Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 20

Išraiškingai Šaro pagirtas prancūzas ryškina mįslingą portretą

Axelis Toupane'as kol kas yra vienas paslaptingiausių Kauno „Žalgirio“ žaidėjų. Apie jį nėra vieningos nuomonės: vieniems jis atrodo ramus, susikaupęs juodadarbis, kitiems – pasikėlęs ir arogantiškas. Tačiau abejonės sklaidosi. Monstriškų gabumų prancūzas dar nerodo to, ką gali, o už žaidėjo nugaros mūru stoja ir Šarūnas Jasikevičius.
Axelis Toupane'as
Axelis Toupane'as / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Vasarą į Lietuvos čempionų klubą atvykusio A.Toupane'o sezonas – lyg amerikietiški kalneliai. Nors jau 10 iš paskutinių 11 Eurolygos rungtynių jis pradėjo startiniame penkete, net septynias baigė su mažiau nei keturiais taškais kišenėje. Dukart rungtynes apskritai paliko nepelnęs nei taško, keturiskart naudingumas buvo „minusinis“.

Vieną dieną į Stambulo „Fenerbahče“ krepšį jis gali įmesti 16 taškų, tačiau jau kitose rungtynėse prieš Bambergo „Brose“ sukrapštyti vos 1.

Jei puolime prancūzas neblizga, neįmanoma nepastebėti, kaip jis dirba gynyboje. 2,01 m. ūgio žaidėjui Šarūnas Jasikevičius patiki pavojingiausių varžovų globą. Ilgomis rankomis, atletišku kūnu ir vikriomis kojomis jis gali suspėti paskui praktiškai bet kurį oponentą, o, jei yra reikalas, susikeisti dengiamaisiais ir likti prie aukštesnio krepšininko.

Vienas iš nedaugelio A.Toupane'o blykstelėjimų įvyko ketvirtadienį Kaune, kai jis nuo pirmųjų minučių ant parketo žengė su milžiniška energija, puikiai gynėsi, o darbą prie savojo krepšio konvertavo į taškus bei padėjo savo komandai pradėti pergalingą mačą spurtu 13:0.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

Dar prieš savaitę ant parketo rungtynėse su Malagos „Unicaja“ Šaras A.Toupane'ą aikštėje palaikė vos pusšeštos minutės, o žaidėjas po rungtynių buvo pirmas, kuris išėjo iš rūbinės ir rimtu, gal kiek nepatenkintu veidu, ėjo link automobilio.

Daug linksmesnis jis link „Žalgirio arenos“ stovėjimo aikštelės kulniavo po rezultatyviausių savo Eurolygos rungtynių prieš „Valencia“ ekipą, kuriose surinko 18 taškų.

Paklaustas, kaip pavyksta neprarasti pasitikėjimo ir atsigauti po nesėkmingų rungtynių, A.Toupane'as 24sek kalbėjo: „Tai nėra lengva, bet reikia daryti viską, kad išliktum pozityvus. Nereikia per daug galvoti. Geriau eiti į salę ir toliau dirbti. Tokiu atveju viskas pasitaisys. Kartais reikia tiesiog ramiai priimti faktą, kad gali pasitaikyti bloga atkarpa, kai pritrūksta sėkmės ar dar ko nors.“

A.Toupane'as ketvirtadienį šypsojosi ir atrodė, kad pagaliau tai buvo tas vakaras, kurio jis pats ilgai laukė. Atrodė, kad nuo pečių nukrito ilgai besikaupusi našta.

„Išmečiau nemažai gerų, laisvų metimų. Manau, kad buvo gan solidžios rungtynės, neblogai atrodžiau gynyboje“, – 24sek sakė A.Toupane'as.

Būtent apie gynybą po mačo kalbėjo ir Šaras. Treneris pabrėžė prancūzo energiją ir indėlį po antradienio rungtynių Bamberge, per kurias A.Toupane'as aikštėje išbuvo 9 minutes.

Aš esu buvęs įžaidėju ir, jei prieš mane pastatytų Axelį Toupane'ą, tikrai kelnėse būtu ne kas. Atsirastų kažkas

„Aš esu buvęs įžaidėju ir, jei prieš mane pastatytų Axelį Toupane'ą, tikrai kelnėse būtų ne kas. Atsirastų kažkas“, – pakankamai vaizdžiai prancūzo gynybinius sugebėjimus apibūdino Š.Jasikevičius.

Tačiau pats A.Tuopane'as nemano, kad pagrindinis jo ginklas yra būtent gynyba. Krepšininkas pasakojo, kad galbūt „Žalgirio“ treneriai jį daugiausiai naudoja kaip vieną pagrindinių savo krepšio saugotojų, tačiau, pasak žaidėjo, jis ant parketo gali daryti „beveik viską“.

Natūraliai kyla klausimas: ko trūksta, kad sėkmingų pasirodymų nekeistų ilgos minutės ant atsarginių žaidėjų suolo?

„Tai yra labiau psichologiniai dalykai. Krepšinis nėra labai paprastas sportas. Taip, iš esmės tai paprasta, nes visada darai tą patį – turi įmesti kamuolį į skylę, tačiau nėra taip lengva, kaip gali atrodyti“, – šypsodamasis 24sek kalbėjo A.Toupane'as.

Kiek išsamiau apie savo auklėtinį ir jo darbo etiką papasakojo Šaras: „Sąžiningai, sunku man Axelį suprast, nes jo atsidavimas yra toks pat kaip Kevino Pangoso, kaip Pauliaus Valinsko, kaip Pauliaus Jankūno. Jis kiekvieną rytą mėto, kiekvieną rytą treniruojasi. Ar aš jam leidžiu žaisti, ar ne, jis kiekvieną dieną dirba.

Aš labai noriu, kad jam pasisektų ir tikrai stengsimės. Toks vaizdas, kad jis turi eiti į priekį ir aš irgi laukiu. Jis aukštas, ilgom rankom, gerai juda. Okay. Gal reikia tiktai patyrimo, žaidimo šitoje Eurolygoje, bet aš visada tikiu žmonėmis, kurie atsiduoda, kurie ateina į treniruotes nevaromi ir manau, kad tokie žaidėjai turi eiti į priekį.“

Net ir pats A.Toupane'as kiek sutriko išgirdęs, kokiais komplimentais po rungtynių su „Valencia“ jį apipylė Š.Jasikevičius.

Šaras juokavo, kad, jei jam reikėtų žaisti prieš prancūzą, kelnėse „kažkas“ atsirastų. Jei A.Toupane'as ir toliau taip dirbs, didelė tikimybė, kad to „kažko“ atsiradimas kelnėse vis dažniau gresia „Žalgirio“ varžovams.

VIDEO: Šarūnas Jasikevičius spaudos konferencijoje: „Lenkiuosi prieš šiuos vyrus“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius