Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 15

Toronto žurnalistai – apie kitokį Joną Valančiūną ir jo ateitį „Raptors“ klube

Saulės apšviestame „Madison Square Garden“ žurnalistų kambaryje Dougas ir Mike'as jau baigė savo straipsnius apie „Toronto Raptors“ pergalę prieš „New York Knicks“. Jiems tai buvo jau 41-oji kelionė su Toronto komanda šį sezoną. Šie du vyrukai iš dviejų didelių Toronto dienraščių – „Toronto Star“ ir „Toronto Sun“, neskraido kartu su komanda užsakomaisiais reisais. Jie seka paskui NBA klubą vos spėdami į vietinius reisus po visą Ameriką ir aukodami savo miegą bei savaitgalius.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dougas Smithas rašo didžiausią tiražą turinčiam dienraščiui „Toronto Star“ jau daugiau nei 20 metų. Jis puikiai prisimena tą jauną smulkesnį Joną Valančiūną, kuris 2011-aisiais pateko į „Toronto Raptors“ penktuoju šaukimu ir per NBA naujokų biržos ceremoniją laužė liežuvį kalbėdamas angliškai.

„Dabar jis labai svarbus komandos narys“, – NBA atkrintamųjų varžybų išvakarėse 24sek pasakojo D.Smithas.

Išsaugojęs paskutinius atnaujinimus „Toronto Sun“ sistemoje – tabloidinio dienraščio, kuris, ko gero, geriausiai pateikia „Raptors“ naujienas Toronte, savo kėdę arčiau prisistūmė Mike'as Ganteris.

Jis nėra toks užtikrintas dėl J.Valančiūno ateities Toronte, kaip jo kolega Dougas. Bet abu vyriškiai neabejoja, kad atkrintamosiose varžybose 24-erių „centro“ fizinis krepšinis neš daugiau naudos visai komandai.

Viena problema – pirmasis „Raptors“ varžovas atkrintamosiose varžybose – „Milwaukee Bucks“, nėra parankus Jonui Valančiūnui.

Valančiūnas turi labiau pasitikėti savo metimu. Ir niekas jau nebepasimauna ant jo pumpfake'o.

Bet kaip ten bus iš tikrųjų, pamatysime jau pirmosiose rungtynėse, kurios prasidės artėjantį vidurnaktį.

Prieš jas – 24sek interviu Niujorke su aktyviausiais „Raptors“ apžvalgininkais Toronte D.Smithu ir M.Ganteriu.

– Kokios formos Jonas Valančiūnas šiemet pasitinka atkrintamąsias varžybas?

D.Smithas: Dabar jis yra labai svarbus komandos narys.

Jam reikėjo laiko priprasti prie Ibakos, kuris yra patyręs žaidėjas, galintis užkamšyti spragas. Bet pastarąsias 5-6 rungtynes jie puikiai limpa vienas prie kito.

Iš pradžių buvo sunkoka. Juk Jonas žaidė prie Pascalio Siakamo, Patricko Pattersono... Dabar pagaliau pašonėje jis turi 7 metus NBA žaidžiantį komandos draugą, kuris žino, ką daryti ir kaip padėti.

Gynyboje ir pats Valančiūnas gerai žaidė tris pastarąsias savaites.

VIDEO: J.Valančiūnas – apie gandus, ateitį Toronte ir kritinį metą NBA

– Ar Serge'as Ibaka yra geriausias lopas Jono Valančiūno skylėms gynyboje du prieš du užkamšyti?

D.Smithas: Ibaka žino, kada ir kaip keistis gynyboje. Jis gali blokuoti metimus, ištaisyti kitų klaidas gynyboje. Tai tikrai padeda. Man patinka Siakamas... Bet jis nėra Serge'as Ibaka.

M.Ganteris: Žmonės pamiršta, kad pernai Valančiūnas buvo turbūt geriausias „Raptors“ žaidėjas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Serge'as Ibaka
AFP/„Scanpix“ nuotr./Serge'as Ibaka

Jis vedė Torontą į priekį serijoje su „Indiana Pacers“. Toks jo fizinis krepšinis labai tinkamas atkrintamosioms varžyboms. Jau dabar Jonas yra geras žaidėjas, bet manau, kad atkrintamosiose bus dar naudingesnis.

Taip kad JV pasitinka atkrintamąsias geroje situacijoje.

– Taip, pernai JV turėjo puikias atkrintamąsias. Ar realu to ir vėl tikėtis šiemet?

D.Smithas: Daug kas priklausys nuo to, kas bus „Raptors“ varžovas (pokalbis Niujorke vyko prieš paaiškėjant atkrintamųjų varžybų poroms). Valančiūnas žaistų mažai su „Boston Celtics“, kurie turi iš toli pataikantį Alą Horfordą ir Jae Crowderį. Bet jis galėtų žaisti prieš Dwightą Howardą.

Kaip būtų su „Milwaukee Bucks“? Gal Gregas Monroe žaistų daugiau? Na, bet ten yra Giannis Antetokounmpo... Nežinau, ar Milvokis būtų geras varžovas J.Valančiūnui. Nežinau...

M.Ganteris: Nemanau, kad „Bucks“ yra geras varžovas JV.

O prieš „Atlanta Hawks“ jis galėjo būti toks geras, kaip pernai. Tada jis auklėjo Milesą Turnerį kaip mokinuką. Na, jis nebūtų taip mokęs Dwighto Howardo, tačiau tai būtų fiziškas ir geras varžovas Jonui.

Manau, kad „Hawks“ būtų geriausias varžovas Jonui atsiskleisti atkrintamosiose varžybose.

– Lietuvoje sirgaliai pyksta ant Dwane'o Casey, kad šis neišleidžia Jono Valančiūno į aikštę ketvirtajame kėlinyje. O ką apie tai mano Torontas?

M.Ganteris: Na, jis vėl žaidžia!

Ray Vyšniausko nuotr./Jonas Valančiūnas ir Dwane'as Casey
Ray Vyšniausko nuotr./Jonas Valančiūnas ir Dwane'as Casey

D.Smithas: Lemiamu metu jis žaidžia vis dažniau. Nes žaidžia geriau.

M.Ganteris: Ir dėl to, kad dabar pasitaikė tokie varžovai, kurie tinkami išnaudoti Valančiūną.

Casey neturi stabilaus starto penketo branduolio. Taip, Valančiūnas yra starto penketo žaidėjas, bet Casey pirmiausia žiūri pergalių.

Jono fizinės jėgos ir kovos ne visada reikia. Kartais reikia mobilumo, universalumo gynyboje, ypač ginantis du prieš du.

D.Smithas: NBA dabar keičiasi taip, kad gynyba du prieš du yra kertinis dalykas. Ir Jonas dar nėra ten, kad galėtų gintis aukščiausiu lygiu. Jis tą gali, jis gali pasitempti, bet dar nėra ten.

Štai kodėl „Raptors“ prieš žemus penketus naudoja Ibaką, Pattersoną ir Tuckerį. Visi jie gali keistis savo dengiamaisiais – nuo puolėjo, iki „centro“.

Kai varžovas turi „centrą“, kuris nemėto tritaškių, Jonas gali žaisti. Bet NBA labai keičiasi. Dabar reikia aukštaūgių, kurie gali sėkmingai gintis du prieš du.

VIDEO: J.Valančiūnas – apie sprendimą dėl Lietuvos rinktinės ir kitų NBA lietuvių ketinimus

– Koks Jono potencialas puolime?

D.Smithas: Jis turi būti žymiai geresnis metikas! Žymiai!

M.Ganteris: Jis turi labiau pasitikėti savo metimu. Ir niekas jau nebepasimauna ant jo pumpfake'o.

Jis dar jo neeliminavo iš savo žaidimo, bet tai beveik dingo. Jis geras metikas, gali pagauti kamuolį ir mesti.

JV privalo pasitikėti savo metimu. Nes jis geras metikas. Mes tuo patys įsitikinome.

Jakobas Poeltlas ateityje gali pakeisti Valančiūną. Bet austras dar ne to lygio žaidėjas.

D.Smithas: Jis tikrai gali mesti iš vidutinio nuotolio. Jis sunkiai dirba. Tai daug dirbantis vaikis. Valančiūnas kasdien salėje mėto papildomas metimų serijas.

– Ar metimas iš vidutinio nuotolio yra vienintelis būdas, kaip JV galėtų pakelti savo skaičius puolime? Nes, būkime atviri, kamuolys dažniausiai būna Kyle'o Lowry ir DeMaro DeRozano rankose.

D.Smithas: Ko gero, taip. Jis vis tiek negaus daug kamuolių. Bet jei jis pataikys iš vidutinio nuotolio, mes, jo skaičiai padidės.

M.Ganteris: Casey vis kartoja, kad jis vieną dieną praplės puolimą savo metimais iš vidutinio nuotolio. Jis galės mesti tuos tritaškius. Taip, jis dar ne ten, bet vis tobulėja.

Berods prieš gerą savaitę jis jau norėjo mesti tritaškį. Pasižiūrėjo į krepšį taip, kad visi manėme, jog mes. Bet tada atliko perdavimą. Tie tritaškiai turėtų praplėsti jo puolimo arsenalą.

D.Smithas: Ir kiek jis žaidžia NBA? Penktą sezoną? Jam dar tik 24-eri. Jis dar jaunas ir spės tą padaryti.

– Po Serge'o Ibakos mainų vis kalbama, kad „Raptors“ daugiausiai dėl finansinių aplinkybių vasarą galbūt turės iškeisti Joną Valančiūną. Kaip manote, ar lietuvis vasarą paliks Torontą?

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kyle'as Lowry ir Jakobas Poeltlas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kyle'as Lowry ir Jakobas Poeltlas

D.Smithas: Jie turi mokėti Lowry, Ibakai, Tuckeriui. Todėl Jonas niekur neis. Jokiu būdu.

M.Ganteris: Galbūt taip. Žiūrint į ilgalaikę perspektyvą, Jakobas Poeltlas ateityje gali pakeisti Valančiūną. Bet austras dar ne to lygio žaidėjas. Puolime jis kažin ar apskritai kompensuos Joną, tačiau Poeltlas už Valančiūną kiek universalesnis. Parankesnis Poeltlas ir dėl gynybos.

Bet Poeltlas dar ne ten. Jis dar nepasirengęs pakeisti Jono.

D.Smithas: Neblogai perpratau Masai'ų Ujiri. Žinau, kad jis vasarą taupys ir nematau sandorio, kuris išsiųstų Valančiūną iš Toronto. Jis yra pigus vidurio puolėjas, kokių rinkoje dabar mažai.

Kam jį iškeisti?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius