-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 08

Įspūdingą statistiką Eurolygoje demonstruojantis A.Gudaitis nustebino net saviškius

Už nedidelės Milano „Olimpia“ parduotuvės vitrinos „Mediolanum Forum“ arenoje buvo iškabinti trys dailūs krepšinio marškinėliai. Raudoni – su starto penketo įžaidėjo Jordano Theodore'o pavarde. Striuke apgaubti balti – be numerio ir pavardės, ant manekeno uždėti priekiu. Ir dar vieni balti – su 45 numeriu, kuris priklauso Dairiui Bertaniui. Tačiau jeigu taip ir toliau, netrukus vieną iš šių modelių pakeis kiti, 77-uoju numeriu pažymėti marškinėliai – su Artūro Gudaičio pavarde.
Artūras Gudaitis
Artūras Gudaitis / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Ketvirtadienis | Eurolyga | „Olimpia“ – „Žalgiris“ | 21:45 | Milanas

Norėdami tokius įsigyti oficialioje „Olimpia“ atributikos parduotuvėje, turėsite sumokėti 55 eurus. Bet A.Gudaitis dabar vertas gerokai daugiau. Ko gero, daugiau net už jam mokamus kelis šimtus tūkstančių eurų.

„Žinojome, kad jis bus geras. Bet kad toks geras...“ – nuostabos dėl galingo A.Gudaičio žaidimo neslepia net „Olimpia“ klubo atstovas spaudai Claudio.

Jis nebuvo pratęs prie tokio žurnalistų būrio. Ypač – užsienio. Bent septyni Lietuvos žiniasklaidos atstovai atvyko nušviesti „Žalgirio“ ir „Olimpia“ rungtynių. Prie to nemažai prisidėjo ne tik dviejų lietuvių faktorius, bet ir galingas A.Gudaičio žaidimas.

Žurnalistų dėmesys kiek suglumino net „Olimpia“ trenerį Simone Pianigiani.

Artūras atvyko į Milaną užkamšyti skylę vidurio puolėjo pozicijoje, kurią paliko pagrindinio centro Patricko Youngo trauma. Bet treneriui dar reikės gerokai pasukti galvą, kuris vidurio puolėjas čia vadinsis pagrindiniu.

A.Gudaitis demonstruoja tokią įspūdingą statistiką, kad Eurolygoje nusileidžia tik Luka Dončičiui.

A.Gudaičiui šį sezoną užtenka nepilnų 20 minučių, kad būtų naudingiausias „Olimpia“ žaidėjas Eurolygoje. Centras pelno 12,2 taško, atkovoja 5,8 kamuolio ir renka 16,4 naudingumo balo.

Dvitaškius jis meta netgi taikliau (70,4 proc.) nei baudų metimus (69,7 proc.). Naudingiausių Eurolygos žaidėjų sąraše A.Gudaitis pagal efektyvumo balų vidurkį rikiuojasi 10-as.

Tačiau jeigu sulygintume visų krepšininkų žaidimo laiką ir skaičiuotume kiekvieno jų efektyvumą per vieną minutę, A.Gudaitis visoje Eurolygoje yra antras (!), o į priekį užleidžia tik magišką sezoną žaidžiantį Luka Dončičių. Tą rodo „Court Side Newspaper“ duomenys.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius ir Artūras Gudaitis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius ir Artūras Gudaitis

„Pavyko gerai įsilieti į komandą, suprasti, ko iš manęs nori treneris. Tai tiek.

Aišku, mes labai stringame kai kuriose situacijose, ko treneris nori gynyboje. Bet paskutinėse rungtynėse parodėme, kad galime gerai gintis. Turime pratęsti tą žaidimą“, – paprašytas paaiškinti sėkmingą savo įsiliejimą į komandos žaidimą, kalbą apie visą „Olimpia“ ekipą nukreipė A.Gudaitis.

A.Gudaičiui toks užkalbėjimas būdingas. Per tuos dvejus metus Vilniuje jis suprato, kokie svarbūs yra bendri komandos rezultatai.

Pragarišką „Lietuvos ryto“ laikotarpį iškentęs vidurio puolėjas Vilniaus komandoje irgi demonstravo rodiklius, pagal kuriuos jis buvo vienas geriausių Europos taurėje. Bet kai „Lietuvos rytas“ taip vargo ir dusyk nepateko į LKL finalą, niekas tų Artūro skaičių nebematė. Jie pasimetė „Lietuvos ryto“ agonijoje.

Penki geriausi žaidėjai pagal PER („Court Side Newspaper“)
1. Luka Dončičius Madrido „Real“ 34,4
2. Artūras Gudaitis Milano „Olimpia“ 31,3
3. Nikos Pappas Atėnų „Panathinaikos“ 28,4
4. Nando de Colo Maskvos CSKA 28
5. Thomasas Robinsonas „Chimki“ 27,7

Tačiau dabar mes matome Artūrą visi. Aukštaūgis lyg iškosėjo „Lietuvos ryto“ piliulę ir Milane išlaisvino savyje žvėrį.

A.Gudaitis nebedvejoja atsidūręs baudos aikštelėje ir guliveriškomis rankomis trumpina lanko galiojimo laiką. Jis graibsto kamuolius nuo varžovų galvų, o kai reikia, savoje aikštėje pusėje pučia varžovų metimus.

Su Kurtinaičiu sutarėme normaliai. Santykiai buvo darbiniai – jokių pykčių.

Rungtynėse su Madrido „Real“ jis pasidavė Luka Dončičiaus klaidinančiam judesiui, bet nutūpęs ant žemės sugebėjo iškart pašokti ir spėti blokuoti slovėno metimą.

Tas nupūstas slovėno metimas buvo tik viena iš detalių nuostabioje A.Gudaičio žaidimo dėlionėje. Tą vakarą su „Real“ jis surinko 20 taškų, 7 atkovotus kamuolius, 4 blokus ir 28 naudingumo balus. Trys iš šių keturių skaičių, išskyrus atkovotus kamuolius, yra A.Gudaičio karjeros Eurolygoje rekordas.

„Atrodau agresyvesnis? Nežinau. Sunku pasakyti. Tiesiog treneris iš manęs nori kovos, tad stengiuosi įnešti į žaidimą agresyvumo“, – savo pomėgio lipti varžovams per galvas nesureikšmino A.Gudaitis.

Gyvenimą puolime jam, aišku, palengvina „Olimpia“ gynėjai, ant kurių pastatytas Milano komandos žaidimas.

Jordanas Theodore'as su Andrew Goudelocku drasko priešininkų gynybą, pro kurių plyšius iškiša aukštaūgiui perdavimus. Aišku, negalima atimti nuopelnų ir iš paties Artūro. Jis puikiai sutvertas „Olimpia“ žaidimui du prieš du, o pats nusipelnė pagyrų už gebėjimą atsidurti ten, kur reikia ir kada reikia.

Sprogstamąja jėga A.Gudaitis pasižymėjo nuo pirmos dienos, kai tik lėktuvas nusileido Milane. Centras kartu su Mantu Kalniečiu tiesiai iš oro uosto važiavo į „Olimpia“ treniruotę, „Mediolanum Forum“ arenoje, kuri yra Milano užmiestyje. Norint ten patekti metro, reikia pirkti brangesnį bilietą.

Priešingai nei sakė Rimas Kurtinaitis, kad Dovydą Rediką pavyksta atsitempti į teismo salę, o A.Gudaičio į „Lietuvos ryto“ treniruotę – ne, A.Gudaitis savo darbu pasiekė tai, ką turi dabar. Ir dar daug kas jo laukia ateityje.

Perskaitęs tas R.Kurtinaičio replikas žiniasklaidoje, A.Gudaitis tik lengvai šyptelėjo.

Prie tokių trenerio pokštelių jis jau buvo įpratęs. Kita vertus, jo santykiai su R.Kurtinaičiu, anot paties A.Gudaičio, nebuvo blogi ar įtempti.

„Sutarėme normaliai. Santykiai buvo darbiniai – jokių pykčių“, – patikino galingo sudėjimo žaidėjas.

Tačiau tai buvo skyrybos, kurių reikėjo abiem pusėms.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Gudaitis ir Deividas Gailius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Gudaitis ir Deividas Gailius

„Norėjau išvažiuoti į užsienį, išbandyti legionieriaus duoną. Man tai naujas iššūkis, kurio norėjau. Aš jį gavau ir esu patenkintas. Pašalinių dalykų dabar nėra – tik krepšinis. Žaidžiu ir mėgaujuosi“, – neslėpė Artūras.

A.Gudaitis ištrūko iš Lietuvos, bet Lietuva atvyksta pas jį: „Olimpia“ – „Žalgiris“, buvusi komanda, gerai žinomi varžovai – ir vėl Lietuvos akys į A.Gudaitį.

Pats A.Gudaitis šypsosi ir sakosi besijaučiąs, lyg lauktų eilinės rungtynės. Bet visko gali būti, kad kai artės pirmojo ginčo kamuolio švystelėjimas, praeities demonai vėl bandys apsukti A.Gudaičiui galvą.

Tačiau A.Gudaitis dabar pasikeitęs. Jis ryžtingiau ir agresyviau žiūri į krepšį, tik ir galvodamas, kaip jį sudoroti.

Centrą prieš rungtynes ramino ir trumpai šnektelėti priėjęs Simone Pianigiani.

„Viskas gerai“, – linktelėjo strategui A.Gudaitis.

„Nei „Žalgiris“, nei Milanas neparodėme, ką galime. Tai bus labai svarbus mačas ir tą akcentuojame. Tiek dėl turnyro lentelės padėties, tiek dėl planų kovoti dėl ketvirtfinalio. Norint ten patekti, būtina laimėti.

Ruošiuosi kaip eilinėms rungtynėms. Bet bus daug pažįstamų veidų... Kokios bus tos emocijos, pamatysime rytoj.“

VIDEO: A.Gudaičio karjeros rungtynės Eurolygoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius