Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 20

Šarūnas Kliokys: nacionalinės federacijos pareikalavo atšaukti visus susitarimus tarp Eurolygos ir VTB Vieningosios lygos

Lietuvos krepšinio lygos (LKL) prezidentas Šarūnas Kliokys grįžo iš Barselonos, kur vyko ULEB generalinė asamblėja. Joje, žinoma, daug dėmesio buvo skirta būsimam Eurolygos ir VTB Vieningosios lygos bendradarbiavimui aptarti.
LKL prezidentas Šarūnas Kliokys
LKL prezidentas Š.Kliokys / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

– Su kokiomis naujienomis grįžote iš Barselonos?, – „LNK žinios“ pklausė Š.Kliokio.

– Galvoju, kad naujienos yra pakankamai geros. Buvau ULEB generalinėje asamblėjoje, kur gavęs dokumentus iš Lietuvos krepšinio federacijos apie galimą Eurolygos ir VTB susitarimą, tam tikrų teisių perdavimą ir galių įsiteikimą iškėliau šį klausimą asamblėjoje. Informavau visų lygų vadovus. Savo poziciją išdėstė ir Lenkijos krepšinio lygos prezidentas, kuris reagavo ypatingai emocingai ir kategoriškai. Jis pareiškė, kad Lenkijos krepšinio federacija kartu su lyga uždraus Gdynės klubui dalyvauti VTB ir dar pridūrė, kad šių metų eksperimentas jiems buvo visiškai nevykęs. Kad jiems nepriimtina, kad jų klubas toliau dalyvautų VTB. Jų pozicija yra labai aiški. Arvydas Sabonis yra kalbėjęs su Ukrainos federacijos prezidentu, kurie laikosi kygiai tokios pat pozicijos. Aišku, mums visame šiame reikale svarbiausia yra Lietuva, du mūsų klubai, „Žalgiris“ ir Vilniaus „Lietuvos rytas“.

– Kas buvo nutarta?

– Visi vienbalsiai nutarė, kad toks kelias yra absoliučiai nepriimtinas ir palyginimas su Adrijos lyga yra visiškai netinkamas, nes ten priimant sprendimus dalyvavo visus šalių federacijos kartu su lygomis. O čia yra vienašališkas pokalbis tarp Eurolygos vadovo Jordi Bertameu ir Vieningos Rusijos lygos prezidento Sergejaus Ivanovo. Neįtraukiant daugiau nieko į šį pokalbį ir diskusiją. Mes aiškiai išdėstėme savo nuomonę.

– Kokią jūsų pozicija?

– Visi sprendimai integruoti Lietuvos krepšinio klubus į jungtinę lygą, paskirstančią Eurolygos licencijas ir Europos pirmenybių vietas per šias varžybas, yra žalingos visoms nacionalinėms varžyboms ir, be jokios abejonės, mums nepriimtinos. Mes galvojame, kad tai grėsmė tiek krepšinio, tiek politinei nepriklausomybei. Tikime, kad dabartinė Europos krepšinio struktūra, kur Eurolygos licencijos ir Europos taurės pirmenybių vietos skiriamos klubams pagal jų rezultatus nacionalinėse pirmenybėse, yra efektyvi ir skaidri. Primygtinai reikalaujama ją išlaikyti ir atšaukti, bet kokius susitarimus tarp Eurolygos ir VTB jungtinės lygos, kurie susiję su Europos krepšinio pertvarka. Taip pat paprašėme priimti teisinius žingsnius, kad būtų nepalikta vietos Lietuvos ir Europos krepšinio restruktūrizacijai. Tokia yra mūsų pozicija šiai dienai ir ji yra labai griežta, kategoriška. Nes jeigu ir bus kažkokie pasiūlymai, mes norime dalyvauti šiame procese ir ieškoti optimalių sprendimų, kad mūsų krepšinis nenukentėtų.

– Teko kalbėtis su Eurolygos vadovu Jordi Bertomeu?

– Taip, žinoma. Pokalbiu metu J.Bertomeu man ir sako: „Koks tau skirtumas, ar licencijos bus per VTB lygą ar per LKL lygą? Aš tau garantuoju, kad visa ta sistema išliks, tik man reikia, kad tai būtų per VTB, o ne per Lietuvą“. Tačiau kol kas nėra jokios argumentacijos.

– Tai būtų žlugdantis Lietuvos krepšinį smūgis?

Absoliučiai, bet jis man ne kartą pabrėžė, kad jis yra Europos klubų atstovas, o tu aš – lygos atstovas. Sako: „Jeigu tavo klubai norės toliau žaisti Lietuvos pirmenybėse ir Europos taurėse, ir tik po to dalyvauti kitose varžybose – tai bus vienas pokalbis. Jeigu jie teiks prioritetą Rusijos lygai, tai kitas pokalbis“.

– Vadinasi nuo klubų labai daug kas priklauso?

– Absoliučiai. Šiuo metu abiejų mūsų klubų sprendimai ir jų nuomonė, aš galvoju, yra viena iš svarbiausių.

– Kas Lietuvos klubus gali paskatinti žaisti Rusijos lygoje, o ne Lietuvoje? Pinigai?

– Na, kol kas apie kažkokius didelius finansus nieko negirdėjau. Jeigu jie bus galima daug ką spręst, kalbėt, bet kai tu esi už borto, o paskiau kažkas aiškina, kad dalyvauja ar nedalyvauja, atsiranda daug klausimų. Visų prezidentų nuomonė šiuo metu yra viena. Eurolyga turi per daug galių. Kai kurios lygos išties mažai įtakoja sprendimų priėmimą. Eurolygos metinėje asamblėjoje bus priimami sprendimai, todėl mes dabar turime daug dirbti, kad tiek klubai, tiek lygos palaikytų mūsų poziciją. Bet ją reikia suvienyti, kad federacijos, lygos ir abiejų klubų pozicija būtų absoliučiai vienoda.

– Tik taip galima pasipriešinti atsiradusiems sumanymams?

– Jeigu VTB praras Lietuvos klubus, Lenkijos klubą ir Ukrainos klubus, ji neturės jokios prasmės. 

– Ar Jums pavyko pasikalbėti su „Žalgirio“ ir „Leituvos ryto“ vadovais ir ar išgirdote jų nuomonę?

– Mes sutarėme, kad su klubais šiai dienai kalbės Arvydas Sabonis. O aš kalbėsiuos su tarptautinėmis organizacijomis. Mes taip pasiskirstėme atsakomybes. Nes reikia labai greitai dirbti. Siekt rezultato.

– Kada galima tikėtis artimiausio postūmio šioje istorijoje?

– Aš galvoju, kad gana greitai. Šį savaitgalį minėsime Lietuvos krepšinio devyniasdešimtmetį. Susirinks įvairių šalių prezidentai, lygų vadovai, daug žmonių. Apsikeisime nuomonėmis, ir kitą savaitę jau bus kažkokia konsoliduota nuomonė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius