-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 02

LKL istorijos metraščiai: D.Šalenga ir M.Lukauskis be penkių minučių legendos

Praėjusią savaitę Madrido „Real“ klubo simbolis Felipe Reyesas tapo Eurolygos atkovotų kamuolių karaliumi. 1288-ą kamuolį per 11-ą metų trunkančią Eurolygos karjerą sugriebęs F.Reyesas aplenkė Mirsadą Turkčaną ir tapo Eurolygos visų laikų atkovotų kamuolių lyderiu. Ta proga krepšinio analitikas Erildas Budraitis lkl.lt lankytojams siūlo pažvelgti į LKL žaidėjus, kurie patenka į visų laikų aukščiausios Lietuvos lygos lyderių reitingus ir išsiskiria istoriniame LKL lygos kontekste.
Mindaugas Lukauskis
Mindaugas Lukauskis / Alfredo Pliadžio nuotr.

Šiuo metu devyni LKL rungtyniaujantys žaidėjai patenka bent į vieną iš tradicinių individualių statistinių kategorijų lyderių dvidešimtukus. E.Budraitis suskirstė devynis septyniose skirtingose komandose rungtyniaujančius žaidėjus į tris kategorijas, atsižvelgdamas į statistinių kategorijų kiekį, statistinių rodiklių svarbą ir, žinoma, užimamas vietas.

Pirmoji kategorija: Vytautas Šarakauskas („Neptūnas“), Martynas Gecevičius („Lietuvos rytas“) ir Darius Pakamanis („Mažeikiai“).

Pirmojoje kategorijoje – trys LKL žaidėjai, kurie patenka į vienos statistinės kategorijos „Top 20“, tačiau kol kas yra už lyderių dešimtuko ribos. Pirmasis, Klaipėdos „Neptūno“ klubo vidurio puolėjas Vytautas Šarakauskas užima 17-ą vietą istorijoje pagal iš viso atliktus dvigubus dublius, kurių aukštaūgio sąskaitoje – 28. Praėjusį sezoną keturis dvigubus dublius atlikęs V.Šarakauskas šiemet per 10 sužaistų rungtynių dvigubo dublio nepasiekė nė karto.

Vilniaus „Lietuvos ryto“ snaiperis Martynas Gecevičius daugiausiai tritaškių pataikiusių žaidėjų kategorijoje su 385 taikliais tolimais metimais šiuo metu yra 18-as. M.Gecevičius į „Top 20“ pateko tik praėjusių metų pabaigoje, aplenkęs Ramūną Šiškauską, Kęstutį Kemzūrą ir Darių Sirtautą. Jei gynėjas ir toliau išlaikys tokį tempą, iki sezono pabaigos M.Gecevičius turėtų patekti tarp 15-os geriausiųjų.

Dvyliktą sezoną LKL ungtyniaujantis ir per savo karjerą 306 susitikimus sužaidęs naujasis „Mažeikių“ gynėjas Darius Pakamanis pagal sužaistų rungtynių kiekį yra 14-as. Vasario 14 dieną po rungtynių su „Lietkabeliu“ D.Pakamanis turėtų pakilti į 13-ą, aplenkdamas 307 rungtynes savo sąskaitoje turintį Rolandą Skaisgirį.

LKL.lt diagrama/Rezultatyvių perdavimų lyderiai LKL istorijoje
LKL.lt diagrama/Rezultatyvių perdavimų lyderiai LKL istorijoje

Antroji kategorija: Aidas Viskontas („Pieno žvaigždės“), Paulius Jankūnas, Robertas Javtokas (abu „Žalgiris“) ir Artūras Jomantas („Dzūkija“)

Dar keturi LKL veteranai priklauso antrajai kategorijai – tai yra žaidėjai, patenkantys į kelias statistines kategorijas, arba sugebėję užkopti iki lyderių šešeto. Būtent toks yra Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ įžaidėjas Aidas Viskontas, kuris šiuo metu su 872 rezultatyviais perdavimais šioje kategorijoje užima penktąją vietą. Įdomu tai, kad A.Viskontas yra vienintelis mažiau nei 249 rungtynes sužaidęs LKL žaidėjas, patenkantis į rezultatyvių perdavimų lyderių „Top 16“.

Prieš 2013-2014 metų sezoną A.Viskontas pagal rezultatyvius perdavimus rikiavosi tik 25-oje vietoje, tačiau produktyvūs sezonai su Utenos „Juventus“ ir dabar su „Pieno žvaigždėmis“ padėjo įžaidėjui atlikti milžinišką šuolį į viršų. Beje, A.Viskontas artimiausiose rungtynėse gali aplenkti ketvirtoje vietoje esantį Rytį Vaišvilą (trūksta septynių rez. perdavimų), o artimiausiomis savaitėmis – trečioje vietoje esantį Vidą Ginevičių (trūksta 20 rez. perdavimų).

Kadangi A.Viskontui dar tik 28-eri, sunku nuspėti, kurioje vietoje įžaidėjas atsidurs prieš baigdamas karjerą. Pavyzdžiui, jei A.Viskontas sugebėtų demonstruoti panašius rezultatus, vidutiniškai apie 3,4 rezultatyvaus perdavimo per rungtynes dar keturis-penkis sezonus, įžaidėjas gali aplenkti pirmoje vietoje esantį Robertą Giedraitį ir tapti daugiausiai rezultatyvių perdavimų atlikusiu lygos žaidėju istorijoje.

Antrajai kategorijai taip pat priklauso Artūras Jomantas, kuris patenka į keturių skirtingų kategorijų „Top 20“. 18-oje vietoje pagal sužaistų rungtynių kiekį (297) esantis A.Jomantas yra 12-as pagal atkovotus kamuolius (1464), 11-as pagal rezultatyvius (730) ir 14-as pagal perimtus kamuolius (410).

Atskiro paminėjimo nusipelnė du Kauno „Žalgirio“ aukštaūgiai – buvęs Lietuvos rinktinės kapitonas Robertas Javtokas ir dabartinis kapitonas Paulius Jankūnas. Pirmiausiai, atkovotų kamuolių kategorijoje R.Javtokas yra devintas (1599), P.Jankūnas – šeštas (1665). Pastarasis turi geras galimybes per artimiausius sezonus aplenkti Eurelijų Žukauską, Rolandą Vaičiūną, Eriką Kučiauską, Žydrūną Urboną ir pakilti į antrąją vietą. Tiesa, LKL atkovotų kamuolių lyderio Rolando Matulio, kurio sąskaitoje – 3294 kamuoliai – greičiausiai niekas nepavys dar bent artimiausius penkiolika metų.

R.Javtokas taip pat dalinasi 9-10 vietas su Audriumi Mineikiu dvigubų dublių kategorijoje (35) bei yra trečias daugiausiai blokų išrašęs (35) žaidėjas LKL istorijoje. Visgi į antrąją vietą R.Javtokas neturėtų pakilti – iki Singaro Tribės R.Javtokui trūksta 76 blokų, o tai yra daugiau nei aukštaūgis blokavo per pastaruosius keturis LKL sezonus kartu sudėjus (67).

LKL.lt diagrama/Rezultatyviausi LKL žaidėjai istorijoje
LKL.lt diagrama/Rezultatyviausi LKL žaidėjai istorijoje

Trečioji kategorija: Dainius Šalenga („Lietkabelis“) ir Mindaugas Lukauskis („Lietuvos rytas“)

Šį sezoną Panevėžio „Lietkabelyje“ rungtyniaujantis 37-erių metų Dainius Šalenga ir į Vilniaus „Lietuvos rytą“ po pertraukos sugrįžęs 35-erių metų Mindaugas Lukauskis priklauso trečiajai „be penkių minučių LKL legendos“ kategorijai. Visų pirma, daugiausiai rungtynių sužaidusių žaidėjų sąraše D.Šalenga yra 10-as, M.Lukauskis – ketvirtas, todėl nenuostabu, kad du buvę Lietuvos rinktinės patenka į daugybės kategorijų lyderių dvidešimtukus.

D.Šalenga yra 19-as pagal rezultatyvius perdavimus (689), penktas pagal perimtus kamuolius (556) ir trečias pagal pataikytus tritaškius (518). M.Lukauskis rikiuojasi 17-18 vietoje pagal atkovotus kamuolius (1390), septintas pagal rezultatyvius perdavimus (811) ir pataikytus tritaškius (486) bei antras istorijoje pagal perimtus kamuolius (735).

Įdomu, kad abu LKL veteranai vis dar yra naudingi savo komandose – D.Šalenga šiemet vidutiniškai renka 10,3 taško, sugriebia 3,4 kamuolio ir atlieka 2,3 rezultatyvaus perdavimo. M.Lukauskio statistiniai rodikliai taip pat nebyloja apie būsimą karjeros pabaigą – 8,6 taško, 2,7 atkovoto kamuolio ir 2,7 rezultatyvaus perdavimo.

Vis dėlto pagrindinė priežastis, kodėl D.Šalenga ir M.Lukauskis nusipelnė atskiro paminėjo – šie du veteranai yra vieninteliai vis dar LKL lygoje rungtyniaujantys žaidėjai, patenkantys į rezultatyviausių visų laikų žaidėjų dvidešimtuką. Per 15-ą metų praleistų „Sakaluose“, „Žalgiryje“, „Prienuose“ ir „Lietkabelyje“ D.Šalenga pelnė 4346 taškus ir yra šeštas rezultatyviausių žaidėjų sąraše. Per taip pat 15-ą metų Panevėžio, Alytaus, Vilniaus ir Prienų komandų aprangas vilkėjęs M.Lukauskis iš viso įmetė 3882 taškus, sausio pabaigoje aplenkė Saulių Kazevičių ir pagal pelnytus taškus LKL istorijoje užima 11-ą vietą.

Dabartinė M.Lukauskio sutartis su „Lietuvos rytu“ galios dar bent iki 2015-2016 metų sezono pabaigos, D.Šalenga taip pat dar nerodo senėjimo požymių. Galbūt dvi būsimos LKL legendos neseks Darrylo Middletono pavyzdžių ir karjerą baigs anksčiau nei sulaukę 47 metų, tačiau puikiai savo kūnu besirūpinę puolėjai turėtų dar bent sezoną ar du varžytis aukščiausiame lygyje bei taip dar labiau pagerinti savo pozicijas visų laikų geriausių LKL žaidėjų sąrašuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius