-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 20

Vienam klubui ištikimas Robertas Giedraitis – LKL lygos Johnas Stocktonas

Per pastarąjį dešimtmetį ilgalaikiai kontraktai Europoje tapo retenybe, o žaidėjų judėjimas – paprastesnis nei bet kada anksčiau. Vidutinio lygio Europos komandose sužibėję atletai iškart skuba keisti komandą, pasinaudoti galimybę ir žengti aukščiau. Net ir aukštesnio lygio Europos žaidėjai, nebijodami užsisėdėti ant suolo, taip pat gavę progą dažniausiai nedvejoja ir persikelia į NBA, kurios durys yra labiau praviros nei anksčiau. Dėl šių priežasčių žaidėjai, kurie praleidžią visą profesionalią karjerą vienoje komandoje, Europoje tapo tikra retenybe.
Robertas Giedraitis
Robertas Giedraitis

19-ą sezonų NBA praleidę Johnas Stocktonas ir Kobe Bryantas, kurie per savo karjerą niekada nekeitė komandos, tapo „Utah Jazz“ ir „Los Angeles Lakers“ ekipų simboliais. 18-ą sezonų NBA rungtyniavęs Reggie Milleris ir vis dar, kaip ir K.Bryantas, stipriausioje pasaulio lygoje žaidžiantis Timas Duncanas visada liks „Indiana Pacers“ ir „San Antonio Spurs“ klubų ambasadoriais.

R.Giedraitį galima vadinti J.Stocktono atitikmeniu Lietuvoje – kaip ir NBA legenda, buvęs „Šiaulių“ įžaidėjas visą karjerą atstovavo tik vienai LKL komandai ir vis dar yra daugiausiai rezultatyvių perdavimų atlikęs ir kamuolių perėmęs žaidėjas istorijoje.

Tokių žaidėjų vertė klubams už Atlanto – neįkainojama. Šie ir dar 45 NBA žaidėjai, įskaitant vis dar rungtyniaujančius Dirką Nowitzkį, Tony Parkerį, Emanuelį Ginobilį, Dwayne’ą Wade’ą, Udonį Haslemą, Nicką Collinsoną ir Andersoną Varejao, iš viso NBA praleido 10 arba daugiau sezonų ir visada vilkėjo tos pačios komandos marškinėlius. Nors kai kurie iš jų netapo NBA žvaigždėmis, dėl savo lojalumo į šią kategoriją patenkantys žaidėjai turi užsitarnavę ištikimiausių gerbėjų pagarbą ir užima ypatingą vietą komandų istorijoje.

Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) atvejai, kai žaidėjai per savo karjerą atstovavo tik vienai Lietuvos aukščiausio lygio komandai – dar retesni. Per visą LKL istoriją vos 11 žaidėjų vilkėjo tik vienos ekipos marškinėlius (neskaičiuojant žaidimo užsienyje bei antroje Lietuvos lygoje) ir sužaidė bent 150 rungtynių. Įdomiausia tai, kad visi 11 atstovavo tik trims komandoms – „Šiauliams“, Kauno “Žalgiriui“ arba Klaipėdos „Neptūnui“.

11-oje ir 10-oje vietoje pagal sužaistų rungtynių kiekį atstovaujant tik vienai LKL komandai yra du skirtingų kartų „Neptūno“ atstovai – gynėjas Mindaugas Mockus (167 rungtynes) ir šią savaitę į dešimtuką patekęs vis dar mėlyniesiems atstovaujantis Simas Galdikas (168 rungtynės). M.Mockus, kuris 2001-2003 metų sezonais buvo rezultatyviausias „Neptūno“ žaidėjas, su pertraukomis, „Neptūne“ žaidė aštuonis sezonus, o S.Galdikui 2014-2015 metų sezonas „Neptūne“ yra šeštas.

S.Galdikas dar šiemet gali pavyti devintoje vietoje esantį Mantą Kalnietį, kuris atstovaudamas „Žalgiriui“ LKL čempionate sužaidė 174 rungtynes. Tikėtina, kad M.Kalnietis anksčiau ar vėliau grįš rungtyniauti į Lietuvą, vėl apsivilks „Žalgirio“ marškinėlius ir pagerins savo pozicijas ištikimiausių žaidėjų reitinge.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Paulius Jankūnas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Paulius Jankūnas

8-ąją ir 7-ąją vietas užėmė puolėjai Arvydas Tamkevičius („Šiauliai“, 176 rungtynės) ir Mindaugas Bugys („Neptūnas“, 203). Šešeriomis rungtynėmis daugiau sužaidęs „Žalgirio“ gynėjas Darius Maskoliūnas yra šeštas (209), o 261 mačuose „Šiaulių“ garbę gynęs ir devynis sezonus geltoniesiems atstovavęs vidurio puolėjas Audrius Danusevičius ištikimiausių žaidėjų reitinge užima penktąją vietą.

Ketvirtąją vietą užimančio žaidėjo marškinėlius anksčiau ar vėliau „Neptūno“ klubas turėtų iškelti į „Švyturio“ arenos palubes. Martynas Mažeika, „Neptūno“ kapitonas, Klaipėdoje iš viso praleido jau dešimt sezonų, įskaitant praėjusį, kai „Neptūnas“ užėmė antrąją vietą, o pats M.Mažeika lemiamais atkrintamųjų varžybų momentais vedė klubą į priekį.

Tikėtina, kad P.Jankūnas dar bent tris sezonus rungtyniaus „Žalgiryje“ ir tokiu atveju taps daugiausiai rungtynių sužaidęs ir niekada LKL komandos nepakeitęs žaidėjas istorijoje.

Toks pat likimas, marškinėliai klubo arenos palubėse, laukia dar vieno LKL kapitono, „Žalgirio“ simbolio ir brangiausio Lietuvoje rungtyniaujančio žaidėjo, Pauliaus Jankūno, kuris žaliesiems atstovavo 292 rungtynėse. P.Jankūnas visą karjerą, išskyrus vieną sezoną Rusijoje, praleido „Žalgirio“ organizacijoje ir savo svarba ir statusu gali būti lyginamas su Juanu Carlosu Navarro iš „Barcelona“, Felipe Reyesu iš Madrido „Real“, Dimitriu Diamantidžiu iš Atėnų „Panathinaikos“ ir kitais elitiniais ištikimiausiais žaidėjais Europoje.

2014-2015 metų sezonas P.Jankūnui yra 11-asis „Žalgiryje“ ir per šį laiką puolėjas padėjo savo komandai laimėti LKL čempionatą net aštuoniskart ir yra pakeliui užsimauti devintąjį čempionų žiedą. Tikėtina, kad P.Jankūnas dar bent tris sezonus rungtyniaus „Žalgiryje“ ir tokiu atveju taps daugiausiai rungtynių sužaidęs ir niekada LKL komandos nepakeitęs žaidėjas istorijoje.

Tačiau kol kas ištikimiausių žaidėjų reitingo viršūnėje yra du gynėjai ir „Šiaulių“ krepšinio simboliai – Vaidas Pauliukėnas (296 rungtynės) ir Robertas Giedraitis (397), kurie kartu sudėtus „Šiauliams“ atstovavo net 21-ą sezoną. Net ir baigę profesionalių žaidėjų karjeras, V.Pauliukėnas ir R.Giedraitis vis dar dirba „Šiaulių“ ekipoje ir užima vyriausiojo trenerio Gedimino Petrausko asistentų pareigas.

Kaip minėjau, lojalių žaidėjų vertė, tinkamai ją panaudojus, komandoms – milžiniška, o tokio žaidėjo kaip R.Giedraitis buvimas klubo istorijos dalimi būtų didžiulė garbė bet kuriam Europos krepšinio klubui. R.Giedraitį galima vadinti J.Stocktono atitikmeniu Lietuvoje. Kaip ir NBA legenda, buvęs „Šiaulių“ įžaidėjas visą karjerą atstovavo tik vienai LKL komandai ir vis dar yra daugiausiai rezultatyvių perdavimų atlikęs ir kamuolių perėmęs žaidėjas istorijoje.

Daugiausiai rungtynių sužaidusių ir niekada LKL komandos nepakeitusių žaidėjų dešimtukas:

Robertas Giedraitis („Šiauliai“) – 397 rungtynės
Vaidas Pauliukėnas („Šiauliai“) – 296 rungtynės
Paulius Jankūnas („Žalgiris“)– 292 rungtynės
Martynas Mažeika („Neptūnas“)– 268 rungtynės
Audrius Danusevičius („Šiauliai“) – 261 rungtynės
Darius Maskoliūnas („Žalgiris“) – 209 rungtynės
Mindaugas Bugys („Neptūnas“) – 203 rungtynės
Arvydas Tamkevičius („Šiauliai“) – 176 rungtynės
Mantas Kalnietis („Žalgiris“)– 174 rungtynės
Simas Galdikas („Neptūnas“)– 168 rungtynės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius