-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 04 24

Kaip ant sparnų: statistikos įdomybės ir keistenybės, kaip žalgiriečius keičia namų sienos

Kauno „Žalgirio“ ir Pirėjo „Olympiakos“ Eurolygos ketvirtfinalio serija keliasi į žalgiriečių namų tvirtovę. Ši smarkiai keičia „Žalgirio“ krepšininkų žaidimą.
Paulius Jankūnas
Paulius Jankūnas / 15min nuotr.
Antradienis | Eurolyga | „Žalgiris“ – „Olympiakos“ | 20:00 | Kaunas

Galbūt ne veltui Paulius Jankūnas per savo karjerą nesižvalgė į užsienį ir tik vienintelį sezoną rungtyniavo Chimkuose. Šį sezoną jo efektyvumas namuose ir išvykoje skiriasi kaip žalia nuo raudonos.

Per Eurolygos dvikovas „Žalgirio“ arenoje kapitonas šį sezoną pelno 13,7 taško (61,6 proc. dvit., 40 proc. trit.), atkovoja 4,9 kamuolio ir renka 16,7 naudingumo balo.

Tuo tarpu išvykos mačuose P.Jankūno rezultatyvumas smunka iki 8,1 taško, pataikymo procentas – iki 52,6 proc. dvitaškių ir 20 proc. tritaškių tikslumo, atkovotų kamuolių statistika keičiasi nežymiai (4,8 kam.), o efektyvumas krinta beveik perpus (9,9 naud.).

Tik praėjusį sezoną P.Jankūnas išlaikė panašų efektyvumą išvykos ir namų susitikimuose, bet nuo 2012-ųjų puolėjo naudingumas skirdavosi nuo 3 iki net 8 naudingumo balų.

Didžiuliai pokyčiai matomi Antano Kavaliausko žaidime. Kai namų rungtynėse jo rezultatyvumas siekia 6,8 taško, o naudingumas – 7,8, tai svečiuose centro rodikliai susitraukia iki 4,2 taško ir 2,9 naudingumo balo, nors minučių skaičius skiriasi tik per 1,3.

Keistą tendenciją turi Artūras Milaknis. Nuo 2011-ųjų snaiperis užtikrinčiau jaučiasi ne „Žalgirio“, o kitose Eurolygos arenose. Šį sezoną jo naudingumas namuose siekia 5,9, išvykoje – 8,1 balo.

Nepadeda net prisijaukinti namų lankai – svečiuose A.Milaknis tritaškius meta 3 procentais tiksliau nei Kaune (46,9 proc.). Kas įdomiausia, kad lietuvis nuo „Žalgirio“ arenos atidarymo Eurolygoje iš toli visada atakavo taikliau išvykos, o ne namų mačuose.

VIDEO: Š.Jasikevičius: apie teisėjų klaidas, graikų veiksmus ir agresiją

Vasilije Micičius irgi dar neapsiprato „Žalgirio“ arenoje. Jo efektyvumas namų rungtynėse būna net perpus mažesnis nei išvykose. Kai „Žalgirio“ arenoje serbas renka 5,9 taško ir 5,8 naudingumo balo, tai išskridęs iš Lietuvos gynėjas turi 9,1 taško ir 11,4 naudingumo balo vidurkį.

Jo bendras pataikymo procentas svečių mačuose yra net 13,9 didesnis nei „Žalgirio“ arenoje.

Kita vertus, pati „Žalgirio“ komanda namuose jaučiasi komfortiškiau nei svečiuose. Tą byloja ne tik 11 iš 18 reguliariajame sezone „Žalgirio“ arenoje pasiektų pergalių.

Nors žalgiriečių rezultatyvumas išlieka panašus – namuose pakyla 0,7 taško, tai efektyvumo rodikliai šoka į viršų bent 7,8 balo.

„Žalgirio“ arenos šeimininkai prie savų sirgalių agresyviau kovoja dėl kamuolių puolime (10,5 ir 9,1), išdalija 2,1 daugiau rezultatyvaus perdavimo (vid. 20,4) ir labiau brangina kamuolį (11,9 ir 14,2 kl.).

Tiesa, tai toli gražu nėra pats didžiausias pokytis. Vien „Žalgirio“ varžovai ketvirtfinalyje „Olympiakos“ žaidžia net 17,2 naudingumo balo efektyviau namie nei svečiuose.

Tai yra pats didžiausias rodiklis tarp visų Eurolygos ketvirtfinalio klubui. Palyginimui, mažiausią įtaką namų aikštė daro „Chimki“ komandai (+1,9).

Ar „Žalgirio“ tvirtovėje antradienio vakarą išvysime gerokai stipresnę Kauno komandą ir susilpnėjusius „Olympiakos“?

VIDEO: Karštas „Ginčas“: ar teisėjai pasmerkė „Žalgirį“ Pirėjuje?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius