Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 05

Greggas Popovichius apie „Žalgirio“ naujoką: „J.Andersonas – trenerio svajonė“

Nors Kauno „Žalgiris“ nesugeba atsikratyti skolų šleifo, tačiau sugebėjo sudrebinti Europos krepšinio rinką solidžiu pirkiniu – praėjusiais metais „Philadelphia 76ers“ ekipoje sėkmingai žaidusiu Jamesu Andersonu. 25-erių atakuojančio gynėjo ir lengvojo krašto pozicijose žaisti galintis krepšininkas vidutiniškai pelnydavo po 10,1 taško ir atkovodavo po 3,8 kamuolio. Graikų žiniasklaida skelbė, jog šiuo krepšininku domėjosi ir Atėnų „Panathinaikos“ komanda. 15min.lt išanalizavo krepšininko stipriąsias ir silpnąsias savybes.
Jamesas Andersonas
Jamesas Andersonas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prisijunkite prie daugiau kaip 10 tūkst. sporto mėgėjų – tapkite 15min.lt sporto grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite LIKE.

Dėl statistikos džiūgauti nereikėtų

Praėjusį sezoną demonstruoti solidūs rezultatai nėra krepš9ninko lygio atspindys. Daugiau NBA besidomintys krepšinio sirgaliai žino, kad praėjusiais metais „Sixers“ komanda darė viską, jog būtų kuo žemesnėje turnyrinės lentelės vietoje ir laimėtų kuo aukštesnį šių metų naujokų biržos šaukimą.

Būtent dėl šios priežasties Filadelfijos ekipos startiniame penkete galėjome matyti žaidėjus, kurie kitose komandose nepakliūtų net į pagrindinį dvyliktuką. Vienu iš jų buvo ir naujasis „Žalgirio“ pirkinys J.Andersonas.

Žaidėjas, kuris buvo „Sixers“ startinio penketo narys, birželio 30 dieną buvo atleistas iš šios ekipos. Todėl žaidėjo vertė šiam klubui kelia abejonių: nėra įprasta matyti, kuomet yra atleidžiami vieni iš komandos vedlių. 


Savo karjeros rungtynėse krepšininkas sužaidė prieš „Houston Rockets“, kai pelnė 36 taškus. Tuo metu tai sudarė kiek mažiau nei septynis procentus jo visų karjeros taškų. Iki to mačo jis buvo sužaidęs 125 rungtynes. 

Žinoma, žaidėjo sugebėjimų dėl to nuvertinti nereiktų. Po šių rungtynių NBA specialistų dėmesį patraukęs J.Andersonas buvo giriamas, pirmiausia, dėl charakterio. Pastebėta, jog tinkamai nuteikus šį krepšininką, jis gali žaisti išties įspūdingai.

Sezono metu jis įrodinėjo, jog yra nebijantis imtis iniciatyvos paskutinėmis sekundėmis, nors ir buvo kritikuojamas dėl to, kad nemoka kurti sau situacijų pats.

Prieš patekdamas į „Sixers“ ekipą, naujasis „Žalgirio“ pirkinys buvo pasirašęs sutartį su „Rockets“. Šie jį atleido, o J.Andersonas surengė savotišką kerštą ir įspūdingame pasirodyme buvo tas, kuris smeigė lemiamą, pratęsimą išplėšusį, tritaškį bei pridėto laiko metu įtvirtino pergalę baudų metimais.

Kitame susitikime su Hjustono komanda žaidėjas vėl siautėjo. Nors „Sixers“ ir pralaimėjo, krepšinininkas pelnė 30 taškų. Taigi, žaidžiant prieš „Rockets“ per dvi rungtynes jis turėjo 33 taškų vidurkį.

Žinoma, kyla klausimas ar legionierius turės pakankamai motyvacijos atstovaudamas Kauno klubui. Jei amerikiečiui nebus patikėtas lyderio ir pagrindinio žaidėjo vaidmuo, krepšininkas gali stokoti noro atskleisti visas savo galimybes. 

Aišku, sunku įsivaizduoti, kas turėtų papildyti Kauno klubą, jog J.Andersonas nebūtų vienas iš svarbiausių žmonių Gintaro Krapiko schemose. Manoma, kad būtent dėl to, jog žaidėjas nori patekti į ekipą, kurioje būtų lyderis, yra priežastis, kodėl krepšininkas pasirinko „Žalgirį“, o ne finansiškai patrauklesnius „Panathinaikos“ ar kitų NBA klubų pasiūlymus.

VIDEO: Jameso Andersono karjeros rungtynės

Greggui Popovichiui paliko gerą įspūdį

„San Antonio Spurs“ klubo treneris G.Popovichius J.Andersoną pasirinko 2010 metais 20-uoju šaukimu. Talentų paieškai akį turinti San Antonijaus komanda, naujokų biržoje žaidėjų nesirenka atsitiktinai.

Šis žaidėjas yra trenerio svajonė. Jis padarys viską, kas iš jo bus reikalaujama aikštėje.

2010-2012 metų laikotarpiu „Spurs“ komandoje krepšininkas daugiausia žaisdavo atakuojančio gynėjo bei lengvojo krašto pozicijose. 

Čia konkuruoti su Manu Ginobili, Kawhi Leonardas, Richardas Jeffersonas ar Danny Greenas jis turėjo nedau šansų.

„Vienintelė priežastis, kodėl jo nepasilikome – mes paprasčiausiai nebeturėjome jam vietos“, – pripažino G.Popovichius.

Po kelių sėkmingų pasirodymų vilkint „Sixers“ aprangą, G.Popovichius teigė, kad žaidėjui buvo būtina rasti komandą, kurioje jis galėtų pasirodyti.

„Jis yra neblogas daugybėje vietų. Reikia tikėtis, kad kažkuriuo metu jis taps labai geru kažkurioje srityje, – teigė G.Popovichius. – Jis sugeba daugybę dalykų ir gaudamas daugiau laiko aikštelėje, turėtų įgyti pasitikėjimo, kuris leistų jam atsiskleisti. Jamesui svarbiausia įgyti pasitikėjimo savimi.“

NBA čempionų „Spurs“ treneris taip pat neslėpė, jog krepšininkas yra tinkamo charakterio: „Jis padarys viską, kas iš jo bus reikalaujama aikštėje.“

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./„Žalgirio“ naujokas neturėtų nusileisti komandą palikusiam M. Pociui
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./„Žalgirio“ naujokas neturėtų nusileisti komandą palikusiam M. Pociui

Martyną Pocių pakeisti turėtų

Palyginti​ su M. Pociumi amerikietis  nenusileidžia. Abu yra panašaus ūgio ir sudėjimo, tačiau J.Andersonas yra pora centimetrų aukštesnis bei fiziškai tvirčiau sudėtas. Tai duoda papildomų privalumų „Žalgirio“ legionieriui.

Tiek vienas, tiek kitas gali aštriai veržtis po krepšiu, gerai pataikyti tiek iš tritaškio, tiek iš vidutinio nuotolio. Bet amerikietis nusileidžia M.Pociui gebėjimu valdyti kamuolį bei kontroliuoti savo kūną. Nors lietuvis ir nepasižymi išskirtine kamuolio kontrolės technika, bet gali sėkmingiau sužaisti vienas prieš vieną. Priešingai nei amerikietis, verždamasis M.Pocius geba keisti judėjimo kryptį ir sėkmingai atlikti metimą. „Žalgirio“ naujokas neretai įsirežia į oponentus ir užsidirba pražangas puolime.

Bene labiausiai pastebimas skirtumas nuo praėjusių metų Kauno komandos sudėties – rinkdamiesi naujokus komandos vadovai pirmenybę teikia gera gynyba pasižymintiems krepšininkams.

Lietuvis kiek geriau mato aikštę bei sugeba pastebėti savo komandos draugus. J. Andersonui tai nėra lengva, todėl krepšininkas daro nemažai klaidų. 

Būtent dėl to, krepšininkas nesugebėjo konkuruoti „Spurs“ komandoje, kurioje gebėjimas perduoti kamuolį yra viena svarbiausių vertybių.

Bene labiausiai pastebimas skirtumas nuo praėjusių metų Kauno komandos sudėties – rinkdamiesi naujokus komandos vadovai pirmenybę teikia gera gynyba pasižymintiems krepšininkams.

Palyginti su Justinu Dentmonu ir Martynu Pociumi, juos pakeitę M.Waynsas ir J,Andersonas yra vertinami kaip geri gynybos specialistai. 

Amerikietis yra laikomas geru ir patikimu metiku, „pagauk ir mesk“ specialistu bei krepšininku, kuris gali labai lengvai pelnyti 20 taškų. NBA specialistai šio krepšininko savybes drąsiai lygina su šios lygos žvaigždėmis. 

„J.Andersonas yra Richardo Hamiltono ir Paulo Pierce'o lydinys. Jie nerenka taškų įspūdingais būdais, bet tu tik spėji mirktelėti ir jie jau būna įmetę 20 taškų“, – yra teigę stipriausios krepšinio lygos apžvalgininkai.

Jei G. Krapikas nevers šio žaidėjo veržtis po krepšiu bei kurti žaidimą kitiems komandoms draugams, o sieks, jog visi aikštėje esantys žaidėjai dažnai ieškotų atsidengusio J.Andersono, tuomet galime laukti įspūdingų šio žaidėjų pasirodymų.

Teigiamai nuteikia ir tai, jog į „Žalgirį“ atėjus G. Krapikui sėkmingiau pradėjo žaisti ir dažniau atsidengęs buvo randamas A.Milaknis. Didesniais gebėjimais aikštėje pasižymintis amerikietis panašias progas turėtų išnaudoti dar sėkmingiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius