-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 18

Oscaras Schmidtas: Brazilijos krepšinio legenda, privertusi amerikiečius panikuoti

Brazilijos krepšinio legenda Oscaras Schmidtas buvo vienas tų krepšininkų, kuris tarptautiniame krepšinyje paskatino itin didelius pokyčius. Jis pats vienas nugalėjo JAV rinktinę ir privertė amerikiečius mąstyti apie NBA superžvaigždžių sugrąžinimą į komandą. Brazilas yra vadinamas rezultatyviausiu krepšininku istorijoje bei vienu geriausių žaidėjų nerungtyniavusių NBA.
Oscaras Schmidtas
Oscaras Schmidtas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

O.Schmidtas galėtų vaikščioti JAV gatvėmis ir niekas jo nepažintų, tačiau Brazilijoje jį žino kiekvienas. Buvęs krepšininkas dažnai užsuka ir į „Carioca“ areną Rio de Žaneire, o čia net policininkai prašo nuotraukos su rezultatyviausiu visų laikų žaidėju.

Jį nuolat yra apsupę gerbėjai, o O.Schmidtas dėl to niekada nesiskundžia. Jis noriai sutinka įsiamžinti „asmenukėje“, nes daugelis aistruolių trokšta nuotraukos su portugališkai „Mao Santo“ vadinama legenda. Išvertus į lietuvių kalbą tai reiškia „Šventoji ranka“.

„Turėjau puikų gyvenimą“, – džiaugėsi brazilas prieš sėsdamas komentuoti praėjusio šeštadienio rungtynių tarp olimpiados šeimininkų bei Argentinos.

„Facebook“ nuotr./Oscaras Schmidtas
„Facebook“ nuotr./Oscaras Schmidtas

Įsimintiniausios karjeros rungtynės

1987-aisiais „Pan American Games“ turnyro finale O.Schmidtas pelnė 46 taškus ir padėjo savo šaliai laimėti titulą prieš JAV rinktinę. Tai nutraukė amerikiečių 34 pergalių iš eilės seriją.

Brazilas buvo velniškai savimi pasitikintis metikas, kuriam nerūpėjo gynyba. Minėtame finale 1987 metais jis padėjo savo šaliai panaikinti 14 taškų deficitą įpusėjus rungtynėms. Jis pelnė 35 taškus antroje mačo pusėje ir nustebino JAV rinktinę, kurioje žaidė universitetų žvaigždės Davidas Robinsonas ir Danny Manningas.

Po šių rungtynių O.Schmidtas stovėjo po vienu iš krepšių ir braukė nuo skruosto laimės ašaras. Jiems pavyko padaryti tai, kas atrodė neįmanoma.

„Tai buvo svarbiausios mano gyvenimo rungtynės, nes įrodėme pasauliui, kad galima nugalėti JAV, – prisiminė brazilas. – O juk bijojome pralaimėti 50 taškų.“

Tuo metu buvo itin daug diskutuojama apie tai, ar nevertėtų į olimpiadą leisti ir NBA krepšininkų. Dar po metų (1988 m.) JAV pralaimėjo Sovietų Sąjungai, o tai lėmė, kad 1992-aisiais amerikiečiai į Barseloną atsiuntė visą savo NBA žvaigždyną.

Dažnas atsimena, kad amerikiečiai Michaelą Jordaną, Magicą Johnsoną, Larry Birdą ir kitus į Barseloną atsiuntė dėl nesėkmės prieš Sovietų Sąjungą, tačiau retas žino, jog šias dvejones savo didybe JAV komandos vadovams įskiepijo būtent O.Schmidtas.

Brazilijos krepšinio legenda Barselonoje prieš amerikiečius sumetė 24 taškus, o savo svarba tarptautiniame krepšinyje yra itin patenkintas.

„Kai nugalėjome JAV, tai visi pamatė, kad jie yra įveikiami, – su pasididžiavimu teigė O.Schmidtas. – Jie pasijautė beviltiškai, todėl į olimpiadą atsiuntė Svajonių komandą.“

JAV savo įniršį Ispanijoje išliejo nugalėdami Braziliją rezultatu 127:83, o iki aukso nukeliavo varžovus šluodami vidutiniškai 44 taškų persvara.

„Tai buvo pati geriausia komanda, kokią esu matęs ant parketo, – prisiminė 42 taškus Seulo olimpiadoje vidutiniškai mesdavęs brazilas. – Jie buvo neįtikėtini. Jiems prilygti nebent galėtų ekipa, kurioje rungtyniauja LeBronas Jamesas, Shaquille'as O'Nealas ir Kobe Bryantas.“

Paaukota NBA karjera dėl rinktinės

O.Schmidtas nerungtyniavo NBA tam, kad galėtų atstovauti Brazilijos krepšinio rinktinei. Nors jį 1984 metais NBA naujokų biržoje pašaukė „New Jersey Nets“, tačiau jį FIBA taisyklės būtų privertę atsisakyti minties apie vasaras vilkint nacionalinės rinktinės marškinėlius.

Vietoje to, jis pasirinko žaisti penkiose olimpiadose 1980-1996 metais. Ne vienerius metus jis praleido Europoje, kur nieko nestebindavo vidutiniškai rinkdamas po 50 taškų per rungtynes.

„Jeigu jis pajausdavo savo metimą, tai buvo nesustabdoma jėga puolime, – prisiminė antras pagal rezultatyvumą olimpiados žaidėjas Andrew Gaze'as. – Jis būtų puikiai pritapęs NBA, tačiau gimė ne tais krepšinio laikais. Kai O.Schmidtas buvo pačiame savo karjeros pike, tai NBA nebuvo labai daug užsieniečių, tačiau jis privertė amerikiečius persigalvoti dėl ne JAV gimusių krepšininkų.“

O.Schmidtas padėjo atverti duris į NBA daugybei žaidėjų, kurie buvo ne JAV piliečiai. Praėjusio sezono pradžioje jų šioje lygoje jau buvo daugiau nei 100. Jam taip pat gali padėkoti ir NBA žvaigždės, nes be jo pagalbos K.Bryantas ar L.Jamesas negalėtų kautis dėl olimpinio aukso.

Neoficialiai O.Schmidtas per savo karjerą yra pelnęs daugiau nei 49 tūkst. taškų. Rezultatyviausias visų laikų NBA žaidėjas Kareemas Abdul-Jabbaras yra sumetęs lygiai 38 387. Brazilas olimpiados istorijoje yra pelnęs 1093 taškus, o rezultatyviausią JAV rinktinės žaidėją Carmelo Anthony jis lenkia daugiau nei 800 taškų.

O.Schmidtas juokėsi iš šio didelio taškų skirtumo, tačiau surimtėjęs pripažino, kad visus šiuos rekordus būtų iškeitęs į bent vieną aukso medalį:

„Carmelo laimės tris aukso medalius. Aš atiduočiau visus savo rekordus ir taškus už bent vieną savo šaliai. Turėjome dvi puikias progas laimėti auksą, tačiau mums nepasisekė. Toks gyvenimas. Juk negali turėti visko.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius