Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 07

Lietuvis po padidinamuoju stiklu: istoriniai A.Gudaičio skaičiai Eurolygoje

Kol lietuviškos Eurolygos prožektorių šviesos nukreiptos į Kauno „Žalgirį“, Milane žaidžia tautietis, kuris tyliai ramiai kiekvieną vakarą pildo rekordų knygą. Tai Milano „Olympia“ vidurio puolėjas Artūras Gudaitis, demonstruojantis ir puikią formą, ir istorinius skaičius.
Artūras Gudaitis ir Mindaugas Kuzminskas
Artūras Gudaitis ir Mindaugas Kuzminskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pirmiausia, po 5 pirmųjų Eurolygos turų Artūras Gudaitis naudingiausių Eurolygos krepšininkų sąraše užima trečią vietą.

Per vieną Eurolygos mačą 25 metų krepšininkas įmeta vid. 12,2 taško (59,3 proc. dvit., 82,9 proc. baud.), atkovoja 7,2 kamuolio, iš kurių bent po 3 – puolime, perima 1,6 kamuolio, blokuoja 0,8 metimo ir renka 20,6 naudingumo balo.

Pagal efektyvumo rodiklį A.Gudaitis Eurolygoje nusileidžia tik ryškiausioms žvaigždėms Janui Vesely (Stambulo „Fenerbahče“, 25,2 naud.) bei Aleksejui Švedui („Chimki“, 23,4).

Tokia A.Gudaičio statistika nėra atsitiktinumas.

Jau praėjusį sezoną A.Gudaitis pateko į naudingiausių Eurolygos žaidėjų dešimtuką, kur su 15,41 naudingumo balo vidurkiu užėmė devintąją vietą – aukščiausiai iš visų Lietuvos krepšininkų.

Lietuviškas pavardes Eurolygos efektyvumo lyderių viršūnėse matome labai retai.

Tik tokiems lietuviams kaip Paulius Jankūnas, Linas Kleiza, Ramūnas Šiškauskas, Darjušas Lavrinovičius, Kšištofas Lavrinovičius, Arvydas Macijauskas ir Arvydas Sabonis nuo 2000-ųjų teko garbė patekti į naudingiausiųjų dešimtukus.

Paulius Jankūnas tą dvejus metus iš eilės buvo padaręs 2015–2016 ir 2016–2017 m. sezoną, kai rinko vidutiniškai 15,46 ir 16,77 naudingumo balo.

Beje, A.Gudaitis ir P.Jankūnas yra vieninteliai lietuviai, kuriems pavyko patekti į naudingiausiųjų dešimtuką šiame dešimtmetyje.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Artūras Gudaitis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Artūras Gudaitis

Buvo laikai, kai dešimtuke puikavosi net trys lietuviai. 2009–2010 m. sezoną Linas Kleiza naudingiausiųjų sąraše buvo antras (vid. 17,86, „Olympiakos“), Ramūnas Šiškauskas – trečias (16,95 naud., CSKA), Kšištofas Lavrinovičius – septintas (16,25 naud., „Montepaschi“).

Niekas iki šiol nepralenkė Arvydo Sabonio pasiekimo. 2003–2004 metų sezoną su 26,28 naudingumo balo vidurkiu 40-metis žalgirietis buvo naudingiausias Eurolygos krepšininkas.

A.Gudaičiui bus nelengva išlaikyti 20+ naudingumo balų formą, bet galingo sudėjimo centras jau įsispraudė į istorinį dešimtuką.

208 cm ūgio žaidėjas Eurolygoje rungtyniauja jau ketvirtą sezoną. Bet jis niekada nebuvo daugiausia laiko ant parketo praleidžiantis žaidėjas. Kita vertus, yra statistikos išraiška, kuri sulygiuoja visų krepšininkų efektyvumą jį skaičiuojant per 40 minučių vidurkį.

Taigi, sulyginus visų modernios Eurolygos istorijoje (nuo 2000 m.) žaidusių krepšininkų minutes, A.Gudaitis pagal per 40 min. skaičiuojamą naudingumą yra šeštoje vietoje. Aukščiau jo istoriniame Eurolygos sąraše – tik Bobanas Marjanovičius, Paulas Davisas, Luka Dončičius, Nando De Colo ir Maceo Bastonas.

Skaičiuojant krepšininkų efektyvumą per vieną minutę ir sulygiuojant atakų skaičių (PER), A.Gudaitis yra pats efektyviausias krepšininkas Eurolygoje. Praėjusį sezoną pagal šį rodiklį lietuvis taip pat buvo nepralenkiamas.

Pagal PER rodiklį dažniausiai pirmauja aukštaūgiai. Istoriniame Eurolygos sąraše, skaičiuojant visų krepšininkų pasirodymą nuo pat 2000-ųjų, A.Gudaitis pagal PER rodiklį yra ketvirtas, į priekį užleisdamas tik Dejaną Tomaševičių, Paulą Davisą ir Mario Kasuną.

Pagal standartinę statistikos išraišką, šį sezoną Eurolygoje su 12,2 taško vidurkiu A.Gudaitis dalijasi 20 vietą rezultatyviausiųjų sąraše, yra 5–7 pagal bendrai atkovotus kamuolius (7,2 kam.), penktas pagal puolime atkovotus kamuolius (vid. 3), devintas pagal gynyboje sugriebtus kamuolius (4,2 kam.), aštuntas pagal perimtus kamuolius (1,6), dalijasi 10 vietą pagal blokuotus metimus (0,8), trečias pagal išprovokuotas pražangas (5,2), pirmas pagal per rungtynes pataikytas (vid. 5,8) ir iš viso mestas baudas (vid. 7).

Kitaip nei praėjusį sezoną, toks efektyvus A.Gudaičio sezonas duoda ryškių dividendų Milano „Olimpia“ komandai. Su 4 pergalėmis ir 1 pralaimėjimu italai Eurolygos turnyro lentelėje rikiuojasi ketvirti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius