-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 06

Kantrūs jaunojo lietuvio žingsniai Eurolygoje: kaip sekasi būsimam NBA naujokų biržos šaukimui

Isaiah Hartensteinas ir Tadas Sedekerskis ketvirtadienį turėjo susitikti „Fernando Buesa“ arenoje Vitorijoje, kur „Žalgiris“ ir „Baskonia“ žais paskutinį Eurolygos reguliariojo sezono mačą. Bet šie jaunuoliai dabar abu vieši Portlande ir dalyvauja „Nike Hoop Summit“ talentų stovykloje. Bet, ko gero, abu šie vyrukai ir taip nebūtų rungtyniavę „Žalgirio“ ir „Baskonia“ dvikovoje. Tai – ateities žaidėjai.
Tadas Sedekerskis
Tadas Sedekerskis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Eurolyga | „Baskonia“ – „Žalgiris“ | 22:00 | Vitorija

Tadas šį sezoną gavo pasireikšti 13-oje Eurolygos rungtynių, žaisdavo vidutiniškai po 5 minutes, per kurias rinkdavo 1,3 taško ir 1,3 naudingumo balo.

Trečiajame Eurolygos ture su Madrido „Real“ ir dešimtajame su Pirėjo „Olympiakos“ jis gavo pasireikšti 12 ir 11 minučių, bet kitose rungtynėse minučių skaičius būdavo vienženklis. Triskart nesiekė ir vienos minutės.

Bet nieko keisto.

N.Mendeza: „Sedekerskis neatrodo išsigandęs. Kai jis kažką padaro, parodo, kad gali žaisti ir ateityje būti svarbiu žaidėju.“

Tadas Sedekerskis prieš sezoną žinojo, kad nors yra paaukštintas į pagrindinę „Baskonia“ komandos sudėtį, daug minučių Sito Alonso rotacijose jam dar nenusimato.

Baskų talentų kalvėje reikia kantrybės. Palaipsniui lipęs per trečią ir antrą Ispanijos lygą, 19-metis dabar turi laukti savo šanso pirmojoje komandoje.

„Ilimane'ui Diopui prireikė 3,5 metų“, – 24sek pasakojo Vitorijos žurnalistas Natxo Mendeza.

Senegaliečiui dabar 22-eji ir praėjusią vasarą jis buvo kviečiamas į Ispanijos rinktinės stovyklą (turi Ispanijos pilietybę). O praėjusią savaitę I.Diopas sužaidė karjeros rungtynes Eurolygoje – pelnė 18 taškų, atkovojo 5 kamuolius ir surinko 22 naudingumo balus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Miroslavas Raduljica ir Ilimane Diopas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Miroslavas Raduljica ir Ilimane Diopas

„Sedekerkis nežaidžia“, – perspėjo mane vietinis žurnalistas, kai jo operatorė filmavo dengimus „Žalgirio“ ir „Baskonia“ rungtynių anonso reportažui.

Tado pavardė parašyta su klaida neatsitiktinai – ispanas neištarė „s“ raidės. Natūralu, kad jaunasis baskų talentas dar nėra taip gerai pažįstamas vietos publikai.

Nedidukas tamsaus gymio žurnalistas stebėjosi, kad kai kurie jo kolegos prieš metus-dvejus laikė T.Sedekerskį perspektyvesniu talentu už Dončičių.

„Luką Dončičių?“ – nustebęs pasitikslinau.

„Aš pats nesuprantu, kodėl jie taip manė“, – linktelėjo galva kolega.

T.Sedekerskiui niekas nepiešė tokios šlovingos ateities, kokia dabar tapoma L.Dončičiaus karjeroje. Bet mūsiškis irgi ne iš kelmo spirtas – jam prognozuojamas šaukimas 2018-ųjų NBA naujokų biržoje.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Luka Dončičius spindėjo Eurolygos rungtynėse.
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Luka Dončičius spindėjo Eurolygos rungtynėse.

„Draft Express“ spėja, kad po metų T.Sedekerskis į NBA pateks maždaug 28-uoju šaukimu. Beje, Madrido „Real“ jau žibančiam L.Dončičiui prognozuojamas pirmasis šaukimas. Iš lietuvių geriau vertinamos tik Arnoldo Kulbokos galimybės – „Draft Express“ jam prognozuoja 24-ąjį šaukimą.

Bet neapsigaukite. T.Sedekerskio karjeroje viskas klostosi daugiau mažiau pagal planą.

„Sedekerskiui sekasi gerai, nors jis nežaidžia daug ir reguliariai, – minučių skaičiaus nesureikšmino N.Mendeza. – Bet Sito Alonso dar sezono pradžioje įspėjo, kad tiek Sedekerskis, tiek Ilimane'as Diopas nėra garantuoti dėl minučių, jei jų neužsitarnaus.“

Sykį, kai nepatenkintas Chase'o Budingerio žaidimu pasodino legionierių ant suolo, vėliau S.Alonso piktinosi, kad ne mažesnę naudą už brangų puolėją neša ir jaunasis T.Sedekerskis.

Sausį lietuvis sužaidė ketverias Eurolygos rungtynes iš eilės – tai ilgiausia jo nepraleistų mačų atkarpa šį sezoną. Naudotas ir kaip lengvasis krašto puolėjas, ir kaip sunkusis kraštas, vėliau žaidėjas prarado stabilesnę vietą S.Alonso rotacijose.

Bet savo vertę Tadas įrodinėja plušėdamas treniruotėse su aukščiausio lygio partneriais. Kad ir pirmuoju 2006-ųjų NBA naujokų biržos šaukimu Andrea Bargnaniu, nors šio sugrįžimas į Europą gerokai nuvylė (vid. 8,8 tšk.).

Primintas apie A.Bargnanį, žurnalistas iš Ispanijos per „Žalgirio“ treniruotę net susiraukė, lyg valgytų rūgštų saldainį – italą pastaruoju metu dažniau mato ne aikštėje, o minantį dviratį treniruoklių salėje.

Grįžtant prie T.Sedekerskio, jaunuolis nepasimetė tarp tokių vyrukų, kaip A.Bargnani, Chase'as Budingeris, Shane'as Larkinas, Rodrigue'as Beaubois ar Adamas Hanga. Kaip sako Šarūnas Jasikevičius, labiausiai NBA skautų stebimoje Eurolygos komandoje.

„Sedekerskis neatrodo išsigandęs. Jis vis dar naujokas, tad treneris dar negali juo visiškai pasitikėti, bet kai jis ką nors padaro, parodo, kad gali žaisti ir ateityje būti svarbiu žaidėju, – T.Sedekerskio ateitimi Vitorijoje tiki N.Mendeza. – Problema tame, kad dabar Vitorijai reikia greitų rezultatų iš kiekvieno žaidėjo. Laimėti visas rungtynes, todėl komanda negali rizikuoti. Ypač šiuo sezono metu.“

Iš T.Sedekerskio reikalauti greitų rezultatų dar nereikia.

I.Diopas išlaukė savo šanso. Kai A.Bargnani ėmė dažniau lankytis pas „Baskonia“ gydytojus nei komandos treniruotėse, į jo vietą stojęs I.Diopas pasinaudojo proga ir kartais jau pradeda rungtynes starto penkete.

T.Sedekerskiui iki jo dar prireiks šiek tiek laiko ir sėkmės. Bet potencialo netrūksta.

„Nike Hoop Summit“ stovykloje Portlande besilankantis Austinas Greenas, kuris Ispanijoje dirba skauto ir žurnalisto darbą, T.Sedekerskį ir žalgirietį I.Hartensteiną išskyrė kaip geriausiai atrodančius europiečius.

Kad progresuotų, dabar lietuvis skiria didžiausią dėmesį metimui iš trijų taškų zonos ir kamuolio valdymui.

Nors nerungtyniauja, T.Sedekerskis interviu 24sek pasakojo, kad treniruotėse turi būti superaktyvus, kad savo energija užkrėstų vyresnius ir patyrusius komandos draugus. Tai viena iš trenerio Sito Alonso užduočių.

O rimtesnių užduočių laikas Tadui dar ateis.

Pasitikrinęs jėgas su bendraamžiais šio sezono viduryje, T.Sedekerskis buvo trečias naudingiausias viso Europos aštuoniolikmečių čempionato žaidėjas.

Sidabrinėje Lietuvos rinktinėje puolėjas rinko vid. 14,5 taško, 10,2 atkovoto kamuolio, 3,8 rezultatyvaus perdavimo ir 20,3 naudingumo balo.

Dabar tai svarbiausi T.Sedekerskio skaičiai, kurie intriguoja NBA skautus.

VIDEO: T.Sedekerskio žaidimo epizodai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius