-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 14

5 prieš 5: ką Europa galvoja apie „Žalgirio“ šansus laimėti Eurolygą ir Šaro ateitį Kaune

Kauno „Žalgiris“ pradeda istorinę savaitę. Žalgiriečiai jau trečiadienį išskris į Belgradą, kur penktadienį Eurolygos finalo ketverto pusfinalyje sutiks čempioną Stambulo „Fenerbahče“. 24sek pasidomėjo, ką apie žaliai baltų galimybes pratęsti Eurolygos pasaką mano penkių valstybių žurnalistai. Jie pateikė ir netikėtų prognozių.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / Alfredo Pliadžio nuotr.

24sek bendravo su „Sweet 16“ Eurolygos podcasto autoriumi Moshe Barda (Izraelis), patyrusiu „Večernje Novosti“ žurnalistu Džordže Matičiumi (Serbija), „Gazzetta“ žurnalistu, Kaune ir Pirėjuje sekusiu „Olympiakos“ ir „Žalgirio“ seriją, Kostu Melayessu (Graikija), „Sportando“ reporteriu Turkijoje Leventu Leventci (Turkija) ir Eurolygos apžvalgininku bei skautu Austinu Greenu iš Euroleagueadventures.com (JAV).

1. Ar „Žalgiris“ įveiks „Fenerbahče“ ir kodėl?

Moshe Barda: Pirmiausia, tai bus protų dvikova – Željko prieš Šarą.

Ši mikrodvikova turi daug panašumų. Ne tik dėl to, kad Šaras buvo vienas Obradovičiaus auklėtinių.

Net jei „Fenerbahče“ ir yra favoritas, aš prognozuoju „Žalgirio“ pergalę.

Nežinau, nuo ko pradėti, bet kadangi mes mėgstame siurprizus, aš manau, kad tai bus „Žalgirio“ laikas. Nors nebegalvoju, kad tokia pergalė būtų kaip siurprizas. Kodėl? Mes iš Šaro jau matėme tiek daug neįtikėtinų dalykų... Taip pat įsitikinome, kad „Žalgirio“ galimybės yra didžiulės.

Jie turėtų susikurti sau progų geriems metimams, kaip tai nutiko su „Olympiakos“. Svarbiausia, kad viskas sukristų.

Tačiau galite paklausti daugelio ir žmonės pasakys, kad „Fenerbahče“ nebėra ta komanda, kuri laimėjo Eurolygą pernai.

Tačiau tuo pačiu turime pripažinti, kad „Žalgiris“ galbūt yra alkanesnis. Dar galiu pridurti, kad Šaro plano išpildymas yra fantastinis. Fantastinis!

Žinote, „Fenerbahče“ bandys atlikti savo darbą, tačiau tuo pačiu metu matėme, kaip Šaras sugebėjo savo taktikomis prisitaikyti prie varžovų ir juos pergudrauti. Manau, tai kelios iš priežasčių, kodėl „Žalgiris“ gali laimėti.

Net jei „Fenerbahče“ ir yra favoritas, aš prognozuoju „Žalgirio“ pergalę.

Džordže Matičius: Manau, kad laimės „Fenerbahče“. Stambulo klubas tiesiog turi geresnius žaidėjus. O dvi didžiausios jų stiprybės – Željko ir patirtis. Jie žino, kaip žaisti didžiausios svarbos rungtynes.

Austinas Greenas: Mano širdis bus už „Žalgirį“, tačiau protas – už „Fenerbahče“.

Manau, kad „Fenerbahče“ dydis ir jų snaiperiai bus pernelyg problematiški „Žalgiriui“. Manau, jie atakuos Pangosą po krepšiu, ir jei „Žalgiris“ atsives pagalbą, „Fenerbahče“ taip gerai dalijasi kamuoliu, kad atras laisvus metikus prie perimetro.

Aš taip pat nežinau, ar „Žalgiris“ turi, kaip sustabdyti Janą Vesely. Ko gero, jų viltis bus siųsti čeką prie baudų metimo linijos ir tikėtis, kad jis prames baudas. Kita vertus, šiemet jis patobulino baudų pataikymą iki 71 proc.

VIDEO: „Ginčas“: kas laukia „Žalgirio“ Belgrade ir kitame sezone?

Kostas Melayessas: Laimės „Fenerbahče“. Manau, kad rungtynės bus labai atkaklios, tačiau jų pabaigoje patirtis ir žaidėjų asmenybės atneš turkams pergalę.

Dėl Šaro neturiu jokių abejonių – tai geriausias šių metų Eurolygos treneris. Ir ateityje jis bus vienas geriausių trenerių Europos krepšinio istorijoje.

Leventas Leventci: „Fenerbahče“ turi geresnius šansus, tačiau „Žalgiris“ irgi gali laimėti.

„Fenerbahče“ pranoksta „Žalgirį“ sudėtimi, kurią dar labiau pakelia elitinis treneris Željko Obradovičius. Kartais „Fenerbahče“ žaidžia žemu penketu, kartais į kovą meta visus tris aukštaūgius.

Tačiau dabar Šaras yra antras geriausias Eurolygos treneris. Iškart po Obradovičiaus. Ir jis labai gerai pažįsta Željko. Tad Šaras gali sudaryti tą balansą tarp trenerių įtakos rungtynių baigčiai.

2. Kas „Žalgiriui“ leidžia tikėtis sensacijos Eurolygos finalo ketverte?

M.Barda: Reikia pradėti nuo trenerio.

Kiekvienas iš žalgiriečių smarkiai prie jo augo ir tobulėjo. Geriausias to pavyzdys – fantastišką sezoną žaidžiantis Kevinas Pangosas. Jis tapo vienu geriausių įžaidėjų Europoje.

Reikia įvertinti ir žaidėjų darbą, kadangi žalgiriečiai prisitaikė prie trenerio, įsiklausė į jo patarimus ir išpildė planą.

Dž.Matičius: Pirmiausia, tai treneris. Dėl Šaro neturiu jokių abejonių – tai geriausias šių metų Eurolygos treneris. Ir ateityje jis bus vienas geriausių trenerių Europos krepšinio istorijoje.

„Žalgiris“ jau nuveikė didžiulį darbą. Belgrade jie nejaus spaudimo ir žais dėl smagumo.

A.Greenas: Pasitikėjimas.

Pirmas žingsnis pergalės link yra nuoširdus tikėjimas, kad pergalė yra pasiekiama. O po serijos su „Olympiakos“ žalgiriečių pasitikėjimas skrajoja padebesiais.

Žaidėjai labai pasitiki vienas kitu ir Jasikevičiaus paruoštu žaidimo planu. Jie taip pat bus gerai paruošti pusfinalio dvikovai. Maža to, šį sezoną jie jau nugalėjo „Fenerbahče“, o dar turės tūkstančių sirgalių palaikymą Belgrade.

Svarbiausia bus išlaikyti tą pasitikėjimą ir tikėjimą visas 40 minučių. Ypač kai „Fenerbahče“ spurtuos.

VIDEO: „Ginčas“: kas „Žalgiryje“ galėtų pakeisti Šarūną Jasikevičių?

K.Melayessas: Jokio spaudimo.

Visos kitos trys komandos privalo laimėti. „Žalgiris“ turi 25 proc. šansų ir tikrai kausis dėl savo svajonės.

L.Leventci: Komandos susižaidimas, vienybė ir trenerių štabas.

„Žalgiris“ neturi Eurolygos finalo ketverte žaidusių krepšininkų, tad tai bus didžiausia jų karjeros galimybė. Jie nejaus spaudimo ir žengs į aikštę pasitikėdami savo jėgomis.

„Žalgiris“ visiškai dominavo prieš „Olympiakos“. Manau, kad ir finalo ketverte žalgiriečiai demonstruos aukšto IQ krepšinį.

Be to, visi, išskyrus „Fenerbahče“, CSKA ir „Real“ aistruolius, palaikys „Žalgirį“. Juk tai didžiausia penkmečio istorija. Tad tai gali padėti „Žalgiriui“ gauti dar daugiau palaikymo „Stark“ arenoje.

3. Kas jums labiausiai patinka „Žalgirio“ žaidime?

M.Barda: Ar įmanoma nemėgti jų imituotų užtvarų ar dvigubų užtvarų iš dešinės ir kairės, su prasiveržimu palei galinę liniją ir laisvu tritaškiu iš kampo?

Tai aukščiausias meistriškumo lygis. Mane žavi, kaip „Žalgiris“ kiek įmanoma labiau paslepia savo silpnybes, kiek įmanoma ilgiau jas dangsto, o skaudžiausiai kerta puolime.

„Žalgiris“ yra jaunesnė ir alkanesnė „Olympiakos“ versija. Štai todėl niekas neturėtų jų nurašyti finalo ketverte.

„Žalgiryje“ man patinka beveik kiekvienas aspektas. Kaip išvien žaidžia jo veteranai ir nauji sistemos žmonės. Tokie žaidėjai kaip Axelis Toupane'as ar Aaronas White'as bei kiti sugebėjo pakilti į kitą lygį ir pritapti Šaro sistemoje.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Brandonas Daviesas ir Šarūnas Jasikevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Brandonas Daviesas ir Šarūnas Jasikevičius

Dž.Matičius: „Žalgiris“ žaidžia su didžiule energija. Jie taip pat žaidžia fiziškai kietą krepšinį ir, toks įspūdis, niekada nepraranda žaidimo kontrolės. Ir jie niekada nepanikuoja.

A.Greenas: Man labiausiai patinka „Žalgirio“ judėjimas be kamuolio.

Kai puolimas statiškas, gynybai viskas kur kas paprasčiau. Tačiau žalgiriečių puolimas visad verčia varžovus judėti ir priimti sprendimus. O tai dažnai priveda prie gerų metimų.

Šaras sukonstravo gražų puolimą, o Pangosas su savo prasiveržimais, perdavimais ir metimais yra idealus įžaidėjas orkestruoti tokiam žaidimui.

K.Melayessas: Man patinka protingas „Žalgirio“ žaidimas.

Jie skaito kiekvieną situaciją, kurioje prieš varžovus puolime įgyja pranašumą. Prieš „Olympiakos“ per dvejas rungtynes Kaune jie surengė tik 8 neplanuotas atakas.

Tai neįtikėtina!

Daug „Žalgirio“ žaidėjų nusipelno gerų žodžių už indėlį į komandos sėkmę, bet Pangosas yra variklis, kuris užkuria visus.

L.Leventci: „Žalgiris“ nuostabiai išnaudoja varžovų silpnąsias vietas.

Atkrintamosiose „Olympiakos“ priekinė linija kentėjo dėl traumuotų žaidėjų ir aukštaūgių indėlis smarkiai sumažėjo. Tad Šaras nusprendė išnaudoti Daviesą ir tiesiog sunaikinti „Olympiakos“ priekinę liniją. Ir štai, Daviesas beveik padvigubino savo rodiklius.

Kitas pavyzdys – šį sezoną „Fenerbahče“ strigdavo gynybos du prieš du situacijose. „Žalgiris“ laimėjo Stambule kaip tik dėl puikaus Pangoso žaidimo.

Kartais būna rungtynių, kai „Fenerbahče“ nesugeba efektyviai stabdyti tokių žaidėjų kaip Pangosas. Ir Šaras tuo pasinaudojo.

4. Jeigu burtumėte savo Eurolygos šio sezono penketą ir į jį turėtumėte įtraukti vieną žalgirietį, kuris tai žaidėjas būtų?

M.Barda: Tai sunkus klausimas! Tikrai sunku... Renkuosi tarp Jankūno ir Pangoso.

Manau, Jankūnas puikiai pasitarnautų, ar būtų starto penkete, ar kiltų nuo suolo, tad renkuosi Pangosą. Žinau, kad kai kurie rinktųsi Daviesą ar White'ą, bet Pangosas yra mano vyrukas. Jis yra „Žalgirio“ ašis.

Dž.Matičius: Keviną Pangosą. Jis naudingiausias „Žalgirio“ komandoje. Pasikliaučiau tuo naudingumu.

A.Greenas: Rinkčiausi Pangosą. Dievinu jo žaidimą.

Jis gražiai skaito gynybą, yra visada kantrus, gali užbaigti atakas prie krepšio, floateriais ar tiesiog metimais. Jis taip pat elitinis snaiperis. Žaidžia su išskirtine dvasia.

Daug „Žalgirio“ žaidėjų nusipelno gerų žodžių už indėlį į komandos sėkmę, bet Pangosas yra variklis, kuris užkuria visus.

K.Melayessas: Tikriausiai, kad Pangosą.

VIDEO: „Ginčas“: ar Kevinas Pangosas kitą sezoną žais NBA?

L.Leventci: Gan sudėtingas klausimas. Manau, Pangosas yra geriausias „Žalgirio“ žaidėjas. Dabar jis TOP 5 Eurolygos gynėjas. Tačiau jeigu kurčiau svajonių Eurolygos penketą, vietoj Pangoso, ko gero, rinkčiausi kažką tarp Dončičiaus, Calatheso, Rodriguezo bei Llullo.

Antras geriausias žalgirietis yra Jankūnas. Tačiau į sunkiojo krašto puolėjo poziciją aš rinkčiausi Šengeliją. Taigi, aš renkuosi Edgarą Ulanovą.

Eurolygoje trūksta gerų trečiųjų numerių. Jūs galite tuo įsitikinti pažiūrėję į simbolinę Eurolygos rinktinę – tarp 10 geriausių žaidėjų nėra nė vieno tikro lengvojo krašto.

O Ulanovas įrodė, kad jis yra vienas efektyviausių trečiųjų numerių visame turnyre.

5. Ar Belgrade bus paskutinės Šarūno Jasikevičiaus Eurolygos rungtynės treniruojant „Žalgirį“?

M.Barda: Į šią situaciją galima žvelgti iš dviejų perspektyvų. Vienas variantas – likti namie ir tęsti savo darbus. Bet ar jis turėtų taip pasielgti?

Juk yra scenarijus, kad nepavyks išlaikyti šios „Žalgirio“ sudėties. Žaidėjai gaus geresnius pasiūlymus iš kitų Eurolygos komandų, tad Šaras likdamas turėtų iš naujo konstruoti komandą.

O jei kalbame apie Šaro vertę, kuri dabar kyla į viršų kaip raketa, jam tai būtų geriausias laikas palikti komandą. Žinome, kad jis nuostabus treneris. Jis tas kitas didžiulis dalykas Europos krepšinyje. Arba jau toks yra.

Bet ar jam pavyktų su „Žalgiriu“ kitąmet vėl patekti į finalo ketvertą arba bent į atkrintamąsias? Žinant, kad galbūt nepavyks išlaikyti turimos sudėties. Tai reiškia, kad galbūt tai laikas keltis kažkur kitur.

Jei kalbame apie Šaro vertę, kuri dabar kyla į viršų kaip raketa, jam tai būtų geriausias laikas palikti komandą.

Šią vasarą bus nemažai trenerių rokiruočių Eurolygos komandose. Turėtų atsirasti bent kelios įdomios vietos, tad Šaras turėtų išbandyti rinką.

Tiesa, kiek domėjausi, situacija gan komplikuota. Šaras yra šeimos žmogus. Vienas šaltinis man sakė, jog šis spėtų, kad Šaras liks. Aš manau, kad iš karjeros perspektyvos pusės naudingiausia būtų palikti „Žalgirį“. Kur? Nežinau. Bet Eurolygoje atsiras komandų, kurioms reikės trenerio.

Dž.Matičius: Viena vertus, aš norėčiau kitą sezoną jį matyti „Žalgiryje“, nes mažai Eurolygos komandų vadovauja vietiniai treneriai. Kita vertus, nemanau, kad „Žalgiris“ bus pajėgus jį išlaikyti.

Jo nori Eurolygos turtingieji. Tai ne pinigų reikalas. Tačiau Šaras yra nugalėtojas iš prigimties. Ir, visai kaip žaidėjas, jis nori kautis dėl Eurolygos titulų.

Jeigu „Žalgiris“ nori patenkinti šį Šaro troškulį, klubas turi nupirkti jam geresnių žaidėjų. O tai kainuoja.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

A.Greenas: Tikiuosi, kad ne. Ir jei atvirai, nemanau, kad jis paliks „Žalgirį“.

Nežinau, ar vasarą atsiras geresnių vietų dirbti. Galbūt Barselona ir Milanas galėtų pasiūlyti daugiau pinigų, tačiau stabilumas ir laisvė, kurią Šaras turi „Žalgiryje“, yra kauniečių pusėje.

Kaip matome, jis gali laimėti ir su „Žalgiriu“. O žaidėjai prie jo sugeba maksimalizuoti savo potencialą.

Manau, kad „Žalgiris“ Šarūnui yra labai patraukli vieta dirbti. Nebent jis norės naujų iššūkių. Bet manau, kad jam derėtų likti Kaune.

K.Melayessas: Manau, kad taip.

„Žalgiris“ pasirodė kur kas geriau, nei visi tikėjosi. Ir kitą sezoną tą pakartoti bus pernelyg sunku. Manau, kad jam protingiausia būtų pakeisti darbovietę.

L.Leventci: Manau, viskas labai priklauso nuo finalo ketverto baigties.

Jeigu Šaras paliks „Žalgirį“, tai tik dėl elitinės komandos pasiūlymo. Jeigu nelaimės Eurolygos, CSKA gali nuspręsti skirtis su Itoudžiu. Galbūt CSKA tada bandytų į Maskvą pasikviesti Jasikevičių.

O jei CSKA nori tavęs kaip trenerio, negali atsakyti tokiam pasiūlymui.

Kitas scenarijus – jeigu „Žalgiris“ laimės Eurolygą, manau, tada 99 proc. šansų, kad Šaras liks Kaune.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius