-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 12 01

Kaip „Lietuvos rytas“ ginsis nuo „Efes Pilsen“? (nuotraukos)

Antradienį Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšinio arenoje surengtoje atviroje treniruotėje Rimo Kurtinaičio auklėtiniai kruopščiai šlifavo taktiką, kaip ginsis nuo Stambulo „Efes Pilsen“ krepšininkų atakų. Pasinaudojęs varžovų pasyvumu pirmajame Eurolygos B grupės susitikime, atsakomosiose rungtynėse iš žvaigždžių perpildyto Turkijos klubo R.Kurtinaitis tikėjosi daugiau agresyvumo ir nepalyginamai sunkesnės kovos.
BC „Lietuvos rytas“ treniruotės akimirkos.
Šlifuojant derinius R.Kurtinaitis buvo reiklus ir iš savo auklėtinių reikalavo nepriekaištingo tikslumo. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Taip, tai, ką jūs matėte treniruotėje, bus viena iš mūsų gynybos sistemų, – susirinkusiems žurnalistams po treniruotės atskleidė R.Kurtinaitis. – Tačiau tai dar nėra galutinis variantas. Dar turime tris treniruotes, per kurias, manau, sustyguosim tuo momentus, dėl kurių dar dvejojame. Turime parinkti tinkamą arba, kaip sako Robertas Kuncaitis, laimingą sprendimą.“

– Koks minimalus planas Turkijoje?

Yra taisyklės, kurių garsiai net nereikia vardyti. Eurolygoje varžybos su ta pačia komanda yra žaidžiamos du kartus – po kartą namuose ir išvykoje. Tad labai daug ką reiškia taškų skirtumas. Kadangi pirmose rungtynėse namuose laimėjome 7 taškais, tai planas B – nepralaimėti daugiau. Tačiau kol kas nenorėčiau orientuotis į planą B. Rungtynėms pasiruošėme, žinome jų puolimo, gynybos sistemas, žinome savo, liko tik sėkmingai perkelti tą treniruočių procesą į varžybas.

Sezono pradžioje įrodėte savo pranašumą prieš „Efes Pilsen“ klubą, kokios galimybės tai pakartoti išvykoje?

Norime laimėti, o kaip pavyks, bus matyti, – sakė R.Kurtinaitis.Rungtynės bus skirtingos. Tada žaidėme namuose, savų sirgalių akivaizdoje, be to, tai buvo pirmosios sezono rungtynės. Sprendžiant iš „Efes Pilsen“ trenerio kalbų po varžybų, varžovai tada mūsų neįvertino. Dabar „Efes Pilsen“ žūtbūt reikia pergalės, nes jų situacija grupėje yra nekokia. Be to, žais namuose. Nuo sezono pradžios prabėgo netrumpas laikotarpis, todėl „Efes Pilsen“ ekipa įsibėgėjo ir žaidžia tikrai neblogai. Žinau, kaip būna sudėtinga žaisti Turkijoje, tad įveikti priešininką bus nelengva. Tačiau mes, kaip ir visada, nusiteikę kovingai. Važiuojame ne tik pažaisti, bet ir, jei vėl pasitaikys toks šansas, nugalėti, kaip rungtynėse su „Unicaja“, šį kartą stengsimės jo nepraleisti. Norime laimėti, o kaip pavyks, bus matyti.

Pirmose rungtynėse vienas iš raktų į pergalę buvo tai, jog pavyko neutralizuoti „Efes Pilsen“ aukštaūgius. Ar tai vėl akcentuojate savo auklėtiniams?
 

Neturime didelio pasirinkimo įvairiausioms strategijoms. Mūsų komanda jauna, todėl visi privalome žaisti iš visų jėgų. Jeigu mums tai pavyksta tiek gynyboje, tiek puolime, tada galime nugalėti. Pastaruoju metu buvo daugybė tokių rungtynių, kuriose vieni žaisdavo gerai, tačiau kiti – ne taip, kaip galėtų. Todėl mums vis pristigdavo vieno kito taško. Tikiuosi, jog Turkijoje pagaliau žaisime visi kaip komanda, kai kiekvienas pagal savo galimybes įneš tam tikrą indelį. Tada, manau, susikausime su „Efes Pilsen“. O jeigu vėl žais tik atskiri žaidėjai, tada būsime pasmerkti.

Ar neturite problemų komandoje dėl traumų, ligų?

Ne, problemų nėra. Ligos praėjo. Šiuo metu visi krepšininkai sveiki, traumuotų nėra. Aišku, mažų skausmų yra, tačiau, manau, vyrai susitvarkys.
 

Gal galėtumėte išskirti silpnesnes „Efes Pilsen“ puses?

Pirmose rungtynėse jų silpnumas buvo tas, kad jie žaidė pasyviai. Tačiau dabar to nebus, nes jie žais namuose, bus agresyvūs. O tokių aiškiai matomų silpnų pusių jie kaip ir neturi. Tiesa, mūsų vidurio puolėjai yra greitesni už jų Kaya Pekerį ar Danielį Santiago, todėl kai jie bus aikštelėje, stengsimės tai išnaudoti. Bandysim žaisti greitą krepšinį.

Praėjusią savaitę Eurolygoje Belgrado „Partizan“ pateikė staigmeną, kai namuose 88:80 įveikė Pirėjo „Olympiacos“. Ar labai ši pagrindinių konkurentų į „Top-16“ etapą pergalė sumaišė kortas „Lietuvos rytui“?

Visą savo gyvenimą susiduriu su tokiomis situacijomis. Per karjerą atsimenu tik vieną atvejį, kai varžovai padarė mums paslaugą. Tai nutiko Atlantos olimpiadoje, kai kinai nugalėjo Argentiną ir ketvirtfinalyje mums nereikėjo susitikti su JAV svajonių komanda. Tačiau daugiau nei per žaidėjo, nei per trenerio karjerą varžovai man nepagelbėdavo. Kaip ir dabar. Aišku, mums būtų buvę idealu, jei „Partizan“ būtų pralaimėjęs namuose. Tačiau viskas yra mūsų rankose, turime patys išsikovoti vietą „Top-16“ etape, nes pusę kelio jau nuėjome. Turime patys išsikovoti vietą, kaip tai padarėme praėjusiame sezone, kai be jokių išlygų ir laisvų vietų išsikovojome teisę žaisti Eurolygoje.

Per treniruotę žaidėjams papasakojote prisiminimą iš savo karjeros. Dažnai taip darote?

– Dažnai. Pastebėjau, jog žaidėjai manęs klausosi, prisimena, ką jiems sakiau. O vien tai, jog žaidėjai klauso trenerio, jau yra labai gerai. Juolab jog mano pasakojimai yra ne iš knygų, o iš asmeninio gyvenimo. Aš nenoriu, kad jie darytų tas pačias klaidas, kurias kadaise darėme mes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius