Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 10 17

Eurolygos A grupė: kas laukia „Žalgirio“?

Jau šį penktadienį kovas Eurolygoje pradės ir Lietuvos krepšinio čempionai Kauno „Žalgiris“, kuriems jau pirmose rungtynėse teks stipriausias grupės varžovas – Madrido „Real“. Be karališkojo klubo, kauniečiams teks susidurti su Sasario „Dinamo“, Stambulo „Anadolu Efes“, „Nižnij Novgorod“ ir Kazanės „Unics“ klubais. 15min.lt pabandys nuspėti, kaip susiklostys kauniečių sezonas Eurolygos A grupėje.
Paulius Jankūnas
Paulius Jankūnas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Problemos su įžaidėju gali pakenkti rezultatams

Prieš pat Eurolygos sezono pradžią netekus amerikiečio įžaidėjo Maaliko Waynso, „Žalgiris“ pateko į keblią situaciją ir pirmose rungtynėse su galingu Madrido klubu kauniečių atakoms vadovaus nepatyrę Vaidas Kariniauskas ir Lukas Lekavičius. Žinoma, abiems jauniesiems žalgiriečiaims tai bus neįkainojama patirtis, tačiau puoselėjant tikslus patekti į Eurolygos TOP-16 etapą spraga šioje pozicijoje gali skaudžiai atsiliepti. Ypač turint galvoje, jog visos likusios grupės komandos gali pasigirti didelę Eurolygos patirtį turinčiais atakų organizatoriais: Sergio Rodriguezas („Real“), Curtis Jerrelsas („Unics“), Dontaye Draperis („Anadolu Efes“), Davidas Loganas („Dinamo“), Tayloras Rochestie („Nižnij Novgorod“).

Net ir įsigijus naują atakų organizatorių, „Žalgirio“ vyriausiasis treneris Gintaras Krapikas užtruks laiko, kol įves naujoką į žaidimą. Todėl sezono pradžia gali būti labai sudėtinga. Pirmiausia, kauniečių didžiausia jėga yra jų priekinė linija, kurioje žaidžia patyrę Paulius Jankūnas, Darius Songaila, Robertas Javtokas ir sparčiai tobulėjantis Artūras Gudaitis. Būtent dėl jų komplektuojant komandą buvo ieškomas puikiai derinį „du prieš du“ atliekantys atakų organizatorius, kuriuo buvo laikomas M. Waynsas. Netekus amerikiečio Kauno klubui teks keisti savo žaidimo strategiją, kuri buvo tobulinama visą vasarą. 

Geresnio šanso nutildyti kritikus nei rungtynės su Madrido „Real“ L. Lekavičius gali dar ilgai nesulaukti.

Žinoma, kaip viena iš stipriausių V. Kariniausko žaidimo pusių yra įvardinamas jo gebėjimas žaisti „du prieš du“. Tačiau nors ir yra treniruojamas šio derinio meistro Šarūno Jasikevičiaus, vargu ar jaunasis įžaidėjas jau dabar gali žaisdamas prieš Eurolygos gynėjus sėkmingai įmesti kamuolį į baudos aikštelę aukštaūgiams.

Dėl susidariusios situacijos pasidžiaugti galima tik dėl to, jog savo šansą gaus 180 cm ūgio L. Lekavičius. Gynėjas išsiskiriantis nepaprasta motyvacija, kiekvienose rungtynėse siekia nutildyti dėl kaip krepšininkui žemo ūgio jį nurašančius skeptikus. Geresnio šanso tam nei rungtynės su Madrido „Real“ krepšininkas gali dar ilgai nesulaukti.

Ar pavyks tapti lyderiu Jamesui Andersonui?

Skambiausiu vasaros pirkiniu tapęs NBA puikią statistiką turėjęs J. Andersonas kol kas nepateisina savo kaip snaiperio vardo. LKL vos 20% taiklumu iš tolimų distancijų atakuojantis amerikietis turėtų tapti pagrindiniu „Žalgirio“ ginklu puolime. Todėl tai, kaip šiam legionieriui pavyks greitai prisitaikyti prie europinio krepšinio, turės didžiulę įtaką šio sezono kauniečių rezultatams.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Jamesas Andersonas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Jamesas Andersonas

Jo indėlis ypač reikalingas ir dėl to, jog atakuojančio gynėjo ir lengvojo krašto pozicijose rungtyniaujantys žaidėjai, kol kas nepateisina į juos dedamų vilčių. Daug žadėjusiam jaunajam Tomui Dimšai praėjęs sezonas, atrodo, padarė daugiau žalos nei naudos ir jo demonstruojami rezultatai suprastėjo net atstovaujant jaunimo rinktinei. Artūras Milaknis, nors ir sugeba iššauti tritaškiais metimais, bet niekaip neįgyja snaiperiui reikalingo stabilumo, o gindamasis prieš Eurolygos lygio žaidėjus neretai pridaro savo komandai žalos. Vytenis Lipkevičius, gali sėkmingai žaisti gynyboje, tačiau didesnio indėlio puolime iš jo nesulaukiama. Iš šiose pozicijose rungtyniaujančių lietuvių teigiamai nuteikia tik Edgaras Ulanovas, kuris po sezono Klaipėdos „Neptūne“ demonstruoja, jog ateityje vis dar gali tapti pajėgiu krepšininku Eurolygoje.

Tuo tarpu J. Andersonas pranoksta visus savo pozicijos žaidėjus tiek atsakingu darbu gynyboje, tiek neišnaudotu potencialu puolime. „Žalgirio“ gretose rungtyniaudamas LKL amerikietis yra rezultatyviausias (15 tšk.), perima ir atkovoja po daugiausiai kamuolių (1,5 per. k., 4 atk. k.). Tad jei šiam žaidėjui pavyks padidinti savo tritaškių pataikymą iki jam būdingų 35-40%, kauniečių tikslas patekti į TOP-16 etapą atrodytų, kur kas realesnis.

Trečia vieta grupėje – pasiekiamas rezultatas

Nors ir norėtųsi, jog stipriausia Lietuvos komanda galėtų pretenduoti į pirmąją vietą grupėje, tačiau žiūrint realistiškai finansinių problemų slegiamam Kauno klubui trečioji vieta būtų aukštas pasiekimas. 

Kovojant su Madrido „Real“ ir Stambulo „Anadolu Efes“ klubais kauniečiams pergalės tikėtis gana sunku. Pirmiausia, pajėgiausios A grupės komandos visose pozicijose turi labiau patyrusių ir pranašesnių krepšininkų. Tai klubai, kurie šį sezoną puoselėja žymiai aukštesnius tikslus nei „Žalgiris“ ir pagal surinktas pavardes tam turi rimtą pagrindą. Žinoma, nereikėtų pamiršti ir to, jog turkų ekipa visuomet surenka pajėgią sudėtį „ant popieriaus“, tačiau retai pademonstruoja rezultatus, kurių iš jų tikimasi. Todėl šiemet komandą treniruos žvaigždes kontroliuoti mokantis Dušanas Ivkovičius.

„Scanpix“ nuotr./Keithas Langfordas
„Scanpix“ nuotr./Kaune ir vėl lankysis Keithas Langfordas

Likusios trys komandos kauniečiams yra įkandamas riešutėlis, tačiau tam kauniečiams būtina, kuo greičiau įsigyti naują atakų organizatorių. Tiek buvusio žalgiriečio Ainaro Bagatskio treniruojama „Nižnij Novgorod“, tiek Sasario „Dinamo“ yra klubai su kuriais rungtyniaudamas „Žalgiris“ turėtų būti laikomas susitikimo favoritu. Šios komandos pranašesnės šiuo metu už Kauno klubą tik įžaidėjo pozicijoje.

Tuo tarpu Kazanės „Unics“ komanda įveikiama, bet itin nepalanki varžovė kauniečiams. Pirmiausia dėl to, jog šioje komandoje žaidžia kauniečiams puikiai pažįstamas Keithas Langfordas, kuris dažniausiai geriausias sezono rungtynes sužaidžia rungtyniaudamas būtent prieš „Žalgirį“. Per paskutinius penkerius metus amerikiečio ir Lietuvos komandos keliai susidūrė aštuonis kartus, o K. Langfordas vidutiniškai pelnydavo beveik po 21 tašką. Geriausias karjeros rungtynes, kuomet pelnė 35 taškus ir surinko 42 naudingumo balus, jis sužaidė būtent prieš „Žalgirį“. „Unics“ gretose rungtyniauja ir daugiau atletiškų ir patyrusių amerikiečių, prieš kuriuos Kauno komanda dažniausiai neranda priešnuodžių, tai: Jamesas White'as, D'oras Fischeris ir Curtis Jerrelsas. Todėl iškovoti pergalę prieš rusų komandą bus labai sunku.

Prognozuojama galutinė vieta grupėje: 4

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius