Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 03

Prieš J.Valančiūną kovojęs, su D.Saboniu žaidęs Lenkijos krepšinio kalnas kyla į istorinį mūšį

Kai Przemekas Karnowski gauna kamuolį ir pasisuka link krepšio, Ryanas Edwardsas įkvepia. Jis sulaiko kvapą, nes žino, kas jo laukia – 216 cm ūgio pusantro šimto kg milžinas, siekiantis užgrobti sau erdvę.
Przemekas Karnowski - Lenkijos krepšinio milžinas NCAA finale.
Przemekas Karnowski - Lenkijos krepšinio milžinas NCAA finale. / „Scanpix“ nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Šiąnakt NCAA finale žais Gonzagos ir Š.Karolinos ekipos
  • Gonzagos vienu lyderiu yra 23 metų 216 cm ūgio P.Karnowski
  • Lenkas yra nekart žaidęs prieš J.Valančiūną jaunimo pirmenybėse
  • Du sezonus P.Karnowski Gonzagoje žaidė su D.Saboniu
  • NCAA finalas vyks 70 tūkst. vietų Finikso stadione

„Skauda, – neslėpė R.Edwardsas, kuris žaidžia prieš vidurio puolėją per Gonzagos komandos treniruotes. – Ir jo vis tiek nesulaikysite. Jis tiesiog juda toliau“.

Kad suvokti tai reikia priminti, kad ir pats R.Edwardsas nėra laibas jaunuolis – ketvirtakursis atsarginis „centras“ yra 215 ūgio ir sveria 145 kg. Bet jis rodo žaizdas ir įbrėžimus ant rankų, kelių, pečių ir alkūnių.

„Visa tai gavau dėl jo, – apie pratybų su Lenkijos milžinu randus sakė R.Edwardsas. – Neįsivaizduoju, kas būna tiems, kurie nėra tokio ūgio ir svorio, kaip jis. Jei būčiau žemesnis, jis mane suluošintų. Jis laužo kūną. Skaičiuotumėte sulaužytus šonkaulius po rungtynių“.

„Nekenčiu žaisti prieš jį, – tarė kitas Gonzagos puolėjas 206 cm ūgio Johnathanas Williamsas. – Ne tik dėl fizinės jėgos. Dar ir dėl prakaito. Jis kaip krioklys. Po to man reikia nueiti į dušą. Jis toks didelis“.

Ir kalbant apie NCAA finalą tarp Gonzagos ir Šiaurės Karolinos studentų naktį iš pirmadienio į antradienį, verta pradėti nuo didžiausio žmogaus.

Įsimintinos dvikovos su Jonu Valančiūnu

P.Karnowski galią yra pajautę ir lietuviai.

Galbūt ne toks tvirtas, tada dar keliais centimetrais žemesnis, bet vis tiek jau įspūdingo stoto jis pasirodė 2009 metų Europos jaunimo (iki 16 metų) pirmenybėse Kaune, kur su Lenkijos komanda įkrėtė lietuviams grupės varžybose. Tiesa, lietuviai atsikeršijo pusfinalyje.

2010 metų pasaulio jaunimo čempionate P.Karnowski atvedė Lenkijos komandą ant sidabrinės pakylos – toks retas laimėjimas mūsų kaimynų krepšiniui.

Būdamas metais jaunesniu, P.Karnowski ne kartą grūmėsi su Jonu Valančiūnu įvairiose pirmenybėse, kur dažniausiai įmesdavo daug taškų, bet likdavo pralaimėjęs lietuviui – taip buvo 2010 metų Europos (iki 18 metų) čempionate ir 2011 metų pasaulio jaunimo pirmenybių Rygoje ketvirtfinalyje.

VIDEO: Przemyslaw Karnowski vs Jonas Valanciunas

O būdamas 19-os metų P.Karnowski jau žaidė Lenkijos vyrų rinktinėje 2013 metų Europos čempionate.

Jis buvo bendražygis dabartiniam Kauno „Žalgirio“ gynėjui Kevinui Pangosui Gonzagos komandoje, kurioje žaidė ir Domantas Sabonis. 2014-2016 metais aukštaūgiai grūmėsi petys į petį, kol lietuvis iškeliavo į NBA.

P.Karnowski ir D.Sabonio tandemas po krepšiais padėjo Gonzagos universiteto komandai patirti įspūdingų pergalių, kurių neįmanoma pamiršti.

„Scanpix“ nuotr./Przemekas Karnowski – Lenkijos krepšinio milžinas NCAA finale.
„Scanpix“ nuotr./Przemekas Karnowski – Lenkijos krepšinio milžinas NCAA finale.

Todėl ir pastarąjį mėnesį, būdamas „Oklahoma City Thunder“ puolėju D.Sabonis savo „Twitter“ paskyroje vis sveikino Gonzagos krepšininkus, vadindamas juos broliais. O broliai skynė pergalę po pergalės ir pirmą kartą universiteto istorijoje pasiekė NCAA finalą, apie kurį svajoja trys šimtai turnyro komandų.

Tėvas – krepšinio treneris ir teisėjas

P.Karnowski yra kilęs iš Lenkijos miesto Torunės, kurioje gyvena apie 200 tūkst. gyventojų ir kuriame krepšinį šalies aukščiausioje lygoje žaidžia komanda „Polski Cukier“.

Jo tėvas Bonifacy Karnowski 40 metų dirbo krepšinio treneriu ir 30 metų krepšinio teisėju.

Dabar jis kaip tik yra atvykęs į NCAA finalo ketvertą, perskridęs apie 8 tūkst. km į kitą Atlanto pusę.

Tėvui neįprasta matyti sūnų žaidžiantį 70 tūkst. žiūrovų akivaizdoje, kaip buvo per pusfinalį su Pietų Karolina, į kurios krepšį P.Karnowski įmetė 13 taškų.

VIDEO: Przemek Karnowski 13 pts 5 rebs 3 asts vs South Carolina 01.04.2017

Bet Karnowskiai gali pasikalbėti apie krepšinį, nes gyvena tame pačiame viešbutyje. Kas tada prabyla – tėvas ar treneris?

„Tikriausiai abu. Viena asmenybė, dvi profesijos“, – juokėsi vyresnysis Karnowski.

Gonzaga – naujokė tarp milžinų

Tuo tarpu jaunesniojo Karnowski laukia nepamirštamas vakaras. Jis bus didžiausias aikštėje, bet ne jo komanda.

Gonzaga yra maža išsišokėlė NCAA elite. Jėzuitų mokykloje Vašingtono valstijoje mokosi 7800 studentų, kai tuo tarpu Šiaurės Karolinos universitete – 28 tūkst.

Bet nauja 6 tūkst. vietų arena atvėrė duris 2004 metais, o tuo pačiu metu Gonzaga tapo pirmąją Vakarų pakrantės komandų pradėjusi skraidyti užsakomaisiais reisais į išvykos rungtynes.

Per dešimt pastarųjų metų Vakarų pakrantės konferencijoje Gonzagos krepšininkai laimėjo net 89,3 proc. rungtynių – prie šio skaičiaus daug prisidėjo ir K.Pangosas bei D.Sabonis.

Taip pat ir P.Karnowski, atvykęs į Gonzagą prieš penkerius metus ir dabar žaidžiantis paskutinį sezoną studentų lygoje. Šį sezoną jis pelno po 12,3 taško ir atkovoja po 5,8 kamuolio.

„Scanpix“ nuotr./Przemekas Karnowski – Lenkijos krepšinio milžinas NCAA finale.
„Scanpix“ nuotr./Przemekas Karnowski – Lenkijos krepšinio milžinas NCAA finale.

Kelias buvo duobėtas, nes stipriai prasidėjusi lenko karjera vos nenutrūko 2015 metais, kai vidurio puolėją surietė nugaros skausmai.

Jis sunkiai atsikeldavo iš lovos, kambariokas komandos draugas padėdavo užsirišti batus, o galimybė žaisti krepšinį buvo pakibusi ore. Bet nugaros operacija padėjo ir po truputį sezono metu įsibėgėjęs P.Karnowski vėl varto varžovus NCAA arenose.

Lenkijos televizija pirmą kartą pasijungė tiesiogiai iš NCAA finalo ketverto, dėl kurio taip pamišę yra amerikiečiai, kovo mėnesį besidomintys studentų krepšiniu labiau nei NBA.

Gonzagos komanda pirma kartą nukeliavo taip toli, pasiekusi šį sezoną daugiau nei įspūdingą rezultatą – 37 pergalės ir 1 pralaimėjimas.

Šiaurės Karolinos komanda šį sezoną pralaimėjo 7 kartus, bet ji didžiuojasi istorija – ten yra žaidęs Michaelas Jordanas ir daug kitų NBA žaidėjų, Šiaurės Karolina yra 20 kartų žaidusi finalo ketverte, 11 sykių finale ir 5 kartus laimėjusi titulą. Ji irgi turi puikų vidurio puolėją Kennedy Meeksą, kuris prie pergalės pusfinalyje prieš Oregono ekipą pridėjo 25 taškus ir 14 atkovotų kamuolių.

Tačiau pirmą kartą į finalo ketvertą iškopusios Gonzagos milžinui iš Lenkijos finalas, kuris irgi vyks 70 tūkst. vietų amerikietiškojo futbolo stadione Finikse, nekelia nerimo. Jis šypsosi.

„Išmokau vertinti visus mažus dalykus gyvenime, viską priimti su šypsena veide, – prieš finalą sakė P.Karnowski. – O šie dideli įvykiai, tokie kaip dvikova su kitu dideliu vyru dėl čempiono titulo? Jie irgi verti šypsenos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius