Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 18

Dainius Adomaitis – apie pražūtingas „Žalgirio“ klaidas ir laukiančią kovą su CSKA

Lietuvos krepšinio rinktinės treneris Dainius Adomaitis šeštadienį ryte lankėsi 15min studijoje, kur svarbiausia tiesioginės transliacijos tema buvo Kauno „Žalgirio“ žaidimas Eurolygos finalo ketverto turnyre Belgrade. 1999 metų Eurolygos čempionas detaliai aptarė rungtynes su Stambulo „Fenerbahče“ ir prognozavo Kauno „Žalgirio“ pergalę kovoje dėl bronzos.
Dainius Adomaitis
Dainius Adomaitis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sekmadienio vakarą žalgiriečių laukia paskutinis šio sezono Eurolygos mačas – rungtynės dėl Eurolygos bronzos su Maskvos CSKA.

VIDEO: Žalgirio žaidimą Belgrade įvertinęs D.Adomaitis: laimėsime kovą dėl trečios vietos su CSKA

– Akivaizdu, kad žalgiriečiams rungtynių pradžioje su „Fenerbahče“ trukdė ir jaudulys.

– Įtampa tokiose rungtynėse visada bus. Net ir sužaidus dešimt tokių rungtynių. Pagrindinis akcentas, kad „Fenerbahče“ gynyba privertė žaisti „Žalgirį“ pagal juos. Jie labai gerai stabdė žaidėjus ir griovė puolimą. Matėsi, kad jie labai gerai išanalizavę žaidimą, bet daug ką pasako tai, kad tai komanda, kuri ir yra statoma laimėti kiekvienais metais. Patirtis jautėsi.

– Kauno „Žalgiris“ vidutiniškai rinkdavo po 80. Šįkart tik 67. Kaip varžovams tai pavyko?

– Nieko naujo nepasakysiu. Kevinas Pangosas yra pagrindinis žmogus. Paulius Jankūnas yra antras. Tai didelis dėmesys buvo jiems. Jie gerai rotuodavo žaidėjus gynyboje. Matėsi, kad ir Artūro Milaknio žaidimą labai gerai išanalizavo. Nepavyko įvykdyti savo plano Kauno klubui.

– Žalgiriečiai pataikė tik du tritaškius, metė vos dešimt. Kieno tai nuopelnas?

– Manau, kad „Fenerbahče“ gynyba diktavo tokį žaidimą. Mūsų pagrindiniai snaiperiai neturėjo laisvų metimų. Tai diktavo žaidimą. Nebuvo lengvų situacijų perimetre.

– Paskui visgi pavyko išsivaduoti iš įtampos ir sugrįžti į rungtynes.

– Manau, kad labai svarbu, kaip komanda žaidžia gynyboje. Gynyba kontroliavo visus žalgiriečių metimus. Labai svarbu buvo sprendimų priėmimas, nes tai labai aktyvi komanda. Vakar pritrūko gerų sprendimų prieš agresyvią gynybą. Tam turi tik sekundę. Kartais reikėjo dar agresyviau žaisti.

– „Žalgiris“ padarė net 20 klaidų.

– Jeigu sugebi tokiose rungtynėse iki 10 klaidų padaryti, tai turi papildomų 10-12 atakų. Tada atsiranda šansų. Palengvinome varžovams puolimą. Juo labiau, kad mes įpratę, jog „Žalgiris“ tokiose situacijose nedaro klaidų. Tai buvo skausminga.

– Atsarginiai Stambulo klubui pelnė net 53 taškus, o „Žalgirio“ tik 22.

– Tokiose rungtynėse reikia, kad kažkas sužaistų sezono rungtynes ir visi nesužaistų žemiau savo galimybių. Reikėjo visų žaidėjų indėlio.

– Jeigu Luigi Datome nenustebino, nes tai patyręs žaidėjas, tai Bobby Dixonas šį sezoną nebuvo toks rezultatyvus. Šįkart pelnė net 19 taškų.

– Tai yra tokių komandų, kurios ilgai rungtyniauja kartu, stiprybė. Jie moka žaisti kartu. Komanda automatiškai reaguoja, net treneriui nereikia sakyti. Bobby Dixonas buvo X faktorius. „Žalgiryje“ tokio žaidėjo neatsirado.

– Ar kažkas turėtų prisiimti atsakomybę gynyboje prieš B.Dixoną?

– Visi žino, kad jo didžiausias ginklas tritaškiai. Reikia apsunkinti jam metimus, kartais to trūko. Svarbu neleisti jam pirmais palietimais lengvų metimų. Reikia, kad jam būtų sunkiau.

– „Žalgiris“ vis lipo iš duobės ir bandė pasivyti varžovus. Kada galėjo būti lemiamas lūžis?

– Galima „Žalgirį“ pagirti už kantrų darbą ir tuos sugrįžimus. Kai tritaškius metė A.White'as ir V.Micičius, tai buvo labai svarbu psichologiškai. Tada atsiranda gerų emocijų. Užsikuria visa komanda.

– Ką darytumėte kitaip nei Šaras?

– Taip nežiūri rungtynių pirmą kartą. Gal tik trečią kartą žiūrėdamas pastebi, ką darytum kitaip. Tiesiog žiūrėjau į trenerių darbą apskritai.

– Kai jūs laimėjote pusfinalį Eurolygoje 1999 metais, kitą dieną ėjote žiūrėti Čempionų lygos rungtynių. Kokios nuotaikos gali būti Kauno klube dabar?

– Viena nuotaika yra, kai esi laimėjęs. Kita, kai pralaimi. Mes tada žiūrėjome futbolą. Manau, kad „Žalgiris“ bus maksimaliai motyvuotas laimėti trečiąją vietą. CSKA pasakė, kad jiems nesvarbios rungtynės. Mums dėl to tik geriau.

– Vilniaus „Lietuvos rytas“ pateko į Eurolygos jaunimo turnyro finalą. Kokie talentai ten išsiskiria?

– Deividas Sirvydis matosi, kad yra tos komandos lyderis. Jis imasi atsakomybės. Yra tikrai įdomių vaikų. Dabar tas amžius, kad jiems nesusisuktų galvos ir atsakingai priimtų karjeros sprendimus.

– Ką rinktumėte Eurolygos sezono MVP?

– Luka Dončičius žaidžia įspūdingą sezoną labai stabiliai. Manau, kad jis yra kandidatas numeris vienas. Kevinas Pangosas ir Paulius Jankūnas gali atsidurti tarp geriausiųjų penketų.

– Kas jūsų favoritas finale?

– „Fenerbahče“.

– Kodėl CSKA taip prastai žaidžia antroje sezono dalyje? Ko galime laukti rungtynėse dėl bronzos?

– Viena priežastis yra traumos. Tai labai svarbu, kad atkrintamosiose žaistum geriausiai. Jų forma tapo nestabili. Aišku, Nando de Colo ir Kyle'as Hinesas yra labai svarbūs žaidėjai. CSKA panaši į „Fenerbahče“ šiek tiek. Reikia stabdyti greitą CSKA puolimą. Jie gali taip pelnyti lengvus taškus. Sirgaliai bus emocinis užtaisas ir mes iškovosime tą trečią vietą. Kai gyvenome kitoje santvarkoje, tai buvo daugiau nei sportas. Dabar tik sportas. Manau, bus geras mačas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius