-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 16 /00:35

Ilgiausią kalbą rūbinėje rėžęs Šaras nebeištvėrė: „Jau kelias savaites matau blogus dalykus“

Tai buvo ilgiausia Šarūno Jasikevičiaus kalba po „Žalgirio“ rungtynių. Kad žurnalistai neįsliūkintų į „Fernando Buesa“ arenos rūbinę, Šaras paprašė fizinio rengimo trenerio Nerijaus Navicko lyg apsauginio prižiūrėti duris. Taip irgi dar nėra buvę. Bet Šaro riksmai girdėjosi ir per storas sienas, ir nepaisant džiaugsmingo aplinkinių šurmulio Vitorijoje. „Žalgirio“ treneris jau kelias savaites mato sužvaigždėjusius savo žaidėjus ir nebenori tylėti.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Baskonia“ vyriausiasis treneris Pedro Martinezas spėjo tris kartus praeiti pro „Žalgirio“ rūbinę, bet Š.Jasikevičius iš jos dar neišlindo.

Šypsojosi ir „Baskonia“ komunikacijos skyriaus darbuotojai, norėję palydėti trenerį į spaudos konferenciją. Pagal Eurolygos reglamentą, pirmiausia su žiniasklaida turi bendrauti svečių strategas.

Žalgiriečių vedlys pamokslavo krepšininkams geras 10 minučių. Gal dar ilgiau.

Jis tiesiog nebegalėjo taikstytis su vaizdu, kurį išvydo ne tik Vitorijoje. Tai kėlė nerimą Šarui jau keletą savaičių.

Bet atėjo akimirka pasižiūrėti į veidrodį, kuriame – 20 taškų sutriuškinimas, kuris iš tikrųjų buvo dar baisesnis, nei tas didžiulis skirtumas švieslentėje.

Po Eurolygos rungtynių „Žalgirio“ rūbinėje dažniausiai aidi juokas ir pokštai. Bet šįkart joje buvo tylu – visi tik tyliai ramiai nusiėmė sudaužytus savo kovos šarvus – aprangas, apsaugas ir tvarsčius, bei su savo mintimis tyliai ruošėsi į dušą.

„Mintys tokios pat, kaip po rungtynių Kėdainiuose, – po beviltiško pralaimėjimo „Baskonia“ krepšininkams 64:84, savo dviejų minučių įžangą pradėjo Šarūnas Jasikevičius. – Man yra 42 metai. Šiame lygyje dirbu dvejus metus. Nežinau, kaip žaisti žaidimus, bet esu atviras ir gana tiesus – sakau, ką galvoju.

Manau, kad žaidėjai pasidarė per didelės žvaigždės. Jie nesupranta, ant kiek mes neturime talento varžytis su kitomis komandomis, jei nepersilaužiame per savo galvą.

„Žalgiris“ žaidė visai negerbdamas žaidimo plano, mūsų taisyklių. Ir atėjo komanda, kuri kažkodėl buvo labiau motyvuota. Nesugebėjau paruošti komandos. Kai gauni Kaune 20 taškų, sunku darkart motyvuotis, bet neparuošiau komandos.

Kažkas šneka apie finalo ketvertą. Kokį dar ketvertą su tokiu žaidimu? Mes laukiame, kad kažkas mus išvestų į tą „Top 8“. Nereikia laukti. Šitoj Eurolygoj lauksi lauksi ir žiūrėsi, kad baigei sezoną po trijų savaičių.

Per dvejus metus nesakiau tokių frazių, kaip po Kėdainių, bet su jais esu kiekvieną dieną. Jei darbas yra okay, tai mes kažkur pradėjome skaičiuoti. Skaičiuoti, ko užteks patekti ar nepatekti. Ir kažko mes laukiame. Šitoje Eurolygoje negali laukti.

Turi eiti, imti jautį už ragų kiekvienose rungtynėse. Ir... Nežinau. Prieš mėnesį mes dominuodavome LKL, bet dabar nedominuojame.

Taip kad... Mes turime iš naujo suprasti, kas mus padarė ta gera komanda, kurią Europoje taip gerbia – atsidavimas, žaidimo plano laikymasis, disciplina. Nes mes neturime tiek talento.

Čia labai paprasta. Kita vertus, kai kurie žaidėjai į šį lygį pateko pirmą kartą savo karjeroje. Ir apie juos gražiai rašė, ir man pačiam su jais malonu dirbti, bet kažkur pametėme tą kelią. Turime tą susigrąžinti.“

– Kaip su tuo kovoti?

– Nežinau. Turime kiekvienas pasižiūrėti į veidrodį: treneriai, žaidėjai, personalas. Visi visi.

Čia yra komanda, į kuria įeina ir personalas – daug faktorių. Žaidėjams neturėtų būti sunku atrasti vidinės motyvacijos.

Kažkas šneka apie finalo ketvertą. Kokį dar ketvertą su tokiu žaidimu? Mes laukiame, kad kažkas mus išvestų į tą „Top 8“. Nereikia laukti. Šitoj Eurolygoj lauksi lauksi ir žiūrėsi, kad baigei sezoną po trijų savaičių.

Turime sugrįžti į tą komandą, kuri griūna ir kovoja. Tą komandą, kurią Europoje pradėjo daug kas gerbti. Bet ta pagarba ateina labai sunkiai, o išeina labai greitai.

VIDEO: Emocinga Šaro kalba: „Jau kelias savaites matau blogų dalykų“

– Tai buvo ilgiausia jūsų kalba rūbinėje šį sezoną?

– Aš čia ne tam, kad motyvuočiau žaidėjus, o kad reaguočiau į situaciją. Ir matau blogus dalykus kelias savaites.

Tokios frazės, kurias pasakiau Kėdainiuose, tikrai nesimėto. Man labai patinka mano komanda, bet ji turi suprasti, kas juos padarė tokius gerus. Jie turi perlipti per save, o jie to nepadaro.

Pažiūrėkite trejas pastarąsias LKL rungtynes – einame iki paskutinių minučių su komandomis, kurios nori labiau laimėti nei „Žalgiris“. Blogai... Blogas ženklas.

– Per tą „Baskonia“ spurtą 18:0, atrodė, kad žaidėjai nuleido rankas. Taip ir buvo?

– Galvoju, kad taip – teisybės yra. Iš viso, nesupratau, ar atėjome kovoti, mirti ir vykdyti planą. O šitas „Žalgiris“... Žinote sudėtis, komandas. Šitas „Žalgiris“ negali sau to leisti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

– „Žalgiris“ suklydo net 21 kartą. Ar tos klaidos turi kokį nors loginį paaiškinimą, ar jas irgi galima nurašyti motyvacijai?

– Neturėjome kantrybės. Baskai darė daugmaž viską, kaip planavome. Visada norėjome imti pirmą opciją, bet krepšinis prieš tokią gerą komandą susideda iš kūrybos – turi užsukti komandos draugui, jis – dar vienam. Ir taip rasi metimą.

Bet įžaidėjai nelabai funkcionavo. Sakau, „Baskonia“ buvo labiau motyvuota, kas yra labai keista.

Bet... taip yra.

– „Baskonia“ pataikė 13 tritaškių iš 29, kai „Žalgiris“ išmetė tik 8 (pataikė 4). Kodėl tokie skirtumai?

– Nesvarbu, kiek „Žalgiris“ išmetė – svarbu, kiek „Baskonia“. Jei išmetė 29 tritaškius ir 24 dvitaškius, tai yra visiškas plano nesilaikymas. Nes kas jau kas, žinome, jog jie snaiperių komanda.

Jau man jaučiasi. Nes matau juos kažko laukiančius. Nereikia laukti – reikia kovoti.

Tai jeigu prieš tave stovi snaiperis, turi labai paprastai, kaimietiškai, priversti jį veržtis.

Nes jie yra tikrai puikūs snaiperiai. Taip kad... Yra kaip yra. Sakau, nesugebėjau paruošti, bet ne visada galiu sakyti, kad nesugebu, nes... Jau man jaučiasi. Nes matau juos kažko laukiančius. Nereikia laukti – reikia kovoti.

– Galbūt „Žalgirio“ puolimą sukaustė tai, kad „Baskonia“ gynėjai, atrodo, atkirto nuo žaidimo kūrybos Keviną Pangosą?

– Negalvoju, nes jis daug kartų veržėsi į vidurį – to mes iš jo norėjome. Tai buvo pirminis atakavimas. Paskui turi kažkur numesti kamuolį į kampus, ką mes tikrai žinome, kaip komandos ginasi.

Bet nugalėjo noras, atsidavimas. „Baskonia“ daugiau to parodė. Gal todėl, kad jie už mūsų nugaros lentelėje? Bet taip neturėtų būti.

Milanas dabar irgi yra už nugaros. „Šiauliai“ irgi. Stengiuosi pasakyti, kokios komandos ateina, taip kad...

– „Žalgiris“ po pertraukos grįžo su energija, kai aktyviai baudos aikštelėje sukosi Brandonas Daviesas. Bet gavęs trečią pražangą, jis turėjo sėsti ant suolo. Gal su tuo momentu „Žalgiris“ galutinai sustojo?

– Nemanau, nes visi darė labai daug psichologinių klaidų. Nebuvo kažkokių didelių išimčių. Negaliu pasakyti, kad atradau žmogų, už kurio buvo galima kabintis.

Gynybos sistemoje irgi labai sunku kažką keisti su mūsų sudėtimi. Kita vertus, labai sunku keisti, kai nevykdo pirminio plano. Jau vien tas faktas, kad jie išmetė daugiau tritaškių nei dvitaškių... Taip negali būti.

VIDEO: E.Ulanovas: tai buvo blogiausios mūsų rungtynės

– Gal komandą išbalansavo tai, kad ruošėtės žaisti prieš „Baskonia“ su Tornike Šengelija, o jis taip ir nerungtyniavo?

– Daug nesiruošėme, nes nors Šengelija yra puikus žaidėjas, „Baskonia“ laimi, kai primeta daug tritaškių ir iš greito puolimo. Gal jie tik dar labiau susitelkė po tokių netekčių.

– Bent triskart „Žalgiris“ prasižengė varžovams metant iš trijų taškų zonos. Kaip tą paaiškinti?

– Blogai. Katastrofa. Antrokas žino, kad negali bauduoti metančio tritaškį. O dar ką baudavo... Voigtmanną.

VIDEO: V.Micičius prabilo apie didžiausią pamoką „Žalgiriui“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius