Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 02

Pasikeitęs požiūris: kodėl Kevinui Durantui krepšinis nebėra pirmoje vietoje?

„Golden State Warriors“ puolėjas Kevinas Durantas didžiąją dalį savo gyvenimo krepšinį mylėjo labiau už viską. Valandų valandos praleistos sporto salėje bei krepšinio aikštėje, tačiau laikui bėgant viskas pasikeitė. Kas privertė puolėją pakeisti požiūrį?
Kevinas Durantas
Kevinas Durantas / „Scanpix“ nuotr.

K.Durantas savo namą Ouklande pasirinko dėl fantastiško vaizdo, kuris nusidriekia pasižiūrėjus pro jo langus. Graži panorama, įžymusis tiltas, naujas miestas bei nauji namai. Tačiau dar visai neseniai KD išsigandęs manė, jog tai gali būti vieta, kurioje jis stebės NBA superfinalą.

Krepšininkas patyrė traumą, kuri galėjo baigti jo sezoną.

O viskas iki tol klostėsi puikiai. Reguliariajame sezone buvo praėjusios 58 rungtynės, o per susitikimą jis rinko po 25,8 taško, atkovojo 8,4 kamuolio bei metė geriausiu karjeroje 53,8 proc. taiklumu iš žaidimo.

Vasario 28 dieną jis buvo apsibraukęs kalendoriuje. „Warriors“ turėjo lankytis Vašingtone, o iš šio miesto kilęs K.Durantas tribūnose laukė apie 80 šeimos narių bei draugų, kurie atvyks jo pažiūrėti.

Tačiau nuo mačo pradžios praėjus vos 57 sekundėms Marcinas Gortatas sviedė Zaza Pačuliją ant grindų, o krisdamas jis užkabino K.Duranto koją. Krepšininkui susiėmus už kelio ir padėjus kelis žingsnius į priekį jo tėvas iš karto suprato situaciją: „Kevinas susižeidė.“

„Žinojau, – teigė krepšininko tėtis. – Jis niekada taip nesusiima kojos, nebent kažkas atsitiko.“

K.Durantas liko aikštėje dar 36 sekundėms, tačiau kažkas buvo ne taip. Apie tai jis pasakė vyriausiajam treneriui Steve'ui Kerrui, o kitoje barikadų pusėje darbavosi jam taip pat pažįstamas strategas Scottas Brooksas.

Pastarasis prisiminė, jog Oklahomoje K.Durantui rūpėjo tik krepšinis. S.Brooksas nuolat klausdavo savo krepšininko apie jo mitybos įpročius bei liepdavo nueiti į kirpyklą ar nusiprausti veidą. KD rūpėjo tik įmesti kamuolį į krepšį.

K.Durantas minėtąją traumą Vašingtone patyrė jau pačioje rungtynių pradžioje, o jo mama dar net nebuvo spėjusi užsiimti savo vietos arenoje. Išgirdusi šią žinią ji nuskubėjo į svečių persirengimo kambarį ir tikėjosi blogiausio. Ji prisiminė, jog visai neseniai jos sūnus buvo susilaužęs koją, o pirmosios rentgeno nuotraukos nerodė nieko blogo.

Ji pasiūlė savo sūnų palydėti į ligoninę, tačiau K.Durantas išliko ramus:

„Ne, mama. Susitvarkysiu pats.“

K.Durantas su savo bičiuliu Richu Kleimanu vyko į ligoninę, kuri buvo už trijų kilometrų nuo arenos. Joje kadaise dirbo krepšininko tėvas, todėl ne viena seselė bei gydytojas atpažino jau užaugusį KD. Jie sveikinosi bei norėjo bendrauti, tačiau žaidėjas neatsakė nieko.

„Viską prisimenu lyg per rūką“, – teigė K.Durantas.

Pirmieji tyrimo rezultatai buvo prasti. K.Durantas patyrė labai rimtą traumą, o R.Kleimanui buvo patarta šią informaciją pasilikti sau ir palaukti dar vienų tyrimo rezultatų. Tačiau tarp šių dviejų bičiulių paslapčių nėra ir KD buvo beveik užtikrintas, kad tai yra jo sezono pabaiga.

K.Durantas sunkiai laikė ašaras ir buvo susiėmęs už galvos: „Tai buvo tokia kvaila trauma. Prisiminiau savo laikus Oklahomoje ir nesupratau, kodėl tai man kartojasi ir vėl?“

R.Kleimanas paskambino K.Duranto mamai Wandai ir pranešė naujieną. Pats krepšininkas iš karto parašė žinutę Draymondui Greenui:

„Mano sezonas baigtas.“

„Ar tu rimtai?“, – negalėjo patikėti „Warriors“ aukštaūgis.

Visi tie mėnesiai praleisti reabilitacijoje bei pyktis dėl patirtų traumų. Krepšininko galvoje įsivyravo chaosas, tačiau jau po kelių akimirkų nusivalęs ašaras jis tarė savo bičiuliui:

„Metas eiti iš čia.“

„Scanpix“ nuotr./Kevinas Durantas
„Scanpix“ nuotr./Kevinas Durantas

K.Durantui buvo vos 18 metų, kai 2007 metais jį antruoju naujokų biržos šaukimu pasirinko „Siettle Supersonics“. Norėdamas atversti naują puslapį savo gyvenime jis čia nusipirko namą ir tikėjosi jame gyventi dar kokį dešimtmetį. Vietoje to, komanda persikėlė į Oklahomą, o jo namo Sietle niekas nepirko šešerius metus.

K.Durantas nebuvo pasiruošęs tokiems gyvenimo pokyčiams, tačiau jam rūpėjo tik atsidurti krepšinio salėje. Jis su Russellu Westbrooku, Jamesu Hardenu ir Serge'u Ibaka sudarė jauną, talentingą ir perspektyvią ekipą. Treniruoklių salėje jie visuomet erzindavo vienas kitą, o pirmas baigti sportuoti nenorėdavo niekas.

Kas bus pirmas išėjęs namo? Kas turi mažiau motyvacijos nei kiti? Kevinas pirmas treniruoklių salės nepaliko niekada.

„Tuomet buvau visiškai kita asmenybė, – prisiminė KD. – Buvau krepšinio burbule, o už jo man nerūpėjo niekas.“

Viskas K.Durantui praėjo labai greitai. Po kelių nesėkmingų sezonų „Thunder“ tapo rimta jėga Vakaruose, o 2012 metais ji netgi pateko į NBA superfinalą. Negana to, KD 2014-aisias tapo reguliariojo sezono MVP.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kevinas Durantas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kevinas Durantas

Tačiau vėliau J.Hardenas buvo išmainytas, o R.Westbrookas patyrė rimtų traumų. Negana to, sveikas išlikti nesugebėjo ir K.Durantas, o jo traumos detales žino labai maža dalis žmonių.

2014 metų spalį į K.Duranto koją buvo įsuktas varžtas, o reabilitacija turėjo trukti 6-8 savaites. Į sudėtį jis sugrįžo gruodžio 2-ąją, tačiau skausmas jo vis nepaliko. Jis bandė nuolat keisti sportinę avalynę ir ieškoti patogiausio varianto, tačiau tai buvo sudėtinga, nes žaidėjo koja buvo labai plona bei milžiniška. KD avi 52 dydžio sportinius batelius.

2015 metų vasarį K.Durantui buvo atlikta dar viena procedūra, o į koją įdėtas jau visai kitoks varžtas. Jis buvo be galvutės ir turėjo giliau įlįsti į kaulą. Po keturių savaičių krepšininkas susilaužė koją toje pačioje vietoje, nors jos niekada nestatydavo ant žemės ir vengė bet kokio kontakto.

Gydytojas Martinas O'Malley jau nebeturėjo variantų ir pasiūlė K.Durantui tokią gydymo strategiją, kurios dar nebuvo išbandęs joks NBA krepšininkas. Buvo ieškoma būdų, kaip sukurti sveiką žaidėjo koją iš naujo.

„Tai buvo mažai vilties teikiantys laikai, – prisiminė gydytojas. – Tokia trauma dar nebaigė jokio krepšininko karjeros, tačiau aš negalėjau prapjauti jo kojos ir viską ten sudėlioti iš naujo. Buvo baisu. Manau, kad visi kiek panikavome.“

Po operacijos kovo 31 dieną, K.Durantui buvo liepta 6 savaites nestatyti kojos ant žemės bei nežaisti krepšinio.

Žaidėjas buvo priverstas sėdėti namuose, o juo rūpinosi mama.

„Vieną minutę buvau MVP, o kitą sėdėjau neįgaliųjų vežimėlyje., – prisiminė K.Durantas. – Kas bus, jeigu šis būdas nepasiteisins? Juk daugiau nėra kitų variantų. O jei mano karjera baigėsi?“

Po trijų savaičių K.Durantas buvo kviečiamas apsilankyti „Thunder“ treniruotėse, tačiau pats krepšininkas nematė prasmės. Po penkių savaičių jis vis dar nebuvo įleidžiamas į treniruoklių salę, todėl išskrido pažiūrėti savo bičiulio Drake'o pasirodymo Kanadoje.

Dažniausiai išvykose žaidėjas likdavo viešbutyje ir laikydavosi griežtos rutinos. Tačiau Monrealio mieste jis nemažai pasivaikščiojo, išbandė vietos desertų bei praplėtė savo akiratį.

Pirmą kartą savo gyvenime K.Durantas pradėjo matyti tikrąjį pasaulį aplink jį ir juo mėgavosi: „Iš Kanados grįžau kitu žmogumi. Pradėjau matyti ne tik krepšinį.“

Tų pačių metų vasarą jis keliavo į Madridą, važinėjosi dviračiu, ragavo ispaniškų skanėstų lauko kavinukėje bei stebėjo žmones.

„Scanpix“/AP nuotr./Kevinas Durantas
„Scanpix“/AP nuotr./Kevinas Durantas

Grįžtant į Vašingtoną ir į akimirką, kai jis išgirdo rezultatus dėl savo kojos, K.Duranto požiūris buvo pasikeitęs. Dabar jis žinojo, kad gyvenime yra ir kitų dalykų nei krepšinis.

Tuo tarpu „Warriors“ rūbinėje žinia apie K.Durantą kėlė nerimą.

„Buvome šoke“, – prisiminė D.Greenas.

Tačiau netrukus, K.Durantui važiuojant į viešbutį jis sulaukė skambučio. Trauma ne tokia rimta, kaip tikėtasi. Reabilitacija truks iki reguliariojo sezono pabaigos.

Šį kartą K.Durantas žinojo, ką daryti. Jis buvo naujame mieste bei turėjo 8 savaites atostogų. Jis pradėjo tyrinėti Kaliforniją. KD važiavo domėtis įvairiais vynais bei lankytis populiariausiuose Ouklando bei San Fransisko restoranuose.

„Manau, kad čia jam labai patinka, – teigė K.Duranto komandos draugas Shaunas Livingstonas. – Man atrodo, kad pirmą kartą savo gyvenime jis pats sprendžia, kaip jam reikia elgtis.“

K.Durantas nuolat kartoja, kad „Warriors“ jis pasirinko ne vien dėl geresnio šanso iškovoti titulą, tačiau su tuo nesutinka didžioji dalis krepšinio gerbėjų.

„Prieš kelerius metus man tai gal ir būtų rūpėję, tačiau dabar man nė motais, – pasakojo KD. – Aš smagiai leidžiu laiką ir mėgaujuosi gyvenimu. Daug kas nori, kad aš jausčiausi blogai, tačiau to nebus. Atleiskite.“

Pamirškite apie vaikį, kuris nuolat buvo su kuprine Oklahomoje. Jo nebėra. Dabar K.Durantas jau suaugęs vyras, kuriam patinka tai, kas yra prieš jo akis. Pergalės ir pralaimėjimai jau nebėra rodiklis, nes po kiekvienų rungtynių jis galės sugrįžti namo, įsijungti savo mėgstamą Marvino Gaye plokštelę ir mėgautis vaizdu pro langą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius