Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 02

Dar vienas „Žalgirio“ taikinys: principinis Šaro trūkstamas laimikis

Šarūno Jasikevičiaus trofėjų lentynoje trūksta tik dviejų trenerių pavardžių. Viena iš jų – penktadienio svečio Pablo Laso. Tačiau Madrido „Real“ gyvenimas be Luka Dončičiaus kol kas atrodo vis tiek labai smagus. Kauno „Žalgirio“ laukia beveik tobulos Eurolygos komandos iššūkis.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Penktadienis | Eurolyga | „Žalgiris“ – „Real“ | 20:00 | Kaunas

Kai „Žalgiris“ pirmą ir vienintelį kartą modernios Eurolygos istorijoje nugalėjo Madrido „Real“, Šaras sėdėjo žalgiriečių atsarginių suolo gale. 38-erių įžaidėjas žaidė paskutinį savo krepšininko karjeros sezoną.

Dėl traumos jis praleido nieko abiem komandoms nebelėmusias „Top 16“ etapo rungtynes. Justinas Dentmonas pataikė 7 tritaškius ir į „Real“ krepšį iš viso įpurtė net 36 taškus, o „Žalgiris“ kiek netikėtai užtrenkė durimis įveikdamas karališkąjį klubą 87:80.

1:17 – taip dabar atrodo „Žalgirio“ ir „Real“ tarpusavio rungtynių istorija Eurolygoje nuo 2000-ųjų.

Bet Eurolyga ne be reikalo praminė žalgiriečius „istorijos kūrėjais“.

View this post on Instagram

History Makers

A post shared by Turkish Airlines EuroLeague (@euroleague) on

Tas pats „Žalgiris“ dar prieš savaitę niekada nebuvo įveikęs Atėnų „Panathinaikos“ OAKA arenoje. Tikslumo dėlei, naujo formato Eurolygoje per 30 namų rungtynių PAO prie savų sirgalių buvo suklupę tik tris kartus. Bet „50 metų“ tos šventės Atėnuose laukęs Paulius Jankūnas su „Žalgiriu“ užkariavo Graikijos krepšinio Akropolį – po 12 nesėkmingų žaliai baltų bandymų.

Atėjo metas naujai istorijai?

View this post on Instagram

‘Crazy Happy’

A post shared by Turkish Airlines EuroLeague (@euroleague) on

Neįveiktas treneris

Šarūno Jasikevičiaus neįvykdytų planų sąraše „Žalgiryje“ liko dar bent pora eilučių.

Šį sezoną žalgiriečiai per du bandymus dar nė sykio nepradžiugino „Žalgirio“ arenos žiūrovų pergale. Anksčiau ar vėliau ši eilutė užsibrauks. Bet yra gerokai sunkesnis uždavinys vis trumpėjančiame Š.Jasikevičiaus sąraše.

Šaro trofėjų kambaryje jau įrašytos tokios pavardės kaip Željko Obradovičius, Dimitris Itoudis, Davidas Blattas, Ioannis Sfairopoulas, Xavi Pascualis, Giorgas Bartzokas, Sito Alonso, Andrea Trinchieri, Dušanas Alimpijevičius, Velimiras Perasovičius, Simone Pianigiani, Nevenas Spahija, Svetislavas Pešičius, Joanas Plaza, Txusas Vidorreta, Erginas Atamanas, Dejanas Radonjičius, Jasminas Repeša, Ainaras Bagatskis, Jevgenijus Pašutinas.

„Real“ strategas Pablo Laso yra Š.Jasikevičiui dar neįveiktas priešininkas. Toks lietuviui Eurolygoje dar yra tik Pedro Martinezas iš Vitorijos „Baskonia“.

P.Laso treniruojamas „Real“ Šaro „Žalgirį“ kol kas nugalėjo visus šešis kartus. Š.Jasikevičiui pradėjus asistuoti Gintarui Krapikui, amžinas barselonietis turėjo pasveikinti principinį varžovą su pergale jau bent 10 kartų iš eilės.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

„Real“ ir „Chimki“ yra vienintelės organizacijos, kurių „Žalgiriui“ nepavyko įveikti Š.Jasikevičiaus vyr. trenerio eroje.

Šią trenerių mikrodvikovą pasaldina dar viena detalė. Pernai P.Laso buvo išrinktas geriausiu Eurolygos metų treneriu. Šaras rinkimuose liko antras.

VIDEO: „Eurolygos diena“: kaip naujoko atėjimas pakeitė „Žalgirį“? (1/4)

„Real“ gyvenimas be Luka Dončičiaus

Šarūnas Jasikevičius geriausiai apibūdino penktadienio „Žalgirio“ varžovą – NBA komanda. Pernai tai buvo Luka Dončičiaus komanda, tačiau Europa neteko NBA magneto.

Iš kurios dar Eurolygos ekipos atėmus naudingiausią turnyro žaidėją ir tokią didžiulę taką komandos žaidimui turėjusią figūrą, ją vis vien laikysime favorite laimėti Eurolygą? Taip gali tik Karališkasis klubas, daugelio Europos krepšinio specialistų laikomas pagrindiniu favoritu gegužę triumfuoti Vitorijoje.

„Real“ paslaptis – sugrįžę rezervai. Pablo Laso ir Luka Dončičius praėjusį sezoną atliko herojišką darbą nudiriguodami Madrido ekipą iki finalo ketverto nepaisant visos palatos traumuotų žaidėjų.

Šįkart visi jie sveiki, o P.Laso naudoja net 15-16 žaidėjų rotaciją. Suolas šioje komandoje toks ilgas, kad Felipe Reyeso ir Trey Thompkinso netektys Kaune neturėtų išmušti „Real“ iš pergalingos pusiausvyros.

VIDEO: „Eurolygos diena“: kuo ypatinga „NBA komanda“, kurią Kaune pasitinka Šaras? (2/4)

Ispanai atvyksta į „Žalgirio“ areną kaip roko žvaigždės: „Real“ prieš sezoną iškovojo Ispanijos supertaurę, laimėjo visas 4 Eurolygos ir 6 Ispanijos čempionato rungtynes. Visus savo priešininkus vietiniame fronte „Real“ palengva sudorojo dviženkliais skirtumais.

Be L.Dončičiaus „Real“ dabar sklandžiau dalijasi kamuoliu ir paskirsto 4 rezultatyviais perdavimais daugiau nei pernai. Jaunas slovėnas mėgdavo dominuoti su kamuoliu ir ne taip įtraukdavo kitus komandos draugus. Dabar visi penki aikštėje esantys krepšininkai prie sviedinio prisiliečia dažniau.

24sek šaltiniai Madride pasakoja, kad „Real“ L.Dončičiaus labiau trūksta rūbinėje, kur savo juokeliais, pozityvu ir tuo pačiu susitelkimu jis buvo išskirtinis komandos narys.

Jis vis dar aktyviai bendrauja su buvusiais komandos draugais telefonu.

„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius
„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius

Labai svarbu, kad į savo roges sugrįžo komandos generolas Sergio Llullas. Vos per 19 minučių 30-metis 192 cm ūgio gynėjas pelno vid. 11,3 taško, atlieka 4,8 rezultatyvaus perdavimo ir renka po 14 naudingumo balų.

Jis toks pat ryžtingas kaip ir prieš kryžminių kelio raiščių operaciją, kuri sugadino jam visą 2017-2018 m. sezoną.

Galima tikėtis, kad „Real“ viesulą bandys sutramdyti Thomasas Walkupas, kuriam paskiriamos užduotys stabdyti geriausius priešininkų perimetro žaidėjus.

nuotr. Lino Žemgulio/Sergio Llullas ir Luka Dončičius
nuotr. Lino Žemgulio/Sergio Llullas ir Luka Dončičius

Šalia S.Llullas turi nuostabiai žaidžiantį pagalbininką. Susitelkęs Anthony Randolphas demonstruoja dvigubai geresnius rodiklius nei praėjusį sezoną. 29-erių 211 cm ūgio puolėjas įmeta vid. 15,8 taško, atkovoja 5,5 kamuolio ir renka 18,8 naudingumo balo.

Niekas negali paaiškinti tokios A.Randolpho transformacijos. Kalbama, kad amerikietis turi motyvacinių iššūkių, bet akivaizdu, kad šiemet su jais tvarkosi nepriekaištingai.

nuotr. Lino Žemgulio/Anthony Randolphas
nuotr. Lino Žemgulio/Anthony Randolphas

Tvirta „Real“ gynybos uola – milžinas Walteris Tavaresas. Madride netgi kalbama, kad Ognjenui Kuzmičiui gavus traumą ispanai ištraukė laimingą bilietą. 221 cm ūgio centras renka vid. 10,3 taško, 9,5 atkovoto kamuolio ir 19,3 naudingumo balo. Tai naudingiausias „Real“ krepšininkas.

Tiesa, pernai „Žalgiris“ būtent agresyviai atakuodavo W.Tavaresą. Galite ruoštis išvysti situacijų, kai po žaidimo du prieš du centru pastatytas Paulius Jankūnas atakuos krepšį iš vidutinio nuotolio. Arba koks „Žalgirio“ gynėjas bandys apsukti W.Tavaresui galvą savo greičio ir driblingo sugebėjimais.

Lino Žemgulio nuotr./Walteris Tavaresas
Lino Žemgulio nuotr./Walteris Tavaresas

Didžiausias šios komandos iššūkis – ne kaip nugalėti konkretų priešininką, o išlaikyti tą alkį laimėti kiekvienerias rungtynes. Ir kol kas su šia užduotimi „Real“ neturi didelių problemų.

24sek kolegos Ispanijoje pasakoja, kad „Real“ žaidžia taip pat galingai, kaip atrodo jų rezultatai Eurolygoje bei Ispanijoje – 10:0.

„Žalgirio“ gynyba turės būti labai atidi dėl greitų „Real“ metimų. Madrido komanda per vienerias rungtynes pelno vidutiniškai net 96,5 taško ir pagal puolimo reitingą rikiuojasi antroje vietoje.

Daugiausiai metimų atlikusių Eurolygos komandų kategorijoje „Real“ rikiuojasi trečia.

Norėdamas pagalvoti apie pergalę, „Žalgiris“ turės pristabdyti „Real“ puolimą. Dar jokia Eurolygos komanda nesulaikė ispanų iki mažiau nei 89 pelnytų taškų. Ispanijos pirmenybėse nerezultatyviausias „Real“ mačas pažymėtas 86 pelnytais taškais.

Kol kas „Žalgiris“ pralaimėjo tada, kai leido priešininkams įmesti ne mažiau nei 79 taškus.

Blogiausia, kad pagal Eurolygos gynybos reitingą, skaičiuojant 100 atakų vidurkį „Žalgiris“ rikiuojasi ketvirtas nuo galo.

Beje, per 6 pastarąsias tarpusavio akistatas žalgiriečiai pristabdydavo „Real“ puolimą iki 87,8 taško, jeigu tą galima pavadinti pristabdymu.

Žaidėjas Min. Tšk. Dvit. Trit. Kam. Perd. Naud.
AYON, GUSTAVO 14:15 6 60% 4 3 7.5
CAMPAZZO, FACUNDO 22:01 9.8 50% 53.3% 2.3 5.5 16
CARROLL, JAYCEE 18:08 10.5 55.6% 33.3% 1 0.8 8.3
CAUSEUR, FABIEN 15:30 7 42.9% 50% 2 1.5 5.8
DECK, GABRIEL 12:00 3.5 54.5% 2.5 0.5 2.5
FERNANDEZ, RUDY 17:34 8.8 33.3% 50% 3.3 2.8 11.3
KUZMIC, OGNJEN 8:38 1.5 20% 4 2.5
LLULL, SERGIO 19:20 11.3 50% 35% 1.5 4.8 14
PREPELIC, KLEMEN 9:36 1.3 50% 1 2 3.3
RANDOLPH, ANTHONY 22:55 15.8 55.6% 50% 5.5 1.5 18.8
REYES, FELIPE 12:27 6.8 72.7% 2 0.5 8.3
TAVARES, WALTER 21:45 10.3 70.8% 9.5 0.8 19.3
TAYLOR, JEFFERY 19:37 8.3 85.7% 55.6% 1.3 1.5 9.3
Vidurkis 200:00 96.5 56.9% 42.9% 39 23 124

Kad „Žalgiris“ pastatytų varžovams tvirčiausią gynybinę užtvarą, reikės idealaus detalių išpildymo.

Tikėtis pergalės taškų lenktynėse bus nelengva, bet „Žalgiris“ joms turi neblogų turbinų – pataiko vid. 56,5 proc. dvitaškių (8 rezultatas Eurolygoje) ir 48,1 proc. tritaškių (2 rezultatas). Pagal puolimo reitingą, „Žalgiris“ yra tarp keturių geriausių Eurolygos klubų.

Tikimybė priversti „Real“ pirmą kartą suklupti šį sezoną ir įteikti sausakimšai „Žalgirio“ arenai pirmąją namų pergalę Eurolygoje – nedidelė. Bet Š.Jasikevičius ir Kauno „Žalgirio“ vyrai jau įrodė, kad jiems nebėra neįveikiamų iššūkių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius