Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 07

Graži pergalė: „Žalgirio“ herojai ir Šaro korekcijos, pribloškusios „Olympiakos“

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai pasiekė gražią pergalę Eurolygos pirmojo rato finišo tiesiojoje. Krepšininkas Augustas Šuliauskas specialiai 24sek sudėliojo pagrindinius pergalės prieš Pirėjo „Olympiakos“ (83:75) akcentus.
Brandonas Daviesas
Brandonas Daviesas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pirmojo kėlinio problema

Nors dažniausiai kauniečiai gerai žaidžia pirmuosius kėlinius dėl puikiai parengto rungtynių plano, šį kartą scenarijus buvo kitoks. Po pirmųjų 10 minučių „Žalgiris“ atsiliko 19:29. „Olympiakos“ atrodė pagavę puikų ritmą puolime, o prasčiau pataikantys žaidėjai, su kuriais buvo nuspręsta rizikuoti, atrodė kaip patikimi metikai.

Pirmojo kėlinio žvaigždė – G.Printezis, jame surinkęs 14 iš savo 18 pelnytų taškų. Didžiausias dėmesys rungtynių pradžioje buvo skirtas N.Milutinovo stabdymui, neleidžiant jam lengvai priimti kamuolio. A.Kavaliauskas, rungtynes pradėjęs starto penkete, akivaizdžiai atsitraukė nuo G.Printezio šiam turint kamuolį ties tritaškiu, norint išvengti perdavimo N.Milutinovui, ir graikas smeigė savo pirmąjį tritaškį.

VIDEO: Pamatykite: užvedantys Aarono White'o dėjimai ir įspūdingai apginta namų tvirtovė prieš „Olympiakos“

Po to sekė tuščiame aikštelės kampe žaidžiamas du prieš du atšokus prie tritaškio linijos, ir „Olympiakos“ pasinaudojo šio žaidimo elemento privalumu – į pagalbą ateiti kažkam labai sunku – Printezis smeigė antrąjį tritaškį.

Vėliau J.Strelniekas įsiveržė giliai į baudos aikštelę ir A.Kavaliauskas galbūt iš įpratimo padėti baudos aikštelėje paliko G.Printezį laisvą kampe, o graikas šovė dar vieną tolimą metimą.

Kiti žaidėjai įmetė dar tris tritaškius, kurie sekė po „Žalgirio“ klaidų gynyboje arba pernelyg pasyvios gynybos, leidžiant atakuoti iš toli. Reiktų pridurti, kad Kavaliauskas už Printezio tritaškius atsilygino kitoje aikštelės pusėje – gražūs judesiai baudos aikštelėje pasinaudojant jėgos pranašumu ir pelnyti 6 taškai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Antanas Kavaliauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Antanas Kavaliauskas

Beje, pradėjus žaisti D.Waltonui, Šaras liepė daryti derinius, kuriuose po „Olympiakos“ susikeitimo reikėjo išnaudoti E.Ulanovo pranašumą po krepšiu. D.Waltonas pirmoje atakoje prametė tritaškį, kitoje nepastebėjo atsiradusio pranašumo, o vėliau buvo priverstas mesti sunkų metimą po driblingo.

Amerikiečiui kol kas dažnai sunkiai sekasi įsilieti į „Žalgirio“ žaidimą, tačiau dar tikrai per anksti jį nurašyti.

VIDEO: Šarūnas Jasikevičius: Tai buvo geriausia pergalė, kokią esam pasiekę su šia komanda

Pergalę nulėmę pasikeitimai

„Žalgiris“ nuo antrojo kėlinio iki pat rungtynių pabaigos daugumoje situacijų rėmėsi keitimosi gynyboje taktika ir tai idealiai veikė. Pirmame kėlinyje taikyta agresyvios gynybos taktika prieš užtvaras aikštelės kampuose visiškai nepasiteisino, todėl reikėjo imtis permainų.

Keitimosi gynyboje taktikos esmė – sujaukti varžovų ritmą puolime ir nutraukti derinius. Tačiau atsiveria daug situacijų, kuomet varžovai turi pranašumą puolime. Bet vakar žalgiriečiai itin sunkiai dirbo gynyboje neleisdami „Olympiakos“ išnaudoti šių pranašumų.

VIDEO: Paulius Jankūnas po rungtynių pasakė, kas nuramino Šarą

Žalgirio gynėjai puikiai lindo iš priekio prieš aukštaūgius ir neleido jiems lengvai priimti kamuolio – M.Grigonis, N.Woltersas, A.Milaknis, E.Ulanovas visas rungtynes išeikvojo daug jėgų dirbdami šį darbą ir tai itin pasiteisino.

Tuo tarpu „Žalgirio“ aukštaūgiai – A.Kavaliauskas, B.Daviesas ir A.White‘as, neleido „Olympiakos“ gynėjams sėkmingai žaisti 1 prieš 1 prie perimetro. Davieso gynyba ties tritaškio linija buvo fenomenali. Amerikietis sustabdė beveik visus graikų gynėjų bandymus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Brandonas Daviesas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Brandonas Daviesas

„Olympiakos“ prieš šią gynybą turėjo itin daug vargo puolant: antroje rungtynių pusėje padarė net 16 klaidų ir pelnė vos 27 taškus. D.Blatto auklėtiniai atrodė panašiai pasimetę prieš šią gynybos sistemą kaip „Žalgiris“ žaisdamas prieš „Chimki“ prieš keletą savaičių.

VIDEO: Davidas Blattas spaudos konferencijoje: „Galite klausti ko norite, neišeisiu“

Rungtynių herojus

Net 6 žaidėjai „Žalgirio“ gretose surinko dviženklį naudingumo balų skaičių. Ir nors pergalė buvo pasiekta komandiniu darbu gynyboje bei solidžiais kelių žaidėjų pasirodymais puolime, vakaro herojumi tapo Marius Grigonis, sužaidęs savo rezultatyviausias rungtynes Eurolygoje (19 tšk., 8/10 met.).

VIDEO: Linksmas M.Grigonis: varžovai dabar nebeduos man mesti

Gynėjas įmetė tris tritaškius iš keturių – vieną po puikaus Šaro derinio po minutės pertraukėlės, kitus du pačioje rungtynių pabaigoje, „Olympiakos“ gynėjams vėluojant ar neįdedant per daug pastangų (J. Timma) gynyboje.

Itin džiugina Grigonio energija ir agresyvumas. Po atkovoto kamuolio trečiajame kėlinyje jis apibėgo visus graikų gynėjus bei pelnė du lengvus taškus iš po krepšio.

Apie jo puikią gynybą neleidžiant aukštaūgiams lengvai priimti kamuolio jau kalbėjome. Tačiau labiausiai įsiminė momentas, kuomet ketvirtajame kėlinyje Leo Westermanui gynyboje pamušus kamuolį, šis atsidūrė ant žemės, o kartu su juo ant žemės pirmasis nukrito ir Grigonis, taip perimdamas kamuolį. Tokius epizodus itin vertina komandų treneriai ir aistruoliai – negali išmokyti tokių pastangų, tai turi būti tavo instinktas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marius Grigonis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marius Grigonis

Per ketverias pastarąsias rungtynes Eurolygoje jis pelno vid. po 13 taškų ir, atrodo, po truputį išsikovoja sau daugiau žaidimo minučių.

Išvados

Graži „Žalgirio“ pergalė namuose prieš stiprų varžovą. Po prasto pirmojo kėlinio atliktos teisingos korekcijos gynyboje padėjo visiškai išmušti „Olympiakos“ iš vėžių bei priversti juos itin dažnai klysti. Puolime solidžiai atrodė ir kauniečių aukštaūgiai, ir gynėjai.

Pirmoji pergalė itin svarbioje penkerių rungtynių atkarpoje Eurolygos pirmojo rato finiše iškovota visiškai pelnytai.

VIDEO: Edgaras Ulanovas apie savo formą po pergalės prieš „Olympiakos“: nemėgstu ieškoti kaltų ar pasiteisinimų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius