Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 29

Kęstutis Kemzūra suka galvą krepšinio rinktinės labirinte

Kęstučio Kemzūros šią vasarą laukia ne vienas sunkus sprendimas. Į olimpinę atranką Venesueloje vežtis vienos sudėties rinktinę, o, sėkmės atveju, į žaidynes Londone – kitos? Rinktis geriausius žaidėjus ar rizikuoti su jaunais ir alkanais pergalių?
Kęstutis Kemzūra
Kęstutis Kemzūra prašo sutrumpinti LKL sezoną, kur, anot trenerio, žaidžia pagrindinė masė rinktinės kandidatų. / T.Lukšio/BFL nuotr.

Kelio iš sudėtingo labirinto ieškantis Lietuvos krepšinio rinktinės strategas prisipažįsta dar nežinantis visų atsakymų. K.Kemzūros galvos skausmo nemažina ir rinktinės kandidatus kankinančios traumos bei vis dar neišspręstas LKL sezono sutrumpinimo klausimas.

Treneris norėtų, kad rinktinė liepos 2–8 dienomis Venesueloje vyksiančiai atrankai galėtų ruoštis bent šešias savaites, tačiau kartu – ir kad komandos žaidėjai prieš tai pailsėtų. Anksčiau norėjęs, kad visi kandidatai į rinktinę atvyktų nuo stovyklos pradžios, dabar K.Kemzūra sutinka, kad šią vasarą išsiversti be išimčių bus neįmanoma.

Treneris neatmeta galimybės, kad dalis žaidėjų gali praleisti atranką, bet vėliau prisijungs prie rinktinės, keliausiančios į olimpiadą. Aišku, jeigu bus iškovotas kelialapis. Tačiau K.Kemzūra pabrėžė, jog taip būtų daroma tik išskirtiniais atvejais, taip puse lūpų perspėdamas rinktinės kandidatus, kad atsisakymas dalyvauti atrankoje tikriausiai užtrenktų duris ir į olimpiadą.

Pasak K.Kemzūros, atsakymų turėtų padaugėti jau šį antradienį Karakase (Venesuela) ištraukus olimpinės vyrų krepšinio atrankos burtus. Po jų Lietuvos rinktinė pateks į vieną iš keturių grupių, sudarytų po tris komandas. Pagal atstovaujamus žemynus trečiajame burtų krepšelyje įrašyti lietuviai pirmajame etape tikrai nesutiks kitų Europos rinktinių. Mūsiškių varžovais taps viena rinktinė iš pirmojo – Angola, Nigerija, Jordanas, Pietų Korėja – ir viena iš antrojo – Puerto Rikas, Venesuela, Dominika, Naujoji Zelandija – burtų krepšelių.

Iš grupių tolyn žengs po dvi rinktines, kurios varžysis ketvirtfinaliuose. Kelialapiai į olimpiadą iš karto atiteks pusfinalių nugalėtojoms (finalas nebus žaidžiamas), o dėl paskutiniojo – trečiojo – kovos pusfinaliuose pralaimėjusios rinktinės.

– Kurių rinktinių norėtųsi išvengti? – „15min“ savaitraštis paklausė K.Kemzūros.

– Pietų Amerikos krepšinis pas mus nėra taip gerai žinomas, tačiau jie turi pakankamai talento. Ta pati Puerto Riko komanda tik per plauką nepasirodė geriau pasaulio čempionate. Be to, jie visi žais kaip ir namuose. Tad nereikia galvoti, kad atrankoje dominuos vien tik Europos komandos.

– Pietų amerikiečiams pranašumą suteiks ir įprastos sąlygos...

– Be abejonės. Tikiuosi, kad nereikės žaisti salėje, kurioje nėra kondicionieriaus. Nesu ten buvęs ir negaliu komentuoti. Tik noriu, kad būtų kuo mažiau siurprizų, kai atvyks rinktinė.

– Kaip ruošis rinktinė?

– Preliminarus planas yra, tačiau detalės bus suderintos po burtų, kai paaiškės varžovai, atrankos tvarkaraštis. Tada galutinai sudėliosime. Pasiruošimas turėtų prasidėti maždaug birželio pradžioje, iki atrankos sužaistume apie 6–7 draugiškas rungtynes.

– Turbūt daug klausimų kelia fizinio pasiruošimo stovykla. Krepšininkams, kurie atvyks iš karto po sezono, reikės ir pailsėti, ir prikaupti jėgų?

– Kalbėjau apie tai su Evaldu Kandratavičiumi, rinktinės fizinio rengimo treneriu. Teks keisti kai kuriuos dalykus. Turėsime mažiau laiko, o kai kurie krepšininkai atvyks iš karto po sezono. Gal ne visi galės prisidėti nuo pat pradžių – žiūrėsime ir derinsime. Krūvius kitaip paskirstysime, kad krepšininkai būtų kuo geresnės formos tada, kada reikia.

Norėčiau, kad visi vyrai turėtų poilsio. Tikiuosi, kad taip ir bus, o kaip išeis – pamatysime. Klaustukų yra tikrai daug. Artėjant vasarai, aiškiau matysime, kaip juos išspręsti. Galėsime prisiderinti prie krepšininkų, vieniems paruošti individualų grafiką, labiau skirtą atsistatymui – per dieną rengti po vieną, ne po dvi treniruotes.

– Kiek rinktinei pasiruošti padėtų LKL sezono sutrumpinimas?

– Daugiausia kandidatų juk ir žaidžia Lietuvoje. Norėtųsi, kad ir LKL klubai, ir vadovybė tai suprastų ir pažiūrėtų, jeigu galima taip sakyti, – patriotiškai. Nenoriu diktuoti sąlygų ir daryti spaudimo, tai tiesiog mano prašymas. Prašau ne dėl savęs, o dėl rinktinės. Jeigu Rusijoje sezonas buvo sutrumpintas, tai kodėl mes negalime to padaryti?

Ar klubai susitars?

LKL generalinis direktorius Linas Gilys nežada sutrumpinti sezono. „Realiausias variantas – LKL finalo serijoje žaisti ne iki keturių, o iki trijų pergalių. Kad taip įvyktų, turi susitarti Kauno „Žalgiris“ ir Vilniaus „Lietuvos rytas“, o tam pritarti LKL klubų valdyba“, – teigė L.Gilys. Anot jo, kitaip keisti LKL sezono trukmę sudėtinga dėl kitų turnyrų tvarkaraščio.


Sutrumpinus LKL finalo seriją iki trijų pergalių, būtų sutaupyta viena savaitė, o sezonas  finišuotų gegužės viduryje.


– Visgi sunkiausia bus su tais kandidatais, kurie žaidžia ilgiausiai užtrunkančiuose nacionaliniuose čempionatuose – Ispanijoje, Italijoje?

– Kalbėjau su Martynu Pociumi. Jis jaučiasi gerai, fizinė būklė, kaip jis sakė, – gerėja su kiekviena diena. Martynas pareiškė, kad atvyks iš karto, kai tik baigsis sezonas. Aišku, toks požiūris džiugina, tačiau palaukime sezono pabaigos, matysime, kas bus tada. Jeigu kalbėsime apie Italiją – Rimantas (Kaukėnas) ir Kšištofas (Lavrinovičius) yra traumuoti, tai jiems pirmiausia reikia palinkėti pasveikti (K. Lavrinovičius jau sugrįžo į aikštelę, – red. past.).

Iš kitų užsienyje žaidžiančių – Linas Kleiza grįžo į aikštelę NBA. Teko pabendrauti, niekas jo nespaudžia, jis sugrįžta po truputį. Tikiuosi, kad per tuos kelis mėnesius jis susigrąžins turėtą sportinę formą.

– Apskritai, šį sezoną dažnos ilgamečių rinktinės krepšininkų traumos turėtų kelti rimtą galvos skausmą. Traumą dar gydosi Simas Jasaitis, jau treniruojasi Jonas Mačiulis, Marijonas Petravičius.

– Tokių problemų būna visą laiką. Retai pasitaiko metų, kad jų nebūtų. Tikiu, kad vis tiek surasime sveikų, pasiruošusių vyrų.

– O rinktinės veteranai – Šarūnas Jasikevičius, Darius Songaila? Turite jų atsakymą dėl vasaros?

– Su Šarūnu kalbėjau, su Dariumi dar neteko. Kol kas dar per daug nelendu į akis su rinktinės reikalais. Šarūnas sakė, kad fiziškai jaučiasi neblogai. Gal norėtų, kad daugiau jį išnaudotų, bet treneris jį kiek tausoja. Dabar lyg ir daugiau pradėjo žaisti. Viskas lyg ir neblogai.

Jeigu nutiks taip, kad labai stiprus žaidėjas negalės dalyvauti atrankoje, o prieš olimpiadą turėsime šansą juo pasistiprinti – tada neatmesčiau tokios galimybės, – sakė K.Kemzūra.

– Tačiau savo rinktinės viziją juk turite, ar joje matote vyresnius žaidėjus?

– Nenoriu dabar spekuliuoti. Matysime, kas bus sveikas, kas bus kokios formos. Tada bus aiškiau. Manau, kad vėl žiūrėsime, kas yra geriausia komandai.

– Galbūt atrankoje rinktinė žais viena sudėtimi, o, sėkmės atveju, į olimpiadą vyktų kiek kita?

– Neatmetu tokios galimybės. Nors, iš tikrųjų, nenorėčiau kažką keisti komandoje, kuri išsikovotų vietą olimpiadoje. Manau, tai būtų ne visai sąžininga. Bet, jeigu nutiks taip, kad labai stiprus žaidėjas negalės dalyvauti atrankoje, o prieš olimpiadą turėsime šansą juo pasistiprinti, tada neatmesčiau tokios galimybės.

– Aktyviai stebite krepšinio rungtynes. Ar matote talentų, kurie dar nėra žaidę rinktinėje, bet galėtų ją sustiprinti?

– Dabar iš tokių ryškiausi yra Donatas Motiejūnas ir Deividas Dulkys. Asmeniniais rodikliais jie verčia į save atkreipti dėmesį. Toliau – visi kiti. Ir tie, kurie kažkada buvo pradinėse rinktinės stovyklose, visi yra stebimi.

– Jeigu patektume į olimpiadą, lauktų dar vienas sunkus periodas – beveik mėnuo iki žaidynių. Ką rinktinė veiktų?

– To laiko nebus taip daug, kaip atrodo. Pertrauka yra 20 dienų. Jeigu pavyks patekti į olimpines žaidynes, adaptacija grįžtant į Europą bus sunkesnė. Tas laikotarpis bus labai svarbus. Reikės kažkiek ir pailsėti, atsistatyti, adaptuotis po visų skrydžių, priprasti prie Europos laiko. Ir žinoma, tą patį laiką reikės produktyviai praleisti – dar pasiruošti, treniruotis. Reikia nepavargti ir kartu nepersidirbti. Sportiškai kalbant, turi būti du pikai. Visas sudėtingumas – ne nuvažiuoti į Venesuelą. Tai tik viena medalio pusė. Kur kas sunkiau bus sugrįžti atgal ir, sėkmės atveju, po to dalyvauti olimpinėse žaidynėse.

Pirmą kartą pasisekė
Atrankos turnyre į olimpiadą Lietuvos krepšinio rinktinei yra tekę žaisti tik kartą – 1992 metais prieš Barselonos žaidynes. Atranka tuomet buvo surengta Ispanijoje, kur vėliau ir vyko olimpiada. Arvydo Sabonio ir Šarūno Marčiuliono vedamai Lietuvos rinktinei atrankoje neprilygo niekas – mūsiškiai vieninteliai laimėjo visus 11 žaistų mačų. Olimpiadoje rinktinė iškovojo bronzos medalius.

Šis straipsnis buvo spausdintas savaitraštyje „15min“, visą savaitraštį rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius