Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 06

Belgrade 30 taškų sumuštas „Lietuvos rytas“ stipriai susikomplikavo šansus žengti į „Top-16“ etapą

Vilniaus „Lietuvos ryto“ klubui nepavyko užsitikrinti bilieto į Eurolygos „Top-16“ etapą. Dar blogiau, Rimo Kurtinaičio finalu vadintas trečiadienio B grupės rungtynes su Belgrado „Partizan“ (Serbija) krepšininkais Lietuvos čempionai pralaimėjo net 30 taškų skirtumu (67:97) ir stipriai susikomplikavo šansus žengti į „Top-16“ etapą.
Pralaimėjimas 30 taškų skirtumu yra skaudžiausias per visą „Lietuvos ryto“ klubo istorija Europos krepšinio turnyruose
Pralaimėjimas 30 taškų skirtumu yra skaudžiausias per visą „Lietuvos ryto“ klubo istorija Europos krepšinio turnyruose / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tikru košmaru vilniečiams tapo ketvirtasis kėlinys, per kurį jie sugebėjo įmesti vos 6 taškus (tuo tarpu „Partizan“ – net 25).

Visą susitikimą priešnuodžių prieš galingą „Partizan“ puolimą neradę R.Kurtinaičio auklėtiniai į savo krepšį praleido net 97 taškus (daugiausia šiame sezone Eurolygoje) ir patyrė skaudžiausią pralaimėjimą ne tik šio sezono, bet ir per visą klubo istoriją Europos krepšinio turnyruose.

Pralaimėję 30 taškų skirtumu vilniečiai prarado turėtą pranašumą tarpusavio rungtynėse su „Partizan“ krepšininkais ir stipriai susikomplikavo savo galimybes žengti į Eurolygos „Top-16" etapą. Tuo tarpu Belgrado ekipai ši įspūdinga pergalė užtikrino mažiausiai ketvirtą vietą B grupėje.

R.Kurtinaičio auklėtiniams dabar bilietą į „Top-16“ etapą galėtų suteikti tik Stambulo „Efes Pilsen“ (Turkija) nesėkmės. Jei turkai nelaimėtų nė karto – „Lietuvos rytas“ žengtų į kitą etapą net ir pralaimėjęs paskutinio turo rungtynes kitą savaitę namuose su Malagos „Unicaja“ (Ispanija) klubu.

Jei „Efes Pilsen“ laimėtų bent vieną iš dviejų likusių susitikimų (namuose su Pirėjo „Olympiacos“ ir svečiuose su Orleano „Entente“) – Lietuvos čempionams reikėtų pergalės mače prieš „Unicaja“.

Tačiau jei „Efes Pilsen“ iškovos dvi pergales – „Lietuvos rytas“ B grupėje liks penktas ir nepateks tarp 16-os stipriausių šio sezono senojo žemyno krepšinio klubų.

Statistika

„Lietuvos ryto“ klubo žudiku trečiadienį Belgrade tapo S.Vranešas. 229 cm ūgio milžinas puikiai pasinaudojo naudingiausio Eurolygos krepšininko A.Maričiaus trauma. Pastararis, tik prieš trečiadienio mačą atsiėmęs naudingiausio gruodžio mėnesio Eurolygos krepšininko titulą, antrajame kėlinyje susižeidė kelį ir daugiau rungtynėse nepasirodė. „Partizan“ lyderis iki šio epizodo per sužaistas 8 minutes spėjo pelnyti 4 taškus.

Visgi, kad ir koks nepakeičiamas Serbijos čempionams ankstesniuose mačuose buvo A.Maričius, jo netektis trečiadienį buvo beveik nepastebima. To priežastis – įspūdingas rungtynes sužaidęs S.Vranešas.

Vidutiniškai vos po 11 minučių aikštelėje iki tol žaistose Eurolygos rungtynėse praleisdavęs ir po 1,9 taško pelnydavęs milžinas trečiadienį varė į neviltį vilniečių žaidėjus. 29 minutes žaidęs S.Vranešas pelnė 13 taškų, sugriebė 9 kamuolius, blokavo 4 metimus ir surinko 27 naudingumo balus.

Sėkmingai jam talkino ir A.Rasičius. Gynėjas susitikime pataikė net 6 tritaškius iš 8 ir iš viso surinko 26 taškus. 16 taškų pridėjo L.Robertsas, 12 - D.Kečmanas.

Vilniaus „Lietuvos ryto“ žaidėjų statistika
Žaidėjas Minutės Taškai Atk. kam. Rez. perd. Klaidos Naud. balai
Bojanas Popovičius 27 17 1 4 2 17
Steponas Babrauskas 20 2 3 0 1 -2

Dejanas Borovnjakas

16 2 3 0 2 0
Milko Bjelica 23 10 6 1 3 -1
Martynas Gecevičius 33 11 4 3 1 15
Donatas Zavackas 28 10 2 0 2 4
Artūras Jomantas 35 11 3 0 4 5
Justas Sinica 2 0 0 0 0 -2
Aronas Baynesas 12 4 2 0 2 -2
Vidas Ginevičius 4 0 0 0 0 0

Rungtynių eiga

„Lietuvos ryto“ treneris R.Kurtinaitis dvikovą pradeda tradiciniu penketu – B.Popovičius, M.Gecevičius, A.Jomantas, D.Zavackas ir A.Baynesas.

Jo oponentas, „Partizan“ strategas D.Vujoševičius, į aikštelę nuo pirmųjų dvikovos akimirkų išleidžia B.McCalebbą, D.Kečmaną, J.Vesely, L.Robertsą ir S.Vranešą.

Pirmas kėlinys

Dvikovos pradžioje „Lietuvos ryto“ krepšininkai neatrodo susikaustę – D.Zavackas smeigia tritaškį, dar du taškus prideda M.Gecevičius ir svečiai išsiveržia į priekį (5:2). Visgi netrukus A.Jomantas greitos atakos metu gauna bloką, o L.Robertsas pataiko tritaškę bombą (5:7). Laimei, tokios pačios vertės metimu atsako ir B.Popovičius (8:7). „Lietuvos rytas“ nespėja gynyboje, o tuo pasinaudoję „Partizan“ krepšininkai pelno šešis taškus iš eilės (8:13), taip priversdami R.Kurtinaičio paprašyti pirmosios minutės pertraukėlės. Sužaidus pusę kėlinio „Partizan“ pirmauja 11:15.

Septyni „Partizan“ taškai iš eilės ir aktyviai savų sirgalių palaikomi šeimininkai ima diktuoti sąlygas rungtynėse (13:23). Iniciatyvos svečių gretose imtis bando kapitonas S.Babrauskas. Deja, iš 5 baudos metimų jis realizuoja vos du ir skirtumas tarp ekipų tirpsta nežymiai (15:23). Vietos aikštelėje niekaip neranda M.Bjelica – puolėjas porą atakų iš eilės nesugeba pergudrauti naudingiausio gruodžio mėnesio Eurolygos krepšininko A.Maričiaus, o B.Popovičiui praradus kamuolį, griebia už rankos į greitą ataką skubančiam D.Kečmanui ir užsidirba nesportinę pražangą (15:26). Laimei, „Partizan“ neišnaudoja puikios galimybės atitrūkti, o tritaškį paskutinę pirmojo kėlinio sekundę pataikantis A.Jomantas mažina vilniečių deficitą iki 8 taškų (18:26).

Antras kėlinys

Antroji rungtynių atkarpa svečiams prasideda itin nesėkmingai – J.Vesely krauna kamuolį iš viršaus, D.Zavacko tolimas metimas blokuojamas, o A.Rasičius savo progos prie tritaškio linijos nepraleidžia (18:31). Meškos paslaugą šeimininkams padaro savo emocijų aikštelėje ne pirmą kartą rungtynėse nesutramdantis J.Vesely – stabdydamas M.Bjelica čekas užsidirba nesportinę pražangą, o vilniečių aukštaūgis varžovus už tai baudžia maksimaliai – taikliomis baudomis ir tritaškiu (23:31).

Liūdnos žinios „Partizan“ klubui – po sūsidūrimo su M.Bjelica susižeidžia momandos lyderis A.Maričius. Serbas sunkiai kyla nuo parketo ir yra sodinamas ant atsarginių žaidėjų suolelio, kur medikai skuba šaldyti sumuštą aukšaūgio kelį. Šeimininkų problemomis pasinaudoja D.Zavackas – penki iš eilės šio krepšininko taškai artina „Lietuvos rytą“ iki 6 taškų (28:34).

Iniciatyvos pakeisti ant suolo vis dar sėdintį komandos lyderį imasi L.Robertsas. „Partizan“ legionierius iš JAV pelno keturis taškus iš eilės, taip vėl sugrąžindamas šeimininkams dviženklę persvarą (31:42). „Lietuvos ryto“ gretose pasirodo V.Ginevičius, tačiau stabdyti galingai puolančių varžovų nesiseka ir jam (38:50). Kėlinio pabaigoje vilniečiai vėl pataiko tik vieną baudos metimą iš dviejų – šįkart tai padaro A.Baynesas – ir komandos ilsėtis išeina „Partizan“ pirmaujant 11 taškų persvara (39:50).

Trečias kėlinys

Kėlinys „Lietuvos rytui“ vėl prasideda nesėkmingai – vilniečiai vos per porą atakų užsidirba keturias asmenines pražangas (39:51). Tiesa, netrukus keturias asmenines pražangas surenka ir „Partizan“ krepšininkai, o svečiai surengia du sėkmingus varžovų krepšio antpuolius iš eilės (43:51). Visgi priartėti dar arčiau nepavyksta, o „Partizan“ nėra nusiteikęs laukti (43:56).

Sužaidus pusę kėlinio  vilniečiams didžiulių pastangų dėka vėl pavyksta sumažinti deficitą iki vienženklio (49:57), tačiau svečiams niekaip nepavyksta apsiginti (51:62). A.Baynesas pelno du taškus su pražanga, tačiau netrukus užsidirba penktąją asmeninę pražangą ir jo pasirodymas rungtynėse baigiasi (55:62). Kėlinio pabaigoje B.Popovičius išprovokuoja varžovo pražangą ir gauna teisę mesti tris baudos metimus – visus juos vilniečių lyderis šiose rungtynėse realizuoja sėkmingai (61:69). Deja, tritaškį šūvį su kėlinio sirena smeigia P.Bozičius ir „Partizan“ prieš lemiamą ketvirtį vėl atstato turėtą dviženklę persvarą (61:72).

Ketvirtas kėlinys

Galingas J.Vesely dėjimas iš viršaus ant kojų pakelia visus „Partizan“ gerbėjus (61:74). Tuo tarpu B.Popovičius prameta du kartus iš eilės. Svečių nesėkmės tęsiasi – M.Bjelica vienos atakos metu gauna net du „stogus“ nuo S.Vranešo. O šeimininkai smaginasi – sužaidus pusę kėlinio jų persvara pasiekia rekordinę 18 taškų ribą (63:81).

„Lietuvos ryto“ laivas toliau grimzta. Šeimininkų persvara peržengia 22 taškų ribą (63:86), todėl jei rungtynės dabar ir pasibaigtų, pranašumą tarpusavio susitikimuose įgytų serbai. Iki mačo pabaigos lieka 2 minutės.

„Lietuvos rytas“ vienos atakos metu net keturis kartus meta į varžovų krepšį, tačiau nė vienas metimas nepasiekia tikslo (63:88). Iki dvikovos pabaigos lieka jau mažiau nei minutė. Puolime pražangą dar užsidirba A.Jomantas ir „Lietuvos ryto“ viltys pralaimėti mažiau nei 23 taškų skirtumu žlunga (65:94). Tritaškį su rungtynių sirena dar smeigia D.Kečmanas ir vilniečiai susitikimą pralaimi rekordiniu 30 taškų skirtumu 67:97 (18:26, 21:24, 22:22, 6:25).

Situacija prieš dvikovą

Apie 7 tūkst. gerbėjų talpinanti arena Eurolygos varžybose visada būna sausakimša, o klubo simbolika pasipuošę „Partizan“ gerbėjai sukuria tokią atmosferą, kurios dažnai neatlaiko net ir Europos geriausieji.

Šiame sezone „Pionir“ arenoje jau krito tokie Eurolygos grandai kaip Pirėjo „Olympiacos“ (Graikija) su geriausiu Lietuvos krepšininku Linu Kleiza priešakyje ar Stambulo „Efes Pilsen“ (Turkija). Ar pavyks Rimo Kurtinaičio auklėtiniams išvengti šios tendencijos?

Prizas už pergalę Belgrade lauktų tikrai viliojantis – tiesioginis kelialapis į „Top-16“ etapą, nepriklausomai nuo kitų B grupės rezultatų. Tačiau ar pavyks „Lietuvos rytui“ ir svečiuose pademonstruoti tą jėgą, kurios vedami pirmosiose poros rungtynėse Vilniuje „Siemens“ arenoje  jie tiesiog nušlavė „Partizan“ krepšininkus 22 taškų skirtumu (78:56)?

Serbijos čempionus treniruojantis Duško Vujoševičius įsitikinęs, jog nuo to laiko daug kas pasikeitė. Ir jis teisus – po to mūšio Vilniuje „Lietuvos rytas“ Eurolygoje iškovojo vos vieną pergalę, namuose po sunkios kovos tik mačo pabaigoje palaužęs Orleano „Entente“ (Prancūzija) ekipą.

Tuo tarpu „Partizan“ po skaudaus smūgio Vilniuje atsiteisė į nokdauną iš eilės pasiųsdamas tris grupės turtinguosius – „Olympiacos“, Malagos „Unicaja“ (Ispanija) ir „Efes Pilsen“. Ironiška, tačiau ši serija nutrūko praėjusiame ture prieš tą pačią „Entente“ ekipą.

Taip abiejų klubų situacija prieš trečiadienio dvikovą tapo kone identiška – po 4 pergales ir 4 pralaimėjimus (3-4 vietos B grupėje). Ir nors „Lietuvos rytas“ atsargoje dar turi 22 taškų pranašumą tarpusavio rungtynėse, tačiau pralaimėjimo Belgrade atveju vilniečiams jau tektų žvalgytis ir į Stambulo „Efes Pilsen“ ekipos rezultatus.

Nenorėdamas tampyti likimo už ūsų R.Kurtinaitis prieš išvyką į Belgradą žadėjo kautis tik dėl pergalės. Kaip ir net trys „Lietuvos ryto“ aprangą vilkintys legionieriai iš Serbijos – Bojanas Popovičius, Milko Bjelica ir Dejanas Borovnjakas – kuriems trečiadienio vakarą teks kautis prieš gimtosios šalies komandą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius