Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 12 14

Buvęs NBA supertalentas palaužė „Žalgirį“ Miunchene

Tą vakarą jis turbūt būtų ir įvartį įmušęs. Miuncheno „Bayern“ (6-6) krepšinio klubo puolėjas Derrickas Williamsas galingu puolimu terorizavo Kauno „Žalgirį“ (5-7) ir pelnęs 27 taškus nustūmė Kauno klubą iš Eurolygos pirmojo aštuoneto zonos. „Žalgiris“ krito Eurolygos rungtynėse Miunchene 84:88 (12:18, 26:28, 23:17, 23:25).
Eurolygos mače Miunchene „Bayern“ palaužė Kauno „Žalgirį“ 88:84.
Eurolygos mače Miunchene „Bayern“ palaužė Kauno „Žalgirį“ 88:84. / Getty Images/Euroleague.net nuotr.

D.Williamsas parodė, kodėl 2011 metais jis buvo pasirinktas net antruoju šaukimu NBA naujokų biržoje.

27 metų puolėjas rinko taškus lengvai lyg „Bayern“ futbolininkai rinkdavo titulus Bundeslygoje daug metų, ir surinkęs 27 taškus nuvedė Miuncheno krepšinio komandą į pergalę Eurolygoje.

Karjeros rezultatyvumo rekordą Eurolygoje užfiksavęs D.Williamsas, šįkart nesiblaškė taip, kaip per karjerą NBA, kur per šešerius metus pakeitė šešias komandas.

Penktadienį 203 cm ūgio amerikietis iki pertraukos pelnė 16 taškų, o dėjimu ir tritaškiu padėjo perlaužti mačą Miuncheno komandos naudai ketvirtojo kėlinio viduryje, kai „Bayern“ spurtavo.

„Bayern“ pasiekė šeštąją pergalę ir viena aplenkė „Žalgirį“ bei nustūmė Lietuvos komandą žemiau savęs Eurolygos lentelės viduryje.

„Žalgiris“ šįkart žaidė be traumuotų Nate'o Wolterso ir Antano Kavaliausko. Pagrindinį įžaidėją solidžiai pakeitė Leo Westermannas, su Brandonu Daviesu tempęs „Žalgirio“ puolimą.

B.Daviesas pelnė 21 tašką, L.Westermannas pridėjo 19, bet gynyba buvo toli nuo idealios, o pati mačo pabaiga nebuvo palanki Kauno komandai, kurią Miunchene aktyviai palaikė keli šimtai lietuvių, pamatę labai gražių atakų.

Nors pačiomis paskutinėmis sekundėmis kauniečiai kabinosi, išvengti septintojo pralaimėjimo per dvyliktą mačą Eurolygoje nepavyko.

Likus 1,7 sek. D.Wiiliamsas dviem baudų metimais įtvirtino Vokietijos čempionų pergalę ir pakėlė juos į aštuntą vietą Eurolygoje.

Kauno klubas rikiuojasi dešimtas, bet po penkias pergales turi ir dvi žemiau esančios Ispanijos komandos „Baskonia“ ir „Gran Canaria“.

„Žalgiris“: B.Daviesas 21, L.Westermannas 19, A.White'as 12, A.Milaknis 10, M.Grigonis 9, D.Waltonas 6, E.Ulanovas 5, P.Jankūnas 2 (L.Birutis).

„Bayern“: D.Wiiliamsas 27, N.Dedovičius, S.Jovičius ir V.Lučičius po 11.

Šiame mače žalgiriečiai kiek taikliau metė dvitaškius (66 proc. prieš bavarų 60 proc.), nežymiai taikliau ir tritaškius (38 prieš 37 proc.), bet nusileido kovoje dėl kamuolių (22-25) ir dažniau klydo (12 prieš bavarų tik 9 klaidas).

Kitą savaitę Kauno klubas žais iškart dvejas Eurolygos rungtynes – trečiadienį Turkijoje su Stambulo „Daruššafaka“ (1-11), o penktadienį namie su Tel Avivo „Maccabi“ (3-9).

Rungtynių eiga

Ketvirtasis kėlinys

Likus 3,1 sek. B.Daviesas sustabdytas pražanga. Jis pataikė pirmą baudą, o antrą prametė tyčia (83:86). Kamuolio atkovoti nepavyko, o D.Williamsas baudų metimais įtvirtino bavarų pergalę.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Eurolygos mače Miunchene „Bayern“ palaužė Kauno „Žalgirį“ 88:84.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Eurolygos mače Miunchene „Bayern“ palaužė Kauno „Žalgirį“ 88:84.

Likus 11 sek. Nors žalgiriečiai surengė greitą ataką, V.Lučičius pridėjo baudą – 83:86.

Likus 21 sek. N.Dedovičius pelnė dvitaškį. Tai skausmingas duris – 81:85.

40 min. A.Milaknis įmetė baudas (78:83), o L.Westermannas pataikė dar vieną tritaškį! Intriga grįžta! 81:83.

39 min. M.Grigonis dėl 5 pražangų palieka aikštę ant jo rėkiant Š.Jasikevičiui. Kauno komandos šansai tirpsta (76:83).

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Eurolygos mače Miunchene „Bayern“ palaužė Kauno „Žalgirį“ 88:84.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Eurolygos mače Miunchene „Bayern“ palaužė Kauno „Žalgirį“ 88:84.

39 min. V.Lučičius kelia vis daugiau bėdų. 76:81 atsiliekame, o E.Ulanovas nepataikė antrą kartą laisvas. 76:81.

38 min. Galingas B.Davieso dėjimas greitoje atakoje, kai žalgirietis persisuko ore. 74:76.

36 min. L.Westermannas jau pataikė ketvirtą tritaškį, o paskui surado ir A.White'ą. „Žalgiris“ kaunasi, bet atsilieka 72:76.

33 min. „Bayern“ vėl priekyje po D.Williamso skrydžio ir dėjomo į krepšį. O dar ir V.Lučičius pataikė tritaškį – „Žalgiris“ atsilieka 65:70.

31 min. Vau kokia ataka! L.Westarmennas pakabino kamuolį, o A.White'as jį pagavo ir sugrūdo į krepšį, nors tuo metu buvo ore nusisukęs nuo lanko. A.White'as paskui dar pridėjo dvi baudas ir išvedė Kauno klubą į priekį 65:63.

Trečiasis kėlinys

30 min. Po trijų kėlinių 61:63. „Žalgiris“ pristabdė D.Williamsą, tad visa intriga palikta ketvirtajam kėliniui.

29 min. D.Bookeris ir M.Mačvanas stebi šias rungtynes nuo atsarginių suolo – primename, kad šie „Bayern“ aukštaūgiai negali žaisti dėl traumų. Užtat žaidžia L.Radoševičius. Jis išmaudė B.Daviesą ir dėjimu vėl paliko Kauno komandą per žingsnį atsilikusią (61:62).

28 min. Labai greitas krepšinis, kuriame geriau jaučiasi bavarai. Kauniečiai vėl privalo vytis (56:60).

27 min. Paulius Jankūnas tik dabar pelnė pirmuosius savo taškus.

Donatas Urbonas DONATAS URBONAS, 24sek žurnalistas Miuncheno arenoje

Labai atsakingas momentas. Leo Westermanno ir Brandono Davieso tandemas puikiai suvaldė „Žalgirį“ trečiojo kėlinio pradžioje. Būtent jiedu ir pagerėjusi „Žalgirio“ gynyba leido įsiveržti į priekį. Bus labai įdomu pamatyti, ar „Žalgiris“ išsilaikys ant kojų ant suolo prisėdus dviem kertiniams žaidėjams.

26 min. L.Westermannas jau įmetė 13 taškų. Prancūzas bando atstoti N.Woltersą ir atakuoja labai drąsiai. 54:54.

25 min. Geras Š.Jasikevičiaus sprendimas pastatyti B.Daviesą prie D.Williamso. Šis pristabdytas po pertraukos, o rezultatas lygūs – 50:50.

23 min. Vau, B.Daviesas pataikė sudėtingą dvitaškį ir „Žalgiris“ atsidūrė priekyje 47:46. Tai buvo svečių spurtas 9:0.

22 min. „Žalgiris“ labai aktyviai pradėjo trečią kėlinį. E.Ulanovo baudos, B.Davieso dėjimas, o N.Djedovičius baudžiamas nesportine pražanga, kai pabandė padaryti prisitraukimą ant A.White'o rankos. Žalgiriečiai spurtuoja 7:0 ir atsilieka tik 45:46.

Donatas Urbonas DONATAS URBONAS, 24sek žurnalistas Miuncheno arenoje

Vienos prasčiausių „Žalgirio“ rungtynių šį sezoną. Komanda pasimetė puolime vos tik B.Daviesas pirmą kartą atsisėdo ant suolo. Kai reikėjo atrasti naujų kelių „Bayern“ krepšio link, „Žalgiris“ pasimetė. Net po krūvos taiklių metimų Šaras visai nebuvo linkęs paploti komandai. Mat daug tų metimų nebuvo išdirbti. Gynyboje „Žalgiris“ dejuoja arba dėl D.Williamso meistriškumo, arba dėl problemų grįžtant į gynybą, arba dėl kitų taisyklių pažeidimų.

Antrasis kėlinys

Po itin rezultatyvaus antrojo kėlinio žalgiriečiai atsilieka 38:45. „Turime geriau gintis ir mažiau klaidų daryti“, – prieš eidamas į pertrauką sakė B.Daviesas.

Jis kol kas pelnė daugiausiai taškų „Žalgiriui“ – 9. L.Westermannas ir A.Milaknis pridėjo po 8, D.Waltonas – 6, M.Grigonis – 5.

„Bayern“ klubui net 16 taškų surinko D.Williamsas.

20 min. M.Grigonis grįžo į aikštę. Vadinasi, čiurna laiko gerai.

Donatas Urbonas DONATAS URBONAS, 24sek žurnalistas Miuncheno arenoje

Vis dėlto Eurolygos linijos galioja ir Šarūnui Jasikevičiui. Kai jis su priekaištais ir klausimais užsipuolė 2+1 švilpuką skyrusį arbitrą, „Žalgirio“ treneris perlipo šoninę liniją ir užmynė ant Eurolygos logotipo. Arbitrai buvo griežti – momentinė techninė pražanga.

19 min. Š.Jasikevičius baudžiamas technine pražanga dėl priekaištų teisėjams. Jo vyrai atsilieka 35:46.

Donatas Urbonas DONATAS URBONAS, 24sek žurnalistas Miuncheno arenoje

Mariui Grigoniui – papildomas „Žalgirio“ medikų dėmesys. Snaiperis šlubčioja už „Žalgirio“ atsarginių suolo. Bet, atrodo, viskas gerai. Po truputį žalgirietis pravaikšto skaudamą vietą ir turėtų būti pasiruošęs grįžti ant parketo.

18 min. Neramu. M.Grigonis kryptelėjo čiurną ir paliko aikštę šlubčiodamas. Švieslentėje irgi nieko gero – 28:38.

18 min. Kas sustabdys D.Williamsą? Jis jau pelnė 16 taškų šįvakar.

Sustabdyti gali nebent tos dvi klastingos moterys, apie kurias pasakojo laidos „Eurolygos diena“ vedėjai:

VIDEO: „Eurolygos diena“: pavojus „Žalgiriui“ – iš NBA nusileidęs meteoritas (2/3)
Donatas Urbonas DONATAS URBONAS, 24sek žurnalistas Miuncheno arenoje

Šaras taip siunta ant žaidėjų, kad šių pagailo net teisėjams. Juanas Carlosas Garcia mandagiai ranka patraukė trenerį arčiau „Žalgirio“ suolo. Š.Jasikevičiui aikštės kontūrai negalioja. Su visa komanda jis bėgo į gynybą beveik iki pat vidurio linijos.

17 min. Žalgiriečiai bando spausti vokiečius.

17 min. Bėgti pradeda ir „Žalgiris“. Kelių sekundžių atakoje M.Grigonis įskraidino tritaškį – 28:35.

Donatas Urbonas DONATAS URBONAS, 24sek žurnalistas Miuncheno arenoje

„Žalgirio“ gynyba braška per visas puses. Iš pradžių šeimininkai skriaudė svečius kontratakomis, vėliau naudojosi skylėmis po krepšiu. Dar kitu atveju žalgiriečiai tai kažkur suklupdavo, tai kažkur paslysdavo, ir leisdavo „Bayern“ mesti gerus metimus. Didžiulę žalą „Žalgiriui“ padarė Derricko Williamso atletiškumas. Nors amerikietis nepasižymi dideliu krepšinio IQ, aštrus jo žaidimas pjausto „Žalgirio“ gynybą kaip minkštą kruasaną.

16 min. „Ant kalno mūrai“ griaudi Miuncheno arenoje, bet Š.Jasikevičiui ne iki dainų. Jis rėkia ir mojuoja rankomis, matydamas kaip stringa žalgiriečiai.

15 min. Šiame „Bayern“ nėra Francko Ribery ar Arjeno Robbeno, bet bėgti moka ne tik futbolininkai. Greitos bavarų atakos baudžia Kauno komandą. 21:32.

13 min. D.Williamsas demonstruoja NBA klasę. Puolėjas jau pelnė 8 taškus. Gerai, kad žalgiriečiai prabilo tritaškiais – pataikė L.Westermannas ir A.Milaknis. 20:27 mūsų šalies komandos nenaudai.

12 min. M.Grigonis prametė jau penktąjį Kauno komandos tritaškį – 12:22.

Pirmasis kėlinys

10 min. Šeimininkų klube iniciatyvos imasi Derrickas Williamsas – 2011 metais NBA naujokų biržos antrasis šaukimas. Amerikiečio ir suomio Petrrio Koponeno tritaškiu bavarai galingai užbaigė pirmą kėlinį. „Žalgiris“ atsilieka 12:18, pirmiausia dėl nesklandaus puolimo. N.Wolterso tikrai trūksta.

Donatas Urbonas DONATAS URBONAS, 24sek žurnalistas Miuncheno arenoje

Nate'o Wolterso trūkumą pajutome jau per 7 pirmąsias rungtynių minutes. Leo Westermannas mačo pradžioje grubiai klydo paslysdamas ant parketo ir įmesdamas kamuolį į ugnį B.Daviesui, o D.Waltonas išėjo ant parketo su krūva neteisingų sprendimų. Šaro isterišką juoką keičia keiksmų lavina. CHAOSAS.

7 min. „Žalgiris“ jau suklydo penkis kartus. Tokia pradžia lemia, kad kauniečiai atsilieka – 6:11.

5 min. L.Radoševičius pasirodo Miuncheno komandos gretose. Pamenate šį kroatą? Jis yra žaidęs Vilniaus „Ryte“ 2012-2013 m sezone ir atrodė visai neprastai, bet nebaigė sezono, nes buvo susigrąžintas Milano klubo, kuris buvo paskolinęs

Donatas Urbonas DONATAS URBONAS, 24sek žurnalistas Miuncheno arenoje

„Bayern“ nepasižymi gera gynyba prieš aukštaūgius, todėl „Žalgirio“ puolimo planas akivaizdus. Visi keliai veda pas Brandoną Daviesą. Per 4 pirmąsias mačo minutes visi „Žalgirio“ išpuoliai baigėsi per amerikietį.

3 min. Miuncheno sirgalių kojos turėtų pavargti. Vokiečiai tribūnose turi tradiciją ploti atsistoję, kol jų komanda pelnys pirmuosius rungtynių taškus. Šįkart teko palaukti ilgokai – daugiau nei tris minutes.

2 min. Kauno komandos atakų smaigalyje itin aktyvus B.Daviesas. Jo 4 taškais svečiai startavo 4:0.

1 min. L.Westermannas užėmė traumuoto N.Wolterso vietą aikštėje.

„Žalgirio“ starto penketas: L.Westermannas, Th.Walkupas, E.Ulanovas, P.Jankūnas ir B.Daviesas.

„Bayern“ starto penktas: S.Jovičius, N.Dedovičius, V.Lučičius, D.Barhelis, M.Ogunsipe.

Donatas Urbonas DONATAS URBONAS, 24sek žurnalistas Miuncheno arenoje

Linkėjimai iš Miuncheno! Jeigu marsietis nusileistų į žemę ir nežinotų, į kokią areną pateko, pamanytų, kad tai „Žalgirio“ namų aikštė. Ant kiekvieno kampo aidi „Žalia balta! Žalia balta!“ Žaliai baltų sirgalių čia, ko gero, bus keli šimtai. Kadangi vokiečiai neužpildys visos 6,7 tūkst. vietų talpinančios „Audi Dome“ arenos, „Žalgirio“ krepšininkai palaikomi saviškių jausis čia itin komfortabiliai. Net arenos pranešėjas pasisveikino lietuviškai... „Labas vakaras“.

VIDEO: „Eurolygos dienos“ prognozė: nutrūks pralaimėjimų „Bayern“ serija (3/3)
VIDEO: „Eurolygos diena“: kova dėl 8 vietos dabar – o kas toliau?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius