Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 06

Kitas žvėris: dar vienas ypatingas išbandymas „Žalgiriui“

„Pademonstruoti gražaus krepšinio prieš Olympiakos beveik neįmanoma“, – yra pasakęs Šarūnas Jasikevičius, net ir gražiai sutvarkęs graikų ekipą pirmajame Eurolygos rate. Pergalingai užbaigti Eurolygos reguliarųjį sezoną susiruošę žalgiriečiai kyla į ypatingą misiją – kaip įveikti geriausią gynybą visoje Europoje.
Vasilje Micičius
Vasilje Micičius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Penktadienis | Eurolyga | „Olympiakos“ – „Žalgiris“ | 19:00 | Pirėjas

„Oho, kas čia vyksta?“ – nustebo vietinis Atėnų taksistas, apie 22 val. vakaro išgirdęs stiklus drebinančią muziką ir automobilių variklio gausmą šalia Pirėjo Taikos ir draugystės stadiono.

Į automobilių stovėjimo aikštelę susirinko automobilių ir trankios muzikos gerbėjai. Tai kažkuo priminė amerikietiškus filmus apie sportinius automobilius ar mažesnio kalibro autogerbėjų susibūrimus Lietuvos miestų stovėjimo aikštelėse.

Tik čia viskas buvo labiau organizuota – privažiavo net specialus automobilis su gėrimų ir užkandžių prekystaliu. Buvo ne tik jaunimo, bet ir vaikų ar senyvų žmonių.

Tokį dundesį atlaikytų ne kiekvienas langas, bet Pirėjo tvirtovei tai negresia. Betonu aptraukta SEF arena (Stadio Eirinis kai Filias), atrodo, atlaikytų net bombardavimą.

Ji tvirta kaip „Olympiakos“ gynyba, kuriai Eurolygoje šį sezoną nėra lygių.

VIDEO: „Eurolygos diena“: sprigtas „Žalgirio“ skeptikams, prisiminimai apie Tanoką ir V.Spanoulio legenda

Pirėjo „Olympiakos“ gynybinėse užtvarose nepamatysite jokio stebuklingo derinio. Jokios pro skauto akis praslydusios gudrybės. Jokios magijos. Tačiau statistika iškalbinga.

Mykolo Stumbro skaičiavimais, per 100 atakų „Olympiakos“ praleidžia mažiausiai taškų Eurolygoje (107,7 taško). Pagal standartinę statistikos išraišką, tai yra 76,4 praleisto taško per susitikimą („Fenerbahče“ praleidžia 75,2 tšk.), bet sulyginus atakų skaičių matyti, kad efektyviausiai veikia „Olympiakos“ planas.

Viskas prasideda nuo 51-erių trenerio Ioannio Sfairopoulo, kurio krepšinio filosofija pagrįsta gynyba.

Gali būti, kad prie jos formavimo prisidėjo Jonas Kazlauskas, su graiku dirbęs trijose skirtingose komandose – „Olympiakos“, Graikijos rinktinėje ir Maskvos CSKA.

I.Sfairopoulo darbo pobūdis disciplinuotas kaip su plaukų žele griežtai sulaižyta jo šukuosena.

Graikas stengiasi versti varžovus daugiausia žaisti izoliacinį krepšinį vienas prieš vieną, atribojant puolančius žaidėjus nuo komandos draugų ir mažinant rezultatyvių perdavimų skaičių.

„Olympiakos“ priešininkai Eurolygoje atlieka mažiausiai rezultatyvių perdavimų – vidutiniškai 14,76 per rungtynes. Palyginimui, „Anadolu Efes“ varžovai atlieka po 5 daugiau.

Pirėjo ekipos gynyba ypač suvaržo priešininkų perimetro žaidėjus. „Olympiakos“ varžovai tritaškius pataiko tik 32,7 proc. tikslumu – tai geriausias gynybos rezultatas Eurolygoje. Tai bus iššūkis „Žalgiriui“, nes žalgiriečiai tritaškius meta 42,1 proc. tikslumu.

Kartoti metimus po pirmųjų netaiklių bandymų labai sudėtinga, nes „Olympiakos“ po savuoju krepšiu kamuolius graibsto prasčiau tik už Vitorijos „Baskonia“.

Prie tritaškio linijos atkakliausiai darbuojasi įžaidėjas Brianas Robertsas, kuris dažniausiai stoja prieš pavojingiausių varžovų gynėjų. 188 cm ūgio amerikietis kaip pitbulis kabinasi į gerklę priešininkų lyderiams, juos spaudžia, vargina.

Tose pačiose varžovų kontratakose „Olympiakos“ gynėjai puikiai moka stabdyti žaidimą ir nukreipti priešininkus į jiems nepatogias pozicijas aikštės šonuose.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Giannis Sfairopoulos
AFP/„Scanpix“ nuotr./Giannis Sfairopoulos

Pusketvirtų metų I.Sfairopoulio treniruojamas „Olympiakos“ prieš žaidimą du prieš du gindavosi pasyvia aukštaūgio gynyba, varžovus verčiant atakuoti iš vidutinio nuotolio ar trijų taškų zonos iškart po užtvaros. Bet įpusėjus sezonui Ioannis Sfairopoulas staiga perėjo prie susikeitimų.

Dabar „Olympiakos“ centras gali pasikeisti dengiamaisiais su gynėju, tad čia labai svarbų vaidmenį vaidintų „Žalgirio“ gynėjų gebėjimas vienas prieš vieną apžaisti priešininkus tiek prie perimetro, tiek po krepšiu.

Galima tikėtis, kad „Žalgiris“ bandys darsyk sutelkti puolimą po krepšiu ir uždominuoti Taikos ir draugystės stadiono baudos aikštelę. Jau ir anksčiau žalgiriečiai buvo linkę ten mesti savo puolimo pajėgas – pirmojoje tarpusavio dvikovoje „Žalgirio“ aukštaūgiai užbaigė 47 procentus visų komandos atakų iš baudos aikštelės.

Dabar tą „Olympiakos“ žaizdą tik dar labiau atveria skaudžios netektys. Kostas Papanikolaou, Giorgos Printezis ir JaMelas McLeanas – trys vidutiniškai dviženklį naudingumo balų skaičių rinkę Pirėjo ekipos puolėjai ir centrai negalės žaisti su „Žalgiriu“. Gali nerungtyniauti arba tik labai ribotai padėti komandai dar vienas aukštaūgis Kimas Tillie.

I.Sfairopoulas neslėpė, kad šios permainos keis žaidimo planą.

„Mes turime gerų žaidėjų, bet blogiausia, kai trūksta tos pačios pozicijos žaidėjų. Nežinau, ar prilygsime „Žalgiriui“ centimetrais, – dvejojo I.Sfairopoulas. – Tikiuosi, kad kiti žaidėjai kompensuos trūkumus savo agresija. Bandysime žaisti ne kiek kitaip, bet prisitaikyti prie turimos sudėties.“

„Tai labai didelė mūsų gynybos dalis, kurią reikės kompensuoti. Kostas yra labai gerai besiginantis krepšininkas, Printezis mums padeda su gynyboje atkovotais kamuoliais. Tad kaip komanda turėsime atrasti žmones, kurie galės įlipti į tuos batus. Turėsime rasti būdą, kaip laimėti“, – antrino B.Robertsas.

Užlopyti žaidėjų rotacijoje paliktas skyles lyg koks cementas galbūt padės namų sienos. Žaisdami Taikos ir Draugystės stadione, „Olympiakos“ krepšininkai praleidžia vid. 3,7 taško mažiau, nei rungtyniaudami išvykose, ir sumažina svečių efektyvumą net 16 naudingumo balų.

Praėjusią savaitę „Žalgiris“ sudorojo tobuliausią Eurolygos komandą Maskvos CSKA. Dabar atėjo eilė geriausiai Eurolygos gynybai. Kaip jau įrodė, žalgiriečių tokie skambūs iššūkiai negąsdina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius