-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 04 22

Eurolygos čempionų dešimtmečio vingiai

Lygiai prieš 10 metų Lietuva skendo euforijos jūroje – Kauno „Žalgirio“ krepšinio klubas triumfavo Miunchene (Vokietija) vykusiame Eurolygos finalo ketverte. Viesulu į krepšinio elitą įsiveržę mažai kam žinomi žaidėjai iš karto tapo paklausia preke krepšinio rinkoje ir netruko išsibarstyti po visą Europą. Minėdami garbingą jubiliejų apžvelkime, kaip po istorinės pergalės vingiavo jų karjeros.
„Žalgiris“
Kauno „Žalgiris“ per dešimtmetį iš Eurolygos čempionų komandos tapo ant bankroto ribos balansuojančiu klubu. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 1 Eurolyga

Eurelijus Žukauskas

35 metų veteranas yra vienintelis Miuncheno triumfo didvyris, šiuo metu dar vilkintis „Žalgirio“ klubo aprangą. Tačiau toks jis buvo ne visą laiką. Po istorinės pergalės vienus metus Kaune praleidęs 216 cm ūgio milžinas sparnus pakėlė 2000 m. Sezonui nusileidęs Italijoje, Bolonijos „Fortitudo“ klube, kur sužibėti nepavyko, iš Budrikių kaimo (Klaipėdos r.) kilęs vidurio puolėjas atsiskleidė Rusijoje. Įspūdingiausius statistinius rodiklius per karjerą Rostovo „Lokomotiv“ demonstravęs Žukis (15,1 tšk. ir 8,5 atk. kam.) iš karto patraukė Kazanės „Uniks“ ekipos dėmesį, su kuria 2004 m. pelnė svarbiausią titulą po triumfo Miunchene – FIBA Europos taurę. Dar aplankęs Turkiją ir Graikiją, į Lietuvą puolėjas grįžo 2006 m., tačiau ne į „Žalgirį“, o į Vilniaus „Lietuvos rytą“. „Žalgirio“ aprangą E.Žukauskas vėl apsivilko tik 2007–2008 m. sezone.

Darius Maskoliūnas

Itin kibia gynyba garsėjęs tuomet 27 metų įžaidėjas po istorinės pergalės ilgam persikėlė į Lenkiją. Su trumpa pertrauka, kai nesėkmingai bandė savo laimę Atėnų „Ilysiakos“, 194 cm gynėjas iki pat karjeros pabaigos – šešis sezonus – gynė Sopoto „Prokom“ klubo garbę. 2007 m. pradžioje D.Maskoliūnas ėmė krimsti trenerio asistento duoną ir šiuo metu „Žalgirio“ komandoje yra dešinioji Gintaro Krapiko ranka.

Dainius Adomaitis

Ramaus būdo puolėjas legionieriaus karjerą, kaip ir D.Maskoliūnas, pradėjo Lenkijoje, iš karto po triumfo. Šakiuose gimęs 201 cm ūgio krepšininkas Lenkijoje žaidė iki 2003 m., du kartus su Vroclavo „Slask“ laimėdamas šalies čempionatą. Po Lenkijos D.Adomaičio karjeros kelias keturiems sezonams buvo pasukęs į Diunkerko „Gravelines“ (Prancūzija), o nuo 2007 m. tęsiasi Latvijoje, Rygos „Barons“ komandoje.

Anthony Bowie

Vyriausias (tuomet 35 metų) ir rezultatyviausias (14 tšk.) istorinio „Žalgirio“ sezono krepšininkas po metų atvedė Atėnų AEK ekipą iki triumfo „Saportos“ taurėje. 2001 m. persikėlė į Bolonijos „Fortitudo“, kur trumpai vėl žaidė su E.Žukausku. Krepšininko karjerą amerikietis baigė Permės „Ural Great“ ekipoje 2002 m., o nuo 2003 iki 2006 m. privačioje Orlando mokykloje treniravo vaikus.

Tyusas Edney

Dievu „Žalgirio“ gerbėjų pašventintas naudingiausias finalo ketverto žaidėjas Kauną netruko iškeisti į Trevizo „Benneton“. Sėkmingai ir Italijoje po varžovų krepšiu nardęs 177 cm mažylis užsidirbo galimybę grįžti į NBA, tačiau įsitvirtinti Indianos „Pacers“ klube amerikietis (24 rung., 4,4 tšk.) nesugebėjo. Vėl atsisukęs į Europą, T.Edney tris sezonus žaidė pažįstamame Trevize, o nuo 2004 m. Senojo žemyno klubus ėmė keisti kas sezoną. Šiuo metu 36 metų vienas svarbiausių Miuncheno pergalės kalvių dienas leidžia Zgoželeco „Turow“ klube Lenkijoje.

Giedrius Gustas

Nė minutės istoriniame „Žalgirio“ sezone Eurolygoje ant parketo nepraleidęs perspektyvus 19-metis įžaidėjas tapo ilgiausiai Kaune po triumfo likusiu krepšininku. 2004 m. sparnus iš „Žalgirio“ pakėlęs 190 cm ūgio žaidėjas toli neskrido – žaidė Rusijoje  ir Latvijoje. Šį sezoną G.Gustas pradėjo su D.Adomaičiu Rygos „Barons“ klube, tačiau nesutikęs susimažinti atlyginimo metų pradžioje persikėlė į Kavalos EKK (Graikija).

Tomas Masiulis

Ypatinga atkovotų kamuolių uosle garsėjęs liekno sudėjimo 205 cm ūgio puolėjas Kauną paliko įpusėjus 2001–2002 m. sezonui. Trumpam išbandęs laimę Sienos „Montepashi“ ekipoje, T.Masiulis šešiems sezonams įleido šaknis Sopoto „Prokom“ klube. Penkis kartus Lenkijos čempionu čia tapęs puolėjas į „Žalgirį“ grįžo šio sezono pradžioje, tačiau Eurolygoje sužaidęs vos 4 mačus persikėlė į kitą Kauno klubą – „Aisčius“.

Saulius Štombergas

Brangiausiu čempionų komandos kąsneliu tapusį 203 cm ūgio puolėją pirmieji pasičiupo Miunchene „Žalgirui“ pralaimėję Bolonijos „Kinder“ vadovai. Tačiau žvaigždžių perpildytoje komandoje tuomet 25 metų krepšininkui sunkiai sekėsi rasti savo vietą. Po sunkių metų Italijoje klaipėdietis persikėlė į Vitorijos „Tau Ceramica“ ir vos nepakartojo triumfo Eurolygoje – pralaimėjo tik finale. Neužsibuvęs ir Ispanijoje, S.Štombergas sezonui išvyko į Stambulo „Efes Pilsen“, su kuriuo laimėjo Turkijos pirmenybes ir šalies taurę. 2002–2003 m. krepšininkas trumpam  buvo grįžęs į Kauną, tačiau po nesėkmingo sezono pasuko į Kazanės „Uniks“. Paskutinius metus (2004–2005) Eurolygoje su Stambulo „Ulker“ žaidęs krepšininkas dviem sezonams grįžo į Kazanę, o karjerą pernai baigė NKL lygoje gindamas Palangos „Naglio“ garbę.

Mindaugas Žukauskas

Šiauliuose gimęs ir augęs 201 cm ūgio puolėjas „Žalgiryje“ po istorinės pergalės žaidė dar vieną sezoną. 2000-aisiais užsivilko Liublianos „Olimpijos“ aprangą ir laimėjo Slovėnijos čempionatą bei šalies taurę, o po to ilgam persikėlė į Italiją. Penkis sezonus pažaidęs Sienos „Montepashi“ ekipoje, šiuo metu gina Pezaro „Scavolini“ klubo garbę.

Kęstutis Šeštokas

Metus po triumfo Kaune žaidęs 202 cm ūgio puolėjas trims sezonams išsikraustė į didžiausio „Žalgirio“ konkurento – Vilniaus „Lietuvos ryto“ – stovyklą. 2004 m. klajones po Senojo žemyno klubus pradėjęs kaunietis į Lietuvą grįžo praėjusiais metais ir šiuo metu žaidžia NKL lygoje Prienų „Rūdupio“ ekipoje.

George'as Zidekas

Pirmuoju Eurolygos taurę laimėjusiu čeku tapęs galingai sudėtas 212 cm ūgio vidurio puolėjas kelionę po Europos klubus pradėjo Kaune praleidęs dar pusę sezono. Pirmąja G.Zideko stotele tapo Turkija, o po sezoną paviešėjęs ir Ispanijoje, Vokietijoje bei Lenkijoje, 2003 m. krepšininkas grįžo į tėvynę. Dvejus metus Nymburko ČEZ klube praleidęs puolėjas karjerą dėl sveikatos problemų baigė 2006 m., būdamas 32-ejų.

Jonas Kazlauskas

Geriausiu strategu Europoje po triumfo Miunchene tituluoto J.Kazlausko darbo dienos „Žalgiryje“ buvo suskaičiuotos nesėkmingo 1999–2000 m. sezono pabaigoje. Po metų vienas geriausių visų laikų Lietuvos krepšinio strategų ėmėsi darbo Vilniaus „Lietuvos ryte“ ir trenerio pareigas ėjo ilgiausiai per visą šio klubo istoriją – pustrečio sezono. Šiuo metu Graikijos rinktinės vairininko pareigas einantis J.Kazlauskas klubą paskutinį kartą treniravo 2004–2006 m. – vadovavo Pirėjo „Olympiacos“ komandai.

Kauno „Žalgiris“

Po istorinio sezono krepšininkų kainoms astronomiškai padidėjus „Žalgirio“ vadovybė nebuvo pajėgi išlaikyti čempionišką sudėtį. Savaime suprantama, jog su nukraujavusia sudėtimi Kauno ekipai nepavyko pakartoti įspūdingo pasiekimo. Arčiausiai tikslo „Žalgirio“ ekipa buvo priartėjusi 2004 m., kai vedama šalies krepšinio legendos Arvydo Sabonio, į finalo ketvertą nepateko tik apmaudžiai pralaimėjusi būsimai čempionei Tel Avivo „Maccabi“. Didžiules ambicijas „Žalgirio“ vadovybė puoselėjo ir prieš šį – jubiliejinį – sezoną, tačiau neapgalvotai didelis klubo biudžetas ne tik neleido pasiekti aukštų vietų, tačiau ir įstūmė klubą į milijonines skolas, kurios, anot komandos generalinio direktoriaus Pauliaus Motiejūno, legendinę komandą gali privesti net prie bankroto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius