-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 11 06

Klaipėdos „Neptūnas“: stebina Eurolygoje, buksuoja vietiniame fronte

Klaipėdos „Neptūnui“ šį sezoną teko rimti išbandymai – komanda rungtyniauja ne tik Lietuvos krepšinio lygoje (LKL), tačiau ir pirmą kartą jėgas išmėgina elitiniame Eurolygos turnyre. Sezono startas – kiek netikėtas. Eurolygoje tris kėlinius spardėsi prieš Vitorijos „Laboral Kutxa“, nugalėjo Belgrado „Crvena Zvezda“ ir tik per pratęsimą nusileido Pirėjo „Olympiacos“ žvaigždynui. Tačiau Lietuvos fronte situacija šiek tiek kitokia: po atrodo užtikrinto sezono starto ir septynių pergalių iš eilės klaipėdiečiai nusileido „Lietuvos rytui“, vos neišleido pergalės iš rankų rungtynėse su „Šiauliais“ (83:81), o Kaune neturėjo jokių vilčių žaisdami prieš Kauno „Žalgirį“ (86:48).
Martynas Mažeika
Martynas Mažeika / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Įtemptas grafikas

Sezono startas uostamiesčio komandai išties įtemptas. Praėjusį sezoną Lietuvos krepšinio istoriją perrašę klaipėdiečiai šiemet turi ne mažai išbandymų: reikia kautis su stipriausiais Europos klubais Eurolygoje, tačiau nepristigti jėgų ir motyvacijos kovojant LKL. Atrodo, kol kas šiais dviem frontais kovoti sekasi sunkiai. Eurolygoje komanda jau iškovojo vieną pergalę, patyrė du pralaimėjimus, tačiau įrodė, kad kautis gali su bet kuria Europos komanda. Tuo tarpu Lietuvos čempionate prieš lyderius „Lietuvos rytą“ ir „Žalgirį“ stebuklų žaidėjai nedemonstravo. Maža to, kauniečiams nusileido net 38 taškų skirtumu.

Iš tikro, didelio skirtumo nėra ar pralaimėti 20, ar 40 taškų. Tiesiog matai, kad jau paleistos rungtynės, tada varžovai ir susirenka tokią persvarą.

„Pirma, tai žemiškos priežastys: tiek su „Lietuvos rytu“, tiek su „Žalgiriu“ žaidėme turėdami viena diena mažiau poilsio. Mes turime ne tik emociškai, fiziškai, bet ir praktiškai pasiruošti rungtynėms ir įgyvendinti tą pasiruošimą. Taip būdavo praeitais metais, kai mes turėdavome daugiau laiko ruoštis nei lyderiai. Dabar taip nėra“, – pralaimėjimų priežastis aiškino Klaipėdos „Neptūno“ vyriausiasis treneris Kazys Maksvytis.

Šiek tiek kitaip apie pralaimėjimus kalbėjo uostamiesčio komandos gynėjas Martynas Mažeika: „Krepšinis yra krepšinis. Vieną dieną sekasi geriau, kitą blogiau. Kažkokios didesnės priežasties, kodėl 40 taškų pralaimėjome prieš „Žalgirį“, nematau. Iš tikro, didelio skirtumo nėra ar pralaimėti 20, ar 40 taškų. Tiesiog matai, kad jau paleistos rungtynės, tada varžovai ir susirenka tokią persvarą.“

Įvairiapusiškiausia komanda

Peržvelgus „Neptūno“ statistiką, įdomu tai, kad rezultatyviausias klaipėdiečių žaidėjas Martynas Mažeika LKL pagal rezultatyvumą yra vos 24-toje vietoje (10,8 tšk.). Susidaro vaizdas, kad Klaipėdos „Neptūnas“ yra įvairiapusiškiausia komanda lygoje.

Apie tai paklaustas treneris K. Maksvytis sakė: „Pas mus per rungtynes žaidžia mažiausiai 10 žaidėjų. Gal didesnė rotacija nėra labai gerai, tačiau sezonas nusimato ilgas ir labai svarbu žaidėjus išlaikyti kuo šviežesnius iki sezono pabaigos“.

Dar vienas „Neptūno“ ginklas – rezultatyvūs perdavimai. Vidutiniškai po 18,5 rezultatyvių perdavimų per rungtynes atliekantys klaipėdiečiai pagal šią statistikos kategoriją pirmauja LKL, tačiau treneris K. Maksvytis to nesureikšmina: „Mes labai gerai tą darėme sezono pradžioje, kai žaidėme su sąlyginai silpnesniais varžovais. Tada ši statistika buvo labai gera, vėliau ji suprastėjo“.

Sulaukė pastiprinimo

Ilgai priekinės linijos žaidėjo ieškoję klaipėdiečiai pagaliau sudarė kontraktą su „centru“ iš Jungtinių Amerikos Valstijų Keithu Bensonu. Praėjusį sezoną jis žaidė Minsko „Cmoki“ komandoje. VTB Jungtinės lygos rungtynėse vidutiniškai pelnydavo po 15,6 taško bei atkovodavo po 7,7 kamuolio. Europos Iššūkio taurės turnyre per 24 minutes naujasis „Neptūno“ vidurio puolėjas pelnydavo po 17,4 taško, atkovodavo po 7,3 atšokusio kamuolio.

Mes puolime esame tritaškininkų komanda, dėl to tas žaidimas labiau ir banguoja, esame priklausomi nuo savo pataikymo.

Pažvelgus į statistiką, atrodo, kad šis žaidėjas tikrai turėtų jei ne kardinaliai, tačiau bent jau iš dalies pakeisti „Neptūno“ žaidimą, nes klaipėdiečiai kol kas žaidžia banguotai. „Mes puolime esame tritaškininkų komanda, dėl to tas žaidimas labiau ir banguoja, esame priklausomi nuo savo pataikymo“, – nepastovumo priežastis aiškino komandos treneris.

Paklaustas, ar „Neptūno“ žaidimas po priekinės linijos sustiprinimo pasikeis, treneris sakė: „Kardinaliai žaidimas tikrai nepasikeis. Šiek tiek padidės rotacija, sustiprės priekinė linija. Gaila, kad tik dabar jis pas mus atvyko, bet tikėkimės, kad diena po dienos pripras prie komandos“.

Apie galimas permainas žaidime, atvykus naujam žaidėjui Martynas Mažeika sakė: „Permainų jis tikrai gali įnešti. Mums ūgio lyg ir trūksta, bet dabartiniai vyrai tą ūgį kompensuoja kovingumu. O ar naujas žaidėjas mums padės, ar pakenks, nežinau. Šiaip tai pačiam įdomu pažiūrėti, ką jis sugeba“.

Kitas varžovas – LKL autsaideris

Galima spėti, kad „Neptūnas“ pagaliau galės lengviau atsipūsti, nes kitas varžovas – LKL dar nei vienos pergalės neiškovoję „Mažeikiai“. „Neptūnas“ būsimus varžovus lenkia pagal visus įmanomus statistikos rodiklius, tačiau klaipėdiečių treneris į nei vienas rungtynes nežiūri pro pirštus. „Lietuvos krepšinio lygoje reikia žaisti su visais, ypač išvykoje. Neturėsime ypatingai daug laiko pasiruošti šiam susitikimui, nes penktadienį žaisime Eurolygos rungtynes, todėl kažkokių didelių naujovių prigalvoti negalėsime, bet tokiose rungtynėse galima pabandyti kažką naujo, pažaisti nestandartiniu penketu“, – apie būsimą dvikovą kalbėjo K. Maksvytis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius