydas. – Jis prastai metė baudas. Jeigu tas metimas būdavo ne iš po krepšio, jis pramesdavo.

Bet jis taip sunkiai dirba... Jis visada pasilikdavo padirbėti po treniruočių. Treniruodavosi vėlai naktį, kad tik pagerintų savo tritaškių pataikymą, nors ir visai nemesdavo iš toli per rungtynes.

Pasakiau jam: Domai, tas darbas atsipirks, kai tau bus 23–24 metai. O jis vis tiek dirbo.“

Kitas Domanto žingsnis

Šio NBA sezono spalį D.Sabonis pasigavo viršutinių kvėpavimo takų infekciją.

„Jis sirgo kaip šuo“, – sakė komandos draugas A.Jeffersonas.

Niekas nebūtų apkaltinęs Domanto, jei šis būtų nusprendęs praleisti „Pacers“ Helovino rungtynes su „Sacramento Kings“. Bet lietuvis ne tik kad žaidė, tačiau dar ir surinko 12 taškų, 16 atkovotų kamuolių ir 5 rezultatyvius perdavimus.

„Jis bebaimis, – auklėtinį gyrė treneris N.McMillanas. – Toks pat buvo jo tėvas. Jis buvo Šlovės muziejaus narys, bet taip, jo krepšinio suvokimas, perdavimai, žaidimo skaitymas... Domas visa tai turi. Svarbiausia, kad jis dar labai jaunas ir tik tobulės.“

Domanto ateitis Indianoje būtų neabejotina ir šviesi, jei ne tos pačios pozicijos žaidėjas Mylesas Turneris. Kitas „Pacers“ centras, kuriam buvo prognozuojamas Indianos klubo veido statusas, kartu su lietuviu šį sezoną aikštėje žaidė tik 173 minutes.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mylesas Turneris
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mylesas Turneris

Tačiau N.McMillanas mato juos abu aikštėje dažniau. Nors jiems dar reikės priprasti prie savo užduočių ir kitokių erdvių, „Pacers“ tikisi, kad tokia aukštaūgių pora padės pagerinti kovą dėl atšokusių kamuolių.

Taigi, tie sunkūs metai Oklahomoje, perstūmę Domantą toliau nuo krepšio, buvo gera pamoka prieš sezoną Indianoje.

„Pacers“ ekipoje jam nebereikia mėtyti tritaškių, bet jeigu sugebės daryti ir tai, jis taps labai universaliu ginklu NBA.

Štai todėl prieš kiekvienas NBA rungtynes jis atlieka tiek daug tolimų metimų. Galbūt tų rezultatų dar nesimato, bet Domantui dar tik 21-eri.

Jeigu tik lietuvis įsisavins šį ginklą, tik pasisaugokite, perspėja „CBS Sports“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius